9. AZ ÉLET-BIZTOSÍTÁSOK DÍJA

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
számviteli elszámolása, társasági adóalapra gyakorolt hatása
Advertisements

Biztosítások 2013 Dr. Honyek Péter Személyi Jövedelemadó Osztály.
Makroökonómia gyakorlat
Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
10. Az életbiztosítás díjkalkulációja Banyár József 10. Banyár József
Banyár József: Életbiztosítás 11.
17. AZ ÉLETBIZTOSÍTÁSI ÜZEM NÉHÁNY PROBLÉMÁJA
Újszegedi Rendezvényház Június 29.. CBA módszertani háttér  Diszkontált pénzáram (cash-flow) módszert alkalmazunk.  A felmerülő tételeket fejlesztési.
Általános biztosításmatematika
Készítette: Márki Nóra, Szalai Szilvia, Engler Katalin
A kötvény I. A kötvény hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, amelynek kibocsátója azt vállalja, hogy a kötvényben megjelölt pénzösszeget és annak előre.
Fókuszban: a díjtábla a lehetséges kérdések és válaszok tükrében Sallai Linda.
A fuvarozási ágak díjazása
12. A díjtartalék számítása
ÉLET- ÉS NEM-ÉLETBIZTOSÍTÁSOK
Általános biztosítás-gazdaságtani ismeretek
Ingatlanbefektetések elemzése
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment,
1 Miről lesz szó a következő 20 percben? I. A tartalékok legjobb becslésének főbb elemei II. A kockázati ráhagyás: CoC megközelítés III. CoC - egyszerűsítések.
14. Az infláció kezelésének lehetséges módjai
14. Az infláció kezelésének lehetséges módjai
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 9.
Vállalati pénzügyek alapjai
Műszaki ellenőrképzés
A biztosítás módszere, a biztosítási díj összetevői, modellek
Kamatadó Kósa Zoltán – június évi …törvény egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról Kamatadó mértéke:20% Kamatadó köteles.
Beruházási döntések meghozatalának folyamata
Mit ér a forint az egészségügyben ?
Kontrolling a kutatás-fejlesztésben
Gazdasági Informatika II. 2006/2007. tanév II. félév.
A QIS3 tapasztalatai a Posta Biztosítónál
1 Tartalékok értékelése a QIS4-ben Somlóiné Tusnády Paula március 20.
Dátum: Solvency II. Mennyiségi hatástanulmány (QIS) Előkészítő helyszíni tanulmány (PFS) Gaálné Kodila Diána, Pados Patrik
A kötvény árfolyama és hozama
Ingatlanértékelés II..
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Pénzügyi elemzés Tóth Veronika
Kovács József elnökhelyettes Településszolgáltatási Egyesület Hajdúszoboszló, október 13.
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
13. A zillmerezés, mint bruttó
Banyár József: Életbiztosítás 5.
4. Az életbiztosítások szerepe, fogalma, főbb fajtái
hagyományos életbiztosítások
7. A különböző megtakarítási formák összehasonlítása
Banyár József: Életbiztosítás Az életbiztosítások elvi megkonstruálása Banyár József.
16. Modern díj- és tartalékszámítás
15. Az inflációs díjemelés és a többlethozam-visszatérítés számítása
Az európai és hazai vasúti szabályozás aktuális kérdései
Exkluzív számla termékbemutató az OVB részére
CÉGES BIZTOSÍTÁSOK ADÓZÁSÁRÓL dr. Kis Réka
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 4. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
Kamatszámítás, jelenérték, jövőérték
Az annuitás Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 2. előadás
INFOÉRA 2006 Véletlenszámok
A pénz időértéke Gazdasági és munkaszervezési ismeretek 2., 1. ea. Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.
Életbiztosítási kalkulus (I.) Alapfogalmak: Halálozási valószínűség (q x ): annak valószínűsége, hogy egy x éves ember nem éli meg x+1-ik életévét Túlélési.
Életbiztosítási kalkulus (I.)  Alapfogalmak:  Halálozási valószínűség (q x ): annak valószínűsége, hogy egy x éves ember nem éli meg x+1-ik életévét.
Vállalati pénzügyek alapjai
Életbiztosítási kalkulus (I.)  Alapfogalmak:  Halálozási valószínűség (q x ): annak valószínűsége, hogy egy x éves ember nem éli meg x+1-ik életévét.
É LET- ÉS NEM-ÉLETBIZTOSÍTÁSOK. Kockázatok a biztosításokban  Tiszta kockázat (pure risk) – 2 lehetséges kimenetel:  Változatlan állapot (pl. nem lesz.
SZIGORLATI TÉTELEK - PÉNZÜGY
SZIGORLATI TÉTELEK - PÉNZÜGY
Értékcsökkenés.
Köteléki díjszabások október március.
Köteléki díjszabások március.
„Ne tegyünk minden tojást egy kosárba!”
Előadás másolata:

9. AZ ÉLET-BIZTOSÍTÁSOK DÍJA Banyár József 9. AZ ÉLET-BIZTOSÍTÁSOK DÍJA Banyár József: Életbiztosítás 9. Életbiztosítás 9.

A nem-életbiztosítások biztosítások díja 3 részből: Banyár József A nem-életbiztosítások biztosítások díja 3 részből: 1. kockázati díjrész, 2. biztonsági pótlék, 3. vállalkozói díjrész. Az életbiztosításoké: Mint tudjuk a nem-életbiztosítások biztosítások díja általában három részből tevődik össze: kockázati díjrész, 2.biztonsági pótlék, 3. vállalkozói díjrész. A biztonsági pótlék a káringadozások áthidalására szolgál. Mivel az életbiztosítások talán a legjobban "viselkedő" biztosítások a káralakulás szempontjából, vagyis nagyon kis eltéréssel előre meg lehet jósolni a károk nagyságát, az életbiztosítások esetében nem szoktak külön biztonsági pótlékot alkalmazni. Ennek megfelelően a hagyományos életbiztosítások díja két részből tevődik össze: kockázati díjrész, - nettó díj 2. vállalkozói díjrész – együtt: bruttó díj Két gyökeresen különböző célra: 1. nagyobbik része, a kockázati díjrész szolgál a vállalt kockázatok fedezetéül, ebből a részből felhalmozott pénzből fizeti ki a biztosító a szerződésben vállalt szolgáltatást. 2. kisebbik része, a vállalkozói díj pedig a biztosító költségeinek (bérek, irodabérlet, nyereség, jutalék, stb.) a fedezését szolgálja. A díjat a BEK életbiztosításoknál is a fenti két célra fordítják, a díj fenti megosztása azonban itt némileg problematikus a konstrukció miatt. Eszerint a díj – két komponens (az egységek eladási és vételi árfolyamának különbsége, valamint a kezdeti egységek - ezek az elemek biztosan a díj költségrészéhez tartoznak, de a biztosítás költsége magasabb ezeknél) kivételével – teljes egészében az eszközalapokba folyik. A haláleseti kockázat és a kiegészítő biztosítások aktuális díját, az adminisztrációs költségeket és az alapkezelési díjat a biztosító időről-időre az alapokból vonja el. A díj befolyása, illetve annak ütemezése, valamint a fenti levonások ideje, illetve azok ütemezése főszabályként egymástól eltér, és emiatt az időbeli eltérés miatt az egységek értéke változik. Ezért elvileg lehetetlen ezeket a levonásokat a díj százalékában kifejezni – maximum utólag lehet egy-egy időszakra valamiféle - közelítő – kalkulációt készíteni. A modern biztosítások díja a fentiek ellenére, a biztosítás átlátható szerkezete miatt viszonylag könnyen megérthető, ezért itt most a hagyományos életbiztosítások díjára koncentrálunk. 1. kockázati díjrész, 2. vállalkozói díjrész. Nettó díj Bruttó díj BEK biztosítások Banyár József: Életbiztosítás 9. Életbiztosítás 9.

Banyár József A díjszámítás Aktuáriusok → A díjszámítás (díjkalkuláció) klasszikus és modern módszere. → hagyományos életbiztosítás – modern életbiztosítás a kockázati díjrész – vállalkozói díjrész megosztás is a klasszikus díjkalkuláció egyik követelménye – a modern díjkalkulációs módszereknél az ilyen megosztásra nincs feltétlenül szükség A biztosítási díjakat bizonyos alapadatokból kiindulva a biztosítási matematikusok (aktuáriusok) kalkulálják. A díjszámításnak, vagy másképp díjkalkulációnak van egy klasszikus és egy modern módszere. Ez nagyrészt követi a hagyományos életbiztosítás – modern életbiztosítás megosztást, azzal, hogy a modern módszerekkel lehet a hagyományos biztosításokat is kalkulálni, de fordítva nem. Itt most a klasszikus díjkalkuláció elveit és elemeit írjuk le, a modern díjkalkulációval később külön foglalkozunk. Bizonyos értelemben a kockázati díjrész – vállalkozói díjrész megosztás is a klasszikus díjkalkuláció egyik követelménye – a modern díjkalkulációs módszereknél az ilyen megosztásra nincs feltétlenül szükség. A klasszikus módszerben azonban a kalkulációt a kockázati díjrész számításával kezdjük, és a vállalkozói díjrész kalkulációja erre épül. A kockázati díjrész kalkulációjának alapelve, az ún. ekvivalencia elv, egyszerű: a bevételek jelenértékének várható értéke = a kiadások jelenértékének várható értéke. A kockázati díjrész kalkulációjának alapelve, az ún. ekvivalencia elv: a bevételek jelenértékének várható értéke = a kiadások jelenértékének várható értéke. Banyár József: Életbiztosítás 9. Életbiztosítás 9.

Banyár József: Életbiztosítás 9. "igazságos játék" "várható érték" → mind a bevétel, mind a kiadás függ a véletlentől → halálozási valószínűségek → Az eddigiek alapján elmondhatjuk, hogy az életbiztosítás egy "igazságos játék", magyarán nem úgy van megszerkesztve, hogy a biztosító eleve többet nyerjen, mint a biztosított, hanem a várható nyeremények egyformák. Az ekvivalencia elvben a "várható" kifejezés egy matematikai (valószínűség-számítási) fogalomra, a "várható érték"-re utal, amivel korábban már megismerkedtünk. Az életbiztosításban mind a bevétel, mind a kiadás függ a véletlentől (ami jelen esetben az, hogy mikor hal meg a biztosított, addig ugyanis ő fizet, attól kezdve a biztosító), így előre csak a várható értéküket lehet megmondani, ezt is csak akkor, ha ismerjük a halálozási valószínűségeket. Ezeket az ún. halandósági táblázat-ból vesszük, amit már szintén megismertünk. Az ekvivalencia elvet tükröző egyenletben azért volt szükség a bevételeket jelenértékükön szerepeltetni, mert a különböző időpontokban esedékes pénzösszegek közvetlenül nem összehasonlíthatóak, márpedig tudjuk, hogy a bevételek folyamatosan (tehát különböző időpontokban) keletkeznek, és a kiadások sem mind ugyanakkor merülnek fel. Az egységesítést lehet elérni a jelenérték-számítással. A jelenérték-számításhoz szükség van egy diszkonttényezőre, tehát egy kamatlábra. Ez a kamatláb a piacon érvényes mindenkori kamatláb. Tudjuk azonban, hogy ez állandóan változik, míg mi hosszú távra kalkulálunk, tehát egy olyan kamatlábbal diszkontálhatunk csak, ami ilyen távlatban is biztosnak tekinthető. Ez pedig csak a hosszú távon szokásos reálkamatláb lehet, aminek a mértéke konszolidált gazdaságban 2-5 % között van. Hosszú távon ugyanis számolni kell azzal a lehetőséggel, hogy az infláció megáll, és a (nominális) kamatlábak a reálkamatláb szintjére csökkennek. Minden biztosító választ ezért egy ún. technikai kamatlábat, és ezzel számítja ki életbiztosításainak díjait[1]. [1] A technikai kamatláb lehetséges mértékét egy PM rendelet tartalmazza. Ez a mérték időről időre változhat. Jelenleg a lehetséges felső mérték 4%, azt megelőzően 5,5%, még korábban pedig 7% volt. 2006-tól 2,9% lesz. halandósági táblázat jelenérték-számítás → technikai kamatláb Banyár József: Életbiztosítás 9. Életbiztosítás 9.

Banyár József: Életbiztosítás 9. Az egyszeri díjas vegyes biztosítás relatív díjai különböző technikai kamatlábaknál a 0%-os kamattal számolthoz viszonyítva A technikai kamatláb egyben garantált hozamot is jelent. A biztosító garantálja, hogy a díjtartalék befektetésével legalább ekkora hozamot ér el, és juttat vissza a szerződőhöz. Ha a biztosító befektetéseivel nem érné el ezt a hozamszintet, akkor is vissza kell juttatnia ezt az ügyfeleinek valamilyen más forrásból. A technikai kamatnak megfelelő hozam nem jelenik meg biztosítási összegnövekedés formájában az ügyfél előtt, hiszen azt már eleve beleszámítjuk a díjba. Minél nagyobb a technikai kamatláb, annál kisebb lesz a biztosítás díja, mint azt a következő két ábra is mutatja: Banyár József: Életbiztosítás 9. Életbiztosítás 9.

Banyár József: Életbiztosítás 9. A rendszeres díjas vegyes biztosítás relatív díjai különböző technikai kamatlábaknál a 0%-os kamattal számítotthoz viszonyítva A díjtartaléknak a díjba beszámolt garantált hozama az oka annak, hogy például egy olyan vegyes biztosítás esetében, amelynek a biztosítási összege 1 000 000 Ft, tartama 30 év, az éves díj mondjuk 24 360 Ft (a biztosított 20 éves férfi) az ügyfélnek összesen csak 24 360*30 = 730 800 Ft-ot kell befizetnie maximálisan, miközben mindenképpen 1 000 000 Ft-ot kap a kedvezményezett. (Természetesen csak akkor, ha a biztosított nem hal meg a tartam során, illetve nem veszi igénybe az éves díjfizetésnél ritkább fizetési lehetőséget). A különbséget - ami 1 000 000-730 800 = 269 200-nál a vállalkozói díj miatt sokkal nagyobb! - a díjtartalék technikai kamatnak megfelelő mértékű hozama fedezi. Mi is ez a díjtartalék, amiről ennyi szó esett? Mielőtt egy későbbi fejezetben ennek részletezésébe kezdenénk, fontos leszögezni, hogy mi nem. A díjtartalék nem az ügyfél által a vizsgált időpontig befizetett összes díj. Banyár József: Életbiztosítás 9. Életbiztosítás 9.