Szillogisztika = logika (következtetéselmélet)? Az An.Post.-ban, és másutt is találunk olyan megjegyzéseket, hogy minden helyes következtetés szillogizmusok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.
Advertisements

A matematikai logika alapfogalmai
Arisztotelész (Kr.e ) Minden embernek természete, hogy
2. A logika története Gregor Reisch  1503  Typus logice Premissae
HELLER ÁGNES: FILOZÓFIA MINT LUXUS
Miről szól a Katégoriák? Cat.3: „Amikor valamit másvalamiről, mint alanyról állítunk, mindaz, amit az állítmányról mondunk, az alanyról is mondható. Pl.
Matematikai logika.
Az összetett mondat.
Matematikai logika A diasorozat az Analízis 1. (Mozaik Kiadó 2005.) c. könyvhöz készült. Készítette: Dr. Ábrahám István.
A Venn-diagram használata
Kétértékűség és kontextusfüggőség Kijelentéseink igazak vagy hamisak (mindig az egyik és csak az egyik) Kijelentés: kijelentő mondat (tartalma), amivel.
A sztoikus lektonelmélet avagy mi az igazság hordozója? Arisztotelész példái: időtlen mondatok: ‚Minden ló állat’, ‚Egy ember sem kő’. A jellegzetes sztoikus.
Logika Érettségi követelmények:
Logikai műveletek
Szillogisztikus következtetések (deduktív következtetések)
Általános lélektan IV. 1. Nyelv és Gondolkodás.
Az informatika logikai alapjai
Mellérendelő összetett mondatok
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
F. Bacon ( ) és a modern tudományok alapvetése.
Logika 5. Logikai állítások Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék március 10.
Az érvelés.
A locke-i azonosságkoncepció értelmezésének problémái Szívós Eszter.
Bekő Éva Eötvös Loránd Tudományegyetem Elérhetőségem:
Érvelés Technika Ziegler Zsolt
2. Argumentációs szabályok (É 50−55) argumentációs szabályok meghatározzák, hogy mi mellett és mivel kell érvelni 1. a feleknek érveléssel indokolniuk.
A JOG TERMÉSZETÉRŐL ÉS HASZNÁRÓL IV. rész Bíráskodás SZÍNHÁZ- ÉS FILMMŰVÉSZETI EGYETEM, DLA KÉPZÉS, 2014 Nagy Boldizsár kurzusa Bíró Csaba és Dudás Dóra.
2. A logika története Gregor Reisch  1503  Typus logice Premissae
Miért nem valóságos az idő?
W.V. O. Q UINE A DOLGOK ÉS HELYÜK AZ ELMÉLETEKBEN (1981) Mészáros Zsuzsanna Tudományfilozófia szem.
Érvelés, bizonyítás, következmény, helyesség
Ekvivalenciák nyitott mondatok között Két nyitott mondatot ekvivalensnek mondunk, hha tetszőleges világban ugyanazok az objektumok teszik őket igazzá.
Arisztotelész szillogisztikája
Henkin-Hintikka játék (részben ismétlés) Alapfelállás: -Két játékos van, Én és a Természet (TW képviseli). - A játék tárgya egy zárt mondat: P. - Választanom.
A másik logikai hagyomány:
I.7: „Világos az is, hogy mindegyik alakzatban, amikor nincs szillogizmus, és mindkettő állító, avagy tagadó, akkor egyáltalán semmi nem lesz szükségszerű.
Első Analitika I.1. Az állításelmélet újrafogalmazása „Protaszisz az a mondat, ami valamit valamiről állít vagy tagad.” „Lehet egyetemes, részleges (en.
Nem igaz, hogy a kocka vagy tetraéder. Nem igaz, hogy a kicsi és piros. a nem kocka és nem tetraéder. a nem kicsi vagy nem piros. Általában: "  (A  B)
A kvantifikáció igazságfeltételei
„Házasodj meg, meg fogod bánni; ne házasodj meg, azt is meg fogod bánni; házasodj vagy ne házasodj, mindkettőt meg fogod bánni; vagy megházasodsz, vagy.
A kondicionális törvényei
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
A logika centrális fogalmai a kijelentéslogikában Propositional logic Nulladrendű logika Általában Logikai igazság Logikai ekvivalencia Logikai következmény.
(nyelv-családhoz képest!!!
A kvantifikáció igazságfeltételei “  xA(x)” akkor és csak akkor igaz, ha van olyan objektum, amely kielégíti az A(x) nyitott mondatot. “  xA(x)” akkor.
XVIII. sz. , skót felvilágosodás Empirista, szkeptikus
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Ekvivalenciák nyitott mondatok között Két nyitott mondatot ekvivalensnek mondunk, hha tetszőleges világban ugyanazok az objektumok teszik őket igazzá.
Az informatika logikai alapjai
MI 2003/6 - 1 Elsőrendű predikátumkalkulus (elsőrendű logika) - alapvető különbség a kijelentéslogikához képest: alaphalmaz. Objektumok, relációk, tulajdonságok,
Henkin-Hintikka-játék szabályai, kvantoros formulákra, még egyszer: Aki ‘  xA(x)’ igazságára fogad, annak kell mutatnia egy objektumot, amire az ‘A(x)’
Máté András
Mindenki kezet fogott mindenkivel.  x  y(x kezet fogott y-nal) Biztos? Ugyanez a probléma egy másik példán: Cantor’s World, Cantor’s Sentences. Az érdekesebb.
Tananyag: Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic II. Quantifiers Weblap: Fogadóóra: H 15:30-17:00, i/226.
Felosztási tétel Legyen R ekvivalenciareláció: reflexív, azaz tetsz. a-ra aRa, szimmetrikus, azaz tetsz. a, b-re ha aRb, akkor bRa, tranzitív, azaz tetsz.
Algebrai logika Leibniz folytatói a 18. században: Lambert, Segner és mások. 19. sz., Nagy-Britannia: Aritmetikai és szimbolikus algebra. Szimbolikus algebra:
A középkor után A filozófia változása: metafizika helyett az ismeretelmélet a központi diszciplína. Logika: A középkori logika továbbélése: reneszánsz.
Monadikus predikátumlogika, szillogisztika, Boole-algebra
Kvantifikáció:  xA: az x változó minden értékére igaz, hogy…  a: értelmetlen. (Megállapodás volt: ̒a’, ̒b’, … individuumnevek.) Annak sincs értelme,
Logika.
Analitikus fa készítése Ruzsa programmal
Analitikus fák kondicionálissal
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Kvantifikáló kifejezések a természetes nyelvben: ̒minden’, ̒némely’, ̒̒három’, stb. Ezek determinánsok, predikátumból (VP-ből) NP-t képeznek. Az elsőrendű.
Analitikus fák a kijelentéslogikában
Fordítás (formalizálás, interpretáció)
Variációk a hazugra Szókratész: Platón hazudik.
Dialektika, logika, retorika, avagy miről lesz szó
Elméleti probléma: vajon minden következtetés helyességét el tudjuk dönteni analitikus fával (véges sok lépésben)? Ha megengedünk végtelen sok premisszás.
Nem formális logika.
Előadás másolata:

Szillogisztika = logika (következtetéselmélet)? Az An.Post.-ban, és másutt is találunk olyan megjegyzéseket, hogy minden helyes következtetés szillogizmusok láncaként elemezhető. De (An. Pr. I.44): „Nem kell … megkísérelni a feltételezésekből kiinduló szillogizmusok visszavezetését [ti. kategorikusokra], mert a lefektetettek alapján nem lehet visszavezetni. Ugyanis ezek nem szillogizmus által vannak bizonyítva, hanem feltételezések által, melyekben mindenki megegyezik. Pl. ha feltételezzük, hogy ha az ellentétesek nem közös képességen alapulnak, akkor nincs is közös tudományuk, azután úgy következtetünk, hogy nem minden ellentét alapul közös képességen, pl. az egészség és a betegség sem, mert akkor egyszerre lehetne ugyanaz egészséges és beteg. Azt, hogy nem alapul minden ellentét közös képességen, bebizonyítottuk, de hogy nincs közös tudományuk, azt nem bizonyítottuk be. Azonban ezt is el kell persze fogadni, de nem szillogizmus, hanem feltételezés alapján.” Értelme (szerintem): 1.Feltételezünk egy kondicionálist – ez a megegyezés tárgya. 2.Bebizonyítjuk (szillogisztikusan) az előtagját. 3.El kell fogadni az utótagját – a feltételezés alapján.

Kijelentéslogikailag összetett kijelentések és premisszaként ilyet tartalmazó következtetések az Arisztotelészre alapozó hagyományban, legalább a középkor végéig: „hipotetikus” ítéletek, ill. szillogizmusok, beleértve a diszjunkciókat is. A kondicionálisoknak van külön nevük (görögül szünekhész – a sztoikus hagyományban szünémmenon). A „hipotetikus” jelző az újkorban szűkül le a kondicionálisokra (l. Kant).

Theophrasztosz A Lükeion második vezetője, logikai írásai nem maradtak fenn, többnyire aphrodisziaszi Alekszandrosztól tudunk logikai munkásságáról. A szillogizmusokat levezetési szabály formájában fogalmazza meg (‚tehát’). Modális logika: 1.„Deteriorem”-elv: a konklúzió nem lehet erősebb modalitású, mint a gyengébb premissza. 2.A lehetséges (vagy esetleges) e-kijelentések is megfordíthatók. 3.A lehetségesség és az ellentmondó lehetségessége nem ekvivalens. Lehetséges (valószínű) magyarázat: döntés két kérdésben amelyben Arisztotelész rendszeresen ingadozik. A modális kijelentések de dicto olvasandók. A ‚lehetséges’ a modern értelemben vett ‚lehetséges’-nek (és nem az ‚esetleges’-nek: Cp  Mp  M  p) felel meg. „Teljesen hipotetikus”, „három hipotetikusból álló”, avagy „a viszonyok analógiáján alapuló” szillogizmusok, három alakzatban. Példák: I.Ha A, akkor B; ha B, akkor C; tehát ha A, akkor C. II.Ha A, akkor B; ha nem A, akkor C; tehát ha nem C, akkor B. III.Ha A, akkor C; ha B, akkor nem C; tehát ha B, akkor nem A. Analógia a kategorikus szillogizmusok három alakzatával: nyilvánvaló.

„Kijelentéslogika” a peripatetikus hagyományban „Hipotetikus szillogizmusok elmélete” néven fut. Egy hipotetikus kijelentés két kategorikus kapcsolata. A hipotetikus szillogizmusok visszavezethetők kategorikusokra: 1.A„ha (valami) A, akkor (az) B” alakú kondicionálisok „ami A, az B” alakú, a típusú kijelentésekként foghatók fel. 2.Az „A vagy B” alakú, diszjunktív kijelentések „ha nem A, akkor B” alakú kondicionálisként foghatók fel, innen tovább 1. szerint. Mi állhat a betűk helyén? A példák: „eszti hipposz”, „eszti zoón”. Ezek vagy létezési kijelentések, vagy csonka, nyitott mondatok („x ló”, …) A kontextusból az utóbbi valószínűbb. Nagyon szűk körben teszi lehetővé a tényleges visszavezetést (még két valódi, teljes kategorikus kijelentésből álló hipotetikusok esetében sem). Avicenna ötlete: tekintsük a „Ha Q 1 AB, akkor Q 2 CD” alakú kijelentéseket időre (vagy szituációra) univerzálisan kvantifikált kijelentéseknek. Másik kísérlet a keretek tágítására: Boethius. Az elő- és/vagy az utótag maga is lehet hipotetikus. Rekurzív szintaxis sehol nincs (implicite sem). A középkori logikai hagyomány kijelentéslogikai elemeinek eredete: vita tárgya.