Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
környezetvédelmi és hulladékgazdálkodási szakértő
Advertisements

Hulladékudvar hatása a pápai gyűjtőkörzet hulladékgazdálkodási helyzetére Készítette: Kanozsai Gábor 2013.
A hulladékgazdálkodás eredményei és jövőképe Magyarországon
Szelektív hulladékgyűjtés
A papír hulladékként is érték
Ügyvezető igazgató, RHK Kft.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
A Főváros települési szilárd hulladék
Bevezetés Új hulladék keretirányelv (2008/98/EK):
Csomagolási hulladék kibocsátás és hasznosítás Magyarországon ( )
Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium
A hulladékgazdálkodás stratégiai kérdései
A hulladékgazdálkodás előtt álló feladatok 2014-ig
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
A hulladékhasznosítás közgazdasági nézőpontból (négy tételben)
A rákospalotai hulladékhasznosító mű
Építési- és bontási hulladékok képződése és lehetséges hasznosításuk Eger november 17. Építőipari ásványi- és másodnyersanyagok (Az EU „SARMA” projekt.
Építési- és bontási hulladékok képződése és lehetséges hasznosításuk Szombathely május 3-5. A hulladékgazdálkodás szabályozása hasznosítási irányok.
A hulladék szerepe az ember életében
Zalaegerszeg december 13.
LAKOSSÁGI SZELEKTÍV GYŰJTÉS EREDMÉNYEI ÉS PERSPEKTÍVÁI A KÖZSZOLGÁLTATÓK SZEMÉVEL (előadási anyag) februárSiklóssy Mihály FKF Zrt.
1 Hűtőközeg, hűtőberendezés ártalmatlanítás A kötelezettek teljesítési fegyelme KvVM workshop Zoltán Attila.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
A magyar csomagolási hulladék kezelési modellje
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
A Stratégiai Monitoring Jelentés ÚMVP Monitoring Bizottság június 28., Budapest Dr. Maácz Miklós Főosztályvezető-helyettes Vidékfejlesztési Minisztérium.
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
A kötelezettek teljesítési fegyelme Csomagolás Gönci Beáta ÖKO-Pannon Kht Budapest, január 21.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Mi is az igazi cél? Különféle díjak a megelőzés szolgálatában Szilágyi László civil munkacsoport Termékdíjas workshop január 21.
A hasznosítást koordináló szervezet által elérhető eredmények a lakossági szelektív gyűjtésben Viszkei György ügyvezető igazgató Budapest, február.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
A hulladékgazdálkodás aktuális feladatai
1 A hulladékgazdálkodás szabályozásának eszközrendszere Dr. Dióssy László c. egyetemi docens.
1 A hulladékgazdálkodás szabályozásának eszközrendszere Dr. Dióssy László c. egyetemi docens.
Felkészülés a II. Országos Hulladékgazdálkodási Terv végrehajtására
HKI, OHT, OMP Államigazgatási szervezetrendszer
Huba Bence igazgató Szombathely,
A hulladékhasznosítás irányai
A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás szervezése, működtetése az önkormányzatok szempontjából Hosszútávon csak a közszolgáltatásokat nyújtó önkormányzatok.
A közszolgáltatási díj meghatározásának szempontrendszere Dr. Hornyák Margit hulladékgazdálkodási szakértő c. egyetemi docens XX. Nemzetközi Köztisztasági.
Civil Kezdeményezések Programja
A hulladék lerakók bezárásának tapasztalatai,
Magyar jogszabály évi XLIII. törvény a hulladékgazdálkodásról Forrás:
Koordináció az egyes környezetvédelmi projekteknél Kis András Térségfejlesztési és Külügyi Iroda irodavezető-helyettes Szolnok szeptember 26.
A decentralizált villamosenergia-termelés hazai helyzetének áttekintése -a legfrissebb és közeljövőben várható szabályozói fejlemények- Tóth Tamás közgazdasági.
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
Újrahasznosítás: meddig éri meg?
A SZELEKTÍV HULLADÉKGAZDÁLKODÁS SZABÁLYOZÁSA MAGYARORSZÁGON Vámosi Oszkár Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség ügyvezető BUDAPEST, június 28.
A HULLADÉKGAZDÁLKODÁS FEJLESZTÉSE Farkas Endre Projekt Iroda vezető.
Kecskemét május 9 – 10. Ligetvári Ferenc DSc Debreceni Egyetem EGYETEMEK, FŐISKOLÁK KÖRNYEZETVÉDELMI OKTATÓINAK V. ORSZÁGOS TANÁCSKOZÁSA A KÖRNYEZETVÉDELEM.
Az NKP II. ( ) hulladékgazdálkodási céljainak megvalósulása Markó Csaba Környezetgazdasági Főosztály.
Áttekintés a magyar hulladékgazdálkodásról Dr. Hornyák Margit
Az elektronikai hulladékok hasznosítása
Környezetgazdálkodás 1.
Seite Az újrahasználat jogi keretfeltételei Ausztriában.
A hágai ítélet végrehajtásával kapcsolatos tárgyalások jelenlegi helyzete Dr. Kovács György, CSc, főtanácsadó, a Bős-Nagymarosi Tárcaközi Bizottság titkára.
Erőforrás hatékonyság és Körkörös gazdaság tettek és tervek a kormány asztalán V. Németh Zsolt Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős.
Változások a hulladékgazdálkodás szabályozásban Kolozsiné dr. Ringelhann Ágnes Főosztályvezető Tokaj,2011.
Levegőtisztaság- védelem 11. Hulladéklerakók okozta légszennyezés.
Mérlegen a koordináló szervezetek Hartay Mihály ÖKO-Pack Kft.
Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Panel Alprogram pályázat a szén-dioxid –kvóta bevételekből Március 10. Legény Árpád Projektmenedzser-asszisztens.
A hulladékok környezeti problémái
Hulladékgazdálkodás – veszélyes hulladékok szállítása
Rendszerszemléletű hulladékgazdálkodás ZÖLDEK Klaszter – a megújuló energia jövője a Közép-Dunántúli régióban 2013 szeptember Varsoft Kft. H-Solymár.
Változások az áramforrások területén Schmidtka Gábor október 13.
TERMOLÍZIS SZAKMAI KONFERENCIA TÁMOP A-11/1/KONV SZEPTEMBER 26.
VÁLTOZÁSOK A TERMÉKDÍJAS RENDSZERBEN 2012-től E+E és gumiabroncsok
a logger-használat kérdései
Dr. Szentesi Szilvia Földművelésügyi Minisztérium
Előadás másolata:

Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon? XI. Országos Hulladékhasznosítási Konferencia Budapest, 2009. szeptember 22. Dr. Hornyák Margit hulladékgazdálkodási szakértő c. egyetemi docens

Miért nem kellenek ??? A lerakóban elhelyezett hulladék gazdasági értéke (a hulladékban rejlő anyag és energia) elvész A hulladéklerakók jelentős földterületeket foglalnak el A lerakó üzemeltetése számos műszaki problémát vet fel, köztük pl. üvegházhatást okozó gázok kibocsátása a biohulladék bomlása miatt a szigetelés folyamatos védelme és ellenőrzése rekultiváció, a terület későbbi hasznosítása A hulladékkezelés gondját végérvényesen nem oldja meg, évtizedekre elodázza

Európai trend: a lerakás szerepének csökkenése A lerakás a hulladékhierarchia utolsó helyén áll, a hulladék-képződést megelőzni, a keletkezett hulladékot hasznosítani kell Közösségi stratégia: lerakásra csak a másképp már nem kezelhető hulladékok kerüljenek Korlátozások jogi eszközökkel lerakási tilalom (pl. gumi) számszerűsített előírások (pl. szervesanyag-tartalom, csomagolás, E+E berendezések, járművek, elemek-akkumulátorok, építési-bontási hulladék) Gazdasági szabályozás: ösztönzés a hulladékhierarchia alkalmazására (pl. gyártók bevonása a hulladékkezelés finanszírozásába egyes termékek esetén, lerakási adó, differenciált adókulcsok a hulladékhasznosítással előállított termékekre, betétdíj)

A képződött és a lerakásra került települési hulladék mennyisége [kg/fő/év] 2007-ben az EU 27 tagállamában Az adatok forrása: EUROSTAT évkönyv 2008.

A lerakóban elhelyezett TSZH mennyisége a képződött hulladékhoz viszonyítva [m/m%] Ausztriában 1989-2004. között közvetlenül lerakóban elhelyezett szelektíven gyűjtött hulladék kezelési maradékai mechanikai-biológiai és termikus kezelés maradékai Forrás: Ausztria Hulladékgazdálkodási Terve 2006.

A települési hulladék kezelési arányainak változása 1989-2004 A települési hulladék kezelési arányainak változása 1989-2004. között Ausztriában Hasznosított biohulladék Szelektíven gyűjtött és hasznosított frakciók Veszélyes összetevők Termikusan kezelt hulladék Mechanikai-biológiai kezelés Közvetlenül lerakóba kerülő hulladék Forrás: Ausztria Hulladékgazdálkodási Terve 2006.

Jelenlegi hazai helyzet Forrás: Országos Hulladékgazdálkodási Terv 2009-2014 (tervezet)

Jelenlegi helyzetünk jellemzői Magas lerakási arány, lerakásra nem csak azok a hulladékok kerülnek, amelyek másképp már nem kezelhetőek (hasznosítható hulladékok ártalmatlanítására pazaroljuk a hulladéklerakókat) Nem érvényesül a hulladékhierarchia, alacsony a feldolgozás és az energetikai hasznosítás aránya Nincs megfelelő gazdasági ösztönző rendszer a hulladék lerakóktól történő eltérítésére (a termékdíj erre nem bizonyult elegendőnek) ☺ Az EU és a költségvetési támogatásoknak köszönhetően eleget teszünk annak az elvárásnak, hogy a jövőben csak biztonságos és ellenőrzött hulladéklerakási tevékenységet szabad végezni a Közösség egész területén

Mi a teendő? Szakmapolitika, stratégia kidolgozása és megjelenítése az országos tervekben (az OHT megjelenítése más tervekben) Jogi szabályozás és a végrehajtáshoz szükséges intézményi háttér Műszaki szabályozás, szabványosítás Gazdasági szabályozás, amely segíti a stratégiai célkitűzések megvalósítását és a jogszabályok érvényre juttatását

KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET További információk: http://eur-lex.europa.eu http://epp.eurostat.ec.europa.eu http://lebensministerium.at KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET