Politikai alternatívák a 18. század eleji Magyarországon Magyar politikai gondolkodás története 2. félév.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A spanyol világbirodalom és a Németalföld
Advertisements

Az utolsó Árpádok ( ).
Magyar politikai gondolkodás története es tanév, 1. félév.
Magyarország a 18. században
A Rákóczi-szabadságharc
Az es szabadságharc.
Az évi szabadságharc és annak törvényi vonatkozásai
Bevezetés a magyar alkotmány- és jogtörténet tanulmányozásába III.
Az újjáépítés kora a Magyar Királyságban
A működő rendi alkotmány kora Magyar politikai gondolkodás története 2. félév.
Bocskai István élete.
ERDÉLY.
A RÁKÓCZI SZABADSÁGHARC
MAGYARORSZÁG A DUNAI MONARCHIÁBAN
A SZENT SZÖVETSÉG EURÓPÁJA
A HABSBURG-MAGYAR ELLENTÉTEK KIÚJULÁSA
VÁLTOZÁSOK EURÓPA TÉRKÉPÉN ÚJ NEMZETÁLLAMOK: OLASZORSZÁG, NÉMETORSZÁG
A RENDEK ÉS AZ URALKODÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSE
HAZÁNK A HABSBURG BIRODALOMBAN A SZATMÁRI BÉKE UTÁN
A NÉMET EGYSÉG MEGTEREMTÉSE
Készítette: Szoboszlai Adrienn 7.a
„Hazáért és szabadságért”
II. Rákóczi Ferenc I. Rákóczi Ferenc és Zrínyi Ilona
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
A Német-római Birodalom és a Habsburgok dunai monarchiája
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A három részre szakadt Magyarország története
A mohácsi csata.
A három részre szakadt ország
Erdély örök Nyári Tábor – Baja Made by Bálint.
A Jagelló-kor – a rendi monarchia válsága
Az ország 2 majd 3 részre szakadása
Bocskai és Bethlen fejedelemsége
Korom Tamara: A szatmári béke
Konfesszionalizáció és rendiség a 17. századi Magyarországon
Magyar politikai gondolkodás története tanév 2. félév
A Rákóczi szabadságharctól a reformkorig
II. Rákóczi Ferenc.
A török kor Magyarországon
A Rákóczi szabadságharctól a reformkorig
Magyar történelmi zászlók (Válogatás). A honfoglalás zászlója (rekonstrukció)
Thököly Imre.
A mohácsi csata.
Bibliás fejedelmek Bocskai István I. Rákóczi György Bethlen Gábor.
Szerbia – Szerb Köztársaság
Az újjáépítés kora Magyarországon
Ez az állam volt a mai Franciaország közvetlen elődje.
Törökök Magyarországon
A független Magyarország bukása Készítette: Nagy György Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola, Kerecsend, kerecsend.sulinet.hu/okt_anyagok.htm.
A török kiűzése – Magyarország a dunai monarchiában Savoyai Jenő Badeni Lajos Lotharingiai Károly XI. Ince pápa.
Ismertesse Hunyadi János törökellenes harcait, főbb hadjáratait! Mutassa be Mátyás külpolitikáját, hadjáratait! Válaszában térjen ki az alábbiakra:  A.
A királyi Magyarország a XVII. században.  Protestáns erdélyi nemesi család  12 évesen katolizál, később jezsuita lesz  Római teológia  A magyar főnemesség.
Nagysáros vára A Rákóczi - szabadságharc. Előzmények  A szabadságharc kitörésének okai   A császári abszolutizmus, a rendi jogok megsértése  Bécs.
Nagy Lajos Nagy Lajos, a lovagkirály A király jövedelmei az Anjouk idején.
Magyarország Habsburg Birodalomban
A felvilágosult abszolutizmus
Kelet-Európa és a Balkán
A Szent Szövetség Európája
A Rákóczi - szabadságharc
Közeledési kisérletek (Az önkényuralom csődje és a kiegyezés)
A SZATMÁRI BÉKE.
Európán kívüli világ.
A Napkirály udvarában.
A tizenötéves háború és a Bocskai szabadságharc
A RÁKÓCZI-SZABADSÁGHARC KÜLFÖLDI VONATKOZÁSAI
Magyarország a kora újkorban
Az újjáépítés kora a Magyar Királyságban
Cseh- és Lengyelország
Az ország három részre szakadása
A török kiűzése Lotharingiai Károly Savoyai Jenő XI. Ince pápa
Előadás másolata:

Politikai alternatívák a 18. század eleji Magyarországon Magyar politikai gondolkodás története 2. félév

Az 1699-es statusquo előzményei között a középkori Magyar Királyság társadalmi-politikai keretei felbomlanak az Erdélyi Fejedelemség a királyság hagyományainak folytatójaként jön létre, de mindig meglehetősen bonyolult státusa marad: egyfelől török vazallus, másfelől a magyar királyok által maguknak igényelt terület, harmadszor nemzetközi elismerésre törekvő önálló politikai entitás; II. Rákóczi György bukása után eljelentéktelenedik, de a Diploma Leopoldinum eredményeként önálló, Magyarországtól függetlennek elismert tartományként, fejedelemségként létezik 1848-ig majd 1867-ig (bár a magyar rendek ezt sosem ismerik el) a törökök megszállva tartják az ország középső részét, folyton hódítanának, Erdély a vazallusuk és igyekeznek a 17. században többször is egy Felső-Magyarországi fejedelemséget is létrehozni, ez Thököly Imre vezetésével sikerül is a királyi Magyarország állandóan küzd a beolvasztás, a török hódítás ellen, 1608-ban megszilárdul a rendi alkotmány, a rendek várják a Habsburg uralkodó törökellenes fellépését, fokozatosan kiterjesztik a megszállt területekre is a magyar közigazgatást, 1650-es években folyamatosan csalódnak, Erdély, majd a törökök felé fordulnak, a török elleni háború akkor indul, amikor már a magyar rendi politikai elit ki van véreztetve, de valamiféle kompromisszum azért ekkor is létrejön a királlyal az 1670-es években a bécsi udvar eltörölné a magyar rendi alkotmányt, az 1690-es években a felszabadított területeket meghódítottnak tekintik, ezt fejezi ki az Újszerzeményi Bizottság működése, vagyis, a magyarok jogai csak speciális feltételek teljesítése esetén érvényesek a meghódított területeken, a magas adóterhek és a rendi sérelmek vezetnek a Rákóczi- szabadságharchoz

A Rákóczi-szabadságharc arcai a Rákóczi-szabadságharcnak sajátos kettős karaktere van: -Magyarországon hagyományos rendi ellenállás egy jelentős magyarországi földesúr (Rákóczi) anyagi erejére támaszkodva a rendi alkotmány védelmében, amit Bécs protestáns szövetségesei, a britek és hollandok is megértéssel fogadnak, mert a sérelmek egy része a protestánsok jogaira vonatkozik; ennek az ellenállásnak a logikus kimenetele egy kompromisszum a királlyal, az ónodi országgyűlésen kimondott detronizáció csak végső, kikényszerített lépés -Erdéllyel Rákóczi nemzetközi elismertséget szerezhetne, az ősei (apja, nagyapja, dédapja, ükapja) fejedelmek, nagyapjával XIV. Lajos szerződést kötött, hogy az utódait is támogatni fogja a trónja megvédésében, a franciák a Rákóczi-szabadságharcot a fejedelem örökösödési jogainak érvényesítéseként támogatják, de Rákóczi Erdélyt sosem tudja tartósan megszerezni, a családjának megítélése meglehetősen vegyes Erdélyben, II. Rákóczi György katasztrofális lengyel hadjárata és az azutáni viselkedése (a fogságba esettek váltságdíjának ki nem fizetése) miatt Rákóczi államszervező tevékenységét részben a rendi alkotmányhoz való ragaszkodás, illetve bizonyos mértékig a lengyel nemesi köztársaság mintáinak átvétele, részben saját szuverén mivoltára, örökösödési jogaira alapozott központosító, francia mintájú politika határozza meg

A helyzet a Rákóczi- szabadságharc után a szatmári béke a rendi küzdelmek hagyományos forgatókönyve szerinti kompromisszum, megerősíti a rendek szabadságait, jelentősen könnyítenek az adóterheken is a későbbi törvényhozás számos vonatkozásban rendezi a nyitott kérdéseket (közigazgatási reform, pl. Helytartótanács létrehozása, bírósági reform, hadügyi reform), másokat nyitva hagy (felekezeti kérdés, ország egysége) a 18. századi magyar politikát nagy mértékben a kompromisszum határozza meg: a megoldatlan kérdéseket a rendek újra és újra felvetik, láthatóan szerintük a török hódítás előtti rendi szabadságok helyreállításának hiányai állnak csak Magyarország boldogságának útjában, a bécsi udvar pedig igyekszik orvosolni a rendi jogok elismerése által szerintük keletkezett kárt, pl. adóreformokat, adóemelést javasolnak időről időre

Köszönöm a figyelmet!