Egészségtudatos táplálkozásról – szülőknek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Egészségtudatos táplálkozás
Alap Termékek.
Aktív, egészséges életmód
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Gyermekeink egészségéért: iskolában és otthon
„Ez az icike-picike mind megette!”
Egészséges környezet - egészséges gyermek
Fogyasztói magatartás, attitűdök a funkcionális élelmiszerek piacán
Helyes táplálkozás.
Sportolás hatása szervezetünkre
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
Egészséges táplálkozás
A magyar fogyasztói szegmensek egészségvásárlása
TÉT Platform Egyesület 1132 Budapest, Borbély u Tel.: Csontos Csaba TÉT Platform Közgyűlés.
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Napocska Napköziotthon
Mennyi mindenre képes a fahéjas Méz ?!?
Mennyire (információ)tudatos a magyar vásárló?
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Mese a tejről.
Reformtáplálkozás.
Egészségtudatos táplálkozásról – szülőknek
Az egészséges táplálkozás irányelvei
A helyes táplálkozás.
Startolj Reggelivel! iskolareggeli program
Készítette: B ő cs-Kovács Renáta Dénes Dorina. ×Napsugárzás Fontos, hogy télen is érjen napfény, hiszen e nélkül a D-vitamin börben tárolt provitaminja.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
1 Támad az influenza! Hogyan védekezzünk? Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés.
II. PCOS Találkozó Zentai Andrea Szt
Oktatás kiemelkedő fontossága
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Az egészséges életmód és a stressz
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A táplálkozás és az egészség összefüggései
1169/2011/EU jelölési rendelet
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
Ön tudta, hogy: testünk több mint %-a víz?
 A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza.
Aktív, egészséges életmód
HOMO POLITOLOGICUS 3. Egészséges iskolai büfé.
Testi - lelki egyensúly
Testünk építőkövei – a vitaminok
Egészségkultúra 9. évfolyam
Egészséges életmód, helyes táplálkozás
Egészségnevelés óvodásoknak, kisiskolások és a tinik körében
Klikk a folytatáshoz!. Az elmúlt évek során a cukorbetegség diétájának fogalma átértékelődött. A hangsúlyeltolódás lényege elsősorban az, hogy a II. típusú.
Az élelmiszerek jelölése, címkézése. Mi az élelmiszercímke? Az élelmiszercímke  az élelmiszerjelölés fontos eszköze, amely a fogyasztók egészségét, biztonságát,
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
A TÁPLÁLKOZÁS ÖSSZEFÜGGÉSE A KRÓNIKUS BETEGSÉGEKKEL TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Veszprém Megyei Kormányhivatal
10. rész :Táplálékunk összetevői
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
Előadás másolata:

Egészségtudatos táplálkozásról – szülőknek © A tananyag a Táplálkozás, Életmód, Testmozgás Platform szellemi terméke, bármilyen változtatás csak a Platform írásbeli engedélyével lehetséges. Egészségtudatos táplálkozásról – szülőknek Kovács Ildikó Lelovics Zsuzsanna Henter Izabella Antal Emese Turcsák Katalin Szász-Győző Zsuzsanna

Mi az egészség? A „minőségi” életforma megvalósítása sok mindenen múlik. Ugyan nem elégséges, de szükséges feltétele egészségünk megőrzése.

Kire hallgasson? A sokféle, egészséges életmódra vonatkozó ígéret, titokzatosan megkívánt feltételek, misztikus „gyógyulások” zűrzavarában mindenkinek van egy biztos ötlete.

Kire hallgasson a gyermeke? A gyermek nehezebb helyzetben van, mint Ön, hiszen számos információt hall, amelyek között nehéz eligazodnia. Előfordulhat, hogy nincs aki segítsen neki abban, hogy például eldöntse: fogyókúrázzon-e, mit vegyen a boltban, a büfében stb. Gyermeke sokat hall, tanul az iskolában is az egészségtudatos életmódról: beszélgessenek erről a témáról! Gyermeke egészsége érdekében a szülő, tehát Ön tehet a legtöbbet. Mutasson példát, segítse gyermeke ételválasztását.

Néhány jól ismert alapelv 1. Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek! Változatosság: ha sokféle ételt fogyasztunk, nagyobb az esélye annak, hogy szervezetünket minden szükséges tápanyaggal ellátjuk. A zsiradékok mennyiségére és minőségére is ügyelni kell! Az édességek, desszertek, rágcsálnivalók fogyasztása csak mértékkel javasolt!

Még néhány alapelv Legyen szívügye a só fogyasztásának mérséklése! Teljes értékű gabonafélék alkossák az étrend alapját! Zöldséget és gyümölcsöt naponta többször is kell enni! Tej, tejtermék fogyasztása naponta ajánlott! Sovány húsok, húskészítmények, halak és a tojás fontos alkotóelemei az étrendnek!

Amiről gyakran elfeledkezünk A szomjúság legjobban a vízzel oltható! A kiegyensúlyozott táplálkozás a vásárlással kezdődik! Törekedjen az ideális étkezési körülmények megteremtésére! Fontos a helyes étkezési ritmus is!

Szívhez szóló tanácsok 1. Tegyen meg mindent annak érdekében, hogy gyermeke ne menjen reggeli nélkül iskolába. Amikor gyermeke szomjas, mindig kapjon – lehetőleg cukormentes – folyadékot. A gyermekek nem mindig érzik a szomjúságot, gyakorta elterelődik erről a figyelmük is. Ezért rendszeresen figyelmeztetni kell őket az ivásra. Engedje meg gyermekének, hogy annyit szedjen és annyit egyen, amennyi jólesik. Ne egye túl magát amiatt, hogy nem szabad ételt hagynia a tányéron.

Szívhez szóló tanácsok 2. Segítsen gyermekének megérteni, hogy nincs jó vagy rossz étel. Mutasson jó példát, próbáljon ki újdonságokat! Ismertesse meg családját minél többféle élelmiszerrel és étellel! Soha ne jutalmazza a gyermekét étellel, és ne büntesse az étkezés megvonásával!

Szívhez szóló tanácsok 3. Az ételeknek és az italoknak legyen kijelölt helye (a konyhában, az étkezőben). Ne tartson a számítógép vagy a tévé közelében még rágcsálnivalókat sem. Legyen rálátása gyermeke tévénézési szokásaira, ne engedje gyermekének korlátlanul és kontrollálatlanul a tévézést és számítógépezést!

Szívhez szóló tanácsok 4. Teremtse meg a lehetőségét annak, hogy gyermeke rendszeresen mozogjon, és a testmozgásnak minél több formáját megismerje. Mutasson ebben is példát: mozogjon együtt gyermekével! Egy közös séta, kirándulás, foci olyan családi program, amely bármelyik hétvégén megvalósítható.

Adódhatnak problémák Figyeljen fel rá, ha gyermekének megváltozott az étvágya, hirtelen sokat fogyott (lányok!), vagy hízott. Beszéljen vele erről! Ha szükséges, keressenek fel szakembert, aki segít a probléma feldolgozásában (pl. háziorvos, iskolaorvos, pszichológus).

Az elhízás nem csak esztétikai probléma Ugye nem szeretné, hogy gyermeke beteg legyen és csúfolják az osztálytársai? Magyarországon a gyermekek egyharmada elhízott és még több a kövér felnőtt. A kiegyensúlyozott táplálkozás és az aktív életmód segít abban, hogy a testtömeg ne haladja meg az optimális mértket. Az elhízásra még inkább igaz, hogy könnyebb megelőzni és tenni ellene, mint fogyókúrázni. Gyermekkorban fogyókúrázni csak orvos javaslatára, és tanácsait megfogadva szabad, mivel a növekedést is súlyosan befolyásolhatja a tápanyagmegvonás.

Címke: az okos élelmiszer-választás lehetősége Megnevezés Mennyiség (tömeg vagy térfogat) Lejárati idő és jelölés módja Összetétel (mennyiségileg csökkenő sorrendben) → minőségjelző Az élelmiszerek tápértékének jelölése Gyártó vagy forgalmazó Elkészítés módja, táplálkozási javaslat Tárolásra vonatkozó utasítás Különleges jelölések

Az INBÉ = Irányadó Napi Beviteli Érték célja A kötelezően előírthoz képest több információt tartalmazó élelmiszercímkézés az elhízás és a helytelen életmódból származó egyéb betegségek visszaszorításáért folytatott küzdelem egyik fontos eleme. Az INBÉ széleskörű alkalmazása néhány élelmiszeripari cég vállalásának eredménye, amelynek a célja a fogyasztó eredményes tájékoztatása a tudatos választás érdekében.

INBÉ = Irányadó Napi Beviteli Érték Az INBÉ jelzi egy felnőtt ember kiegyensúlyozott étrendjéhez szükséges energia (kilokalória), cukor, zsír, telített zsírsav és nátrium teljes napi mennyiségét. Az INBÉ (irányadó napi beviteli érték) az angol nyelvterületen használt GDA (Guideline Daily Amounts) magyar fordítása

Nem vagyunk egyformák, de mégis van mihez viszonyítanunk Energia Cukor Zsír Telített zsírsav Só Nők 2000 kcal 50 g 65 g 20 g 6 g Férfiak 2500 kcal 60 g 80 g 25 g Gyerekek 5-10 évesig 1800 kcal 45 g 4 g Mivel minden ember más, minden táplálkozási információ kizárólag útmutatóként szolgál.

Használati útmutató az INBÉ-hez Felső sorban lévő értékek magyarázata: Ez a szám azt mutatja, hogy az adott étel ill. ital egy adagjában hány kilokalória (kcal) van Ez a szám azt mutatja, hogy az adott étel ill. ital egy adagjában hány gramm zsír van Ez a szám azt mutatja, hogy az adott étel ill. ital egy adagjában hány gramm cukor van Ez a szám azt mutatja, hogy az adott étel ill. ital egy adagjában hány g telített zsírsav van Ez a szám azt mutatja, hogy az adott étel ill. ital egy adagjában hány gramm Nátrium van Alsó sorban lévő értékek magyarázata: A %-os értékek azt mutatják, ha elfogyasztjuk az adott élelmiszert, akkor az aznapi irányadó energia, tápanyag hány %-át ittuk vagy ettük már meg.

A konyhasó jelentősége Vízháztartásunk szabályozásához, testünk megfelelő hidratáltságához szükséges. Közel 1 g só (nátrium-klorid) a szervezetben 1 dl vizet tart vissza. Részt vesz a sav-bázis egyensúly fenntartásában. Felelős az izomzat és az idegek ingerelhetőségéért. Hosszan tartó erőkifejtés (pl. sport, fizikai munka) során, magas hőmérsékleten (kánikulában, szaunában) jobban verejtékezünk, ami egyben fokozottabb sóveszteséget is jelent. Szerepe van a gyomor- és bélnedvek termelődésében, ezáltal a megfelelő emésztést segíti. Hasmenés, hányás után pótolni kell a sót.

A túlzás veszélyei Napi szükségletünk kb. 5-6 g, gyerekeknél kb. 3-4 g só. Tényleges só fogyasztásunk azonban ennek akár 3-4-szeresét is elérheti. Az arra érzékenyeknél magas vérnyomás kialakulásához vezethet. Fokozza a csontokból a kalcium-vesztést, ezáltal a csontritkulás kialakulásának kockázatát. Megterheli a vesék működését. Növelheti a gyomorrák kialakulásának rizikóját.

A félkész- és késztermékek jelentős része tartalmaz sót Az élelmiszer feldolgozás során a sót tartósítószerként, ízfokozóként alkalmazzák. Ezen termékek fogyasztásánál kerülje az utánsózást. Nagyon sós élelmiszereket csak mértékkel fogyasszon gyermeke.

Rajtunk múlik Fontos, hogy már kisgyermekkortól csak minimális sómennyiséget használjunk az ételkészítésnél. A nyers zöldségeket ne sózzuk, így egészségesebben táplálkozunk, és jó példát mutatunk a gyermekeinknek. Automatikus sózás helyett előbb mindig kóstoljuk meg az ételt. A só helyett alkalmazhatunk többféle zöldfűszert (pl. vasfű, bazsalikom, tárkony), illetve természetes ízesítőket (pl. citrom, ecet). Részesítsük előnyben a sószegény élelmiszereket a sózott, tartósított termékekkel szemben (pl. natúr magvak).

Családi minta, családi kassza A felnőtt fogyasztók többsége is nehezen tájékozódik a fogyasztói társadalomban Jelenleg mintegy hatvanegyezer féle élelmiszer kapható hazánkban. Ne feledjük, hogy a gyermekeknek a példamutatás meghatározó Elsődleges a családban megélt fogyasztási modellt: a gyermekek szüleik reklámokhoz és anyagi javakhoz való hozzáállását tartják követendőnek.

A magyar vásárlók… … élelmiszerekkel szemben elsősorban a frissességet, a jó ízt, a nagy vitamin- és ásványianyag-tartalmat, a nagy tápértéket és az alacsony koleszterinszintet tartják fontosnak. Ma már figyelnek arra, hogy a kiválasztott termék lehetőleg ne tartalmazzon E-betűs összetevőket. Forrás: Szent István Egyetem, 2007.

Ők már döntöttek!

Jó egészséget kívánunk! Természetes, hogy enni mindenki tud, azonban a táplálkozást folyamatosan tanuljuk. Alakítsa ki szokásait tudatosan, gyermekével együtt, s a siker nem marad el! Az egészségtudatos táplálkozás nem drágább, viszont kétségkívül több odafigyelést és időt igényel. Szánjon pár percet a család egészségére minden nap!