Kovács Vilmos Okleveles Élelmiszermérnök Élelmiszerbiztonsági szakmérnök Haccp, ISO9001,ISO2200 vezető auditor Az állattenyésztésben alkalmazható minőségirányítási.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

Laboratóriumi munka szerepe a minőségbiztosításban
Az új épületenergetikai szabályozás
Nemzeti cselekvési terv
178/2002/EK rendelet január 1-től
ENERGIAIRÁNYÍTÁSI SZABVÁNYOK
MINŐSÉGMENEDZSMENT 5. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK 2011.
A TANÁCSADÓ SZEREPE az EU műszaki jogi szabályozásának vállalati alkalmazásában CE jelölés és társai – a.
MINŐSÉGMENEDZSMENT 3. előadás
Monit 1 Felügyelő eljárás Modul 03 - lecke 04. Monit 2 FelügyeletFelügyelet A megfigyelések vagy mérések tervezett sorozatának végzésére irányuló tevékenység.
Validálás & verifikálás
Dr. Kollár Gábor vezető auditor Det Norske Veritas Magyarország
Felszíni vizek minősége
A HACCP rendszer alapelvei
Élelmiszerek jellegformálása, adalékanyagok, felhasználásuk szabályozása. Fakultatív tárgy 2008.
Minőségmenedzsment 5. előadás
Minőségmenedzsment 6. előadás
MinőségIrányítási Rendszer (MIR) elektronikus dokumentációjához
Minőségirányítás a felsőoktatásban
HACCP-előírások, alapvető higiéniai követelmények a vendéglátó üzletekben. Szoboszlai Gyula.
Veszélyelemzés és a Kritikus Szabályozási Pontok meghatározása
A HACCP rendszer és alkalmazása
Good Manufacturing / Hygienic Practice
HACCP az élelmiszer-higiéniában
A HACCP története Modul 01 - lecke 03
Előnyök és alkalmazási területek
A KÖZPONT MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA. Szabvány Ismétlődő műszaki, gazdasági és más feladatok optimális megoldásának MINTÁJA.
Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése
Az inspektor A gyártás részletes és kollegiális felügyelete.
Gyógyszerek minőségbiztosítása GMP alapelvek
Brachmann Ferenc PTE-TTK/KTK A kurzus szerepe és célja A minőségbiztosítás általános alapelveire történő folyamatos hivatkozással áttekinti a szoftverminőség.
Szoftverminőség biztosítása A minőségirányítási kézikönyv
ISO : 2011 – energiairányítási rendszer (EIR)
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Az MSZ EN ISO 9001:2009 szabvány változásai
Környezetközpontú irányítása rendszerek MSZ14001.
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
HEFOP hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő minőségirányítási rendszer II. rész A diákhoz itt kellene beszúrni a tanári magyarázatokat.
10. hét: A HACCP rendszer, mint egy ágazati rendszer
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK (ISO, TQM, HACCP)
A BIZOTTSÁG 2075/2005/EK RENDELETE (2005. december 5
Minőségbiztosítás és tanúsítás
ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK
Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II.
Pápai Hús 1913 Kft.. A Pápai Hús 1913 Kft január 1-jén jött létre a közel százéves múltra visszatekintő jogelőd vállalat megvásárlásával. Tevékenységük:
KÉSZÁRÚGYÁRTÁS LEHETŐSÉGEI NÖVÉNYTERMESZTŐ GAZDASÁGOKBAN, VALAMINT AZ ÉLELMISZERFELDOLGOZÁS ELŐÍRÁSAI ÉS LEHETŐSÉGEI Okleveles élelmiszermérnök KOVÁCS.
KÉSZÁRÚGYÁRTÁS LEHETŐSÉGEI ÁLLATTARTÓ GAZDASÁGOKBAN, VALAMINT AZ ÉLELMISZERFELDOLGOZÁS ELŐÍRÁSAI ÉS LEHETŐSÉGEI KOVÁCS SÁRKÁNY Hajnalka PhD hallgató Debreceni.
Tárgyszavazás az OMgK-ban (1.) as évektől MABI, 1988-tól tárgyszavazás (ma több mint 123 ezer rekord) tól Aleph -Agris -mindent tárgyszavazunk.
1 Bemutatkozik a K21 Kulcsfontosságú folyamatok (4) munkacsoportja EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM EGYETEMI KÖNYVTÁRI SZOLGÁLAT K-21 MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROJEKT.
Impl 1 A HACCP végrehajtása Modul 04 - lecke 01. Impl 2 Tanulmány  Lehetséges veszélyek felsorolása  Veszélyelemzés  A jelentős veszélyek felsorolása.
Készítette: Szirmai István
INTÉZMÉNYI KÖR NYILVÁNTARTÁS AKKREDITÁCIÓ ENGEDÉLYEZÉS.
Az élelmiszerek (ételek) minősége
Az élelmiszer-biztonság helyzete Magyarországon és az Európai Unióban
VÁLTOZÁSOK AZ ISO 9001 SZABVÁNYBAN 2015.
Integrált Irányítási Rendszer
2003. A környezeti helyzetfelméréstől a környezetirányítási rendszer auditálásáig Dr. Szegh Imre.
Fekete – fehér. Igen – nem
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Az állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hatóság 2004
Az ISO szabványcsalád elemei: ICT készültség működésfolytonossághoz ISO/IEC 27031:2011 Móricz Pál – ügyvezető igazgató Szenzor Gazdaságmérnöki Kft.
HACCP rendszer.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Nemzetközi élelmiszer-biztonsági program.
BERENCSI Vezetési Tanácsadó és Szolgáltató Iroda – avagy, a Rendszer- és Terméktanúsítás kapcsolata BERENCSI BENCE ügyvezető, tanácsadó TERMÉK-
Minőségirányítás és Akkreditáció Bőhm Zoltán Budapest,
MINŐSÉGMENEDZSMENT ÉLELMISZERBIZTONSÁG
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
"Ha nem tudod, hogy hová mész,
Előadás másolata:

Kovács Vilmos Okleveles Élelmiszermérnök Élelmiszerbiztonsági szakmérnök Haccp, ISO9001,ISO2200 vezető auditor Az állattenyésztésben alkalmazható minőségirányítási és élelmiszerbiztonsági rendszerek ismertetése, állathigiéniai előírások, állatjólét

Követelmények: Jogszabályok Nyomon követhetőség Vevői követelmények Szabványok

Jogszabályok: ZAKON O VETERINARSTVU ("Sl. glasnik RS", br. 91/2005, 30/2010 i 93/2012) ZAKON O STOČARSTVU ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009 i 93/2012) PRAVILNIK O OPŠTIM I POSEBNIM USLOVIMA HIGIJENE HRANE ZA ŽIVOTINJE ("Sl. glasnik RS", br. 78/2010) PRAVILNIK O VETERINARSKO-SANITARNIM USLOVIMA OBJEKATA ZA UZGOJ I DRŽANJE KOPITARA, PAPKARA, ŽIVINE I KUNIĆA ("Sl. glasnik RS", br. 81/2006)

Jogszabályok: PRAVILNIK O SADRŽINI I NAČINU VOĐENJA REGISTRA OBJEKATA ZA DRŽANJE ŽIVOTINJA ("Sl. glasnik RS", br. 17/2009) PRAVILNIK O PROGRAMU OBUKE O DOBROBITI ŽIVOTINJA PRILIKOM NJIHOVOG PREVOZA, KAO I SADRŽINI I NAČINU VOĐENJA REGISTRA PREVOZNIKA ŽIVOTINJA ("Sl. glasnik RS", br. 73/2010) ZAKON O DOBROBITI ŽIVOTINJA ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009)

Jogszabályok: PRAVILNIK O NAČINU OBELEŽAVANJA GOVEDA I VOĐENJA EVIDENCIJE O OBELEŽENIM GOVEDIMA ("Sl. glasnik RS", br. 57/2009 i 14/2010) PRAVILNIK O NAČINU OBELEŽAVANJA I REGISTRACIJE OVACA I KOZA, KAO I O SLUŽBENOJ KONTROLI IDENTIFIKACIJE, OBELEŽAVANJA I REGISTRACIJE OVACA I KOZA ("Sl. glasnik RS", br. 6/2011 i 57/2011) PRAVILNIK O NAČINU OBELEŽAVANJA I REGISTRACIJE SVINJA, KAO I O SLUŽBENOJ KONTROLI IDENTIFIKACIJE, OBELEŽAVANJA I REGISTRACIJE SVINJA ("Sl. glasnik RS", br. 94/2010) PRAVILNIK O NAČINU OBELEŽAVANJA PČELINJIH DRUŠTAVA I REGISTRACIJI PČELINJAKA ("Sl. glasnik RS", br. 54/2010)

NYOMONKÖVETÉS mezőgazdaság feldolgozáskereskedelem talaj/takarmány fajta technológia növény/állat egészségügy szállítás technológia higiénia adalékanyag ok csomagolóanyag ok higiénia csomagolóanyagok szállítás Egyéb összetevők

Vevői követelmények: Saját belső követelmények Szabványok, előírások

HACCP ISO 9001:2008 ISO ISO IFS BRC GLOBALGAP FAMI QS GMP + ÉLELMISZERIPARI ELŐÍRÁSOK, SZABVÁNYOK

ÉLELMISZERBIZTONSÁG Annak biztosítása az egész élelmiszerláncban HOGY AZ ÉLELMISZER NEM VESZÉLYEZTETI A FOGYASZTÓ EGÉSZSÉGÉT ha azt rendeltetésszerűen használja fel.

Mi az a HACCP? Analiza opasnosti i kritične kontrolne tačke Veszélyelemzés, kritikus kontroll pontokon H~hazard A~analysis C~crtical C~control P~point

Hazard Analysis Critical Control Point NEMZETKÖZILEG ELFOGADOTT Tehnika arra, hogy Azonosítsa Étékelje Kezelje A veszélyeket az egész élelmiszerláncon keresztül.

Hazard Analysis Critical Control Point RENDSZER amellyel meghatározzuk RENDSZER amellyel meghatározzuk: kinek hol hogyan, és mikor Kell elvégeznia a HACCP tevékenységet megelőzés céljából.

Pillsbury Co as években a Pillsbury Co. fejlesztette ki a NASA és az US katonai laboratóriumával együtt az űrkutatási program keretében. FMEA Alapja az FMEA ( Failure Mode and Effect Analysis ) Élelmiszerbiztonsági Konferencián 1971-ben Amerikai Élelmiszerbiztonsági Konferencián mutatták be. Codex Alimentarius Ajánlás FAO/WHO Codex Alimentarius Ajánlás. Európai Unió93/43 EK (élelmiszerhigiéniai) irányelv Európai Unió 93/43 EK (élelmiszerhigiéniai) irányelv, amely 1995-től kötelező. (FDA) Az USA élelmiszerbiztonsági hatósága (FDA) 1997-től fokozatos bevezetéssel kötelezővé tette az állati eredetű élelmiszerek előállítására és forgalmazására a HACCP rendszert HACCP TÖRTÉNETE:

A bevezetés 12 lépése 1. Haccp tim kialakítása 2. Termékleírás 3. Tervezett felhasználás 4. Folyamatábra 5. A folyamatábra helyszíni igazolása

A bevezetés 12 lépése 6. Veszélyelemzés 1.alapelv 7. CCPok meghatározása 2. alapelv 8. Kritikus határértékek megállapítása 3. alapelv 9. Monitoring 4. alapelv 10. Helyesbítő tevékenység 5. alapelv 11. Verifikació 6. alapelv 12. Dokumentáció 7. alapelv

HACCP RENDSZER KIALAKÍTÁSA 1. Lépés: HACCP tim kialaítása

HACCP RENDSZER KIALAKÍTÁSA 2.Lépés: Termékleírás 3.Korak: Tervezett felhasználás

HACCP RENDSZER KIALAKÍTÁSA 4.Lépés: Folyamatábra kialakítása

HACCP RENDSZER KIALAKÍTÁSA 5.Lépés: A folyamatábra helyszíni igazolása

HACCP RENDSZER KIALAKÍTÁSA 6.Lépés: Veszélyelemzés lépésenként Veszély: 1. Fizikai 2. Kémiai 3. Biolológiai 4. Mikrobiológiai

HACCP RENDSZER KIALAKÍTÁSA 7.Lépés: CCP-k meghatározása

HACCP RENDSZER KIALAKÍTÁSA 8.Korak: Kritikus határértékek megállapítása KRITIKUS HATÁRÉRTÉK 5°C DO 63°C 73°C

HACCP RENDSZER KIALAKÍTÁSA 9.Lépés: Monitoring Felügyelet: a megfigyelések vagy a mérések tervezett sorozatának végzésére irányuló tevékenység, annak megállapítására, hogy a CCP szabályozás alatt áll-e.

HACCP RENDSZER KIALAKÍTÁSA 10.Lépés: Helyesbítő tevékenység Helyesbítő tevékenység: bármely olyan intézkedés, amelyet akkor kell megtenni, ha a kritikus szabályozási pont (CCP) felügyelete a szabályozottság csökkenését vagy elvesztését jelzi.

HACCP RENDSZER KIALAKÍTÁSA 11.Lépés:Verifikació Igazolás (verifikálás): a felügyelettől eltérő módszerek, eljárások, vizsgálatok és más értékelések alkalmazása, a HACCP-tervnek való megfelelés megállapítására

12.Lépés: A dokumentáció kialakítása HACCP RENDSZER KIALAKÍTÁSA HACCP ANALIZIS HACCP TERV UTASÍTÁSOK KÉZIKÖNYV FELJEZÉSEK,EVIDENCIÓK

HACCP Szántó földtől az asztalig Nyomonkövethetőség

GlobalGAP

ELLENŐRZÉSEK FAJTÁI HATÓSÁG (Inspekció) 1. BELSŐ 2. VEVŐ 3. TANÚSÍTÓ

Kontakt: Kovács Vilmos Tel: 063/ Fax: 024/ Iroda: Matija Korvina Szabadka