A Balaton Régió környezeti állapotának értékelése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Infrastruktúrafejlesztés a magyar-szlovén határszakaszon
Advertisements

Siófok és környéki hungarikumok
A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
A hulladékgazdálkodás eredményei és jövőképe Magyarországon
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Az időjárás és éghajlat
katasztrófa-veszélyeztetettsége Dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok
Felelősségteljes idegenforgalmi fejlődés Bükön
Aquila Medical Center Alsóörs. Aquila Medical Center Alsóörs.
Nagykanizsa a régiók kapuja Nagykanizsa Délnyugat - Magyarországon, vadakban és hévizekben gazdag, gyönyörű erdős vidéken fekszik, az M7-es és a tervezett.
Mi kell a biciklisnek? Tóth Judit Magyar Kerékpárosklub alelnök Solt,
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Tapolcai tavas barlang (Balaton-felvidéki Nemzeti Park)
Foktő – Kalocsai repülőtér önkormányzati fejlesztése
Vízminőségi kármentesítési és kármegelőzési intézkedések Nagybocskón (Velikiy Bychkiv), a volt Erdőkombinát területén Ukrán – Magyar együttműködésben ( )
műszaki osztályvezető
BALATONI PARTNERSÉGI PROGRAM Regionális és Kistérségi szintű együttmüködések ösztönzése a Balaton Régióban Szedmákné Lukács Zsófia Balatoni Integrációs.
TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI
Géczi Glória III.évf.geográfus ELTE TTK
A tételek eljuttatása az iskolákba
Környezeti célú fejlesztések az Észak – Magyarországi Operatív Programban és akciótervekben Dr. Gadóczi Bertalan tervezési programigazgató-helyettes.
Településhálózatunk a falvak és a tanyák.
1. IS2PRI2 02/96 B.Könyv SIKER A KÖNYVELÉSHEZ. 2. IS2PRI2 02/96 Mi a B.Könyv KönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDevizaKönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDeviza.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Balaton.
Az Észak-Alföldi régió bemutatása
A Dél-dunántúli régió helyzete, fejlesztési lehetőségei és az RFT szerepe a DDOP végrehajtásban Dr. Wekler Ferenc elnök szeptember 14.
Nemfizetési kockázatok Magyarországon és a régióban Dercze Zoltán, COFACE Hungary, november 25.
A kötelezettek teljesítési fegyelme Csomagolás Gönci Beáta ÖKO-Pannon Kht Budapest, január 21.
Az Európai Unió ökológiai hálózata
A hasznosítást koordináló szervezet által elérhető eredmények a lakossági szelektív gyűjtésben Viszkei György ügyvezető igazgató Budapest, február.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Alcím mintájának szerkesztése Példaadó fenntarthatóság egy Balaton-parti településen Előadó: Góth Imre Árpád Gyenesdiás Nagyközség.
Vízminőség- védelem. A VÍZ kémiai, fizikai, biológiai tulajdonságai alapján az élet, a társadalmi tevékenység számára nélkülözhetetlen, ezért a Földön.
Lesku Miklós - polgármester Záhony Város
dr. Kovács Ferenc Közlekedési Helyettes Államtitkár
Záhony térség: stratégiai pont a kelet- nyugati kereskedelemben november 11. Dr. Veres János kormánybiztos MINISZTERELNÖKI HIVATAL.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
A szakma helyzete, elért eredmények, koncepció, stratégia A szakma helyzete, elért eredmények, koncepció, stratégia Thoroczkay Zsolt főosztályvezető-helyettes.
es RAT tervezés koncepciója Gila Gyöngyi Tervezési igazgató-helyettes.
Környezetvédelmi és közlekedési infrastruktúra prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
86. sz. főút Szombathely - Vát szakasz ( – km szelvények között) kivitelezési munkálatai Lakossági fórum október 09.
61. számú főút Somogy megyei III. szakaszának 11,5 tonnás burkolatmegerősítése ( km szelvények között) Lakossági fórum március 10.
Koordináció az egyes környezetvédelmi projekteknél Kis András Térségfejlesztési és Külügyi Iroda irodavezető-helyettes Szolnok szeptember 26.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Tóbiás Zoltán Osztályvezető KvVM FI 2007.április 26.
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Kecskemét május 9 – 10. Ligetvári Ferenc DSc Debreceni Egyetem EGYETEMEK, FŐISKOLÁK KÖRNYEZETVÉDELMI OKTATÓINAK V. ORSZÁGOS TANÁCSKOZÁSA A KÖRNYEZETVÉDELEM.
Dél-dunántúli Régió közlekedése Morandini Kristóf III éves földrajz-informatika tanár.
Szennyvíztelepi döbbenet
Beruházásokhoz kapcsolódó Környezetvédelmi tervezés és engedélyeztetés
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
Az NKP II. ( ) hulladékgazdálkodási céljainak megvalósulása Markó Csaba Környezetgazdasági Főosztály.
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
Gyöngyös jellegzetességei
Cseber Kht évi gyűjtés eredménye február CSEBER Kft
Cseber Kht évi gyűjtés eredménye február.
A barnamezős rehabilitáció fejlesztéspolitikai kérdései Magyarországon
Magyarország természeti kincsei
Paradigmaváltás a területi vízgazdálkodásban Prof. Dr. Ligetvári Ferenc ICID tiszteletbeli alelnöke Budapest2012.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
Környezet- és egészségvédelem a mindennapjainkban
Közlekedjünk kerékpárral a Balaton körül
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
főosztályvezető-helyettes „A Balaton-régió közlekedési helyzete” fórum
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Előadás másolata:

A Balaton Régió környezeti állapotának értékelése Egerszegi Zita Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Kht. Balatonfüred, 2006. február 24.

A Balaton Régió 594 km2 vízfelület 5.775 km2 vízgyűjtő terület 2 mrd m3 vízmennyiség 3,2 m átlagos vízmélység 164 település 3,780 km2 terület 250,000 állandó lakosság 171,500 lakásállomány 70,000 hétvégi ház

Környezeti elemek Levegőtisztaság Országos szinten jó levegőminőség Kevés ipari eredetű kibocsátás Közlekedési légszennyezés Ülepedő porszennyezés Földgáz tüzelés terjedése

Felszíni vizek Balaton vízgyűjtője

Vízminőség védelem

Talaj, Területhasználat

Kommunális Infrastruktúra Szennyvíz elvezetés Ivóvízhálózat: 96,2% szennyvíz.hálózat: 67,5% Különbség a part közeli és háttértelepülések között A csatornázatlan területeken talajszennyezések léphetnek fel Csapadékvíz-elvezetés megoldatlansága

Hulladékgazdálkodás Az évente keletkező hulladék partközeli településeken 150,000 tonna, a háttér területeken 50,000 tonna körüli Illegális hulladéklerakások száma jelentős A szelektív gyűjtés több helyen megkezdődött, az újrahasznosítás aránya alacsony (2-3%) Megoldatlan a veszélyes hulladék, építési hulladék probléma A régióban 9 lerakó működik, ebből egy felel meg az EU előírásoknak (Marcali) Három ISPA támogatással megvalósuló komplex nagytérségi hulladékgazdálkodási rendszer indult el

Közlekedési infrastruktúra Az országosnál jobb általános térségi jellemzők M7-es autópálya - 2007-re az országhatárig elkészül Jelentős forgalmat bonyolít le a 7. sz. főút, és a 71-es főközlekedési út a 65-ös, 67-es, 68-as, 72‑es, 73-as, 82-es, 84-es, 75-ös és 76-os jelű másodrendű tengelyekkel Fő és mellékutak - teherbírásuk, épségük túlnyomó részt nem kielégítő Összekötő utak - a háttértelepüléseken hiányosak A Balaton körüli kerékpárút 222 km - 156 km önálló kerékpárút – háttér területek bekapcsolása Vasúti közlekedés Légi közlekedés - repülőterek (Sármellék, Siófok-Kiliti, Szentkirályszabadja) Vízi közlekedés Zajterhelés

Természetvédelem A BKÜ-ben 61.601 ha védetté nyilvánított terület, ebből 56.997 ha-on a Balatoni Nemzeti Park terül el (Balaton-felvidék, Déli-Bakony, Tapolcai-medence, Keszthelyi-hegység és a Kis-Balaton) A Balaton és a Kis-Balaton is Ramsari terület, és a régióban nagy kiterjedésben találhatóak Natura 2000 területek 207 növényfajából 10 fokozottan védett, és közel 200 madárfajnak ad költő és táplálkozó helyet A régió tájképi, épített környezeti és természeti értékekben bővelkedik

FIGYELEM! A fénykép mellékletek a honlapon történő megjelenés miatt nem szerepelnek itt.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Balatoni Integrációs Kht. 8600 Siófok, Batthyány u. 1. Tel./Fax: +36 84 317 002 www.balatonregion.hu