A fény hullámjelenségei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hullámmozgás.
Advertisements

A SZIVÁRVÁNY.
A szivárvány A Szentírásban Isten a vízözön után, ígéretének jeléül, szivárványt küldött az égre, ezzel kívánta megüzenni, hogy nem pusztítja el többé.
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
Fénytan.
Optikai kábel.
Tükrök leképezése.
Készítette: Berényi Lili Sallai Andi
A NÉGY FŐELEM Tűz,víz,levegő és föld.
Készitette:Bota Tamás Czumbel István
A színek számítógépes ábrázolásának elve
Miért láthatjuk a tárgyakat?
Multimédiás segédanyag
Lencsék és tükrök képalkotásai
A szivárvány.
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
Refraktált hullámok. Vizsgáljunk meg egy két homogén rétegből álló modelt. Legyen a hullámterjedési sebesség az alsó rétegben nagyobb, mint a felsőben.
Fénytan. Modellek Videók Fotók Optikai lencsék Fénytörés (3) Fénytörés (2) Fénytörés (1) Tükörképek Fényvisszaverődés A fény terjedése (2) A fény terjedése.
Fény törés film.
Film fénytöréshez Lencsék Film fénytöréshez
Homorú tükör.
SZÍNEKRŐL.
KISÉRLETI FIZIKA II REZGÉS, HULLÁMTAN
Fizika 4. Mechanikai hullámok Hullámok.
Ma sok mindenre fény derül! (Optika)
Hullámok visszaverődése
Fénytan.
Hullámjelenségek mechanikus hullámokkal a gyakorlatban
Színes világban élünk.
Fény és hangjelenségek
Fény terjedése.
csillagász távcsövek fotoobjektív vetítőgép
Készítette: Fábián Henrietta 8.b 2009.
Készítette : Tuska Borbála 8.b április
FÉNYTAN Összeállította: Rakovicsné Erdősi Katalin 2008.
Képalkotás lencsékkel Tvorba obrazu šošovkami
Fénytörés. A fénytörés törvénye Lom svetla. Zákon lomu svetla.
Az asztalon levő papírlapra húzz egy egyenest! Helyezz a papírlapra egy üveglapot úgy, hogy eltakarja az egyenes középső részét! Ha felülről nézzük az.
Színek.
Multimédiás segédanyag
Nyitókép TÜKRÖK.
Készítette: Garay Adrienn
-fényvisszaverődés -fénytörés -leképező eszközök
TARTALOM Optikai fogalmak Síktükör képalkotása Homorú tükrök nevezetes sugármenetei Homorú tükör képalkotása Domború tükrök nevezetes sugármenetei Domború.
Hullámmozgás.
A polarizációs mikroszkópia
A napfény felbontása prizmával. Rozklad slnečného svetla prizmou
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
Főn, frontok, fény és hangtünemények
Színkezelés RGB-színrendszer Készítette : Zelnik Paloma
Színkezelés RGB-színrendszer Zarka Eszter márc. 27.
Színkezelés RGB-színrendszer Készítette: Soós Lilla 2012 március 27.
Készítette:Kelemen Luca
FIZIKA Fénytani alapfogalmak
Viszkok Bence 12.c A leképezési hibák világa
OPTIKAI TÜKRÖK ÉS LENCSÉK
A tükörreflexes fényképezőgép működése
Részecske vagyok vagy hullám? Miért kék az ég és miért zöld a fű?
Fénytan - összefoglalás
TÁMOP /1-2F Drogismereti laboratóriumi gyakorlatok – II/14. évfolyam Illóolajok minőségét jellemző fizikai és kémiai mutatószámok és.
Fényvisszaverődés síktükörről
Gömbtükrök Fizika 8. osztály. Elnevezések a gömbtükörnél Gömbtükör: a gömb külső, vagy belső felülete tükröző G:Gömbi középpont O: optikai középpont (a.
A fény törése és a lencsék
Részecske vagyok vagy hullám? Miért kék az ég és miért zöld a f ű ?
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
Fizika 2i Optika I. 12. előadás.
Közönséges (a) és lineárisan poláros (b) fény (Niggli P. után)
Épületelemek árnyéka.
Készítette: Porkoláb Tamás
Előadás másolata:

A fény hullámjelenségei Készítette: Kós Réka

Prizma A prizma egy olyan törőközeg (a levegőnél sűrűbb közeg), aminek van egy hegyesszöge, melyet φ-vel jelölünk és törőszögnek hívunk. A prizmán a fény kétszeresen megtörve halad át. A prizma a fehér fényt a szivárvány színeire bontja, mert a különböző színű fényekre a törésmutató más és más. A prizma legkevésbé a vörös színt töri meg, legjobban az ibolyát.

Szivárvány Párás időben ha a nap sugarai rávetődnek az esőcseppekre és onnan visszaverődnek a szemünkbe szivárványt látunk. A szivárvány színei: vörös, narancs, sárga, zöld, türkiz, kék, lila (ibolya). A prizma is ilyen sorrendben jeleníti meg a színeket. A dupla szivárvány második íve (felső íve) halványabb és fordított.

Szivárvány Szivárvány akkor keletkezik, ha a megfigyelõ mügül érkezõ napsugár a megfigyelõ elõtt levõ cseppekre esik, amelyek megtörik és visszaverik a fényt Az F szög a továbbhaladó sugár és vörös fény közötti eltérés mértéke: 180o–42o=138o. A különbözõ színû fénysugarak különbözõ szögekben törnek meg és verõdnek vissza, ezért látja a megfigyelõ a szivárvány színeit

Délibáb Meleg nyári napokon közvetlenül a talaj felett erősen felmelegedik a levegő, így itt ritka levegőréteg keletkezik, s felette ott marad a sűrűbb levegő. A két közeg törésmutatója más ezért tükörként viselkedik. Tükrözi a messzi tájat ellenben láthatatlan lesz az út. http://www.mozaik.info.hu/MozaWEB/Feny/

Planparalell lemez A planparalell lemez egy olyan törőközeg (a levegőnél sűrűbb közeg), aminek van két párhuzamos oldala. E két oldal távolságát nevezzük a lemez vastagságának és D-vel jelöljük. Ferde szögben a lemezre a beesési szög alatt bocsátott fényt kétszeresen megtöri (egyszer a lemezbe behatoláskor, másodszor a lemezből kilépve) és az így kilépő fény párhuzamos lesz a beeső fénnyel. A beeső és kilépő fény által kijelölt egyenesek távolságát d-vel jelöljük és eltolásnak hívjuk. d<D ezért a tárgyak közelebbinek látszanak.

Olajfolt Az olajfolt vékony réteget képez a víz felszínén. Rajta részben visszaverődik , részben megtörik és a vízről visszaverődik. Az olaljról és vízről visszavert sugarak interferálnak egymással, szivárványosnak fog látszani az olajfolt.

Polarizáció A fény transzverzélis hullám. Ha egy síkban rezgő hullámokat kiválogatjuk akkor azt mondjuk az így kapott fény síkban poláros. A fény polarizálását polárszűrővel végezhetjük el. Egyes kristályok képesek a fényt polarizálni különböző síkokban.