Védelmi lehetőségek szántóföldeken és szőlőkben Pinke Gy. – Pál. R

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A világ mezőgazdálkodási irányzatai Előadó: Dr. Megyes Attila DE-ATC Földműveléstani és Területfejlesztési Tanszék Földműveléstani és Területfejlesztési.
Advertisements

Lazításon alapuló talajelőkészítés repce alá
Nemzeti cselekvési terv
BÉKÉS ÉS KÖRNYÉKE BIOKULTÚRA EGYESÜLET TEVÉKENYSÉGE Csarnai Erzsébet Biotermelők együttműködési lehetőségeinek szélesítése a magyar román határ mentén.
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
A száraz kontinentális terület
A környezetbarát növénytermesztés
A paraszti munka éves rendje
Talajtípusok.
Talajművelés.
Szerzőkről elnevezett talajművelési rendszerek
A gyomnövények eredete Pinke Gy. – Pál. R
A szántóföldi gyomvegetáció fejlődése Közép-Európában a neolitikumtól az újkorig Pinke Gy. – Pál. R.: Gyomnövényeink eredete, termőhelye és védelme c.
A gyomnövények társulásviszonyai Gyomtársulások
„NYUGAT MAGYARORSZÁGI EGYETEM, ERDŐMÉRNÖKI KARÁHOZ TARTOZÓ ÉLŐ NÖVÉNYGYŰJTEMÉNY (BOTANIKUS KERT) TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET REKONSTRUKCIÓJA ” „GYŰJTEMÉNYES.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Biogazdálkodás. Maga az elnevezés országonként változik (organikus, ill. szerves, biológiai, ökológiai stb.), lényegében azonban ugyanazt jelenti: olyan.
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc
Forgóeszközök Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot előírásai
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
II. MAGYARORSZÁGI KLÍMACSÚCS Budapest febr. 19. Birkás Márta DSc Szent István EgyetemGödöllő Mezőgazdaság és KörnyezettudományiKar Klímakár csökkentés.
Jordán László növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettes
Kizárólag oktatási célú ingyenes összeállítás!
GYOMIRTÓSZEREK KIJUTTATÁSÁNAK IDŐPONTJAI
TANÁR KIS EMESE. A mezei növények termesztése A növénytermesztés a mezőgazdaság egyik ága,amellyel az ember ősi idők óta foglalkozik.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Füves puszták.
KISVÍZFOLYÁSOK ÖKOLÓGIAI MEDERRENDEZÉSE
Dr. Huzsvai László Debrecen 2006.
Gyepek állateltartó képessége
A klímaváltozás káros hatásainak megelőzése, előrejelzése és csökkentése az agrár- élelmiszertermelési vertikumban Gyepgazdálkodási alprogram TECH_08-A4/
Oroszország mezőgazdasága és iparvidékei
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Agrár-Környezetgazdálkodás.
Élőhelyvédelem 2006/2007. tanév. Vizes élőhelyek veszélyeztettsége és védelme Hazai elterjedésük: gyakorlatilag mindenhol, de főleg az Alföldön (ott egykor.
Forgatásos és forgatás nélküli talajművelés előnyei,hátrányai
GYOMOK Gyomok okozta károsításról akkor beszélünk, ha egyes növényfajok vagy azok egy csoportja zavarja az ember termelő tevékenységét, vagy pihenését.
CerOrganic Képzők Képzése LLP GR-LEONARDO-LMP A projekt az Európai Unió támogatásával, a Leonardo da Vinci Program keretében valósul meg.
Földműveléstan és területfejlesztés KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc.
Talajművelés szerepe az ökológiai gazdálkodásban.
BSc Mezőgazdasági Mérnök Szak hallgatóinak növény felismeréshez segédlet 1. Készítette: Gazdagné dr. Torma Mária főiskolai tanár Dr. Avasi Zoltán főiskolai.
A füves puszták élővilága
Gyülölcsös sorköz (talaj) ápolás és talajtakarás.
Környezetvédelem és vízgazdálkodás A gazdálkodás összetevői, technológiai és tervezési szempontjai.
Ökológiai gazdálkodásban alkalmazható gyomszabályozási módszerek A burgonya és sárgarépa gyomszabályozása Zilahiné Bede Györgyi 2006.
Földműveléstan és területfejlesztés KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc.
Agrár-környezetvédelmi Programok a Mosoni-sík-Szigetköz térségben Burda Brigitta Pozsony,
MARCALI KvK. Marcalim HTP Mezőgazdasági termények betakarítási munkáinak tűzvédelme és erdőtüzek megelőzése 2016.
Vetésforgók osztályozása. Vetésforgó Vetésforgók osztályozása  I. növénytermesztés célja szerint 1. Szántóföldi vetésforgók 2. Takarmányos vetésforgók.
Agrotechnika és a talajtermékenység összefüggései Dr. Tóth Zoltán Pannon Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar Növénytermesztéstani és Talajtani.
Cukorrépa termesztés. Cukorfogyasztás Magyarországon.
A talajművelés környezeti hatásai. A talajművelés Mountford modell Szilárd fázis Pórustér.
BSc Mezőgazdasági Mérnök Szak hallgatóinak növény felismeréshez segédlet 1. Készítette: Gazdagné dr. Torma Mária főiskolai tanár Dr. Avasi Zoltán főiskolai.
A mezőgazdasági tevékenység környezetföldtani vonatkozásai A mezőgazdasági tevékenység környezetföldtani vonatkozásai Építés- és környezetföldtan 10.
Gyom-, telepített társulások
Talajok szervesanyag-készlet csökkenése
Az elsivatagosodás.
Földműveléstan és területfejlesztés
V. Alföldi Tudományos és Tájgazdálkodási Napok
Fajgazdag, őshonos takarónövényzet létrehozása és hatásainak vizsgálata a szőlőtermesztésben Illyés Eszter
A gyomok életformarendszere
Készítette: Gazdagné dr. Torma Mária főiskolai tanár
Gyakorlati kérdések Készítsen kalkulációt az őszi búza várható melléktermésére egy adott termőhelyen Készítsen kalkulációt a rozs várható melléktermésére.
Belső – Külső erők harca
Kétszikűek Fontosabb családok.
Kétszikűek Fontosabb családok.
Előadás másolata:

Védelmi lehetőségek szántóföldeken és szőlőkben Pinke Gy. – Pál. R Védelmi lehetőségek szántóföldeken és szőlőkben Pinke Gy. – Pál. R.: Gyomnövényeink eredete, termőhelye és védelme c. könyve alapján

Szántóföldi gyomnövények védelme A szántóföldi gyomnövények létét a rendszeres talajművelés biztosítja → nem védhetők hagyományos természetvédelmi módszerekkel Bizonyos mértékű, rendszeres antropogén zavarást igényelnek

Védett szántószegélyek A leggazdagabb gyomvegetáció ált. a szántók szegélyében fejlődik ki. Okai: Agrotechnikai munkák hatásfoka csökken Nagyobb a talaj tömörödöttsége Nagyobb a fás növények gyökérkompetíciója Kifejeződik a szegélynövényzet árnyékoló hatása Nagyobb a hőmérséklet és légnedvesség ingadozás

Védett szántószegélyek A szegélyekben a fauna diverzitása is sokkal magasabb A szegélyeknek fontos szerepük van az apróvad életében is A szegélyek pufferzónaként és zöldfolyosóként funkcionálnak

Védett szántószegélyek Az első projekt a 70-es években indult el, Németországban A szegélyben: Nem használnak herbicideket, a műtrágyák mennyiségét csökkentik A savanyú talajokat nem meszezik Alkalmanként mérséklik a vetés sűrűségét A gazdálkodónak kártérítést /támogatást fizetnek Az első években a fajspektrum nem kívánatos módon eltolódhat: egyes gyomfajok elszaporodhatnak → fajszegény állomány

Vetett gyomnövénysávok Sávszerűen speciális gyommagkeveréket vetnek A sávokat olykor lekaszálják vagy felboronálják A sávok növelik a flóra és fauna diverzitását Mezei csormolya (Melampyrum arvense)

Vetett gyomnövénysávok

mezei szarkaláb (Consolida regalis), tavaszi fogfű (Odontites vernus), kereklevelű buvákfű (Bupleurum rotundifolium), csillagfű (Sherardia arvensis), kék búzavirág (Centaurea cyanus)

Borzas kakascímer (Rhinanthus alectorolophus), kis gomborka (Camelina microcarpa)

Konkoly (Agrostemma githago)

(Legousia speculum-veneris) Tükörvirág (Legousia speculum-veneris)

Berzenke (Scandix pecten-veneris) Tüskés ördögbocskor (Caucalis platycarpos)

Extenzív szántók Kevesebb műtrágya Növényvédő szerek mellőzése Kisebb vetéssűrűség Saját vetőmag használata Kíméletes talajművelés Kései tarlóhántás Ált. sekély termőrétegű, nehezen művelhető területen Magas diverzitás, fontos természetvédelmi szerep A parcellák belsejében is gazdag gyomvegetáció

Szegetális flórarezervátumok Sekélyszántás állati vonóerővel Hajdani gabonafajták kézi vetése Agrokemikáliák teljes mellőzése Betakarítás kézi erővel, késői időpontban Tarlók és parlagok legeltetése Kézi cséplés Vetőmagtisztítás szelelőrostákkal Saját vetőmag használata

Biogazdálkodás Parlagoltatás Műtrágyák és herbicidek mellőzése A gyomnövényeket főleg vetésforgókkal, talajműveléssel, mechanikai gyomirtással szabályozzák Magas gyomfajszám Gombás fertőzések okozta károsodás nem jelentkezik A komposztálás felszaporíthatja a nitrofil gyomokat Parlagoltatás Egy vagy több évig nincs művelés A hosszú távú parlagoltatás nem alkalmas a veszélyeztetett gyomfajok védelmére Olykor pázsitfüveket vagy pillangósokat vetnek Vándorparlag (minden évben tovább halad)

Szőlőterületek biológiai sokféleségének fenntartása Főleg a hagymás, gumós növények védelme a cél Késő ősztől kora tavaszig nem bolygatják a talajt, nem kaszálnak Talajművelés 10 cm mélységig Herbicidek használata a nyári gyomosodás visszaszorítására