MTA Regionális Kutatások Központja A Duna – Tisza köze problémái és jövője „ A CSATORNA VÍZIÓJA” Csatári Bálint geográfus MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az integrált vidékfejlesztés és az új tervek viszonya
Advertisements

A Duna-Tisza közi hátság vízgazdálkodás-fejlesztése a fenntartható vízügyi politika alapelvei szerint Dr. Madarassy László c. docens BME Vízépítési és.
MTA Regionális Kutatások Központja Innovatív szolgáltatások hatása a területi fejlődésre Nagy Gábor, geográfus, CSc. MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet,
1 Magyar Nyelven Európában I. Felsőoktatás és Tudomány Budapest március 31 – április 1.
A homokhátsági tanyák természeti környezete IX. ALFÖLD FÓRUM Kecskemét Városháza augusztus 25.
Nizák Péter Az intézményi fejlesztés kérdése a civil szektorban Budapest, november 29. Táncsics Alapítvány, Friedrich Ebert Stiftung.
A mezőgazdaság gondjai és kitörési lehetőségei a Homokháton Előadó: Kőváriné dr. Bartha Ágnes Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara elnöke Kecskemét,
Kecskemét, április 2O.Készítette: Ramháb Mária A kistelepülési könyvtári ellátás korszerűsítésének lehetőségei Informatikai és Könyvtári Szövetség.
Területfejlesztés a vidéki térségekben HVI továbbképzés december 10. Bihari Zsuzsa VKSZI szakmai tanácsadó.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
Címalcím 1 Homokhátság – tervellátottság, tervezési szükségletek december 1. Kecskemét Duna-Tisza csatorna: víziók vagy valóság Czene Zsolt, tervező-elemző.
Farkas Jenő Zsolt – Kovács András Donát MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Alföldi Tudományos Osztály, Kecskemét IPA LOLAMAR HUSRB/1203/213/131 WORKSHOP.
375 éves az Egyetem „A természettudományos oktatás és kutatás jelene és jövője” Környezetünk jelene és jövője március 25.
Városok és a vizek.
A stratégiai tervezés történeti háttere
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
MTA Regionális Kutatások Központja Urban-regime Pécsett Pálné Kovács Ilona PTE BTK, MTA RKK.
Iskolák vidéki térségekben A társadalmi átalakulás történeti, kulturális beágyazottsága, ütközőpontjai a Kárpát medencében a XXI. század elején SOPRON.
Helyi szintű környezeti és társadalmi kihívások a globális folyamatok tükrében Múlt és jelen, a kilábalás lehetőségei Leidinger Dániel, tanácsadó Aquaprofit.
orszagtanulmanyok/spanyolorsz ag-leader-megvalositasa/
Reindusztrializáció Közép-Európában
MTA Regionális Kutatások Központja Az államhatárok hatása a városok fejlődésére a Kárpát-medencében Hardi Tamás tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
Kelet- és közép-európai tudománytörténeti vázlat Horváth Gyula _______________________________ Magyar Regionális Tudományi Társaság 11. vándorgyűlése Győr,
A gazdasági szuburbanizáció mérése,
A középvárosi dzsentrifikáció várospolitikai dilemmái
A dél-alföldi határvidékek kutatásának története Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár, egyetemi magántanár SZTE JGYPK A Magyar Regionális Tudományi Társaság.
MTA Regionális Kutatások Központja A dunai fejlesztések és azok elmaradásának geopolitikai háttere Hardi Tamás PhD tudományos főmunkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
A megyei jogú városok, mint innovációs potenciál hordozók
Az EU USA-hoz viszonyított gazdasági versenyképességéről Rácz Margit kutatási igazgató MTA Világgazdasági Kutatóintézet Budapest Országház u. 30.
MTA Regionális Kutatások Központja Tájékoztatás a Vidékfejlesztési Albizottság november 28-i üléséről Dr. Finta István Ph.D.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Tájékoztató a Vidékfejlesztési Albizottság i üléséről Finta István Ph.D.
HAS Centre for Regional Studies Az elmaradottság mérséklésének sürgető társadalompolitikai teendői Jász Krisztina PhD MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet,
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
MTA Regionális Kutatások Központja RÉGIÓK EURÓPÁJA Az MTA Regionális Kutatások Központjának sorozata Sorozatszerkesztő HORVÁTH GYULA.
MTA Regionális Kutatások Központja A Nyugat-Balkán kutatásának eredményei Hajdú Zoltán MTA RKK, Pécs
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
A vidéki tér sikertényezői
Bevezető információk Terv volt egy könyv, de … Így kissé rövidített változatban az interneten: geo.u-szeged.hu/~rjanos/ Jegy: írásban – rövid kifejtős.
A Duna-Tisza-csatorna szükségessége:
1 Prof. Dr. Kocziszky György Társadalmi és gazdasági helyzet változása az EU-ban a Római Szerződéstől napjainkig A társadalmi és gazdasági kohézió célkitűzései.
MTA Regionális Kutatások Központja Főiskolai hallgatók az Alföld kisvárosaiban Petrás Ede MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Kecskemét Nemzetközi trendek,
Nyíregyházi Főiskola, 2006/2007. II. félév
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
MTA Regionális Kutatások Központja A Duna-Tisza köze mezőgazdasága és a DTCS Madari Jenő tanulmánya alapján Farkas Jenő Zsolt MTA RKK Alföldi Tudományos.
Néhány ökológiai szempont a tervezett Duna-Tisza csatorna kapcsán (A fő cél a csatorna vagy a vízpótlás?) Dr. Molnár Zsolt és Dr. Biró Marianna botanikus,
A tér és a kultúra néhány összefüggése
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
INNOAXIS IPA HUSRB/0901/2.1.3 APPLICATION ID: HU-SRB/0901/213/028 PROJECT TITLE: The borderline as an axis of innovation LEAD BENEFICIARY: Centre for Regional.
A társadalmi integráció aktuális kérdései az INNOAXIS-projekt célterületét alkotó térségekben Jász Krisztina Ph.D MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Szabadka,
Európai vállalkozók, Európai vállalkozások Dr. Szente Kálmán.
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
Foglalkoztatás-politika
A mi Velencénk: a turisztikai tér és miliő összefüggésrendszerének változásai a „Velencei tó kapujában” Wirth Gábor Doktorandusz SZIE Enyedi György RTDI,
KAM - Regionális és Antropológiai Kutatások Központja Sapientia - Erdély Magyar Tudományegyetem, Csíkszereda.
A világ jövője Szekszárdi Júlia Forrás: Nováky Erzsébet, Hankiss Elemér.
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉG ÉS SIKER A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSI TÉRSÉGEKBEN BARÁTH GABRIELLA PHD TUDOMÁNYOS MUNKATÁRS KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA A MAGYAR.
Magyar–ukrán határon átnyúló együttműködés, ahogyan az érintettek látják Dancs László MTA RKK ATI Debreceni Osztály.
Regionális gazdaságtan 7.
Hibák és tévedések a forrásteremtésben A szűkösség anatómiája A Magyar Kórházszövetség XVII. Kongresszusa Debrecen Dr. Szepesi András.
A társadalom intézményrendszere és tényezőinek munkamegosztása a nevelési folyamatban Dr. Molnár Béla Ph.D.
MTA Regionális Kutatások Központja Magyarország: ütköző- és konfliktusterület a migráns-kibocsájtó és befogadó térségek között Hajdú Zoltán MTA KRTK RKI.
Népesedési folyamatok I. rész Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer alapvető feladata a területi politika,
Az első lépések a vállalkozás átvilágítása a vállalkozás átvilágítása tájékozódás a forrásokról tájékozódás a forrásokról tervezés tervezés.
KLÍMAMIGRÁCIÓ A KÖZEL-KELETEN – KIVÁLTÓ OKOK ÉS VÁRHATÓ HATÁSOK Szigetvári Tamás, MTA KRTK tudományos főmunkatárs.
Orosz geopolitikai és geoökonómiai érdekek a Duna mentén
Népesedési folyamatok I. rész
beruházás-tervezési ABCD
Előadás másolata:

MTA Regionális Kutatások Központja A Duna – Tisza köze problémái és jövője „ A CSATORNA VÍZIÓJA” Csatári Bálint geográfus MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Kecskemét

MTA Regionális Kutatások Központja 2 Vázlat 1.A Homokhátság története és a mai trendek 2.Munkánk céljai és megvalósításának lépései 3.Gondolatok a CSAK KÖZÖSEN megoldható problémákról 4.Jövőelemek - víziók 5. Összegzés

MTA Regionális Kutatások Központja 3 A tájDuna Tisza

MTA Regionális Kutatások Központja 4 A Homokhátság szórványai és a feszínborítás változásai

MTA Regionális Kutatások Központja 5 A XIX. század második fele Rurális térség, extenzív és környezetbarát tájhasználat, szerény vízfogyasztás

MTA Regionális Kutatások Központja 6 A XX. század második fele Urbanizáció, a mezőgazdaság átalakulása, globális klímaváltozások, elidegenedés a tájtól,

MTA Regionális Kutatások Központja 7 A célok és a kutatás menete Milyen kutatási és tervezési előzmények a meghatározóak? Hol tart a Homokhátság ma? Egyes fontos szakterületeknek mi az álláspontja a terület állapotáról és jövőjéről? Újra átgondolt „víziók” alapján indokolható-e a csatorna megépítése? Számos politikai és szakmai tervelőzmény van. (Az utóbbi két évtizedben is) sok közülük mára elavult, nem mindig következetesek, nem igazán integráltak e tervek (sem ágazatok, sem területek szerint) hiányoznak a valódi gazdasági és a társadalmi igények erőteljes és kiszámítható megfogalmazásai az eddigi elképzelések, tervek, programok nem voltak illeszthetőek a tervek a más tekintetben is kialakulatlan területi tervezési fejlesztési intézményrendszerhez

MTA Regionális Kutatások Központja 8 Hol tart ma a Homokhátság? Melyek a fő konfliktusok?

MTA Regionális Kutatások Központja 9 A trendekről 1. talajvízszint, 2. lakásépítés, 3 munkanélküliség, 4. szociális helyzet

MTA Regionális Kutatások Központja 10 Kiskunsági tanyás községek 1. vándorlás 2. lakásépítés

MTA Regionális Kutatások Központja 11 Új tervezési, gondolati sémák szükségessége (Az egyik kanadai terület modellje)

MTA Regionális Kutatások Központja 12 Sok tényezőt komplex területi szemlélettel „újraszámolva” el kellene jutnunk jól végiggondolt forgatókönyvekig

MTA Regionális Kutatások Központja 13 A. Pató Pál forgatókönyve

MTA Regionális Kutatások Központja 14 B. Az öntudatos Kiskunság forgatókönyve

MTA Regionális Kutatások Központja 15 C. Az itt boldogulni akaró ifjúság forgatókönvye

MTA Regionális Kutatások Központja Köszönöm a figyelmet!