A régió  A régiót három megye, Fejér, Veszprém és Komárom-Esztergom megye alkotja. Fejér 10, Veszprém 9, Komárom-Esztergom pedig 7 kistérségre tagolódik.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
V. GAZDASÁG VÁTI Nonprofit Kft. Schneller Krisztián.
Advertisements

A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
Mi jellemző a magyar autóipari beszállítók helyzetére napjainkban?
A magyarországi kockázatitőke- finanszírozás másfél évtizede ( ) Készítette: Papp Zsuzsa Tivadari Evelin.
ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap:
A társadalmi differenciálódás területi jellemzői Magyarországon
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
A Dél-alföldi régió népessége, népesedési folyamatai
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
MARTON MELINDA – PAKU ÁRON TÉRSÉGTIPOLÓGIA KOMPLEX TÁRSADALMI MUTATÓK ALAPJÁN.
Az észak-alföldi közép- és kisvárosok feldolgozóipara az ezredfordulón
Az ipari növekedés mai területi folyamatai
Regionális gazdaságfejlesztés gyakorlati óra Esettanulmány II.
Munkanélküliség.
A munkaerőpiaci képzési és átképzési programok eredményességének vizsgálata regionális és kistérségi vetületekben MTA Regionális Kutatások Központja Alföldi.
Kutatási összefoglaló. Regionális eltérések Magyarországon nemzetközi összehasonlításban.
TRANZITOLÓGIA V. ELŐADÁS
Növekedési dilemmák Simor András Műhelybeszélgetés az Európai Társadalmi Jelentés apropóján 2008 június 10.
Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon június 10 Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
A Berettyóújfalui Kistérség bemutatása
Mezőkövesd etnikai összetételének változásának vizsgálata
Demográfiai válság: Hová tartasz Nógrád megye?
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
A Dél-Dunántúli régió gazdaságában rejlő potenciál – a KKV-k szerepe a gazdaságfejlesztésben.
ÜDVÖZÖLJÜK a Térségi Konferencia résztvevőit november.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Munkaerő-piaci helyzetkép Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
A Közép-Dunántúli Régió településszerkezete és településhálózata
A Közép-Dunántúli Régió ipara
Itt vagyunk mi.
März 2004 Herbert Rupp Az Európai Uniós csatlakozás hatása a magyar járműiparra.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
A magyar tőkeexport bemutatása
Regionális gazdaságtan
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
Magyarországi tőkeimport
Magyarország Magyarország Közép-Európában az Alpok és a Kárpátok által határolt Kárpát-medencében fekszik. Sok országgal határos:Ausztriával Szlovákiával.
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
A évi személyi jövedelemadó- és Tao-bevallások tapasztalatai, valamint kata és kiva jellemzők Komárom-Esztergom megyében Karácsonyi Norbert igazgató.
NAV Veszprém Megyei Adóigazgatósága
A magán-munkaközvetítők évi tevékenysége Foglalkoztatási és Szociális Hivatal augusztus 2.
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Munkaerőpiaci helyzetkép a salgótarjáni kistérségben Zaráné Kecskés Erzsébet Igazgató KKC-2008-V
Csongrád megye munkaerőpiaci helyzetéről. Megnevezés Csongrád megyeMagyarország 2010.II. név2016.II. névváltozás2010.II. név2016.II. névváltozás ezer.
A magyarországi K+F politika
And what else?... Leszakadó gyerekek.
dr.Vécsei Pál: A vállalkozási adókedvezmények területi megoszlásának alakulása 1992 és 2008 között
Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági folyamatai
A helyettes szülői ellátás működése
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága Igazgató
A magán munka-közvetítők és munkaerő kölcsönzők évi tevékenysége
A NÉPESÉG ÉS A GAZDASÁG TERÜLETI KÜLÖNBSÉGEI A POSZT-SZOCIALISTA ERDÉLYBEN Szerzők: Berekméri Mária, PhD hallgató Kurkó Ibolya, PhD hallgató BBTE Földrajz.
TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETKÉP
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Készítette: Koleszár Gábor
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
„Út a munkához”program
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Előadás másolata:

A régió  A régiót három megye, Fejér, Veszprém és Komárom-Esztergom megye alkotja. Fejér 10, Veszprém 9, Komárom-Esztergom pedig 7 kistérségre tagolódik.  77 km-es szakaszon határos Szlovákiával.  A régiót északi és keleti oldalon 130 km Duna-szakasz határolja. Veszprém megye területén található a Balaton északi partja, Fejérben pedig a Velencei tó. Fejér megye déli részén mezőgazdasági művelésre kiválóan alkalmas síkság található.

 A régió 26 kistérségében 401 település található, ebből mindössze 29 város. - csak 6 kistérség ahol található legalább főnél nagyobb város - 9 kistérség, ahol nincs főt meghaladó város - a régió településeinek 73 %-a nem éri el a 2000 főt  fontos a szociális ellátórendszer szempontjából ( 2000 fő alatt minimumot ír elő a törvény) Gazdasági jellemzők  Az egy főre eső GDP az egyik legmagasabb az országban. Közép-Magyarország és a Nyugat-Dunántúl után a harmadik.  A rendszerváltozás után viszonylag gyorsan végbement a gazdasági szerkezetváltozás, és nem okozott akkora károkat, mint pl: Észak-Magyarországon (földrajzi,társadalmi okok)  A vállalkozások számának alakulásában domináns az egyéni vállalkozások aránya, de gazdasági súlyuk ezzel nincs arányban.  probléma: néhány gazdaságilag előnyös kistérség …jelentős részükben azonban komoly problámák a gazdasági teljesítés területén

A Közép-Dunántúli régió számokban Forrás: Logsped

Jövedelem A nettó jövedelmek alapján is nagyon kedvező helyzetű a régió. Közép-Magyarország után a második. Ezt a pozíciót az utóbbi években nyerte el Nyugat-Dunántúltól a jelentős külföldi működő tőke beáramlásnak köszönhetően. DE: Az egész régióra jellemző egyenlőtlenség itt is szembetűnő! Forrás: KSH

A régiót nagyon jelentős kereseti egyenlőtlenségek jellemzik. Ez a nettó kereseteket figyelembe véve Fejér és Komárom-Esztergom megyék közt nem olyan szembetűnő, de Veszprém, már jelentős lemaradást tudhat magáénak. Az aránytalanságok a munkavégzés függvényében még jobban megjelennek.  Fejér megyében például egy fizikai munkát végző munkavállaló átlagosan Ft - tal keres többet, mint Veszprém megyében. (Fejér megyében keresnek legjobban)  A szellemi foglalkozásúak tekintetében is jelentős különbségek vannak a megyék között. (de itt már Fejér megye Bp. mögött szerepel, de így is kimagaslik az orsz. átlagtól)  Fejér megyei magas keresetek mellé magas férfi-női kereseti egyenlőtlenségek is társulnak. Forrás: KSH

Foglalkoztatás A régióban az 1990-es évek elején megindult gazdasági növekedés következtében mára magasabb a foglalkoztatottak aránya az országosnál. Három kistérségben (Abai, Enyingi, Sárbogárdi) viszont nagyon alacsony a foglalkoztatottak aránya. A munkanélküliségi ráta a régióban 2001-ig csökkent, majd 2002-ben enyhe növekedést mutatott. Jelenleg 5,5 %, ami messze az országos átlag alatt van. Forrás: KSH

 Ha a régiók mutatóit vizsgáljuk, akkor országos tendenciának tekinthető a nemek szerinti összetételt tekintve, (a Közép-Magyarországi régiót kivéve), hogy magasabb a férfiak aránya a regisztrált munkanélküliek között. Ez tapasztalható a Közép-dunántúli régióban is, bár itt a különbség kisebb az országos átlagnál.  A régió munkaerő-problémáit eddig jól kezelte az olcsó, szakképzett bérmunkára építő multinacionális cégek megjelenése a régióban.  Az Európai Uniós csatlakozás hatásai, a bérek emelkedése és a helyi adókedvezmények megszűnése miatt a multinacionális cégek az országból való kivonulás mellett is dönthetnek. (pl: IBM)  Jelenleg még kezeli a munkanélküliség problémáját ezen a területen más multinacionális cégek megjelenése, azonban hosszútávon mindenképpen szükség van a térségben a betanított munkásként megjelenő tömeg képzését/átképzését célzó programokra, valamint a kis és középvállalatok ösztönzésére. (pl: Tatabányai Ipari Park)

A régió jelene :  magas jövedelmi szint  magas színvonalú termelés  Jelentős mennyiségű FDI, erős agglomerációs hatással  Migrációs többlet a magasan kvalifikált munkáknál  Alacsony a K+F kiadások volumene  Nincs jelentős felsőoktatási intézmény  FDI főleg a munkaerő igényű ágazatokban  Magas a külföldi befektetők kitelepülésének veszélye

Ahhoz, hogy a régió megtartsa jelenlegi kedvező pozícióját a jövőben több, nagyobb feladat elvégzése nélkülözhetetlen: PL:  Az infrastruktúra korábbi években jellemző bővülési ütemének fenntartása  képzés, humán tőke, K+F fejelsztés  Külső sokkoktól függő termelési ágazatok arányának csökkentése  A befektetők erőteljesebb integrálása  Klaszteresedés támogatása  Szolgáltatások fejlesztése (pl: turizmus lehetőségeinek kiaknázása)  régión belüli egyenlőtlenségek csökkentése