Az árkos erózió vizsgálata a Tetves-patak vízgyűjtőjén Jakab Gergely – Kertész Ádám – Papp Sándor www.kaposradio.net.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Természetismeret 6. - az előző évben tanultuk
Advertisements

A kiválasztás.
A legelső oldalon a főlap látható, a mérés időpontjával, a három fő értékkel. A „Zustand „ mutatja meg a szív EKG tevékenységének értékét nullától ötös.
A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
Homlokzati tűzterjedés elemzése CFD szimuláció és laborvizsgálati eredmények összehasonlításával Szikra Csaba BME, Mezei Sándor ÉMI Nonprofit Kft,
Légkör Tározott mennyiség (GT) Változás (GT/év)
A folyóvizek.
A homokhátsági tanyák természeti környezete IX. ALFÖLD FÓRUM Kecskemét Városháza augusztus 25.
Vízelvezetés. Megoldások, tervezendő műtárgyak. Részletrajzok.
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Készítette: László Gergő.
Az öntözés hazai szerepe, jelentősége
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
ELTE BOLYGÓTUDOMÁNYI NAP
Talajtípusok.
A földkéreg „kérge”: a talaj
A földhasználat természetvédelmi szempontú fejlesztési feladatai Előadó: Dr. Megyes Attila DE-ATC Földműveléstani és Területfejlesztési Tanszék Földműveléstani.
AZ ÉGHAJLATTAN FOGALMA, TÁRGYA, MÓDSZEREI
AZ ÉGHAJLATOT KIALAKÍTÓ TÉNYEZŐK IV.
Készítette: Kálna Gabriella
A folyók földrajza.
Tározók Hidrobiológia áramló vizek folyó vizek, mint ökoszisztéma? folyó-kontinuitás koncepció.
Trópusok időjárását meghatározó folyamatok
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
INNOCSEKK 156/2006 Hasonlóságelemzés-alapú vizsgálat a COCO módszer használatával Készítette: Péter Gábor
A kiválasztás.
Hegyvidéki (függőleges) övezetesség
Terep- és tájtípusok.
A SZÉLENERGIA KUTATÁSA DEBRECENBEN Tar Károly A MAGYAR TUDOMÁNY ÜNNEPE KIEMELT HETE DEBRECENBEN NOVEMBER 2-6.
A folyóvízi erózió matematikai leírása
Levegő szerepe és működése
Vízkárelhárítás Vízmosások rendezése
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
FELSZÍNI VIZEK IV. 7. előadás vízfolyások jégviszonyai
A balatoni negyedidőszaki üledékek kutatási eredményei
Gábris Gyula: Gondolatok a folyóteraszokról
Készítette: Süveges Dorottya ELTE TTK geográfus, III.évfolyam
Balogh János-Nagy István-Schweitzer Ferenc
A TALAJ.
Drávamenti-síkság és az Ormánság
Hőmérséklet változás A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak.
Töbör-morfometriai elemzések a Szilicei-fennsík DNy-i részén
Az árkos erózió vizsgálata a Teteves patak vízgyűjtőjén Jakab Gergely-Kertész Ádám-Papp Sándor.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Sík- és dombvidéki vízrendezés
Távérzékelési technológiák alkalmazása a vízgazdálkodásban
Folyók felszínformálása
Hazánk tavai
A földhasználat és a birtokstruktúra jellemzői. A földhasználat változása Magyarországon ( )
A Balaton vízháztartásának a közelmúlt években tapasztalt szélsőségei Varga György:
Gábris Gyula-Mari László: A Zala-folyó lefejezése Földrajzi Értesítő LVI. Évf füzet, pp Készítette: Szabó Katalin
Készítette: Bíró Balázs III. éves Földrajz BSc Magyarország és a Kárpát-medence természetföldrajza.
A felszínborítás változásának vizsgálata a kárpáti régióban távérzékelési technikák segítségével Dezső Zs.- Bartholy J.- Pongrácz R.- Barcza Z
 A nemzeti park a Természetvédelmi Világszövetség meghatározása szerint olyan terület, amelynek ökológiai egységessége megőrzendő a jelen és a jövő generációi.
Új, kombinált módszerek a Közép- Tisza jelenkori mederképződményeinek jellemzésére Nagy Ágnes Tímea – Tóth Tamás – Sztanó Orsolya.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA A RÁBA ALSÓ SZAKASZ ÉS A HANSÁG TÉRSÉGÉBEN SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM Természeti értékek a Rába alsó szakasz.
Az árkos erózió vizsgálata a Tetves-patak vízgyűjtőjén Jakab Gergely – Kertész Ádám- Papp Sándor Földrajzi Értesítő LIV. Évf füzet, pp
7. fejezet Tengerparti folyamatok Link Link. Parti terminológia.
A talajnedvesség mérése a Szigetközben Blazsek Katinka 1, Gál Katalin 1, Koltai Gábor ² Nyugat-Magyarországi Egyetem, Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi.
Hideg mérsékelt öv Tajga éghajlat.
régi magyar nevén: Veres-tó)
Talajok konkrét természetvédelme
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
Vízerózió hatásai – a probléma volumene Magyarországon, kutatási, mérési lehetőségei, eredményei és az ellene való védekezés lehetőségei Kopinczu Krisztián.
14. A KARSZTERÓZIÓ.
Magyarország vízrajza
Európa éghajlata, vízrajza, élővilága
Magyarország jelenlegi és várható csapadékviszonyai,
32. FOLYÓK.
Előadás másolata:

Az árkos erózió vizsgálata a Tetves-patak vízgyűjtőjén Jakab Gergely – Kertész Ádám – Papp Sándor

A tanulmány célja: A vonalas erózió formáinak és folyamatainak részletes bemutatása a Tetves-patak vízgyűjtőjén A lineáris eróziós formák időbeli dinamikájának nyomon követése és ezáltal egy, a közeljövőben megvalósuló tipizálás alapjainak lerakása

A vizsgált terület jellemzése:

Vízgyűjtő területe a Balaton D-i részvízgyűjtőjéhez tartozik, kiterjedése 120 km 2 Tengerszint feletti magassága méter között váltakozik Felső szakasza tagolt, alsó szakasza síkság jellegű A térségben a barna erdőtalajok és a réti talajok dominálnak A felszínközeli kőzet mindenütt laza üledék

Vizsgálati módszerek Vízmosások felmérése: A vonalas eróziós formák felmérését GPS készülék segítségével végezték. A vízmosást morfológiailag homogén területekre osztották fel, szakaszhatárnak tekintették, ha megváltozott a szakasz lejtése, vízmosás mélysége, szélessége, teraszok helyzete, oldalfalak lejtése vagy alakja, a vízmosás növényzete, a bevágódás intenzitása vagy az elhordott talaj mennyisége, a völgyfenék morfológiája

Időleges vízmosásokról felvett adatok (szántóföldi művelés miatt) csak tájékozató jellegűek A felmérés alapján „pillanatfelvételt” készítettek a vízmosások adott állapotáról A Tetves-patakról korábbi adatbázist nem találtak, ezért 1984-ben készült légifotókat használtak időbeni összehasonlítás alapjául A vizsgált eredményeket DDM-en ábrázolták, lehetőséget biztosítva morfometriai számítások elvégzésére

A vonalas eróziós formák paraméterei

Eredmények: A Tetves-patak vízgyűjtő területén 140 db vonalas eróziós formát vizsgáltak meg, e formák összes hossza 47 km. A vízgyűjtő valószínűsíthetően az erősen szabdalt kategóriába tartozik A 140 vizsgált vízmosás közül 55 nem szerepelt 1972-ben a térképen, mintegy 25 nem látható az 1984-es légifotón Az időegységre vetített átlagos növekedés mértéke 1984 után több, mint kétszerese az ezt megelőző időszak növekedésének

A felmérés során a leghosszabb vízmosás nem haladta meg az 1600 métert, a legrövidebb 30 méternél rövidebb volt

A különbség oka: A táblák tömbösítése, mely nagy, egységes művelésű területeket hozott létre, kedvező feltételeket teremtve a felszíni lefolyás koncentrálódásának. Másrészt a földterületek privatizációja során a vízelvezető csatorna- és árokrendszerek fenntartásának megszűnése, azaz a vizek ellenőrizetlen lefutása a hegyoldalakról.

A vonalas eróziós formák aktivitása nem nevezhető nagynak, a hordalékszállításban csak a vízmosások negyede vesz részt. A vízmosások típusa és aktivitása között kimutatható a kapcsolat. Az időszakos vízmosásoknak igen nagy az aktivitása (többnyire művelt szántóföldön keletkeznek). A mélyutak szintén jelentős mennyiségű hordalékot szállítanak az erózióbázis felé.

Erdős területeken nincs rétegerózió, vonalas erózió viszont igen. A vizsgált vízmosások háromnegyede erdőben található. Helybeliek szerint legjobb módszer a fásítás, habár 30 éve a vízmosáskötés céljából befásított területről 100 m 3 talajt mosott ki a vonalas erózió, a fák pedig sorban dőlnek bele a vízmosásokba.

A tanulmány alapján a vonalas erózió gátlásának leghatékonyabb módja vízmosás teljes vízgyűjtőterületére kiterjedő vízrendezés Az erdősítés csak akkor ér célt, ha kiterjed vízmosás vízgyűjtőterületének nagy részére. Szántóföldi művelés esetén elengedhetetlen a felszíni lefolyás ellenőrzött elvezetése árkokban és csatornákban.

A vízmosások zöme barna erdőtalajon alakult ki. A rozsbarna erdőtalaj érzékeny a vonalas erózióra, a rajta található vízmosások részaránya meghaladja a vízgyűjtőn elfoglalt részarányát, annak ellenére, hogy kiesebb relief energiával rendelkező területeken vannak. A réti és öntés réti talajokon a vonalas eróziós formák zöme a szántóföldi műveléshez kapcsolódik.

Meghatározó az elhordott talaj mennyisége. Az adatok jelentős szórást mutatnak: Van ahol 1 m 3 talaj hiányzik 1 ha vízgyűjtőterületről, míg a maximum m 3. A vízmosások jelentős részénél teraszok figyelhetők meg

Összefoglalás A vizsgált területen a vonalas eróziós formák kialakulása a kőzetminőséghez és az emberi tevékenységhez kapcsolódik. Az eróziós árok mélyülése, az oldalfalak pusztulása, a fenék hátravágódása erdő vegetáció alatt is folytatódik. A vízmosások hossza az elmúlt 35 év során nőtt, aminek oka a szélsőséges időjárási eredményeken túl a vízrendezés és a megfelelő gazdálkodás hiánya.

Köszönöm a figyelmet