A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kaposvár.
Advertisements

A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Fancsalszki Éva projektmenedzser TÁMOP-2.4.3/A-09/ Június 07.
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
Versenyképes gazdaság – versenyképes Versenyképes gazdaság – versenyképes szakképzés.
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
A Kormány intézkedései és tervei
Térségi tanoda hálózat BHIM RAO Egyesület
Az OFA támogatási tevékenysége Programok ben.
Szakterületi trendek, kilátások, jellemző foglalkozások és munkaerő- piaci igények Dzubay László Május 03. Pécs.
„Nyitott kapu” a rendszeres testmozgásért és kapcsolódó egészségfejlesztési programok Vámospércsen Ménes Andrea polgármester.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
MUNKAERŐ-PIACI PARTNERSÉG
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Családi napközi.
VERSENYKÉPES NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA. ADATOK A projekt megvalósításának időtartama: A projekt összköltsége: Ft. A támogatás.
Munkanélküliség.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Észak-magyarországi Operatív Program ( ) Foglalkoztatás Oktatás - nevelés.
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
OFA Hálózat évi tevékenységei
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
Esély a munkára – Civil együttműködés a hátrányos helyzetű rétegek munkaerő-piaci integrációjáért Projektazonosító: NCA-DP-09-A-0185 Dolgozzunk együtt!
A Dél-alföldi Régió évi Területfejlesztési Operatív Programja Regionális Akcióterv Kecskeméti Klára tervezési projektmenedzser június.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
A Dél-Dunántúli régió gazdaságában rejlő potenciál – a KKV-k szerepe a gazdaságfejlesztésben.
Szegények reménytelensége és reménysége. SSSSzegénység: szűkölködés az anyagi javakban DDDDepriváció: a különböző javaktól való megfosztottság,
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Gázipari Szakszervezeti Szövetség szeptember.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Zalai alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások bemutatása.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
A BARANYA PAKTUM MARKETINGTERVE. Környezetelemzés – Baranya megye fős lélekszáma az ország lakosságának 4%-át teszi ki Népesség fogyó tendenciája.
A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ MUNKAERŐPIACI HELYZETE, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A DIPLOMÁSOK ELHELYEZKEDÉSÉRE SOPRON, december 11.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Dunaújváros2014. szeptember 15. Projekt eredményeinek disszeminációja – 9. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban.
Helyi Esélyegyenlőségi Program Nők munkaerő piaci helyzetfelmérése Bükön 2014.augusztus 27.
Nem mondunk le senkiről – a Sárospataki kistérségben sem! Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÁROP /B.
A GAZDASÁGI VÁLSÁG HATÁSA A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ MUNKAERŐPIACÁRA Kőszeg, december 14.
Tények, számok és folyamatok Hargita megyében , Csíkszereda.
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
A felsőoktatási expanzió befolyása a regionális munkaerőpiacra Sándor Mária 2013.
Az esélyegyenlőség elvének érvényesülése az oktatáspolitikában EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA KÖZNEVELÉSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG Pölöskei Gáborné helyettes.
A Nagykátai Járás munkaerő-piaci helyzete Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja TÁMOP /1/KMR
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamara stratégiai jelentőségű programja a közötti időszakra Miskolc, november 29. Bihall.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Munkaerő- piaci helyzetet gátló tényezők kezelése.
ZALAI INNOVATÍV FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MEGVALÓSÍTÁSA TOP-5.1.1
PÉCS FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA A VÁLLALKOZÓI SZFÉRA SZEMSZÖGÉBŐL
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
HEFOP /1 „Lépj előre” – Őrségi kistérségi összefogás a szociális szakemberek képzésével a munkanélküliség hatékony kezelése érdekében HEFOP / /4.0.
Ózd kistérségének középtávú cselekvési terve
Versenyképes gazdaság – versenyképes szakképzés
„Út a munkához”program
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Munkaerő- piaci helyzetet gátló tényezők kezelése
DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS PAKTUM KONFERENCIA
Előadás másolata:

A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető

Az önkormányzatok célja és feladatköre, hogy a lehető legteljesebb körben, magas minőségben nyújtson megoldást a város lakóinak igényeire, színvonalas közszolgáltatásokat biztosítson. Ezek egy részét (óvodai nevelés, általános iskolai oktatás, egészségügyi alapellátás) jogszabályok kötelezővé teszik.

A feladatok másik része az önként vállalt (fakultatív) feladatok. Ezt a jogszabályok nem teszik kötelezővé és a központi költségvetés normatív forrásokat sem rendel hozzá: egyes művészeti, kulturális tevékenységek, hátrányos helyzetű csoportok helyzetének javításával kapcsolatban önként vállalt feladatok.

A legjobban működő önkormányzatnak sem lehet annyi információja, mint a közvetlenül érintett csoportnak, azok közvetlen környezetének, családjának, barátainak. Sokan jutottak el a probléma felismerésétől a megoldásig: - civil szerveződés - önkéntesen vállalt munka.

Életminőség, foglalkoztatási helyzet, munkaerőpiac

Életminőség - mit szeretnének elérni az emberek saját életükben Életminőség - mit szeretnének elérni az emberek saját életükben

Magyarország versenyképességi indexe sajnos messze elmarad az európai átlagtól, és az elmúlt időszakban sem javult az elvárható mértékben. Magyarország versenyképességi indexe sajnos messze elmarad az európai átlagtól, és az elmúlt időszakban sem javult az elvárható mértékben.

IMD Nemzetkőzi Gazdaságelemző Intézet (Lausanne) évi versenyképességi jelentésének legfontosabb paraméterei: fiatalkori munkanélküliség 49. hely (27%) korrupció 55. hely bürokrácia 51. hely kormánypolitikák minősége 53. hely személyi jövedelemadó 59. hely vállalati nyereségadó 8. hely oktatásügy minősége 48. hely (2009-ben 31. hely) egészségügy minősége 48. hely (2009-ben 38. hely) fogyó népesség, társadalom elöregedése 59. hely

A munkanélküliségi ráta alakulása A munkanélküliségi ráta alakulása Észak-Magyarország az „ÉLEN” Amíg több régióban csökkent, addig régiónkban folyamatos növekedés

Egyértelműen bizonyítható, hogy a képzettségi szint javulásával javul a munkához jutás esélye. A diplomások foglalkoztatási rátája a legmagasabb, amit a szakképzettek foglalkoztatási szintje követ. Az adatok alapján kimondható, hogy a szakképzettséggel több mint háromszoros esély van arra, hogy valaki munkához jusson.

A képzéssel kapcsolatos problémák A képzéssel kapcsolatos problémák A munkaerő-piaci igényekhez nem igazodó képzési struktúra az iskolarendszerben A munkaerő-piaci igényekhez nem igazodó képzési struktúra az iskolarendszerben Átgondolatlan, foglalkoztatói igényekkel alá nem támasztott átképzések Átgondolatlan, foglalkoztatói igényekkel alá nem támasztott átképzések

Kiemelt feladatok Kiemelt feladatok Munkahely teremtés – Miskolcon közel munkahelyre lenne szükség. Beruházás élénkítés, ipari parkok, vállalkozás barát környezet.

Kiemelt feladatok Kiemelt feladatok A legjobban képzett szakemberek elvándorlásának megakadályozása. Az elmúlt 10 évben közel miskolci friss diplomás hagyta el a várost. Nem csak munkahely – innovatív, kvalifikált munkahelyek létrehozása

Kiemelt feladatok Kiemelt feladatok Hátrányos helyzetű, többségében roma lakosság képzettségének, foglalkoztatási helyzetének javítása.

Kiemelt feladatok Kiemelt feladatok A több generációs munkanélküliség kialakulásának megakadályozása, megszüntetése. A munkaerő-piacról több éve kiesett célcsoport speciális felkészítése

Kiemelt feladatok Kiemelt feladatok A munkaerő-piaci szolgáltatásokat közelebb vinni a célcsoporthoz.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!