Objektumorientált programozás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Algoritmusok.
Advertisements

Az algoritmizálás oktatás egy lehetséges útja: Visual Basic
C++ programozási nyelv Gyakorlat hét
Programozás III OOP ALAPOK.
Piacképes programozói tudás a középiskolában
EE/R adatmodell (Extended E/R) 1 Az objektum orientált szemlélet elterjedésével egyre nőtt az igény az olyan SDM (Semantic Data Model) modellek iránt,
Algoritmus és programozás
3. A programozás eszközei, programozás-technikai alapismeretek
Microsoft Access I. Készítette: Rummel Szabolcs
Microsoft Access V. Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Programozás alapjai.
Programozási nyelvek.
Programozás alapjai.
OBJEKTUMORIENTÁLT PROGRAM
Vizuális modellezés Uml és osztálydiagram UML eszközök
C A C nyelv utasításai.
C A C nyelv utasításai. Ismétlés Utasítások csoportosítása.
A Windows grafikus felülete
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Programozás I. Horváth Ernő.
A Java programozási nyelvSoós Sándor 1/17 Java programozási nyelv 4. rész – Osztályok II. Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Informatikai.
Java programozási nyelv 2. rész – Vezérlő szerkezetek
A C++ programozási nyelvSoós Sándor 1/12 C++ programozási nyelv Gyakorlat - 8. hét Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Informatikai Intézet.
Java programozási nyelv 5. rész – Osztályok III.
C++ Alapok, első óra Elemi típusok Vezérlési szerkezetek
ISZAM III.évf. részére Bunkóczi László
Egy egyszerű gép vázlata
Objektumok. Az objektum információt tárol, és kérésre feladatokat hajt végre. Az objektum adatok (attribútumok) és metódusok (operációk,műveletek) összessége,
1Objektumorientált elemzés és tervezés - Alapfogalmak Gyurkó György Objektumorientált elemzés és tervezés Alapfogalmak.
Objektumorientált tervezés és programozás II. 3. előadás
ALGORITMUS.
Ciklusok (iterációk).
1 Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II. Eszterházy Károly Főiskola Számítástudományi tsz.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
1 Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II. Eszterházy Károly Főiskola Számítástudományi tsz.
Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
Javascript Microsoft által készített kiegészítése Statikus típusosság Nagy projektek Windows 8 fejlesztésénél WinRT egy részét ebben írták Nyílt forráskódú,
Programozási feladatsor ciklusok gyakorlására Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Objektumorientált tervezés
Objektumorientált tervezés Út az objektumig Az objektum fogalma, jellemzői Objektummal kapcsolatos fogalmak Hardverfogalmak A rendszer modell nézetei Objektumorientált.
Algoritmus szerkezetek
SICStus Objects Objektum orientált kiterjesztés a SICStus Prolog nyelvhez Pereszlényi Attila Az előadás.
Adatbázis kezelés.
Programozás III OOP ÖRÖKLŐDÉS.
Programozás, programtervezés
Török Katalin és Marosi Nóra 11/c. Pascal: Az es években megjelent magas szintű programozási nyelv, közel áll az emberi gondolkodáshoz. Nevét.
Objektumorientált alapjai ISZAM III.évf. részére Bunkóczi László.
Ficsor Lajos CPP2 / 1 Származtatási mechanizmus a C++ nyelvben Ficsor Lajos Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék.
Algoritmizálás, adatmodellezés
1 Objektum orientált programozás Az objektumok és az osztályok – példányosodás Nagy Szilvia.
Adatszerkezetek és algoritmusok 2008/ Algoritmus Az algoritmus szó eredete a középkori arab matematikáig nyúlik vissza, egy a i.sz. IX. században.
TÁMOP /1-2F Felkészítés szakmai vizsgára, informatika területre modulhoz II/14. évfolyam Az interaktív vizsga jellegzetes feladattípusainak.
TÁMOP /1-2F Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam Windows Forms alkalmazás készítése Czigléczky Gábor 2009.
TÁMOP /1-2F JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam Utasítás és blokk. Elágazás típusai, alkalmazása Kovács.
A szoftver mint komplex rendszer: objektumorientált megközelítés.
Programozási nyelvek csoportosítása.
Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny
Adatstruktúrák Algoritmusok Objektumok
Programozási alapok.
Operációs rendszerek.
Algoritmizálás.
Objektumorientált fejlesztés – szoftverobjektumok fizikai megjelenése
Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II.
JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Algoritmus készítés.
Előadás másolata:

Objektumorientált programozás Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség: rsz@mailbox.hu

Strukturált programozás Hierarchikus programozásnak is nevezik. Minden program, algoritmus leírható az alábbi vezérlési formákkal: Szekvencia(elemi utasítás) Szelekció(elágazás) Iteráció(ciklus)

Szekvencia Az utasítások sorban egymás után hajtódnak végre. Egyszerű, elemi utasítások tartoznak ide. Pl: értékadó utasítás

Szelekció A program vagy algoritmus végrehajtása során elágazunk, de továbbra is előre halad a program vagy algoritmus. Pl ha, case

Iteráció A program vagy algoritmus végrehajtása során elágazunk és a program vagy algoritmus egy korábbi sorára térünk vissza mindaddig, amíg a feltétel teljesül. Pl: számlálós, tesztelős ciklusok

Oop történeti áttekintés Alan Kay: 1969 elméletben felvázolja a pc korszerű működését! 1972-ben megtervezi a Smallt nyelvet, ami az első oop. nyelv. Megszületik a grafikus felületű op rendszer elmélete, ikonok, menürendszer, ablakok elmélete. Ezen elmélet alapján készül a windows 3.1

Oop történeti áttekintés 1980-tól az oop az elfogadott programozási filozófia. A nyelvek két fejlődési trendet követnek: Eljárás-orientált nyelvek Tisztán oop nyelvek

Tisztán oop nyelvek Támogatja az objektumok használatát Minden objektum egy osztályhoz van hozzárendelve. Az osztályok öröklik a szüleik tulajdonságait. Az objektumok üzenetekkel kommunikálnak egymással. Az osztályok metódusai (eljárások, függvények) az osztályra jellemző módon működnek. Támogatja a metódusok címének futásidő alatti meghatározását.

Tisztán oop nyelvek Smallt Eiffel

Eljárás-orientált nyelvek A programozás alapvetően eljárásokra épül, az objektumok csak egy új eszközként, lehetőségként jelennek meg.

Eljárás-orientált nyelvek C++ Turbo Pascal Object Pascal Oop Cobol Lisp

Oop programozás alapfogalmai Az oop a természetes gondolkodást közelítő programozási mód. Egy ooprogam strukturáltabb, modulárisabb mint egy hagyományos program, ezért könnyebb bővíteni, karbantartani.

Oop nyelv jellemzői Egységbeágyazás Öröklés többrétűség

Egységbe ágyazás Az objektumokat, az adatok és a hozzá tartotó metódusok (eljárások- függvények alkotják). ezek egy egységet alkotnak és a külvilág számára láthatatlanok.

Egységbe ágyazás Attributumok: adatelemek Metódusok: az objektum adatain elvégezhető műveletek. Amikor kívülről hatás éri az objektumot akkor az adatok megváltoznak és a metódusok ezekkel az adatokkal végzik el a feladatot.

Példa Számológép: edit boxba beírok egy számot, a számológép onnantól kezdve azzal a számmal számol és az objektum műveletét azzal a számmal végzi el.

Objektumosztály Az azonos attributumokat és metódusokat tartalmazó objektumok együttese. Először mindig az osztályokat hozzuk létre és utána az objektumokat, mert ilyenkor minden egyes példány tartalmazza az osztály összes attributumát és metódusát: ez az alapja az öröklődésnek.

Öröklődés Egy osztályból származtathatók további osztályok, ezek az ős összes metódusát öröklik. Az alosztályokban ezeket a metódusokat módosítani lehet. Az alosztályok lehetnek ősei további osztályoknak, így azok metódusai tovább módosulhatnak.

Öröklődési szerkezetek ősosztály S P E C I A L Z Á Ó Á L T N O S Í alosztály1 alosztály1 alosztály2 alosztály2

Többrétegűség Az örökölt metódusokat az alosztályokban megváltoztathatjuk a metódus neve azonban ugyanaz marad. Ha nem akarjuk megváltoztatni a metódus működését, akkor a deklarációban nem kell felsorolni. Ebben az esetben a metódus ugyanúgy működik mint az ősosztályban.

Alosztályok metódusai Ha egy alosztálynál hivatkozunk egy metódusra akkor: Szerepel a deklarációban és az fog végrehajtódni (módosult működés) Nem szerepe, örökölt metódus visszafelé megkeresi melyik ősben történt a deklaráció és végrehajtódik.