Kosztolányi Dezső: Édes Anna

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EGY CSEPP EMBERSÉG Hallgasd a zenét, nézd a képeket!
Advertisements

Budapesti Corvinus Egyetem Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár
Steven Saylor texasi születés ű, amerikai író történész diploma, ókortudományi érdekl ő dés mindig regényírónak készült, nem akart kutató vagy akadémikus.
HÁZASSÁGRÓL HUMOROSAN...
Építsünk családi fészket!
Kosztolányi Dezső.
József Attila kései lírája
Készítették: Balázs, Misu, Zita, Zsuzsi
Csongor és Tünde Készítette: Piele Klaudia Réka 10/b.
BŰN ÉS BŰNHŐDÉS ARANY JÁNOS BALLADÁIBAN
Arany balladái.
Arany János balladái Műfaji sajátosságok.
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Kosztolányi Dezső: Esti Kornél
Polgári szellem és értékrend Márai Sándor művében
KERESŐK ÓRÁJA Az igazi Boldogság titka BEVEZETŐ ELŐADÁS
„A barátság egy lélek, amely két testben lakozik.”
Kosztolányi Dezső Nyelv és lélek
Állatok Világnapja.
A NYUGAT
A magyar lírai költészet története a romantika korában és a századutón
Alfred Adler individuálpszichológiája
A század legnagyobb hatású regényírója. Vágyott a hírnévre. A nagy irodalmi mű megalkotásáról álmodott – így jött létre a 7 részes regényfolyama.
SZOCIALIZÁCIÓ A KORTÁRSCSOPORTBAN
IMA MAGYARORSZÁGÉRT. KEDVES SZERETETREMÉLTÓ EMBEREK!
Egy csepp emberség Hallgasd a zenét, nézd a képeket!
A napraforgó tulajdonsága: Borús id ő ben is a nap felé fordítja fejét.
A bűnözővé válás okai és ok nélkülisége
Egy posztmodern regény: Ottlik Géza: Iskola a határon
A da Vinci-kód Dan Brown amerikai regényíró ban megjelent regénye, mely az év legnagyobb könyvsikere volt az Amerikai Egyesült Államokban. A mű.
Kosztolányi Dezső
1434. Keszince v. Csezmicze – Medvevár
Arany János Mindvégig.
Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről.
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
Az élet igéje április „Testvérek, ne panaszkodjatok egymásra…” (Jak 5,9)
Szabó Magda: Katalin utca
Irodalom filmen. 1. Bevezetés A mozi, a film jelentősége a 20. századi európai (amerikai) kultúrtörténetben.
ÉDES ANNA, A „PARTJELZŐ” MŰ.
Az Élet Igéje február.
TUDOMÁNYOS ELŐADÁS KÉSZÍTÉSE Kutatásmódszertan
2013. június Az Élet Igéje „De ha jót cselekesztek és ugyanakkor türelmesen szenvedtek, ez értékes Isten előtt.” (1Pét 2,20)
Barát Müller Péter.
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
A Csongor és Tünde forrásművei
2008. február 22. Budapest 1 A magyar történettudomány az európai egységesülés korában Glatz Ferenc Akadémikus Az MTA Történettudományi Intézetének igazgatója.
Az epikus művek elemzésének lehetséges szempontjai
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Önmenedzselés Előadó: Selmeci József Csongor. Változó külső és belső világunk A körülöttünk folyó változások egyik legfontosabbika az, hogy megnőtt a.
AZ MNKSZ RÉSZVÉTELE A „TRAME” PROJEKTBEN AZ EU / GRUNDTVIG FELNŐTTOKTATÁSI PROGRAM KERETÉBEN ( ) TAPASZTALATOK ÉS EREDMÉNYEK KONFERENCIA A self-narration.
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
Szijj Ferenc: Agyag és kátrány Fényleírás Szijj Ferenc (1958- ) költő, műfordító, író.
Szabó Magda : Abigél.
A kamaszok és mi Dr. Gyenge Eszter. Történeti szempontok Archaikus társadalmak Felnőttéválás beavatási rítusok: Átmenet a gyermeki – profán- világból.
Gyula, 2009.október Kun Kitti Kata, József Attlia Gimnázium Makó Családom története az elmúlt 200 év tükrében.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
„Diákok a munkaerő-piacon” NTP-SZKOLL
Babits III. pályaszakasza húszas-harmincas évek
Babits Mihály / /.
Egy csepp emberség A Kormorán csodaszép dalával.
A „Varázsfuvola” és „Csongor és Tünde” hasonló motívumai
A szegény kisgyermek panaszai
LÍRA – EPIKA - DRÁMA.
HÁZASSÁGRÓL HUMOROSAN...
Szociálpszichológia-2 Attitűd
Kosztolányi Dezső Érettségi tételminta.
Egy csepp emberség A Kormorán csodaszép dalával.
Vajda János: Nádas tavon 1
Tompa Andrea: Omerta – Hallgatások könyve
Egy csepp emberség A Kormorán csodaszép dalával.
Előadás másolata:

Kosztolányi Dezső: Édes Anna Lélektani regény

Bevezetés a) Kosztolányi jelentősége Nyugatos (első nemzedék) Költő, novellista, regényíró, műfordító, a magyar nyelv zsenije „elvei”: alkotói szabadság, az esztétikum mint legfőbb érték, l’art pour l’art Bravúros formaművész Költői beérkezése- A szegény kisgyermek panaszai(1910)-, kiteljesedése-Számadás(1935)

b) regényei; a modern regény 20-as évek:Néró, a véres költő, Pacsirta, Aranysárkány, Édes Anna Témája: a lélek mélységei, a tettek belső indítékai Freudizmus hatása(+ Csáth Géza) „alapanyag”: A 20. század társadalma- értékválság, elidegenedés, elbizonytalanodás stb. Új regényírói szemlélet: - a világ nem egyértelmű, nem áttekinthető - az író nem mindentudó - a belső történésekre kerül a hangsúly: tudati és tudatalatti folyamatok - a modern= lélektani regény előfutára Dosztojevszkij(Bűn és bűnhődés)

2. Tárgyalás- Édes Anna a) keletkezés, ihletforrás 1926 (folytatásokban jelent meg a Nyugatban) Cselédprobléma= az író szociális érzékenysége” Személyes élmények,tapasztalatok, ismeretségek ( l.Kosztolányiné visszaemlékezései) „…leginkább kifejtettem politikai meggyőződésemet…”

b) műfaj Krimi- egy gyilkosság története; eltérés a műfajtól: a gyilkosság szinte a végén történik Cselédregény: egy cselédlány tragédiája LÉLEKTANI regény: belső folyamatok feltárása

c) cselekmény,szerkezet Téma: egy kettős gyilkosság, Édes Anna megöli a Vizy házaspárt(egy kicsit bővebben!) Helyszín: Budapest, Krisztinaváros( Kosztolányi itt is lakott!) Időpont: 1919. július 31.(a vörösök bukása)- 1922 20 fejezet; az első és utolsó keretbe foglalja a történetet - „ Kun Béla elrepül”: a kommün ironikus értékelése - „Párbeszéd egy zöld kerítéses ház előtt”: az író politikai megítélése

d) lélektani ábrázolás Édes Anna nem tipikus cseléd: „tökéletes” (nem lop stb.), a külseje is más (érzékeny, törékeny alkat) Megjelenése, viselkedése nem magyarázza a szörnyű tettet Az író „befelé” figyel( lelki tartalmak), mégsem válik érthetővé a gyilkosság; Anna se tudja, miért tette (ösztönös lázadás) A „Miért?...” című fejezetben érzi azt a bíró, hogy a tetteket nem lehet megokolni, az egész ember(minden érzése, élménye stb.) nyilvánul meg a cselekedetekben Az érzések, ösztönök szintje mélyen rejtőzik, a reakciók nagy része innen indul Az emberi kapcsolatok romboló hatása: Vizyné mániája, Patikárius Jancsi felszínessége, szívtelensége A körülmények hatása sem elhanyagolható: Annát taszítja a kámforszag, a konyhában alszik stb. Moviszter doktor embersége ellenpontozza a lelki torzulást eredményező képmutató, kiüresedő, érzéketlen kapcsolatok világát, annak ellenére, hogy ő is áldozat (beteg, a felesége csalja)

e) Édes Anna tettének lélektani motiváltsága Vizyné rögeszméje a tökéletes cselédről: - erőszakosan keresi és meg akarja valósítani - mániákus viselkedése egybecseng a kommunisták diktatórikus próbálkozásával a tökéletes társadalom megteremtésére - egyértelmű Kosztolányi állásfoglalása a politikáról: az eszmék csak maradjanak „fönt”, ne akarjuk megvalósítani (Moviszter beszél erről a Vita a piskótáról, az irgalomról és az egyenlőségről című fejezetben); politikai megoldás nincs az emberi problémákra - Anna föladja önmagát, a szuverenitását, hogy megfeleljen az elvárásnak - leépülnek a kapcsolatai: a családja távol(ráadásul az anyja nem él), az előző gazdája kisfia már nem ismeri meg, a házbeli cselédekkel nem találkozhat (nehogy öntudatra ébredjen!), kitörési kísérletét( házasság a kéményseprővel) Vizyné megakadályozza(érzelmileg zsarolja)

e) Patikárius Jancsi (Szerelem, Valami nagyon keserű) - léha, felszínes, piperkőc stb.= visszataszító jellem - Anna mégis beleszeret: megint ugyanaz a kérdés, miért?... ( a logika csődje!) - megsajnálja(gyerekesen viselkedett a fiú, elsírta magát), majd megszereti - Jancsi úrfi kihasználja a lány szeretetéhségét - izgalmas kaland, hogy egy cselédlánnyal van viszonya (ami szinte „kötelező” az ő köreiben) - a testiség bűvkörébe kerül - a magzatelhajtás testi, lelki gyötrelme - Jancsi úrfi közönyösen elfordul a lánytól (sült gesztenyét ad neki elköltözésekor) - a gyilkosság előtti estén, Vizyék fogadásán Moviszter feleségének udvarol( Anna látja!)

f) „Miért?...” Sérelmek, megaláztatások hatására fokozatosan végbemenő lelki torzulás A lélek érthetetlenségét bizonyítja, hogy Jancsi árulása után Vizyéket öli meg és nem a fiút A bíróság sem tudja kideríteni a legmélyebb okokat Moviszter véleménye= az író véleménye: ridegen bántak vele, gépként bántak vele

3. Befejezés Van-e megoldás, ha szociális, társadalmi megoldás az emberi problémákra nincs? Kosztolányi így kommentálta az Édes Annát: „ …minden sora éppen azt hangoztatja, hogy nincs szociális következtetés, csak emberség van, csak egyéni szeretet van, és a gyilkosságnál is nagyobb bűn, ha valaki fennhéjázó, amiért egy kés se elég megtorlás, és a legnagyobb erény a lényegbeható, figyelmes tisztaszívűség, mert többet, gyökeresebbet úgysem tehetünk itt a földön.”