A morális pániktól a hatékony prevencióig Sárosi Péter Társaság a Szabadságjogokért “Megelőzhető halálesetek” Budapest, 2008. november 6. Sárosi Péter.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Drogfogyasztói szobák Európában A jelenlegi kutatás áttekintése
Advertisements

2005-ös Éves jelentés az európai kábítószer- problémáról Név, hely, dátum és időpont.
Ellentétek közöttünk. Földünk népessége 100 évvel ezelőtt 1.6 milliárd fő volt. Ez mára több, mint 6,7 milliárd. Ebből 1,2 milliárdan élnek szegénységben,
TISZTA FEJJEL A Magyar Rendőrség információs kampánya.
A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
A KORRUPCIÓ ÉS A MINDENNAPI ÉLET: A MAGYAR KÖZVÉLEMÉNY
A Drog és a Kábítószer fogalma
FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Szemléletváltás: tőzsdei nyereségek adótervezése
Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon A Magyar Tudomány Hónapja Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon.
Éves jelentés, 2010: A kábítószer- probléma Európában.
Internetes attitűdváltozások a felsőoktatási hallgatók körében 2002–2007 Dr. Vig Zoltán augusztus 26.
Nyugdíj.
Túladagolás: az egyik fő megelőzhető halálok Kelet- Európában és Közép- Ázsiában Shona Schonning.
2006-os éves jelentés: A kábítószer-probléma Európában Név, hely, dátum és idő.
Verseny és szabályozás Pápai Zoltán .
MÉDIAHÍR KUTATÁS GVH VPI a Bajnai-kormány első gazdasági miniszterjelöltjének kartellezés miatti visszalépése kapcsán.
Hogyan járulhat hozzá a Rendőrség a közúti közlekedésbiztonság további javításához? Budapest, november 30.
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
A PIACI MŰKÖDÉS TAPASZTALATAI A MAGYAR GÁZIPARBAN
A szituációs bűnmegelőzés „veszélyes” eszközei: a térfigyelő kamerák
EU alapismeretek E-Learning.
Aszályok gyakorisága, erőssége, okozott kár - európai vonatkozások
Cigány ügyek az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt Siófok, szeptember 16.
Világjárványok az emberiség életében
Az iskolai erőszak kriminalizálása Gyurkó Szilvia december 1.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
FÜGGETLEN KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
Jönnek a törökök?! Törökország Európai Uniós csatlakozásának kérdése a migráció szemszögéből Szerencsés Viktória – OTDK 2011 ELTE TÁTK.
1 © kurtán sándor 2011 érdekérvényesítés és érdekegyeztetés az eu-ban munkavállalói szervezetek.
Fej vagy írás? a tüdőrák éve. Fej vagy írás? 2006 – a tüdőrák éve Mucsi János, Farkas Éva, Tormay Károly Egészségügyi Központ Tüdőbeteg-gondozó.
Cardiopulmonális resustitatión átesett 100 beteg nyomonkövetése osztályunk anyagában retrospektív vizsgálat útján Dr. Lévai Csilla, Dr. Katona Zsuzsa,
Alvás Világnapja, március 13. Kiss Katalin, kutatás vezető Szinapszis Kft. Így alszanak a magyarok - Egy piackutatás tanulságai -
„SEGÍTSÉG – A DOHÁNYFÜSTMENTES ÉLETÉRT” – az Európai Bizottság új kezdeményezése Dr. Szilágyi Tibor, MD, MPhilPH május 31.
Dr. Kovács Zsuzsanna, Dr. Scheiber Dóra, Toma Andrea
Drogpolitika Portörő Péter Nemzeti Kábítószerügyi Koordinációs Osztály Szociális és Munkaügyi Minisztérium Budapest, november 19.
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
Demográfiai - társadalmi tükör, 2010 Hazai és európai tendenciák
A hazai intézményrendszer vázlatos bemutatása Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus Pecze Mariann, WJLF.
A SZÉLENERGIA KUTATÁSA DEBRECENBEN Tar Károly A MAGYAR TUDOMÁNY ÜNNEPE KIEMELT HETE DEBRECENBEN NOVEMBER 2-6.
Egészségügyi szakdolgozók tűszúrásos baleseteinek hazai alakulása
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
NSAID gastropathia: a megelőzés és kezelés újabb szempontjai
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
International Center for Economic Growth European Center International Center for Economic Growth European Center Magyarország versenyképessége a tőkevonzás.
Milyen szemléletváltást követel meg a választható portfoliós rendszer bevezetése a pénztáraktól? Pénztárkonferencia 2008 Biró Gergely.
A közúti közlekedésbiztonság alakulása Magyarországon;
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
A Közép-Dunántúli Régió ipara
1 Elsősegély- tanfolyamok és a naloxon használata A berlini Fixpunkt e. V. modelprojektjének tapasztalatai A drogabúzus miatti halálesetek megelőzése.
A methadon kezelés Dr. Csorba József
A szubsztitúciós terápia bevezetése a büntetés- végrehajtás hazai intézményeibe Sárosi Péter Ártalomcsökkentők Országos Közhasznú Egyesülete Budapest,
III. Magyarországi Ártalomcsökkentő Konferencia december 15. kedd.
A VIII. kerületi drogszcénában végzett szükséglet felmérő vizsgálat eredményei Rácz József, Márványkövi Ferenc és Melles Katalin MTA Pszichológiai Kutatóintézet.
MAT VII. Kongresszus1 Elterelés programban a dohányzásról Szögi Lakatos Maya Törzsök Góczán Emese Kék Kocka Nonprofit BT.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
Alacsony-küszöbű szolgáltatások működési jellemzőit feltáró vizsgálat
A magzati vesztesztés mértéke és annak vizsgálati lehetősége a termékenyítés utáni 60. napig tejelő szarvasmarhában Dr. habil. Gábor György PhD tudományos.
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
NOTES.
Világot fenyegető vírus Semmi sem biztos; csak a halál.
Békéscsabai Központi Szakképző Iskola, Zwack József Tagintézménye Szuronyosok csapata: Annus Erik, Konyecsni Zoltán, Pákozdi Balázs.
18 éves tankötelezettség A probléma és a kutatás rövid bemutatása Mártonfi György Budapest január 27.
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
Nagyvárosi drogpolitikák a 21. században Sárosi Péter Fővárosi drogpolitika konferencia december 7.
HAJLÉKTALAN EMBEREK PSZICHOAKTÍV SZEREHASZNÁLATA
Káros szenvedélyek Az extasy.
Szív az életért 1. Rész: Bevezető Klikk a folytatáshoz!
Előadás másolata:

A morális pániktól a hatékony prevencióig Sárosi Péter Társaság a Szabadságjogokért “Megelőzhető halálesetek” Budapest, november 6. Sárosi Péter Társaság a Szabadságjogokért “Megelőzhető halálesetek” Budapest, november 6.

Drogtúladagolás = egyik fő halálok a fiatalok körében  Évente 8 ezer halálos túladagolás egy évben az EU-ban  Áldozatok többsége 20 és 40 év közötti férfi  1992 és 2000 között 100 ezer halálos túladagolást regisztrált az EMCDDA  több, mint ahányan AIDS-ben meghalnak  AIDS-ben 1507, túladagolásban 8838 IV droghasználó halt meg 2000-ben Az ártalomcsökkentő szervezetek munkájában mégis viszonylag kis hangsúlyt kap a túladagolások megelőzése  Évente 8 ezer halálos túladagolás egy évben az EU-ban  Áldozatok többsége 20 és 40 év közötti férfi  1992 és 2000 között 100 ezer halálos túladagolást regisztrált az EMCDDA  több, mint ahányan AIDS-ben meghalnak  AIDS-ben 1507, túladagolásban 8838 IV droghasználó halt meg 2000-ben Az ártalomcsökkentő szervezetek munkájában mégis viszonylag kis hangsúlyt kap a túladagolások megelőzése

Az augusztusi halálesetek tanulságai I.  A túladagolások még mindig főként bűnüldözési problémaként jelennek meg a közbeszédben  közhit szerint a túladagolások megelőzése = a dílerek elfogása  A politika gyakran abúzálja a kérdést  “a kormány liberális drogpolitikája felelős”  Viszonylag kevés információ áll rendelkezésre a hatékony túladagolás-megelőző módszerekről  ellenben sok mítosz és féligazság kering A morális pánik politikájától el kell jutnunk a hatékony prevencióig  A túladagolások még mindig főként bűnüldözési problémaként jelennek meg a közbeszédben  közhit szerint a túladagolások megelőzése = a dílerek elfogása  A politika gyakran abúzálja a kérdést  “a kormány liberális drogpolitikája felelős”  Viszonylag kevés információ áll rendelkezésre a hatékony túladagolás-megelőző módszerekről  ellenben sok mítosz és féligazság kering A morális pánik politikájától el kell jutnunk a hatékony prevencióig

Augusztusi halálesetek tanulságai II.  Az augusztusi 9 herointúladagolás sajnálatos, de nem egyedülálló  évente életet követel a heroin-túladagolás  Magyarországon viszonylag alacsony a halálos túladagolások aránya EU-viszonylatban  2,5 /1 millió lakos - Észtország: 50/1 millió  Az közötti kormányciklusban magasabb volt a herointúladagolások száma, mint a mostaniban  a büntetőjogi szabályozásnak vajmi kevés köze van ehhez  Az augusztusi 9 herointúladagolás sajnálatos, de nem egyedülálló  évente életet követel a heroin-túladagolás  Magyarországon viszonylag alacsony a halálos túladagolások aránya EU-viszonylatban  2,5 /1 millió lakos - Észtország: 50/1 millió  Az közötti kormányciklusban magasabb volt a herointúladagolások száma, mint a mostaniban  a büntetőjogi szabályozásnak vajmi kevés köze van ehhez

Illegális droghasználat miatti halálesetek Olaszországban DepenalizációRepenaliz.Redepenal. Drog miatti haláleset ek / 1 millió lakos

... a szigorítás alatt csökkent DepenalizációRepenaliz.Redepenal. Drog miatti halálesetek / 1 millió lakos

... és ismét nőtt az depenalizáció után DepenalizációRepenaliz.Redepenal

De: Spanyolországban ugyanez a minta DepenalizációRepenaliz.Redepenal Italy Spain

... és Németországban (nincs depenalizáció) DepenalizationRepenaliz.Redepenal. Drug deaths per million citizens Italy Spain Germany

Milyen hatással vannak a rendőri akciók?  Viszonylag kevés kutatás - nincs konklúzív bizonyíték a kínálatcsökkentés hatékonyságára  RAND Corporation - kínálatcsökkentés hatásvizsgálata (Caulkins et al., 1999)  Ausztrália - Sidney - a rendőrségi lefoglalások és a heroin ára, tisztasága között nem találtak összefüggést (Weatherburn and Lind, 1992)  Kanada - Vancouver, szeptember kg heroint foglalt le a rendőrség - IV droghasználók körében vizsgálták a lefoglalás hatásait - konklúzió: a lefoglalás nem volt jelentős hatással a fogyasztási mintákra és túladagolásos esetek számára (Wood et al. 2003)  International Journal of Drug Policy /4. - az ausztrál heroinhiány nyomában - Addiktológia  Viszonylag kevés kutatás - nincs konklúzív bizonyíték a kínálatcsökkentés hatékonyságára  RAND Corporation - kínálatcsökkentés hatásvizsgálata (Caulkins et al., 1999)  Ausztrália - Sidney - a rendőrségi lefoglalások és a heroin ára, tisztasága között nem találtak összefüggést (Weatherburn and Lind, 1992)  Kanada - Vancouver, szeptember kg heroint foglalt le a rendőrség - IV droghasználók körében vizsgálták a lefoglalás hatásait - konklúzió: a lefoglalás nem volt jelentős hatással a fogyasztási mintákra és túladagolásos esetek számára (Wood et al. 2003)  International Journal of Drug Policy /4. - az ausztrál heroinhiány nyomában - Addiktológia

Mítosz # 1: “A túl tiszta heroin a túladagolás oka”  A herointúladagolások többségénél nem mértek szokatlanul magas morfin-koncentrációt a vérben (Darke és Zador, 1996)  a legtöbb esetben valamilyen drogkombináció (főleg heroin + alkohol, gyógyszer) okozta a halált  A szennyezett heroin is halált okozhat  fentanillal felütött heroin az USA-ban, 750 haláleset 2006-ban  A herointúladagolások többségénél nem mértek szokatlanul magas morfin-koncentrációt a vérben (Darke és Zador, 1996)  a legtöbb esetben valamilyen drogkombináció (főleg heroin + alkohol, gyógyszer) okozta a halált  A szennyezett heroin is halált okozhat  fentanillal felütött heroin az USA-ban, 750 haláleset 2006-ban

Mítosz # 2: “A túladagoltak többsége tapasztalatlan fogyasztó”  Valójában az áldozatok többsége tapasztalt, idősebb használó (25-35 éves korosztály)  Az áldozatok 80%-a dependens, rendszeres használó (Darke és Zador, 1996)  Valójában az áldozatok többsége tapasztalt, idősebb használó (25-35 éves korosztály)  Az áldozatok 80%-a dependens, rendszeres használó (Darke és Zador, 1996)

Mítosz # 3: “A túladagolás drámai hirtelenséggel megy végbe”  A túladagolások gyakran hosszú órákig elhúzódnak  a halál lassan áll be  Az esetek kisebbségénél áll be gyorsan a halál 24% (Manning et al. 1983); 14% (Zador et al. 1996)  több mint 50%-nál több mint 3 óráig elhúzódott az agónia (Garriot & Sturner, 1973)  Konklúzió: lenne idő a gyors orvosi beavatkozásra!  A túladagolások gyakran hosszú órákig elhúzódnak  a halál lassan áll be  Az esetek kisebbségénél áll be gyorsan a halál 24% (Manning et al. 1983); 14% (Zador et al. 1996)  több mint 50%-nál több mint 3 óráig elhúzódott az agónia (Garriot & Sturner, 1973)  Konklúzió: lenne idő a gyors orvosi beavatkozásra!

Mítosz # 4: “A legtöbben egyedül adagolják túl magukat”  A vizsgálatok szerint a túladagolások többségére más droghasználók társaságában kerül sor - az esetek 60-80%-ánál jelen voltak más droghasználók is (Darke és Zador, 1996)  Konklúzió: az esetek többségében tehát volna aki hívja az orvost/elsősegélyt nyújtson  erre mégis ritkán kerül sor  A vizsgálatok szerint a túladagolások többségére más droghasználók társaságában kerül sor - az esetek 60-80%-ánál jelen voltak más droghasználók is (Darke és Zador, 1996)  Konklúzió: az esetek többségében tehát volna aki hívja az orvost/elsősegélyt nyújtson  erre mégis ritkán kerül sor

Rizikófaktorok  Hosszabb absztinens időszak utáni ismételt használat - börtönből, rehabilitációs intézményből a közösségbe visszakerülő használók  Szokatlan környezetben történő fogyasztás - Gerevics József, Harm Reduction Journal  Feketepiac bizonytalanságai - szokatlanul magas koncentrációjú heroin, szennyezett heroin  Hosszú drogkarrier - a tapasztalt, régi fogyasztók veszélyeztetettebbek  Kriminalitástól való félelem - nem hívják ki a mentőt  Tudatlanság - drogkombinációk veszélyeiről, fogyasztói folklór (“sós víz”) Hogyan lehet ezeket a kockázatokat csökkenteni?  Hosszabb absztinens időszak utáni ismételt használat - börtönből, rehabilitációs intézményből a közösségbe visszakerülő használók  Szokatlan környezetben történő fogyasztás - Gerevics József, Harm Reduction Journal  Feketepiac bizonytalanságai - szokatlanul magas koncentrációjú heroin, szennyezett heroin  Hosszú drogkarrier - a tapasztalt, régi fogyasztók veszélyeztetettebbek  Kriminalitástól való félelem - nem hívják ki a mentőt  Tudatlanság - drogkombinációk veszélyeiről, fogyasztói folklór (“sós víz”) Hogyan lehet ezeket a kockázatokat csökkenteni?

Ártalomcsökkentő beavatkozások  Opiát fenntartó kezelés: kohorsz kutatások meta- analízise során megállapították, hogy a metadonfenntartó kezelésben való részvétel 75%- al csökkenti a halálos túldagolás kockázatát (Caplehorn, 1996) - a detox nem csökkenti!  Ellenőrzött belövőszobák: Európában és Ausztráliában csökkentették a túladagolásos halálesetek előfordulását (EMCDDA, 2004)  Naloxon disztribúciós programok és túladagolás-megelőző tréningek: későbbiekben részletesen is szó lesz erről (EHRN, 2008)  Opiát fenntartó kezelés: kohorsz kutatások meta- analízise során megállapították, hogy a metadonfenntartó kezelésben való részvétel 75%- al csökkenti a halálos túldagolás kockázatát (Caplehorn, 1996) - a detox nem csökkenti!  Ellenőrzött belövőszobák: Európában és Ausztráliában csökkentették a túladagolásos halálesetek előfordulását (EMCDDA, 2004)  Naloxon disztribúciós programok és túladagolás-megelőző tréningek: későbbiekben részletesen is szó lesz erről (EHRN, 2008)