Carnap a fizikai elméletek szemantikájáról. Az episztemológia pozitivista programja: a racionális rekonstrukció Tudás –Ismeretség –Képesség –PROPOZÍCIONÁLIS.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Deduktív adatbázisok.
Advertisements

Az empirizmus két dogmája Labádi Tibor
5. A klasszikus logika kiterjesztése
Az információ alaptulajdonságai 1.Mérhető 2.Tudásunkra hat Értelmességi alapfeltétel értelmes >< igaz állítás.
Matematika a filozófiában
Út a beszédértéstől a szövegértésen keresztül a matematikai problémák megoldásáig Előadó: Horváth Judit.
Matematikai logika.
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Determinisztikus programok. Szintaxis: X : Pvalt program változók E : Kifkifejezések B : Lkiflogikai kifejezések C : Utsutasítások.
1. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
Albert Einstein munkássága
Kétértékűség és kontextusfüggőség Kijelentéseink igazak vagy hamisak (mindig az egyik és csak az egyik) Kijelentés: kijelentő mondat (tartalma), amivel.
Kocsisné Dr. Szilágyi Gyöngyi. Elérehet ő ség: aszt.inf.elte.hu/~szilagyi/ aszt.inf.elte.hu/~szilagyi Fogadó óra: hétf ő
MI 2003/5 - 1 Tudásábrázolás (tudásreprezentáció) (know- ledge representation). Mondat. Reprezentá- ciós nyelv. Tudás fogalma (filozófia, pszichológia,
Szillogisztikus következtetések (deduktív következtetések)
Általános lélektan IV. 1. Nyelv és Gondolkodás.
Logika 5. Logikai állítások Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék március 10.
Statisztikus fizika Optika
Az érvelés.
Halmazelmélet és matematikai logika
Bevezetés az orvosi kódrendszerekhez 2. előadás Semmelweis Egyetem Egészségügyi szervező szak II. évf
A konstruktivista pedagógia alapjai
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI 1. Erwin Schrödinger: Quantisierung als Eigenwertproblem (1926) 2.
1. Bevezetés a tárgy célja: azoknak az eszközöknek és módszereknek a megismertetése és begyakoroltatása, melyek az érvelések megértéséhez, elemzéséhez,
„A tudomány kereke” Szociológia módszertan WJLF SZM BA Pecze Mariann.
Hőtan.
Természetes és formális nyelvek Jellemzők, szintaxis definiálása, Montague, extenzió - intenzió, kategóriákon alapuló gramatika, alkalmazások.
Naturalista filozófia Avagy milyen állásponton lehetünk azzal kapcsolatban, hogy hogyan épül fel a világ? Sipos Péter Budapest, 2007 október 10.
Logika 2. Klasszikus logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék február 17.
Alapfogalmak.
A metafizika és a természettudomány. Különböző érzékszervi ingereket érzünk, melyeket alkalmi mondatokkal fejezhetünk ki. Pl.: a tej látványára a „Tej.
Moritz Schlick: Pozitivizmus és realizmus
A tudományfilozófia két nagy tradíciója Bevett (elfogadott) nézet Kb A logikai pozitivizmus eszmei áramlatához tartozik R. Carnap, M. Schlick,
Laudan: A tudomány áltudománya Lehetséges-e szociológiailag megmagyarázni, hogy a tudósok miért fogadják el a vélekedéseiket a világról? -> Bloor állítása.
W.V. O. Q UINE A DOLGOK ÉS HELYÜK AZ ELMÉLETEKBEN (1981) Mészáros Zsuzsanna Tudományfilozófia szem.
Ekvivalenciák nyitott mondatok között Két nyitott mondatot ekvivalensnek mondunk, hha tetszőleges világban ugyanazok az objektumok teszik őket igazzá.
Első Analitika I.1. Az állításelmélet újrafogalmazása „Protaszisz az a mondat, ami valamit valamiről állít vagy tagad.” „Lehet egyetemes, részleges (en.
Atomi mondatok FOL-ban Atomi mondat általában: amiben egy vagy több dolgot megnevezünk, és ezekről állítunk valamit. Pl: „Jóska átadta a pikk dámát Pistának”
Szillogisztika = logika (következtetéselmélet)? Az An.Post.-ban, és másutt is találunk olyan megjegyzéseket, hogy minden helyes következtetés szillogizmusok.
Nem igaz, hogy a kocka vagy tetraéder. Nem igaz, hogy a kicsi és piros. a nem kocka és nem tetraéder. a nem kicsi vagy nem piros. Általában: "  (A  B)
A kvantifikáció igazságfeltételei
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
(nyelv-családhoz képest!!!
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék.
2. Döntéselméleti irányzatok
6.Fogalomalkotás [C. G. Hempel: A taxonómia alapjai. In: Bertalan (szerk.): A társadalomtudományi fogalmak logikája (Helikon, Budapest 2005)] 1.A definíció.
A valószínűségi magyarázat induktív jellege
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
XVIII. sz. , skót felvilágosodás Empirista, szkeptikus
Az informatika logikai alapjai
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Ekvivalenciák nyitott mondatok között Két nyitott mondatot ekvivalensnek mondunk, hha tetszőleges világban ugyanazok az objektumok teszik őket igazzá.
MI 2003/6 - 1 Elsőrendű predikátumkalkulus (elsőrendű logika) - alapvető különbség a kijelentéslogikához képest: alaphalmaz. Objektumok, relációk, tulajdonságok,
Henkin-Hintikka-játék szabályai, kvantoros formulákra, még egyszer: Aki ‘  xA(x)’ igazságára fogad, annak kell mutatnia egy objektumot, amire az ‘A(x)’
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében
Valószínűségszámítás II.
A tudományfilozófia két nagy tradíciója Bevett (elfogadott) nézet Kb A logikai pozitivizmus eszmei áramlatához tartozik R. Carnap, M. Schlick,
Monadikus predikátumlogika, szillogisztika, Boole-algebra
A generatív nyelvelmélet
A belső energia tulajdonságai Extenzív mennyiség moláris: Állapotfüggvény -csak a rendszer szerkezeti adottságaitól függ -csak a változása ismert előjelkonvenció.
ÁLTALÁNOS KÉMIA 3. ELŐADÁS. Gázhalmazállapot A molekulák átlagos kinetikus energiája >, mint a molekulák közötti vonzóerők nagysága. → nagy a részecskék.
Az informatika logikai alapjai
Analitikus fa készítése Ruzsa programmal
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Fordítás (formalizálás, interpretáció)
A házi feladatokhoz: 1.5: Azonosság Jelölések a feladatszám alatt:
Variációk a hazugra Szókratész: Platón hazudik.
Atomi mondatok Nevek Predikátum
ÍTÉLETKALKULUS (NULLADRENDŰ LOGIKA)
Hőtan.
Előadás másolata:

Carnap a fizikai elméletek szemantikájáról

Az episztemológia pozitivista programja: a racionális rekonstrukció Tudás –Ismeretség –Képesség –PROPOZÍCIONÁLIS = „igaz” kijelentéseket tudunk tenni a világról (prototípusa: tudományos elmélet) Episztemológia: hogyan lehetséges a világ tudásának nyelvi reprezentációja? A reprezentáció alapfogalmai: –A nyelv belső szerkezete: szintaktika –A reprezentációs tulajdoság: szemantika (jelentés, igazság/igazoltság)

Naturalizálás és racionális rekonstrukció Naturalizált ismeretelmélet A tudomány része Deskriptív A FELFEDEZÉS kontextusa Tudományos modell (szociológiai, pszichológiai, fizikai, stb.) Racionális rekonstrukció Tartalmazza a tudományt Részben értékelő Az IGAZOLÁS kontextusa „Episztemológiai” (az igazolás szempontjaihoz igazodó) modell

Racionális rekonstrukció: példák és konklúzió Matematikai logika - matematika; természetes nyelv E. Szabó László: A téridő fizikájától a tér és idő metafizikájáig - relativitáselmélet „Amikor gondolkodásunkat racionális rekonstrukciónak vetjük alá, az az érzésünk támad, hogy most értjük meg csak igazán, mit is gondolunk, s elismerjük, hogy a racionális rekonstrukció fejezi ki, mi jár tulajdonképpen a fejünkben. Figyelemre méltó pszichológiai tény, hogy képesek vagyunk jobban megérteni saját gondolatainkat. Ez az a tény, mely alapul szolgált Szokratész bábáskodásának, s mely azóta is a filozófiai módszer alapja maradt. Ennek adekvát tudományos kifejezése a racionális rekonstrukció.” (Reichenbach) Racionális rekonstrukció = az igazolás szempontjaihoz igazodó (ettől racionális) deskriptív modell, amely - racionalitása miatt - előírásként visszahat a (tudományos) tevékenységre.

Mik az igazolás szempontjai? Logikai empirizmus: –Empirizmus: igazolás = levezetés a tapasztalatból szolídabb verzió: igazolás kontextusa = a tapasztalattal való kapcsolat megvilágítása –Logika: szintaxis és szemantika szétválasztása: a nyelvnek a a nyelv szemantikájától független struktúrája, szabályai vannak levezetés = e szabályok alkalmazása 2 fontos dichotómia: –analitikus/szintetikus vagy nyelvi/faktuális (  szintaktika/szemantika) (pl. matematikai igazság = „szintaktikai” igazság) –megfigyelési/elméleti (  levezetés, megvilágítás a nyelven belüliek)

Carnap programja: a tudományos elméletek fenti szempontoknak megfelelő rekonstrukciója (Késői Carnap - szolídabb elvárások, megkötések)

Ontológiai-nyelvi distinkció: a megfigyelési/elméleti Alapgondolat: mondataink egy része megfigyelhető más része nem megfigyelhető eseményekre, dolgokra referál (pl.: „Az asztalon egy teniszlabda van”, „Az elektron töltése negatív”) Azaz: megfigyelhető/nem megfigyelhető (ontológiai distinkció)  megfigyelési/elméleti (nyelvi distinkció) Probléma I: mik a megfigyelhető események, dolgok? –Valóban megfigyelhető a teniszlabda? Primer és univerzális érzéki élmény kell! (pl. „Nekem itt most sárga”)  Protokollnyelv (Carnap: Der logische Aufbau der Welt)  interszubjektivitási probléma (univerzalitás nem teljesül)  naturalizálás (pl. „Péter most sárgát lát”) általános probléma: nyelv-gondolkodás-észlelés-külvilág

–Valóban nem megfigyelhető az elektron? Észlelési szituációk folytonos sora: vákuum, ablaküveg, távcső, optikai mikroszkóp, elektron mikroszkóp, ködkamra, stb.  hol állunk meg? Egyáltalán: észlelés = fizikai kölcsönhatáson alapuló fizikai folyamat a megfigyelő és a megfigyelt szereplésével  miért tüntetünk ki speciális folyamatokat? (ezek naturalizáló érvek!) Probléma II: tfh. az ontológiai disitinkció nyelvfüggetlen módon működik, ez nem implikája a nyelvi distinkciót: szemantikai holizmus Konklúzió: nincsenek primer és univerzális élménytartalmak és ezekről beszámoló mondatok  a „megfigyelhető” bizonytalan predikátum, függ az episztemikus közösségtől  megfigyelési/elméleti distinkció problematikus

A nyelv szerkezete I.: a megfigyelési nyelv (L O ) Feladata: a megfigyelhető dolgok, események leírása Szintaxis: kifejező erejét az észlelési nyelv szűziességéhez idomítjuk –Lehetséges megszorítások: csak individuum változók kellenek, amelyek a megfigyelhető dolgokon, eseményeken „futnak” (esetleg több szortú): PC(=) végesség stb. –Bő megfigyelési nyelvet is választhatunk: pl. „pV/T=konst.” gáztörvény megfigyelési mondat  halmazelmélet erősségű kell! –A megfigyelhető dolgokat, eseményeket és relációikat jelölő nem logikai konstansokat tartalmaz (V O =  o 1, o 2,..., o m  ) (szűk nyelv esetén: „kék”, „kemény”, „meleg” vagy „x melegebb, mint y”, bővebb esetben: „hőmérséklet”, „tömeg”, stb.)

L O +empirikus törvények (O=O 1  O 2 ...  O M ) = empirikus elmélet Ez tartalmaz induktív általánosítással nyert állításokat, stb.  L O szemantikájának és igazolásának részleteivel nem foglalkozunk: „Képzeljük el, hogy L O -t egy bizonyos nyelvi közösség kommunikációs eszközként használja, és hogy L O minden mondatát a csoport ugyanúgy értelmezi. Ezáltal adott L O egy tökéletes interpretációja.” (Carnap)  Ezzel az igazán súlyos episztemológiai, nyelvfilozófiai problémát, hogy ti. miben áll az a reprezentációs tulajdonság, ami a nyelvet és a nem nyelvi külvilágot vagy tapasztalatot összekapcsolja, a szőnyeg alá söpörjük!

A nyelv szerkezete II.: az elméleti nyelv (L T ) Feladata: „a nem megfigyelhető dolgok, események leírása”  hogyan szerzünk ezekről tudomást, ha le akarjuk őket írni? nem, hanem éppen fordítva: egyszerűen instrumentum Szintaxis: miután csak eszköz, nincs semmi megszorítás  választás: tartalmazza a matematikai, tudományos ontológiát (nagy kifejezőerejű)  halmazelmélet erősségű nyelv kell –„Nem megfigyelhető” dolgokat, eseményeket és relációikat jelölő nem logikai konstansokat tartalmaz (V T =  t 1, t 2,..., t n  ) (pl. „elektron”, „elektromágneses mező”, „töltés”, „entrópia”, „x termikus egyensúlyban van y-nal”, jól- formált formula: pl. Maxwell-egyenletek, stb.) L T +elméleti posztulátumok (T:=T 1  T 2 ...  T N ) = elmélet (pl. mechanika, elektrodinamika) Eddig: L T interpretálatlan kalkulus és semmi kapcsolata L O -val  hogyan lehet levezetéseket csinálni L T -ből L O -ba? (pl. mechanika (kinetikus gázelmélet) - termodinamika, elektrodinamika - optika)

A nyelv szerkezete III.: a korrespondencia- szabályok (C) L T és L O összekapcsolása –Eredeti program (Carnap: Aufbau) : V T terminusainak definiálása V O -beliek alapján T levezetése O-ból  kivitelezhetetlen és nem tükrözi a tudomány valódi működését! –Szolídabb verzió: fordítva  vagyis: megadjuk L O elmélet egy modelljét L T -ben (L= L T +L O, amely L T -nek konzervatív bővítése) Korrespondencia-szabályok: V T terminusai tehát formulával definiálhatók L T -ben, ezek a formulák a korrespondencia szabályok (C:=C 1  C 2 ...  C m ) ilyen alakúak: C i  x(o i (x)  (x;..., t k,...)) (lehetne tovább gyengíteni) –A C-szabályok adják L T empirikus interpretációját, de ez csak részleges!

Példák Kinetikus gázelmélet –L T = „molekuláris” mechanika, L O = fenomenologikus termodinamika –V T =  „molekula”, „pálya”, „tömeg”, „impulzus”, „energia”, „részecskeszám” stb. , V O =  „hőmérséklet”, „nyomás”, „Tömeg”, „sűrűség”, stb.  –C-szabályok: „a gáz hőmérséklete = a molekulák átlagos kinetikus energiája”, „a gáz nyomása = a molekulák által a gázt határoló falnak átadott átlagos impulzus”, „ a gáz tömege = a molekulák tömegének összege” –Egy T-ből levezethető egy O i : „pV/T=konst.” (egyetemes gáztörvény), ráadásul levezethető: „konst.=Nk”, így N a mérésből meghatározható (Pontosabban: termodinamika  [valószínűségszámítás  mechanika])

„Hullámoptika” –L T = elektrodinamika, L O = geometriai optika –V T =  „töltés”, „elektromágneses mező”, „hullám”, „frekvencia”, stb. , V O =  „fény”, „fénysebesség”, „törés”, „visszaverődés”, „beesési szög”, „x optikailag sűrűbb közeg mint y”, „szín” stb.  –C-szabályok: „fény = elektromágneses hullám”, „c=1/  ”, „fény színe = hullám frekvenciája” –Egy T-ből levezethető egy O i : „sin  /sin  =n 21 ” (Snellius– Descartes-törvény), itt n 21 =c 1 /c 2 =  2  2 /  1  1, így az elektrodinamokai paraméterek elvben optikai méréssel meghatározhatók

A szolídabb program ára Nem lehet az elméleti terminusok jelentését és az elméleti mondatok igazságát az észlelési nyelvből származtatni: Nem lehet a szűzies tapasztalatból felépíteni a tudományt! Akkor mi az elméleti események, dolgok (ontológiai) státusza? - realizmus probléma Akkor hogyan teszünk különbséget az értelmes elméleti állítások és a metafizikai látszatállítások között? - értelmességkritérium probléma Akkor hogyan különítjük el a nyelvi és faktuális igazságokat? - analicitás probléma

A Ramsey-mondat L elmélet posztulátuma TC:=T  C 1. TC(t 1, t 2,..., t n, o 1, o 2,..., o m ) 2. TC(x 1, x 2,..., x n, o 1, o 2,..., o m ) 3.  x 1  x 2...  x n TC(x 1, x 2,..., x n, o 1, o 2,..., o m )=: R TC R L elmélet posztulátuma R TC, ez „konzervatív szűkítése” L- nek (de vigyázat, általában: R L  L O, a matematikai kifejezőerő miatt), azaz: Minden O megfigyelési mondatra: TC  L O  R TC  R L O  vagyis: –L és R L elméletek empirikusan ekvivalensek – R L nem tartalmazza a problémás elméleti terminusokat  így fel sem merül: „Mire referál az „elektron” terminus?” A Ramsey-féle újraaxiomatizálás érv az instrumentalizmus mellett (  Craig-tétel), bár épít a problematikus elméleti/megfigyelési distinkcióra

Analicitás és Ramsey-mondat A „Minden zöld kiterjedt” vagy az „Az ember racionális állat” analitikus állítások? Bizonytalan. –Quine: a bizonytalanság az analitikus/szintetikus distinkció homályosságának a következménye –Carnap: a bizonytalanság a természetes nyelvi jelentés homályosságának a következménye  cél: jelentésrögzítő mondatok bevezetése a nyelvbe (A- szabályok) amelyek logikai igazságokká teszik az analitikusokat (pl. „agglegény:=nőtlen férfi”, akkor a „Minden agglegény nőtlen” logikai igazság) L O -ban ezek adottak (sic!), L T -ben trükközni kell Carnap L T -beli analictásfogalma: Alapgondolat: faktuális és jelentésrögzítő komponens: F és A 1. F empirikusan ekvivalens TC-vel 2. A faktuálisan nem informatív, a terminusok jelentését rögzíti 3.  L TC  F  A

Ezek után a nyelv analitikus szerkezete:  L-igaz   L ,  L-hamis, ha  L-igaz  A-igaz  A  L ,  A-hamis, ha  A-igaz pl. A  „x színnel rendelkezik  x kiterjedt és...”  „x zöld  x színnel rendelkezik és x...”, ekkor A  „Minden zöld kiterjedt”  P-igaz  F  A  L ,  P-hamis, ha  P-igaz  szintetikus, ha A-határozatlan  „kontingens”, ha P-határozatlan Nade mi F és A, egyáltalán léteznek ilyenek? F:  R TC, A:  R TC  TC