INNOAXIS projekt Farkas Jenő Zsolt Szabadka 2010. november 16.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
V. GAZDASÁG VÁTI Nonprofit Kft. Schneller Krisztián.
Advertisements

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció és a Területfejlesztési Stratégiai Program megújítása Szolnok, február 2. Jász-Nagykun-Szolnok.
Regionális fejlesztések és szerkezetátalakulás a mezőgazdaságban
Klímaváltozás – a XXI. Század kihívása Magyarországi Klímacsúcs Budapest, február 27. Klímaváltozás és növénytermesztés Jolánkai Márton Szent István.
A mezőgazdaság gondjai és kitörési lehetőségei a Homokháton Előadó: Kőváriné dr. Bartha Ágnes Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara elnöke Kecskemét,
Nemzetközi körkép az Élelmiszer Önrendelkezésről
Területfejlesztés a vidéki térségekben HVI továbbképzés december 10. Bihari Zsuzsa VKSZI szakmai tanácsadó.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
Címalcím 1 Homokhátság – tervellátottság, tervezési szükségletek december 1. Kecskemét Duna-Tisza csatorna: víziók vagy valóság Czene Zsolt, tervező-elemző.
„Közös Agrárpolitika 2013 után – fiatal gazdák a közép-európai régióban”, Tata, április 23. Dr. Ángyán József egyetemi tanár, intézetigazgató országgyűlési.
A MAGYAR AGRÁRGAZDASÁG HELYZETE
KAP reformok (folytatás)
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
A földhasználat természetvédelmi szempontú fejlesztési feladatai Előadó: Dr. Megyes Attila DE-ATC Földműveléstani és Területfejlesztési Tanszék Földműveléstani.
Településmarketing Értékaudit.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
Az erdő szerepe a szénháztartásban és a klíma védelmében
Mátyás Csaba szakmai vezető
Dr. Mikulás Ildikó november 3. A borpiaci helyzet és a borpiaci rendtartás várható reformja.
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
Kísérlet a magyar városkörnyékek Európa-konform tipizálására az ESPON- metodika adaptációjával Farkas Jenő Zsolt – Csatári Bálint MTA RKK Alföldi Tudományos.
MRTT Vándorgyűlés Szeged, Nyugat-Bácska magyar lakta településeinek gazdasági és társadalmi fejlesztési lehetőségei Diósi Viola, Regionális.
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
Agrárgazdaság és a mai vidék viszonya és mai konfliktusai Dr. Buday-Sántha Attila egyetemi tanár.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
A vidéki tér sikertényezői
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről és az igénybevehető szolgáltatásokról Pataki.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot előírásai
A Berettyóújfalui Kistérség bemutatása
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
Agrártámogatások Készítette: Gulácsi Edit V.évfolyam Szeged, április 13.
Az európai vidékfejlesztés környezeti jelentősége "A magyar vidékfejlesztés és mezőgazdaság jövője Európában" Az európai vidékfejlesztés környezeti jelentősége.
A Közös Agrárpolitika reformja és a magyar vidékfejlesztés Podmaniczky László Szent István Egyetem, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat “A magyar vidékfejlesztés.
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
MTA Regionális Kutatások Központja A Duna-Tisza köze mezőgazdasága és a DTCS Madari Jenő tanulmánya alapján Farkas Jenő Zsolt MTA RKK Alföldi Tudományos.
MTA Regionális Kutatások Központja A Duna – Tisza köze problémái és jövője „ A CSATORNA VÍZIÓJA” Csatári Bálint geográfus MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Intézményesített határon átnyúló együttműködési lehetőségek az INNOAXIS régióban - CESCI - Intézményi háttér - Térszerkezeti háttér.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
Településszerkezet, Humán erőforrás Korompai Attila – TFTE 2012 május 31. Budapest.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
UDOVECZ GÁBOR Balkán: együttműködés vagy verseny a mezőgazdaságban?
1 Dr. Nagy Frigyes ny. miniszter, c. egyetemi tanár Nyugat- Magyarországi Egyetem, Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar, Mosonmagyaróvár Az EU délkeleti.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Gyerekszegénység Ellenszélben: kísérletek a válaszadásra 2006-tól. Darvas Ágnes – Farkas Zsombor „Megszólalunk” Hilscher Rezső Szociálpolitikai Egyesület,
A magyar mezőgazdaság szerkezete
Románia mezőgazdasága Persa Virág Földrajz BSc 3. évfolyam Európa regionális földrajza gyakorlat Kedd
KAP reform, az agrártámogatások új rendszere. Vidékfejlesztési Támogatások.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Dél Baranya Határmenti Települések Egyesülete Siklós, A Közös Agrárpolitika jövője Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató.
Előadás másolata:

INNOAXIS projekt Farkas Jenő Zsolt Szabadka november 16.

A Z 1990 UTÁNI MAGYAR AGRÁRFEJLŐDÉS NÉHÁNY JELLEMZŐJE Magyarországon 1945 után már a 3. tulajdon- és birtokrendezésen van túl az agrárágazat után a mezőgazdaság bocsátotta ki a legtöbb foglalkoztatottat, mély válságba került, az állattenyésztés termelési volumene jelentősen csökkent. Hazánk Európai Uniós csatlakozásának kulcskérdése volt a mezőgazdaság felkészítése, és a kedvező csatlakozási feltételek elérése. A magyar vidékfejlesztési programok eredményeinek hiánya, leszakadó vidéki térségek. Új kihívások: globális klímaváltozás lokális hatásai, változó agrártámogatások, kereskedelmi liberalizáció

A GRÁRTÁMOGATÁSI KERETEK 1992 multifunkcionális mezőgazdaság – Jelentése: A mezőgazdaságnak a fenntartható mezőgazdálkodáson és a vidékfejlesztésen belül többféle célja és funkciója van KAP reform – vidékfejlesztés mint az agrárpolitika II. pillére 2008 Budget Health Check további reformokra van szükség környezeti, gazdasági és társadalmi fenntarthatóság a vidéki területek versenyképességének javítása Aktuális feladatok és kérdések Magyarország szempontjából: – a KAP reformjának támogatása, – a hazai álláspont és stratégiai irányok kialakítása, – a kialakítandó vidékfejlesztési politikának melyek legyenek a célterületei? – milyen fejlesztési prioritásokat rendeljünk az egyes vidéki tértípusok mellé?

A MAGYAR VIDÉKI TERÜLETEK

B ÁCS -K ISKUN MEGYE MEZŐGAZDASÁGA 1990 UTÁN A terület agrárfejlődése eltért az ország többi területétől. A kárpótlás következményeként a földtulajdon és a földhasználat szétvált. Speciális eleme a térség 1990 utáni agrárfejlődésének, hogy a Kiskunsági Nemzeti Park az agrárszektor meghatározó földtulajdonosa és egyben gazdálkodója lett. Tájökológiai diverzitás megőrzése, de instabil a földhasználat után fővel csökkent a mezőgazdasági foglalkoztatottak száma. Kialakult egy jelentős számú ún. családi gazdálkodói réteg. A családi gazdaságok megye agrárfejlesztésének gazdasági- társadalmi alapját képezhetik a jövőben. A gazdálkodók száma stabilizálódott, a probléma az elöregedés. A termelési specializációk megőrzése részben sikerült.

V ÉDETT TERÜLETEK A VIZSGÁLT TÉRSÉGBEN

A MAGYAR MEZŐGAZDASÁG ÉS A TÁJ Nyilvános vita, okt. 20., Szeged

F ÖLDHASZNÁLAT 2006

F ELSZÍNBORÍTÁS VÁLTOZÁSOK HAZÁNKBAN KÖZÖTT

F ELSZÍNBORÍTÁS VÁLTOZÁSOK KÖZÖTT

T ALAJVÍZSZINT VÁLTOZÁSA KÖZÖTT

A GRÁRNÉPSŰRŰSÉG 2009

T ERMELÉSI SPECIALIZÁCIÓK Kistérségnév Termelési körzet Mezőgazdasági népsűrűség Mezőgazdasági népsűrűség fő/km2 Társas vállalkozások aránya Regisztrációban a cégek aránya % Átlagos üzemméret (ha) BajaiBácskaalacsony4,7magas5,933,7 BácsalmásiBácskaátlagos6,4alacsony2,825,5 KiskunhalasiHomokhátságátlagos7,1átlagos3,218,4 KiskunmajsaiHomokhátságmagas9,8alacsony3,110,4 JánoshalmaiHomokhátságmagas8,5átlagos4,018,2 Kistérségnév Termelési körzet Meghatározó művelési ágak Megyei részesedés alapján Termésterület alapján Megyei termésterületből való részesedés szerint A megyei termelésből 30 % feletti részesedésű növények BajaiBácskaszántó-erdő komplex (szántó- gyümölcs-erdő) Kukorica-búza Kukorica-búza- árpa-napraforgó szójabab, repce BácsalmásiBácskaszántó Kukorica-búza KiskunhalasiHomokhátságszántó-erdőerdőKukorica-búza mák KiskunmajsaiHomokhátságkomplex Tritikále- kukorica Tritikále JánoshalmaiHomokhátságszántó-erdő Kukorica-búza KistérségnévTermelési körzetEgyéb specialitásokÁllattenyésztés szerepe Állattenyésztés ágazatai BajaiBácskaspárgaMeghatározóKomplex szerkezet BácsalmásiBácskamákKiegészítő jellegűSertés KiskunhalasiHomokhátság-ÁtlagosJuh KiskunmajsaiHomokhátság burgonya, fóliás és üvegházinövények Kiegészítő jellegűBaromfi JánoshalmaiHomokhátság-Kiegészítő jellegűBaromfi (sertés)

A Z AGRÁRTÁMOGATÁSI RENDSZER KRITIKÁJA LOKÁLIS SZINTEN A speciális támogatások ellenére sem sikerült az elmúlt években a fiatal gazdálkodók számát növelni. A földhasználati változások gyakran „ellentmondásban vannak” a környezeti, gazdasági és társadalmi folyamatokkal. – 2004 után a szőlőültetvény kivágási támogatások lettek a Duna-Tisza közi Homokhátságon a meghatározók. A szántóterületek 85 %-án jelenleg ún. „GOF” növényeket termelnek. Az állattenyésztés volumene 1990 óta mintegy 60 %-kal csökkent, oka részben a szigorúbb szabályozás. agrártámogatások fenntarthatóság Hiányoznak a lokális célok és eszközök!

E GYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS PROBLÉMÁI A MEZŐGAZDASÁGBAN Azonos természeti feltételekből következő együttműködési lehetőségek: – Agrár-környezetgazdálkodás – Homokhátság alatti vízbázis megőrzése és védelme – Technológia transzfer lehetősége Jelentős különbségek a gazdasági és társadalmi feltételrendszerben: – Agrártámogatási rendszer különbözősége – Ellenérdekeltség (mint 2002-ben Görögo. és Portugália a magyar mezőgazdaság értékelésekor) – Árukapcsolatok nehézkessége

J AVASLATOK A fenntartható (harmonikus) vidékfejlesztésének feladatai és irányai a térségben: – környezeti kihívások kezelésére kidolgozott adaptációs stratégia – komplex társadalmi és gazdasági problémákat érintő vidékfejlesztési stratégia – fő iránya a gazdaság diverzifikációja és a népesség megtartása. Főbb fejlesztési területek: A multifunkcionális mezőgazdaság elemeinek kiterjesztése. Az agrártermelésre épülő környezet- és élelmiszeripar. Kiegészítő vidéki turizmus.

Köszönöm a figyelmet!