Kovács Vilmos Okleveles Élelmiszermérnök Élelmiszerbiztonsági szakmérnök Haccp, ISO9001,ISO2200 vezető auditor Az állattenyésztésben alkalmazható minőségirányítási és élelmiszerbiztonsági rendszerek ismertetése, állathigiéniai előírások, állatjólét
Követelmények: Jogszabályok Nyomon követhetőség Vevői követelmények Szabványok
Jogszabályok: ZAKON O VETERINARSTVU ("Sl. glasnik RS", br. 91/2005, 30/2010 i 93/2012) ZAKON O STOČARSTVU ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009 i 93/2012) PRAVILNIK O OPŠTIM I POSEBNIM USLOVIMA HIGIJENE HRANE ZA ŽIVOTINJE ("Sl. glasnik RS", br. 78/2010) PRAVILNIK O VETERINARSKO-SANITARNIM USLOVIMA OBJEKATA ZA UZGOJ I DRŽANJE KOPITARA, PAPKARA, ŽIVINE I KUNIĆA ("Sl. glasnik RS", br. 81/2006)
Jogszabályok: PRAVILNIK O SADRŽINI I NAČINU VOĐENJA REGISTRA OBJEKATA ZA DRŽANJE ŽIVOTINJA ("Sl. glasnik RS", br. 17/2009) PRAVILNIK O PROGRAMU OBUKE O DOBROBITI ŽIVOTINJA PRILIKOM NJIHOVOG PREVOZA, KAO I SADRŽINI I NAČINU VOĐENJA REGISTRA PREVOZNIKA ŽIVOTINJA ("Sl. glasnik RS", br. 73/2010) ZAKON O DOBROBITI ŽIVOTINJA ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009)
Jogszabályok: PRAVILNIK O NAČINU OBELEŽAVANJA GOVEDA I VOĐENJA EVIDENCIJE O OBELEŽENIM GOVEDIMA ("Sl. glasnik RS", br. 57/2009 i 14/2010) PRAVILNIK O NAČINU OBELEŽAVANJA I REGISTRACIJE OVACA I KOZA, KAO I O SLUŽBENOJ KONTROLI IDENTIFIKACIJE, OBELEŽAVANJA I REGISTRACIJE OVACA I KOZA ("Sl. glasnik RS", br. 6/2011 i 57/2011) PRAVILNIK O NAČINU OBELEŽAVANJA I REGISTRACIJE SVINJA, KAO I O SLUŽBENOJ KONTROLI IDENTIFIKACIJE, OBELEŽAVANJA I REGISTRACIJE SVINJA ("Sl. glasnik RS", br. 94/2010) PRAVILNIK O NAČINU OBELEŽAVANJA PČELINJIH DRUŠTAVA I REGISTRACIJI PČELINJAKA ("Sl. glasnik RS", br. 54/2010)
NYOMONKÖVETÉS mezőgazdaság feldolgozáskereskedelem talaj/takarmány fajta technológia növény/állat egészségügy szállítás technológia higiénia adalékanyag ok csomagolóanyag ok higiénia csomagolóanyagok szállítás Egyéb összetevők
Vevői követelmények: Saját belső követelmények Szabványok, előírások
HACCP ISO 9001:2008 ISO ISO IFS BRC GLOBALGAP FAMI QS GMP + ÉLELMISZERIPARI ELŐÍRÁSOK, SZABVÁNYOK
ÉLELMISZERBIZTONSÁG Annak biztosítása az egész élelmiszerláncban HOGY AZ ÉLELMISZER NEM VESZÉLYEZTETI A FOGYASZTÓ EGÉSZSÉGÉT ha azt rendeltetésszerűen használja fel.
Mi az a HACCP? Analiza opasnosti i kritične kontrolne tačke Veszélyelemzés, kritikus kontroll pontokon H~hazard A~analysis C~crtical C~control P~point
Hazard Analysis Critical Control Point NEMZETKÖZILEG ELFOGADOTT Tehnika arra, hogy Azonosítsa Étékelje Kezelje A veszélyeket az egész élelmiszerláncon keresztül.
Hazard Analysis Critical Control Point RENDSZER amellyel meghatározzuk RENDSZER amellyel meghatározzuk: kinek hol hogyan, és mikor Kell elvégeznia a HACCP tevékenységet megelőzés céljából.
Pillsbury Co as években a Pillsbury Co. fejlesztette ki a NASA és az US katonai laboratóriumával együtt az űrkutatási program keretében. FMEA Alapja az FMEA ( Failure Mode and Effect Analysis ) Élelmiszerbiztonsági Konferencián 1971-ben Amerikai Élelmiszerbiztonsági Konferencián mutatták be. Codex Alimentarius Ajánlás FAO/WHO Codex Alimentarius Ajánlás. Európai Unió93/43 EK (élelmiszerhigiéniai) irányelv Európai Unió 93/43 EK (élelmiszerhigiéniai) irányelv, amely 1995-től kötelező. (FDA) Az USA élelmiszerbiztonsági hatósága (FDA) 1997-től fokozatos bevezetéssel kötelezővé tette az állati eredetű élelmiszerek előállítására és forgalmazására a HACCP rendszert HACCP TÖRTÉNETE:
A bevezetés 12 lépése 1. Haccp tim kialakítása 2. Termékleírás 3. Tervezett felhasználás 4. Folyamatábra 5. A folyamatábra helyszíni igazolása
A bevezetés 12 lépése 6. Veszélyelemzés 1.alapelv 7. CCPok meghatározása 2. alapelv 8. Kritikus határértékek megállapítása 3. alapelv 9. Monitoring 4. alapelv 10. Helyesbítő tevékenység 5. alapelv 11. Verifikació 6. alapelv 12. Dokumentáció 7. alapelv
HACCP RENDSZER KIALAKÍTÁSA 1. Lépés: HACCP tim kialaítása
HACCP RENDSZER KIALAKÍTÁSA 2.Lépés: Termékleírás 3.Korak: Tervezett felhasználás
HACCP RENDSZER KIALAKÍTÁSA 4.Lépés: Folyamatábra kialakítása
HACCP RENDSZER KIALAKÍTÁSA 5.Lépés: A folyamatábra helyszíni igazolása
HACCP RENDSZER KIALAKÍTÁSA 6.Lépés: Veszélyelemzés lépésenként Veszély: 1. Fizikai 2. Kémiai 3. Biolológiai 4. Mikrobiológiai
HACCP RENDSZER KIALAKÍTÁSA 7.Lépés: CCP-k meghatározása
HACCP RENDSZER KIALAKÍTÁSA 8.Korak: Kritikus határértékek megállapítása KRITIKUS HATÁRÉRTÉK 5°C DO 63°C 73°C
HACCP RENDSZER KIALAKÍTÁSA 9.Lépés: Monitoring Felügyelet: a megfigyelések vagy a mérések tervezett sorozatának végzésére irányuló tevékenység, annak megállapítására, hogy a CCP szabályozás alatt áll-e.
HACCP RENDSZER KIALAKÍTÁSA 10.Lépés: Helyesbítő tevékenység Helyesbítő tevékenység: bármely olyan intézkedés, amelyet akkor kell megtenni, ha a kritikus szabályozási pont (CCP) felügyelete a szabályozottság csökkenését vagy elvesztését jelzi.
HACCP RENDSZER KIALAKÍTÁSA 11.Lépés:Verifikació Igazolás (verifikálás): a felügyelettől eltérő módszerek, eljárások, vizsgálatok és más értékelések alkalmazása, a HACCP-tervnek való megfelelés megállapítására
12.Lépés: A dokumentáció kialakítása HACCP RENDSZER KIALAKÍTÁSA HACCP ANALIZIS HACCP TERV UTASÍTÁSOK KÉZIKÖNYV FELJEZÉSEK,EVIDENCIÓK
HACCP Szántó földtől az asztalig Nyomonkövethetőség
GlobalGAP
ELLENŐRZÉSEK FAJTÁI HATÓSÁG (Inspekció) 1. BELSŐ 2. VEVŐ 3. TANÚSÍTÓ
Kontakt: Kovács Vilmos Tel: 063/ Fax: 024/ Iroda: Matija Korvina Szabadka