Jövőnk e-Magyarországa az Információs Társadalom

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÚMFT Gazdaságfejlesztési programok sajtóbeszélgetés július 9., Budapest Burány Sándor, államtitkár Kocsis Magdolna, IH vezető GfP sajtóbeszélgetés.
Advertisements

NHH sajtótájékoztató Mobilvégződtetési-díjak és Versenyélénkítés a mobil-piacon Pataki Dániel, elnök Ludányi Edgár, közgazdasági főigazgató-helyettes.
EMagyarország Centrum eMOP 2.0. eLehetőség eHozzáférés eEsélyegyenlőség
A mobil távközlés, mint a növekedés motorja?
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
Közigazgatási reform és távmunka
Vállalkozói pályázatok Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
Gazdaságfejlesztési pályázatok 2009, 1.kör Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Szemléletformálás a kerékpáros közlekedés támogatásában
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
1 A hírközlés szerepe a nemzetgazdaságban – új célok Vitaindító Vasváriné dr. Menyhárt Éva.
GINOP 3. Infokommunikációs fejlesztések prioritás
A magyar gazdaság helyzete, fejlesztési prioritások Varju László államtitkár Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium.
NFT I NFT II Hosszú távú cél: az életminőség javítása Általános cél: Az EU átlaghoz viszonyított jövedelmi különbségek mérséklése specifikus.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Pénz, piac és partnerség Túlélés és fejlődés a közösség részeként április 24. Budaörs.
Pénz, piac és partnerség Túlélés és fejlődés a közösség részeként április 17. Debrecen.
Dr. Bakonyi Péter helyettes államtitkár Az információs társadalom kialakításának kiemelt feladatai Agrárinformatikai Fórum Budapest, 2003.
Kisvállalkozások alkalmazkodás és versenyképesség Kállay László GKM.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Az állami szerepvállalás alapelvei és terepei a hazai infokommunikáció terjesztésében Sere Péter.
FEJLESZTÉSI FELADATOK FINANSZÍROZÁSA Gazdaságfejlesztési pályázatok a tervezéstől a megvalósításig - több száz nyertes pályázat tapasztalatai alapján -
Gazdaságfejlesztési Pályázatok - lehetőségek, tapasztalatok András Lászlóné, igazgató Győr, szeptember 26.
Megjelentek az ÚMFT első pályázatai!. Megnyíló források ● Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) ● Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) ●
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Programról.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Gazdaságfejlesztési Operatív Program
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat (EKG) – a Központi Elektronikus Szolgáltató Rendszer alapinfrastruktúrája
GKIeNET Kft. A Nemzeti Digitális Közmű – mint válasz az alapproblémára Tihany, május 27. Kis Gergely MKE 41. Vándorgyűlés, FITT Szekció.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
1 Pályázati lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kecskemét, június 21. Dr. Kónya József.
A Nyugat-dunántúli Operatív Programok jelenlegi helyzetének bemutatása
Humán közszolgáltatások fejlesztése prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Környezetvédelmi és közlekedési infrastruktúra prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Miért érdemes az eMagyarország hálózathoz tartozni? Az eMagyarország hálózat működése kézzelfogható eredményekkel járul hozzá a társadalom és a gazdaság.
eMagyarország Program
A nemzeti hálózat ma 1887 működő végpont 1430 kiképzett eTanácsadó 19 megyei központ.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Holcim Hungária Zrt. © 2010 Ismeri Ön a Holcim Hungária Otthon Alapítványt?
Pályázati lehetőségek és tapasztalatok a Gazdaságfejlesztési operatív programban Gáspár Bence Orosháza, július 31.
Könyvtári konstrukciók az Új Magyarország Fejlesztési Terv Operatív Programjaiban Szakmai tájékoztató a városi könyvtárak számára Országos Széchényi Könyvtár.
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei a TÁMOP-ban és a TIOP-ban Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztály „A könyvtárak fejlesztési lehetőségei.
BFH Európa Kft. Hollósi Szabolcs ügyvezető
Az állami szervezetek feladatai és lehetőségei a fejlesztési programok hatékonyságának javítása érdekében Dr. Novák Csaba Budapest, április 16.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium EKOP projektjeinek jelene és jövője dr. Rupp Zoltán főosztályvezető E-közigazgatásért felelős helyettes államtitkárság.
Szélessávú tervek és akciók
EU-s források ökoiskolák számára Takács Eszter Könczey Réka Budapest, június 6. Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója.
Önkormányzati ASP központ felállítása projekt összefoglaló EKOP
TÁMOP-5.5.2/09 „Önkéntesség elterjesztése” c. pályázati kiírás előzményei, céljai és háttér-információ Információs nap április 9.
4 Tender Hungary Kft. (Sziklai Zoltán)
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
Érdekképviselet, képzés, távmunka Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, december 7.
Mitől innovatív egy vállalkozás? Új célterületek, jelentős támogatás az új Uniós pályázatokban Fókuszban az informatika.
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
Logisztikai fejlesztési irányok a hazai és az EU szakpolitikák tükrében CEBC „A győztesek felelőssége” konferencia február 2. Dr. Bokor Zoltán BME.
„Együtt a digitális írástudásért!” az eTanácsadók Hálózatával március 31. – április 2. NIIF Intézet.
TÁMOP-2.1.2/ Az eTanácsadó hálózat szerepe a TÁMOP kiemelt projektben.
1 Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Gazdaságfejlesztési Operatív Program pályázati lehetőségei ( ) vállalkozások számára Keller Péter osztályvezető GKM Vállalkozásfinanszírozási Főosztály.
Digitális szakadék csökkentése Bálint Ákos projektvezető, KIFÜ
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Előadás másolata:

Jövőnk e-Magyarországa az Információs Társadalom Debreceni Győző Gazdasági és Közlekedési Minisztérium GKM Infokommunikációs és e-Gazdaság főosztályvezető

infrastruktúra

A szélessáv gyors előretörése Forrás: SZAT, GKM

Szélessáv lefedettségi térkép Forrás: PwC becslés, GKM

Lefedetlen települések száma: A szélessávú technológiával a lakosság 94%-a van lefedve, de 503 kistelepülés még lefedetlen 94% 89% 85% 80% 70% 58% Lefedett lakosok,% Lefedetlen települések száma: 2 880 2 503 1 737 1 468 1 027 503

Szélessávú penetráció Magyarországon1 2000-2007 Q2 Szélessávú penetráció az EU-ban, 2007 Q2 1 100 lakosra jutó előfizetések száma Forrás: KSH, Eurostat

e-gazdaság

e-Business W@tch összetevői: A IKT infrastruktúra és alaphozzáférés A1 internetkapcsolat A2 LAN használata A3 drótnélküli LAN használata A4 Távoli elérés a vállalati hálózathoz B Belső üzleti folyamatok automatizálása B1 Intranet használata B2 ERP (enterprise resource planning)-rendszer használata B3 Munkaidő és/vagy termelési idő online technológiával történő nyilvántartása B4 E-számlákat küldő vagy fogadó vállalatok C A. Beszerzési vagy beszállítói lánc integrációja C1 A beszállítóknak küldött megrendelések több mint 5 %-át online elküldő vállalatok C2 Specifikus IKT-megoldások használata e-beszerzésben C3 Vállalatok, amelyek összekötik IKT-rendszerüket beszállítóikkal C4 Vállalatok, amelyek a kapacitást vagy a készleteket online kezelik D Marketing és eladási folyamatok D1 CRM (customer relationship management) szoftverrendszer használata D2 A vásárlóktól kapott megrendelések több mint 5 %-a online az összes megrendeléshez képest D3 Specifikus, a marketing és eladási folyamatokat segítő IKT-megoldások használata D4 Vállalatok, amelyek összekötik IKT-rendszerüket vásárlóikkal 8

E-kormányzati szolgáltatások teljes körű és online elérhetősége a lakossági és vállalati szférákban, 2006 (%) A lakosság számára a teljesen elektronikusan elérhető alapvető közszolgáltatások 50%-os aránya meghaladja ugyan az EU-25 36%-os átlagát, azonban a vállalatok esetében ugyanez az érték (50%) – Magyarországot a 21. helyre rangsorolva – jelentősen elmarad az európai átlagtól (67%). A szolgáltatások kiépítettségi szintjénél mindkét szegmensben kedvezőtlenebb az eKormányzati szolgáltatásokat használó lakosok és vállalatok aránya: az előbbinél az EU-25-ben a 17, az utóbbinál pedig az utolsó helyet foglaljuk el. Forrás: Eurostat

Az interneten keresztül értékesítő kiskereskedelmi boltok forgalma* Az átlagos árbevétel alakulása, 2003-2006 (millió ft) (n=70)* *Forrás: GKIeNET Internetbanki lakossági ügyfelek száma*

E-Gazdaság fejlesztésére külön program A Gazdaságfejlesztési Operatív Program és a Közép- Magyarországi Operatív Program IT konstrukciói GOP 2.2.1 (KMOP 1.2.5) Vállalati folyamatmenedzsment támogatása: Cél: vállalati belső folyamatok informatizáltságának növelése, korszerű IKT eszközök átvételének ösztönzése GOP 2.2.3 (KMOP 1.2.7) E-kereskedelem és egyéb e-szolgáltatások támogatása: Cél: vállalati külső folyamatok informatizáltságának növelése, az e-kereskedelem fejlesztése GOP 3.1.1 Hálózati infrastruktúra létrehozása: Cél: a szélessávú távközlési infrastruktúra kiépítésének és szolgáltatás beindításának támogatása Magyarország hátrányos helyzetű, üzletileg kevésbé vonzó kistérségeiben, ahol eddig üzleti alapon nem épült ki szélessávú hálózati infrastruktúra, illetve belátható időn belül nem is fog kiépülni E-Gazdaság fejlesztésére külön program E-gazdaság Akcióterv az elektronikus gazdaság előtt álló hiányosságok és akadályozó tényezők lebontására

A GOP és a KMOP IT pályázatok jelenlegi helyzete Támogatás (millió Ft / pályázó) Keret 2007 (millió Ft) Beérkezett pályázatok Igényelt támogatás (millió Ft) Státusz Keret 2008 (millió Ft) GOP 2.2.1 3 -20 2 200 251 2 792 Új kiírás 03.31-től 3300 GOP 2.2.3 3 - 20 1 600 286 2 081 2000 GOP 3.1 10 - 500 10 000 50 4 515 Új kiírás ősszel 2007-ről + 6 800 KMOP 1.2.5 2 - 16 412 132 980 278 KMOP 1.2.7 2 -16 124 815 Eddig támogatva: GOP 2.2.1: 52 darab projekt – 573 MFt támogatással KMOP 1.2.5: 54 darab projekt – 393 MFt támogatással GOP 2.2.3: 27 darab projekt – 211 MFt támogatással KMOP 1.2.7: 30 darab projekt – 161,5 MFt támogatással A GOP 2.2.1 (KMOP 1.2.5) és GOP 2.2.3 (KMOP 1.2.7) valamennyi pályázatnál ebben a hónapban lezajlik az értékelés és bírálat. A GOP 3.1.1-nél támogatási döntések leghamarabb májusban várhatók.

Információs társadalom

e-Magyarország 2.0

eMagyarország 2.0, eTanácsadói rendszer Program célja: Egységesen kezelt, felügyelt, átlátható, országos lefedettségű közösségi hozzáférést biztosító, állami infokommunikációs szolgáltatási hálózat 2007. év főbb eredményei: eMOP 2.0 pályázat: 280 millió Ft - 1004 nyertes, 204 együttműködő e-pont eTanácsadó stratégia kidolgozása, képzés megszervezése, lebonyolítása Szolgáltatási Pilot projektek indítása 2008. évi program: Minőségbiztosított, ellenőrzött szolgáltatások alapján támogatott eMOP hálózat projekt teljes összeg: 1,73 milliárd Ft 1400 e-pont egyenként 1 millió Ft támogatás 300 millió Ft programmenedzsment, felügyelet, e-Tanácsadói rendszer koordinálása (eMagyarország Centrum)

NETre Kész program Az internet-használatát népszerűsítő „PPP” program, amely a lakosság motivációs gátjait csökkenti média kampány – PPP alapon, 2008. január 14-én létrehozott NetreKész Kft. által NetreKész pályázat célja: a program célkitűzéseinek elérése, civil szervezetek gyakorlatorientált programjainak támogatásával, támogatási összege 280 millió Ft, 5 országos projekt („A”-modul) 30-50 db helyi projekt („B”-modul), beérkezett pályázók száma 178 (A-modulra 17 db, B-modulra 161 db), 2008. évre az előző évvel megegyező támogatási összeget tervezünk

Digitális Írástudás Akcióprogram 2008-2010 Cél: a jelenleg digitálisan írástudatlan népesség - mintegy 4 millió fő - alapfokú számítógépes ismeretei megszerzésének elősegítésével a jelenleg 50% feletti digitális írástudatlanság 40% alá csökkentése 2010-ig. Eszközök: Motiváció erősítése Szemléletformálás, érdeklődés felkeltése, bizalom erősítése Tanulás ösztönzése Képzés, tanulás, tudás és információ átadás

Köszönöm szépen a figyelmet!