A szakképzés helyzete Magyarországon

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Pásztor Tibor főosztályvezető
Advertisements

A TÁMOP projekt intézményi hatásai a Somogyi TISZK-ben Kispéter Sándor Főigazgató-helyettes Kispéter Sándor Főigazgató-helyettes.
A szakképzés fejlesztés irányai évfolyam beiskolázási létszáma 2009/2010.
Felnőttképzési rendszer kialakítása, a TISZK felnőttképző intézményei közös kínálattervezési, értékesítési és kontrolling rendszerének kialakítása Bikal,
A TISZK-ek fenntarthatósága 1 Budapest, január 14.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
A STRATOSZ, ÉVI SZAKKÉPZÉSI FELADATAINAK ÁTTEKINTÉSE, SZERVEZÉSI-, ÉS FELADAT-STRUKTÚRA Dr. G. Tóth Károly STRATOSZ központi szakképzési koordinátor.
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
A Pannon TISZK Veszprém Nonprofit Kft feladata a veszprémi szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítás ában Az Európai Unió támogatásával, az.
Balassagyarmat, december 12. Stratégiai kérdések a magyar szakképzésben.
HAT – Oktatáspolitikai kerekasztal március 8. Feladat- és felelősségmegosztás a közoktatásban.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
Didaktika 2. Tanügyi és iskolai szabályozás
FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI NAPOK
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
A TISZK SZEREPE A SZAKKÉPZÉS SZERVEZÉSÉBEN, A TISZK-BEN REJLŐ LEHETŐSÉGEK Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ (1146 Budapest, Thököly.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Iskola Tagjai: RFKB Támogatások Iskola 1500 fő Képzési irány, arány Önkormányzati fenntartó Szakképzés szervezési társulás (költségvetési szerv) mint.
Változások a szakképzés irányítási rendszerében A szakképzés és a Térségi Integrált Szakképző Központok jelentősége Szőke István szakmai igazgató 2008.
A képzett szakemberekért Fejlesztés és szolgáltatás a szakképzésben. Budapest augusztus 27.
A szakképzés jelene és jövője 7. Nevelésügyi Kongresszus augusztus 27. Dr. Szenes György főtitkár.
A TISZK rendszer továbbfejlesztésére irányuló TÁMOP /1-2F pályázat február 4. A TISZK rendszer továbbfejlesztésére irányuló TÁMOP /1-2F
Szakképzés-szervezési
Mi a TISZK? T: Térségi I: Integrált SZ: Szakképző K: Központ.
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
A szakképzés tartalmi szabályozása - Moduláris, kompetencialapú szakképzés -
A Nógrád TISZK irányítási rendszere
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
Nagykanizsa és Térsége TISZK Szakképzés – szervezési Kiemelten Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság.
Szakképzési Tanévnyitó Konferencia október 3. Germánné Vastag Györgyi OIB elnöke A főváros oktatáspolitikájának időszerű kérdései.
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
KÖZOKTATÁS, SZAKKÉPZÉS, A MUNKA VILÁGA MSZT HÁROMSZÉKI Tagozata Sepsiszentgyörgy szeptember 29. Dr. Szenes György elnök.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
A PROJEKT KÉPZÉSI ÜTEMEZÉSE ÉS CÉLCSOPORTJAI Kaposvár, szeptember 8.
INTEGRÁCIÓ A SZAKKÉPZÉSBEN (avagy TISZK?)
TISZK Tanácsadó Testülete. A tanácsadó testület véleményezi:A tanácsadó testület véleményezi: –az irányító szervezet működésének szabályait tartalmazó.
Modularizáció, vizsgaközpont kialakítása
Középtávú szakképzési koncepció Borsod-Abaúj- Zemplén Megyében Egységes szerkezetű TISZK-ek létrehozásának lehetősége Előadó: Dr. Simon Csaba Ph. D. mb.
A Békéscsabai Központi Szakképző Iskolai tapasztalatok a vasútgépészeti szakmák képzésében április 29.
Az új típusú szakképzési rendszer főbb jellemzői MÁV konferenciasorozat 2. rendezvény április 29. Dr. Szivi József SZMM Felnőttképzési és Szakképzési.
Átalakul a szakképző intézmények fenntartása
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
Takács Erika Zádori Zoltán
A MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZAKKÉPZÉSI STRATÉGIÁJA
A gazdaság szerepvállalása a képzési és beiskolázási szerkezet alakításában Budapest április 29. Dr. Szilágyi János.
Új esély: szak- és felnőttképzés a határ mentén Aktuális szakképzés - szervezési feladatok a törvényi változások és a TÁMOP3.2.2 kapcsán Környei László.
A szakképzés helyzete az iskolafenntartó szemüvegén keresztül
Közoktatás-fejlesztési programok 2007-ben Új Magyarország Fejlesztési Terv Hámoriné Váczy Zsuzsa OKM Balatonfüred, november 14.
Akkreditált Felnőttképzési Intézmény FÉMES NAPOK Fejér megye szakképzési helyzete, különös tekintettel a fémipari szakképzésre Dávid Lajos - Fejér.
Learning by working! Dualizáció Magyarországon „A holisztikus megközelítés” Dr. SZILÁGYI JÁNOS Képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar.
SZAKKÉPZÉSI REFORM ÉS A FELNŐTTKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSA Dr. Vartman György Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály Szakképzési osztályvezető.
Tájékoztató fórum Szakiskolai fejlesztési program C komponens iskolái számára KOMPONENS C Miskolc május 5. Nagy Zoltán komponensvezető
Hátrányos helyzetűek reintegrációja KOMPONENS C. A szakiskolák helyzetének alapvető problémái I. a gazdaság igényei korlátozottan jutnak érvényre és a.
Vázlat a faipari szakképzés helyzetéről Koronka Lajos a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola igazgatója.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
MAGYAR AGRÁRKAMARA Dr. Laczkó András „A kompetencia alapú moduláris szerkezetű új agrár szakmastruktúra bevezetésének elősegítéséhez és meggyorsításához.
Munkaerő-piaci képzések megközelítése. Törvényi változások n a szakképzésnek és a felnőttképzésnek a munkaerő-piaci igényekkel való összehangolása, n.
Őszi Attila főigazgató. ELŐZMÉNYEK A szakképzés kezdetei városunkban  Dunaújváros – új, tervezett, város  A szakképzés kezdete 1953 Technikum/(1969)Főiskola.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
Szakiskolai fejlesztési program
Szakiskolai Fejlesztési Program I
Kompetencia Végzettség
Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ
A szakképesítés megszerzésének lehetősége
Előadás másolata:

A szakképzés helyzete Magyarországon Nagyon röviden szeretném bemutatni a szakképzés rendszerét

Szakképzés Magyarországon Iskolarendszerű szakképzés Szakképzés Sári Lajos korábbi szakképzési h. államtitkár úr előadása 2007 szeptember 13 Hotel Corvinus Campinsky Szervező: Brit Kereskedelmi Kamara, Incyte Kft. Felnőttképzés Magyarországon a tankötelezettség 18. életévig tart. Bonyolult az iskolaszerkezet. Általános közismereti képzés 10 évfolyamon folyik. A 10. évfolyam után válik ketté a rendszer. 12. évfolyamig folytatódik a közismereti képzés – érettségire felkészítés 11. évfolyamon megkezdődik a szakképzés

Iskolarendszererű szakképzés Szakiskolai képzés (érettségi nélkül) 9 -10. évfolyam: közismereti képzés és szakmacsoportos szakmai alapozás 11 – 12 – 13. évfolyam: szakképzés 2006 –tól szakképzésre felkészítő évfolyam(ok) után is be lehet lépni a szakképző évfolyamokra Az iskolarendszerből végzettség nélküli fiatalak reintegrációja az un. Szakképzésre felkészítő évfolyam (ok) – ezeken a szakképzés elkezdéséhez szükséges kompetenciákat sajátítják el.

Iskolarendszererű szakképzés II. Szakközépiskolai képzés 9 – 12(13). évfolyam: közismereti képzés és szakmacsoportos szakmai alapozás 13 – 14. évfolyam: szakképzés Felsőfokú szakképzés: Felsőoktatási akkreditációval rendelkező, érettségi utáni szakképzés A Felsőfokú szakképzés rendszerének megjelenése és folyamatos bővülése a Bolognai folyamat szellemében történik Vagy a felsőoktatásban vagy a középfok és a felsőfok együttműködésében megvalósuló képzés

Alapvető problémák a magyar szakképzésben A gazdaság igényei korlátozottan jutnak érvényre a képzési struktúrában, tartalomban A csökkenő létszámú szakmunkásképzés feszültséget teremt a munkaerőpiacon A szakképzés-szerkezet és foglalkoztatási struktúra jelentős eltéréseket mutat Kontraszelekcióból fakadóan nagy a lemorzsolódás Gyakorlati képzés több mint felét az iskolák folytatják A szakmunkás lét presztízse alacsony Elaprózódott finanszírozhatatlan intézményhálózat

A szakképzés – fejlesztés stratégiai céljai Munkaerő-piaci igényeket rugalmasan követni tudó szakképzési szerkezet Korszerű infrastruktúra megteremtése és hatékony működtetése Rendelkezésre álló források hatékony felhasználása (kapacitások racionalizálása) Moduláris felépítésű gyakorlatorientált képzés (rész-szakképesítések) A munkaerőpiaci igényekre rugalmasan reagálni képes felnőttképzés Vizsgarendszer egységesítése (mérés-értékelés) és különválasztása Az Európai Uniós Minőségbiztosítási Követelményeknek való megfelelés

Konkrét célok A pályakezdő szakmunkások felkészültségének, munkaerő-piaci értékének növelése. A tanulók felkészítése az élethosszig tartó tanulásra. Az egyéni tanulási utak feltételeinek kialakítása Felkészülés az uniós tagsággal járó kihívásokra és lehetőségekre.

Konkrét célok Intézmény vezetés felkészítése a változások menedzselésére, a korszerű intézményvezetésre Az intézmények pedagógiai, szakmai fejlesztése és a pedagógusok módszertani továbbképzése A szakiskolák, szakképző intézmények eszközellátottságának javítása, korszerű eszközök, csúcstechnológia biztosítása

Konkrét lépések A szakképzés tartalmi szabályozásának átalakítása A szakképzés irányításának átalakítása A szakképzési közszolgáltatás hatékony megszervezése

A szakképzés tartalmi szabályozásának átalakítása A szakmai és vizsgakövetelmények tartalmazza a szakma gyakorlásához szükséges követelményeket, kompetenciákat modulrendszerű a képzés megkezdéséhez szükséges elméleti és gyakorlati kompetenciákat tartalmazza (bemeneti kompetenciák) Központi programok Az oktatási folyamat középpontjába a kompetenciafejlesztést helyezi A modulrendszerű képzésre való átállás eredményeként lehetővé válik az informális úton szerzett tudás beszámíthatósága. Egyéni képzési utak kialakítása A megszerzett tudás beszámíthatósága. A kompetencia alapú képzésre való átállás paradigmaváltást jelent. Az oktatási folyamat centrumába az tudásközvetítés helyébe a kompetenciafejlesztés kerül. A magyar iskolarendszer alapvetően a lexikális tudás megtanítására törekedet, kevésbé tartotta fontosnak a képességfejlesztést és az attitüd formálást.

A szakképzés irányításának átalakítása Regionális szint megerősítése A régió a szakképzési koordináció színtere A régió az iskolarendszerű szakképzés képzési kapacitásainak megrendelője A régió az érdekegyeztetés színtere Szakképzési munkamegosztás A munkaerőpiac igényeinek közvetítője Fejlesztési projektek finanszírozója Finanszírozási rendszer átalakítása

A szakképzési közszolgáltatás hatékony megszervezése A fenntartói és intézményi együttműködési rendszerek támogatása Szakmaszerkezeti együttműködés (egyeztetett, egymáshoz igazított képzések) Központi képzőhelyek kialakítása Közös infrastrukturális kapacitás-kihasználás (meglévő gyakorlóhelyek közös használata, munkaerő-piaci együttműködés) Humán-erőforrás közös tervezése Pedagógusok közös foglalkoztatása Közös szakképzési fejlesztések indítása (a meglévő kapacitások kihasználása érdekében) Szakképzés szervezési társaságok illetve Szakképzés szervezési társulások jönnek létre (Térségi Integrált Szakképző Központ) Az együttműködést finanszírozási kényszerrel is támogatja a kormányzat. A fejlesztési forrásokhoz csak olyan szervezetek juthatnak, melyek tanulólétszáma meghaladja az 1500 főt. A központi képzőhelyekre kerülnek a magas technológiai értékű, drága eszközök. Ezek közös használata hatékonyabb eszközkihasználást eredményez. A társulásban csak az önkormányzatok vehetnek csak részt. A társaságban nem korlátozzák a gazdálkodók részvételét és gazdasági társaságként működik.

A szakképzés finanszírozásának új rendszere EU fejlesztési források Infrastruktúrafejlesztés Eszközfejlesztés HR Fejlesztés Állami költségvetés MPA RFKB Gazdaság Szakképzés szervezési társulás /társaság Intézményt fenntartó önkormányzat Intézményt fenntartó önkormányzat

A szakképzés szervezésének új lehetősége a Szakképzés - szervezési társaság Szakképzési kapacitások szervezési színtere Tőkebefektetési és működtetési kényszer nélküli menedzsmentszervezet Oktatás szervezési tevékenysége során feltárt hiányterületek teremtenek tőkebefektetési lehetőséget A befektetett tőke megtérülésének lehetőségét és garanciáját az állami támogatás, fejlesztési források szakképzés – szervezési társaságokra koncentrált felhasználási szabályai