A munkaügyi szervezet felépítése, feladatai A munkanélküliség helyzete

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MegyeVersenysport (fő)Amatőr sport(fő) Baranya Bács-Kiskun 38 Nincs adat Békés 26 Nincs adat Borsod-Abaúj-Zemplén Budapest Csongrád.
Advertisements

Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
A Kormány intézkedései és tervei
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Pályaorientációs és álláskeresési tanácsadói szolgáltatások
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
A TÁMOP felépítése Tóth István január 26.. ÚMFT prioritások és OP-k Társadalmi megújulás Gazdaság- fejlesztés Közle- kedés Környezeti és energetikai.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
VPOP Jövedéki Igazgatóság
Dél-alföldi régió Országos adatok Itt!!! Bezárás
Az ipari növekedés mai területi folyamatai
Bemutató a NKH Befektetésösztönzési Főosztály munkatársai számára
Borbély Tibor Bors szakmai tanácsadó Budapest, március HEF OP „Képződj, hogy segíthess” Foglalkoztatás és szociális.
Foglalkoztatási helyzetkép
Lakónépesség*: Lakónépesség*: ezer fő Foglalkoztatottak: Foglalkoztatottak: ezer fő Munkanélküliek száma: Munkanélküliek száma: ezer fő Gazdaságilag.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
VPOP Jövedéki Igazgatóság
A felnőttképzés fontossága az elhelyezkedésben
A felnőttképzés (munkaerőpiaci képzés) fontossága az elhelyezkedésben és az élethosszig tartó tanulás folyamatában Előadó: Hámori Mariann Pest Megyei.
Pécsi Kistérségi Foglalkoztatási Paktum Workshop Június 10. Foglalkoztatási helyzetkép a Dél-dunántúli régióban Sasvári Gábor igazgató-helyettes.
EMBEREK ÉS ESZKÖZÖK a hatékonyabb munkába segítésért szakmai fórum A munkába segítés eszközei a munkaügyi szervezetben EMBEREK ÉS ESZKÖZÖK a hatékonyabb.
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Szektorok közötti együttműködések
Idegenforgalmi és Kulturális Vidéki-falusi Ernyőhálózat (IKUVÉH) kialakítása (TÁMOP /07/1) Pályázat FATOSZ-Tourinform.
Pest megyei és térségi munkaerő-piaci helyzetkép
Munkaerő-piaci helyzetkép Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
A munkaügyi kirendeltség szolgáltatási tevékenysége.
Együttműködéssel a foglalkoztatási helyzet javításáért
Kőszeg, Foglalkoztatási helyzet a Kőszegi Kirendeltség vonzáskörzetében Kőszeg,
Kazincbarcika és vonzáskörzete munkaerő-piaci helyzetének bemutatása
A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ MUNKAERŐPIACI HELYZETE, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A DIPLOMÁSOK ELHELYEZKEDÉSÉRE SOPRON, december 11.
2. Az egészségközpontú gyógyítás programja
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Munkanélküliség fogalma, típusai
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
AZ IFJÚSÁGI GARANCIA RENDSZER ÉS A GINOP 5. 2
A Nagykátai Járás munkaerő-piaci helyzete Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja TÁMOP /1/KMR
TÁMOP „Út a munka világába” Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ dr. Nyári Tibor projektvezető.
A Társadalmi Megújulás Operatív Program 1.1. „Komplex munkaerő-piaci programok a munkanélküli és inaktív emberek foglalkoztatásáért” intézkedés TÁMOP /
MUNKAERŐPIACI FOLYAMATOK Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ, Szombathely Szentgotthárd, február 15.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Munkaerőpiaci helyzetkép a salgótarjáni kistérségben Zaráné Kecskés Erzsébet Igazgató KKC-2008-V
Munkaerő-piaci helyzetkép a Lenti kistérségben. A népesség csoportosítása gazdasági aktivitás, foglalkoztatás és munkanélküliség szerint Népesség Munkaképes.
Szemléletváltás a foglalkoztatáspolitika eszköztárában Előadó: Szabó József főigazgató Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ.
Tájékoztató a HEFOP 1.1 „A munkanélküliség megelőzése és kezelése” című intézkedés eredményeiről Rózsa Zoltán ESZA Kht. programvezető november 29.
ZALAI INNOVATÍV FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MEGVALÓSÍTÁSA TOP-5.1.1
Változások és eredmények a GINOP 5. 2
A magyarországi K+F politika
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
Esélyek a munkaerőpiacon
A helyettes szülői ellátás működése
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
A Heves Megyei Kormányhivatal Európai Uniós források keretében folyó foglalkoztatási és képzési programjai.
AZ ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓ és HAJDÚ-BIHAR MEGYE MUNKAERŐPIACI HELYZETE
A HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJÁNAK 2011
Az invazív meningococcus-betegség járványügyi helyzete Magyarországon,
A regisztrált bűncselekmények száma Komárom-Esztergom megyében, 2009
„Út a munkához”program
Folyamatosan emelkedik a lakosság
Speciális szóródás: Koncentráció
Készítette: Koleszár Gábor
„Út a munkához”program
DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS PAKTUM KONFERENCIA
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

A munkaügyi szervezet felépítése, feladatai A munkanélküliség helyzete

NÉPESSÉG (P) MUNKAKÉPES KORÚAK (M) MUNKAKÉPES KORON KÍVÜLIEK MUNKAERŐ-ÁLLOMÁNY (gazdaságilag aktív népesség) (L) MUNKAERŐ-ÁLLOMÁNYON KÍVÜLIEK (gazdaságilag inaktív népesség) (N) FOGLALKOZTATOTTAK (E) MUNKANÉLKÜLIEK (U)

A munkaerőpiac egyensúlyi állapotának mutatói

A munkanélküliség típusai Globális - a ténylegesen rendelkezésre álló munkahelyek száma < az adott bérszínvonal mellett elhelyezkedni kívánó személyek száma Strukturális - a ténylegesen rendelkezésre álló munkahelyek és az adott bérszínvonal mellett elhelyezkedni kívánók szerkezetileg nem felelnek meg egymásnak Súrlódásos - a munkanélküliség oka az információ hiány

Munkanélkülinek számít az, aki: munkaviszony létesítéséhez szükséges feltétekkel rendelkezik, oktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat nem folytat, büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozik arról, hogy nem áll munkavi-szonyban (az alkalmi foglalkoztatásnak minősülő munkaviszony kivételével) és egyéb kereső tevékenységet nem folytat, öregségi nyugdíjra nem jogosult, a munkaügyi kirendeltségen jelentkezik, a kirendeltség nyilvántartásba vette, és elhelyezkedése érdekében a munkaügyi kirendeltséggel együttműködik.

Pályakezdő munkanélkülinek számít az, aki: 25. életévét (felsőfokú végzettségű esetén 30. életévét) nem töltötte be, munkaviszony létesítéséhez szükséges feltételekkel rendelkezik, a munkaügyi kirendeltségen jelentkezik, a kirendeltség nyilvántartásba vette, munkanélküli járadékra a tanulmányainak befejezését követően nem szerzett jogosultságot.

Humánszolgáltatások Munkaerő-piaci és foglalkozási információ nyújtása (FIT) Munkatanácsadás Pályatanácsadás pályaválasztási tanácsadás pályamódosítási tanácsadás Álláskeresési tanácsadás Egyéni álláskeresési tanácsadás Álláskeresési technikák oktatása Álláskereső klub Rehabilitációs tanácsadás Pszichológiai tanácsadás Közvetítés

Foglalkoztatást elősegítő támogatások I. képzések elősegítése közhasznú munkavégzés támogatása foglalkoztatás bővítő bértámogatás foglalkoztatáshoz kapcsolódó járulékok átvállalása vállalkozóvá válás elősegítése pályakezdő munkatapasztalat szerzésének támogatása pályakezdő foglalkoztatási támogatása önfoglalkoztatás támogatása munkahelyteremtés és munkahelymegőrzés támogatása AM könyvvel történő foglalkoztatás támogatása részmunkaidős foglakoztatás támogatása intenzív álláskeresés támogatása munkaerő-piaci programok támogatása

Foglalkoztatást elősegítő támogatások II. megváltozott munkaképességű személy foglalkoztatásának bértámogatása megváltozott munkaképességű személy vállalkozóvá válásának támogatása megváltozott munkaképességű személyek munkába helyezését szolgáló munkahelyteremtés támogatása munkába járás, lakhatás, munkaerő-toborzás támogatása

A munkanélküliek számának és összetételének alakulása 1991. I - 2003 A munkanélküliek számának és összetételének alakulása 1991. I - 2003. XII. között Pest megyében A munkanélküliség megjelenése és létszám elemzése alapján a megye munkanélküliségének alakulása négy szakaszra osztható. Az első, a drámai növekedés szakasza 1991. januártól 1993. márciusig. Ebben az időintervallumban a munkanélküliek létszáma rohamosan emelkedett. A regisztrált munkanélküliek száma 1993. márciusában érte el az eddigi maximumát 55.329 fővel, amely 11,8%-os megyei munkanélküliségi rátát eredményezett. Ez az időszak jellemzően a globális munkanélküliség szakasza, amikor is a ténylegesen rendelkezésre álló munkahelyek száma kevesebb, mint a munkát vállalni szándékozóké. A második szakasz a folyamatos csökkenés szakasza, amely 1993. márciusától 1994. közepéig tartott. A csökkenés okai ekkor még nem a foglalkoztatás növekedésében keresendők, hiszen ebben az időszakban még mindig csökkent a foglalkoztatottak száma. Jellemző azonban erre az időszakra a gazdaságilag aktív népesség számának csökkenése, a munkaerőpiacról való kivonulás: a rugalmas és korai nyugdíjazás, és a leszázalékolás lehetőségének kihasználása, illetve a munkakeresés feladása. A harmadik szakaszra (1994-1997.) a munkanélküliek létszámcsökkenési ütemének mérséklődése, illetve a stagnálás jellemző. Figyelembe véve a regisztrációba be-, illetve kilépők számának jelentős megnövekedését, megállapítható, hogy a megye munkaerő-piaca ebben az időszakban már egyre erősebb dinamikát mutat, hiszen az áramlási adatok vizsgálata növekvő forgalmat jelez stagnáló regisztrált létszám mellett. A negyedik szakasz 1997. végétől számítható. Jellemzője a – munkanélküli létszám további folyamatos csökkenése mellett – az igen erősen megnövekedett ki- és belépési forgalom. Ebben az időszakban a munkanélküliek jelentős része két munkahely közötti átmeneti időre regisztráltatja magát – részben az ellátás, részben a munkaügyi szervezet által nyújtható különböző támogatások, szolgáltatások, munkaközvetítés igénybevétele miatt. A megye kedvezőbb munkaerő-piaci helyzetben lévő térségeiben már munkaerőhiányról is beszélhetünk, ugyanakkor a zárt, kevésbé fejlett infrastruktúrájú, gazdaságilag elmaradottabb területeken a megyei átlagot meghaladó a munkanélküliség.

A munkanélküliség regionális különbségeinek alakulása országosan Szabolcs- Szatmár - Bereg Borsod- Abaúj -Zemplén Hajdú-Bihar Heves Jász-Nagykun Gyôr Moson -Sopron Budapest Komárom- Esztergom Nógrád Vas Zala Veszprém Somogy Baranya Fejér Tolna Békés Pest Bács -Kiskun Csongrád Munkanélküliségi ráta: (%) 2004. 5,1-8,0 8,0-10,9 11-14,9 15-19,9 < 5,0

A munkanélküliség regionális különbségeinek alakulása Pest megyében 1310 1301 1302 1303 1304 1305 1307 1308 1306 1309 1311 1312 1313 1314 1315 BUDAPEST 1993. március Megyei átlagos ráta: 11,7% 1310 1301 1302 1303 1304 1305 1308 1309 1311 1312 1313 1314 1315 BUDAPEST 2005. március < 2,9% 3,0-3,5% 3,6-3,9% 4,0-4,5% 6,0% < 4,6-4,9% < 5,0-5,9% < Megyei átlagos ráta: 4,4%

Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv Foglalkozta- tási ráta (%) EU átlag Uniós célkitűzések Magyar-ország Nemzeti célkitűzések Tény (2003) 2005 2010 2006 EU-15 EU-25 Össz. 64,3 62,9 67 70 57,0 59 63 Nők 56,0 55,0 57 60 50,9 53 Férfiak 72,5 70,8 - 63,4 64 69 55+ 41,7 40,2 50 29,0 33 37

A főbb foglalkoztatási mutatók összehasonlítása (2003-as adatok) Országos Pest megye Foglalkoztatottak (1000 fő) 3952,3 464,3 Munkanélküliek (1000 fő) 231,9 22,0 Gazdaságilag aktív (1000 fő) 4184,2 486,3 Gazdaságilag inaktív (1000fő) 3552,7 373,2 Aktivitási arány (%) 54,1 56,6 Munkanélküliségi ráta (%) 5,5 4,5 Adatok forrása: KSH

A magyar foglalkoztatáspolitika stratégiája Teljes foglalkoztatás A munka minőségének javítása és a produktivitás növelése A társadalmi kohézió erősítése és a befogadás elősegítése

A teljes foglalkoztatás Évente 0,8%-kal növekednie kell a foglalkoztatásnak A meglévő vállalkozások (mikro) növekedésének támogatása A munkaerő költségének csökkentése Foglalkoztatás biztonsága Rugalmas foglalkoztatás Inaktív népesség visszatérése a munkaerőpiacra Koordináció az egyes szakpolitikák között

A munka minőségének javítása és a produktivitás növelése Kiegyensúlyozott, a gazdasági teljesítmény növekedéséhez igazodó bérpolitika kialakítás Az egész életen át tartó tanulás lehetőségének biztosítása mindenki számára Az oktatás-képzés és a gazdaság közötti kapcsolat erősítése

A társadalmi kohézió és befogadás erősítése A romák, idősebb munkavállalók és a fogyatékos emberek helyzetének javítása Integrált megközelítéssel, amely figyelembe veszi a hátrányos társadalmi helyzetből fakadó problémák összetettségét, halmozódását.

A munkaerő-piaci szervezet főbb feladatai (1.) Munkaerő-piaci szolgáltatások Munkaerő-piaci információk nyújtása Munka-, pálya- és álláskeresési, rehabilitációs tanácsadás Munkaközvetítés Ellátás Munkanélküli járadék Nyugdíj előtti munkanélküli segély

A munkaerő-piaci szervezet főbb feladatai (2.) Támogatások Képzések Vállalkozóvá válás Bértámogatás Közhasznú foglalkoztatás Önfoglalkoztatóvá válás Munkahely teremtés és megőrzés Rehabilitációs tevékenység Pályakezdők támogatása Munkaerő-piaci programok

A munkaerő-piaci szervezet főbb feladatai (2.) Külföldiek magyarországi munkavállalásának engedélyezése Polgári szolgálat (2004. decemberig) Magán munkaközvetítők és kölcsönzők engedélyezése

A munkaügyi szervezet felépítése 19+1 181 db

Program- Koordinációs Osztály Vállalati kapcsolattartó A PMMK szervezeti felépítése Igazgató HEFOP 1.1. osztály Titkárság Munka-és tűz- védelmi felelős Szakmai igaz- gató helyettes Gazdasági igaz- gató helyet0tes Szolgáltatási igaz- Ellenőrzési Osztály Jogi Osztály Költségvetési Törzskar Alapgazdálkodási Humánpolitikai Önálló csoport Kirendeltségek Humán Szolgálta- tási Osztály Igazgatási és ható- sági Osztály Számítástechnikai Statisztikai és Elemzési Osztály Program- Koordinációs Osztály Foglakoztatási Információs Tan. Pszichológiai szaksolgálat Álláskeresők Klubja Rehabilitációs Csoport Kirendeltségvezető Vállalati kapcsolattartó Közvetítő Aktív eszközös Ellátási előadók Aktív eszköz koordinátor Adminisztrátor Információ felelős

A kirendeltségek szervezeti felépítése

A szervezet-fejlesztés folyamata ‘95 ‘96 ‘97 ‘98 ‘99 2000 2001 Civil és szoc. szer- vezetek bekapcso- lása A foglalkozt. programok működtetésé- hez a szerve- zeti és szemé- lyi feltételek megteremtése Új kiren-deltségi modell Struktu-rált ügy- félkezelés Az önkor- mányzati kap- csolatrend- szer kitelje- sítése MEV

A környezeti jellemzők változása A népesedési jellemzők alakulása

Legalább 5 főt foglalkoztató Pest megyei székhelyű vállalkozásnál és költségvetési intézménynél alkalmazásban állók száma1992. és 2004. 230 351 fő

Regisztráció be- és kilépők száma Pest megyében, 2004-ben

Az érvényes álláshelyek száma 2003. január -2005. márciusig

Egy üres álláshelyre jutó munkanélküliek száma 1994-ben és 2004-ben 5000 10000 15000 20000 25000 30000 35000 40000 45000 1994 2004. érvényes állás Reg.munkan. 16,3 fő/állás 2,3 fő/állás

A regisztrált munkanélküliek megoszlása korcsoportok szerint

A regisztrált munkanélküliek megoszlása a regisztrációban töltött idő szerint

Strukturális különbségek... Iskolai végzettség és a regisztrációban töltött idő összefüggése

A pályakezdő munkanélküliek létszámának alakulása Pest megyében 1991-2004. között

Regisztrált pályakezdő munkanélküliek száma iskolai végzettség szerint Pest megyében (1994 -2004. között)

A keret-gazdálkodás 2004-ben Források

A dec. FA felhasználás 2004-ben Összes felhasználás 1.470.761 eFt

Az aktív eszközös támogatással érintett létszám 2004-ben Érintett létszám összesen: 10998 * Közhasznú  1 fő egyszer szerepel ** munkahelymegőrző-, teremtő beruh. Önfoglalkoztatási tám., intenzív álláskeresés, járulék átvállalás

Programok 2004-ben Integrált Roma Foglalkoztatási Központi Program 45 év felettiek elhelyezkedését elősegítő munkaerő-piaci program Rehabilitációs munkahelyteremtő program Humánerőforrás Fejlesztési Operatív Program 1.1. Intézkedés

Humánerőforrás Fejlesztési Operatív Program 1.1. Intézkedés A program neve: „Esély Európában” 1 milliárd 939 millió 73 ezer 040 Ft 1625 fő programba vonása 2004. és 2006 között 3 célcsoport a 16-30 év közötti fiatalok, a 30 év feletti tartósan munkanélküliek, 30 év feletti, tartóssá válással fenyegetett munkanélküliek 2005. márc. 31-ig 387 fő bevonása megtörtént „Segítünk, hogy segíthessen” program 15 fő részvételével lezárult (mentorképzés)

Uniós színvonalú szolgáltatással lefedett térségek 1308 Vác 1305 Szentendre 1303 Gödöllő 1315 Zsámbék 1309 Budaörs 1312 Nagykáta 1311 Monor 1320 Érd 1301 Cegléd 1314 Ráckeve 1310 Dabas