Ady és Párizs 30/A.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
JÉZUS KRISZTUS A SZERETET „SZÉLSŐSÉGE”
Advertisements

ADY ENDRE -- Összefoglalás
Ernesto Cortazar - The sound of music Juhász Gyula Nagyvárad A körösmenti Párizs régi fénye Felém ragyog az emlék rőt ködén, Egy ifjúság reménye és regénye.
Csendes pohárköszöntő újév reggelén
A szimbolizmus 29/C.
Katona József élete ( ) Kecskeméti polgárcsalád fia. Apja takácsmester, aki fia taníttatására nem sajnálja az anyagi áldozatot (pesti, kecskeméti.
Összefoglalás Alföldy Jenő Irodalom 8. tankönyvéhez © Tomasovszky Edit
ADY ENDRE ( ).
Ady Endre
Puskin: Anyegin.
Ó, Sion, ébredj, töltsd be küldetésed,
Csongor és Tünde Készítette: Piele Klaudia Réka 10/b.
„Dunának, Oltnak egy a hangja”
Kirándulás Erdélyben Élményeim A hetedik évfolyam a Határtalanul! pályázat keretében kirándulásra indult május között. Úti cél: Szék.
Zelk Zelk Zoltán: Zelk Zoltán: AZ Zelk Zoltán: AZ OKOS.
A NYUGAT
Ady költészete Verseskötetei: Új versek (1906) Vér és arany (1907)
Érmindszent, Ady Endre szülőháza
(1856. máj. 6 Freiberg–1939. szept. 23. London)
Ady Endre Érettségi tételminta.
„ ÉN NEM BŰVÉSZNEK, DE MINDENNEK JÖTTEM …„
„Hazáért és szabadságért”
Összefoglalás Alföldy Jenő Irodalom 8. tankönyvéhez © Tomasovszky Edit
A Nyugat.
A Nyugat
A „vörös gróf” és a „geszti bolond”
1906 Párizs Akkor nyáron korán beköszöntött az ősz, és a sarkon  besodorta a szél a hulló faleveleket. És itt, a kávéház teraszán megszületett a Párisban.
Matematika a tudományban és a művészetekben
Ha e beteg, bolond világra, Uram, még egyszer megszületnél, Bár milliónyi templomod van, Kezdhetnéd megint Betlehemnél. Szalma jászolodnál rangosabb.
A jó cselekedet Egy pohár tej Egy nap, egy fiatal legény házról házra járt, mivel nagyon éhes volt. Nem volt már egy fillére sem, mert minden pénzét.
Más görög istenek 1.B.
George Gordon Byron 26/A. Élete Született: London, 1788 Apai ágon főnemesi családból származott Apja,,Jack Byron kapitány’’, elszórta vagyonát, Franciaországban.
A Nyugat 30/C.
Pázmány Péter 22/A. 1. Életútja 1570-ben született (Nagy)Váradon Nemesi család sarja: apja, Pázmány Miklós bihari alispán Családja református, de anyja.
Nemes Nagy Ágnes.
A szimbolizmus.
Terhes örökségeink A társaddal együtt megkapod a rokonságát és a múltját is: gyermekkora élményeit, hiányait és lelki sebeit Lehet, hogy csak később tudod.
Járom az arctalan várost,
Hadd menjek, Istenem, mindig feléd, Fájdalmak útjain, mindig feléd.
Andrássy út Hősök tere Vajdahunyad vára
A modern magyar költészet megteremtője és a szimbolizmus meghonosítója
Ady Endre (1877 – 1919) Tóth Zsuzsanna.
Steventon falujában született december 26- án Nyolcan voltak testvérek, ő volt a hetedik Jane élénk és szeretetteljes családi háttere ösztönzően.
Ars poeticák 26/A.
Rajczy Mária Mechtilda
Mikes Kelemen 22/C.
A nyomtatott sajtó történetéről
Bodócs István történelem verseny december 16.
1. Ó, mily szép az Úrnak hajléka, Hol együtt a megszentelt nép! Itt élünk igaz rokonságban, Ha lábunk e hajlékba lép.
egy ici-picikét (Bokrétás András) Ha az alkoholizmusnak van határa, akkor én kettős állampolgár vagyok.
Jöjj tárjunk ajtót még ma mind! A legnagyobb Király van itt, Kit Úrnak vall a föld s az ég, De mint Megváltó jő közénk, Hogy hozzon békét, életet, Jöjj,
1. csoport Budapesti Napló.
Karácsony Dicsőség mennyben az Istennek és
Erdélyi barangolások:
Határtalanul. 1. nap Utazás 04:15-kor indultunk el Győrújbarátról. 11-kor már a határon voltunk. A vámosok mindenkinek elkérték a személyi igazolványát,
Zsoltárok 104:24 „ Mily számtalanok a te m ű veid, Uram! Mindazokat bölcsen alkottad meg, és betelt a föld a te gazdagságoddal.”
Ady: Új versek Ciklusok, témák, motívumok. 1. Bevezetés- Ady költészete  A 20. század eleji magyar líra megújítója  Szecessziós- szimbolista költői.
Ady Endre Ady Endre, teljes nevén: diósadi Ady András Endre (Érmindszent, 1877.november 22. – Budapest, Terézváros, január 27.) a huszadik század.
Ady Endre Élete Szerelmi Élete Költészete. Születési helye Egy szatmári faluban, Érmindszenten, elszegényedett nemesi családban született.
Modern. építészet Budapest Moszkva.
Arany János.
Magyar történelmi zászlók
Erdély Ismertető.
Ady Endre
Ady Endre A 12.B osztály azt a feladatot kapta hogy bemutassa Ady Endre nem mindennapi életét.
A versem címének helye Arany János.
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban
Ady Endre megzenésített versei
I-092.
Előadás másolata:

Ady és Párizs 30/A

1. Szülőföld: Érmindszent Eldugott, apró falucska: se nem Erdély, se nem Magyarország (Partium) Hétszilvafás nemesek: paraszti életmód, aprócska ház, nyakas kálvinizmus Örökre vele marad a vidéki Magyarország: Párizsba küldött töltött káposzta Ez az eredet találkozik a budapesti zsidó liberalizmussal: Brüll Adél viszi magával Párizsba, Hatvany (Deutsch) Lajos cukorgyáros pénzeli, Fenyő Miksa folyóiratának lesz a címerévé Léda elmebeteg húgát pénzért gondozzák Érmindszenten

2. A másik végpont: Párizs Léda férje az új képeslap-üzletből él Párizsban Nyitott házasság: jó barátságban van Adyval Egyszerre szembesül a fény városával és a gyógyíthatatlan betegséggel Franciákkal nem érintkezik, nem is fordít műveket: Párizst menedéknek, rejtőzködés Bakonyának tekinti Az átlagot elutasítja, a nagyon modern és a nagyon ősi ötvözetét hozza létre Eszköze a szimbólum, életvitele a dekadencia, a feltárt anyag az évezredes magyar sors Eb ura fakó, Ugocsa non coronat, kuruc-sors Később Csinszka révén megint jelképes helyre jut: Csucsára

3. Ambivalens viszony a pártolóival Hatvany Lajos pénzét elkéri, utána megszégyeníti, barátságát megtagadja Megöl a disznófejű Nagyúr… meglékelte a fejemet Budapest hírlapi világából él, Párizsban is tudósítói fizetést kap – a fővárost mégis undorító bűz-városnak mondja Lédát istennővé avatja, majd a nyilvánosság előtt szégyeníti meg Elbocsátó, szép üzenetében Százszor-sujtottan dobom ím feléd Feledésemnek gazdag úr-palástját

4. Kuruc-élmény: bujdosás Rákóczi hazahozatala, kassai újratemetése frissíti fel a témát Thaly Kálmán hamisításai lelepleződnek Ady magát látja hasonlónak az elveszett harc után bujdosni induló kuruc legényekhez Vad, szókimondó politizálás, Tisza Istvánról így ír: Minden a sorsé, szeressétek őt is, a vad geszti bolondot A gyújtogató csóvás embert, úrnak, magyarnak egyként rongyot

Milyen családból származott Ady?

Hol van Érmindszent?

Kik láthatók a képeken?

Mi volt Párizs szerepe Ady életművében?

Hol van a Boncza-kastély?

Miért támadt fel a Rákóczi-kultusz Ady korában?