A Wikipédia szerkesztése A szubcsonktól a kiemelt szócikkig

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Csonkolt henger szerkesztése
Advertisements

Cséplő Gábor (Szerkesztő:CsGábor) november 22.
Oktatásszervezési változások. Mintatantervi változások.
Weblapkészítési tudnivalók 2: Útmutató az elnevezésekhez Pék Ágnes © 2009.
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
A minősítés és az önértékelés kapcsolata, szerepe a minőségfejlesztésben Barlai Róbertné.
Humán rendszerek, közszféra
Gödöllő Wiki Helyismereti szolgáltatások a Pest megyei könyvtárakban Monor.
TÁMOP projekt szakmai feladatai és eredményei Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Topár Gábor szakmai projektvezető Minőségügyi Konferencia ZMNE.
2011. június 21. Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár
Weszely Orsolya Bertalan Tamás
Kitekintés a közösségi ellátás fejlődésére
Szakmai kártérítési felelősség magán- egészségügyi sajátosságai A felelősség bárkit levetkőztet.
A wikitechnika alapjai Szerkesztő:Bináris február 23.
DR. SARKADY ILDIKÓ MÉDIAPIACI TENDENCIÁK Jogi kihívások „Célkeresztben a fogyasztó” NAPI GAZDASÁG KONFERENCIA Budapest Mariott Hotel március 30.
Az Európai Konvent működése Bakos Gábor BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar.
EU támogatások és a kapcsolódó közbeszerzések tapasztalatai
Onlinemarketing.hu Kft. A Magyar Online Hirdetési Adatbázis rövid bemutatása. Készítette az Onlinemarketing.hu Kft.
TPM klub - extra Siófok Szabályok Kötetlen viselet Reklámmentesség Tegeződés.
Előzmények Sikeres pályázat a kézirat elkészítésére (2004) A könyv megjelenése (2006)
Készítette: Cselényi Szandra Nóra
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
Érvelés, tárgyalás, meggyőzés
Hogyan írjunk motivációs levelet?
Annotáció, annotációs útmutató
Webdesign I - Oldaltervezés alapelvek. I. Tartalom-elhelyezés az oldalon ALAPELVEK 1.Mindig értékes és érdekes tartalom jelenjen meg az oldalon! 2.A tartalom.
OLDALSZERKEZET ELEMEK 1. A TAG A header taggel fejléc adható meg. Ez a rész tartalmaz bevezető információt a weboldalról vagy annak egy részéről (pl..)
Bevezetés az épülettervezésbe Előadó: Dr. Tiderenczl Gábor Felhasznált irodalom: Dr. Bitó János: Lakóházak Tervezése Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály.
Kereső programok használata
Szervezetfejlesztési Program
Robert S. Kaplan – David P. Norton Csanádi Gábor Tamás C8ITGY 2007.
A LOGISZTIKAI RENDSZEREK MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA
A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot érintő vállalati önszabályozás perspektívái Verseny és Szabályozás MTA KRTK Közgazdaság-tudományi.
Buris Katalin V. földrajz - informatika
Információ és kommunikáció Szilágyi András. Követelmények A cd-n az anyag a következő részeket fedte le: Kliensprogramok, letöltés-vezérlők Kliensprogramok,
Konzultációs nap – Minőségfejlesztési Iroda szeptember 18. Fekete Krisztina Fókuszban a formahibák.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi Bizottság elnöke Budapest, június 16. Fogyasztóvédelem és jogalkotás napjainkban.
Prezentáció készítés MS PowerPoint segítségével
SZPONZORÁLT KÉRDŐÍV TÁMOGATÓI AJÁNLAT február 17.
A megerősített kérelmekre adott tanácsi választervezetek hazai véleményezésének rendje és gyakorlata november 17. dr. Sós Gabriella.
Költségvetési kockázatok Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke Adóegyetem, nov. 29.
ONTOLÓGIA és TUDÁSREPREZENTÁCIÓ Szőts Miklós Alkalmazott Logikai Laboratórium
A létezés válasz arra a kérdésre, hogy „Hogyan van?”, a lényeg térbeli és időbeli megnyilvánulásait foglalja magába, és megnevezi az ember sajátos létmódját:
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
AZ ÉLET NAPOS OLDALA.
Szemiotika – Jeltan A Rendszer B Rendszer Kommunikáció Jel.
Wikipédia Bemutató október 27. Országos Széchényi Könyvtár.
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat! Automatikus diatovábbítás.
Internet, Elektronikus levelezés
SZPONZORÁLT KÉRDŐÍV TÉMA: ADÓKEDVEZMÉNYEK TÁMOGATÓI AJÁNLAT október 06.
INTÉZMÉNYI KÖR NYILVÁNTARTÁS AKKREDITÁCIÓ ENGEDÉLYEZÉS.
Adatvizualizáció Segédanyag a Gazdasági informatika tárgyához
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
„KULTURÁLIS HONLAPJAINK MINŐSÉGE – EURÓPAI SZEMMEL” Honlapnézőben: megyei könyvtáraink az interneten (Fejős László) Műhelykonferencia az Országos Széchényi.
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
Fórum használata A fórum főoldala alapállapotban.
Közösségi portálok használata Tepszis Barbara 8/A Salamon Róza (felkészítő tanár) Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola,Egységes.
A web site minősítése Források: Bokor Péter szakdolgozata (2002) és a benne megadott hivatkozások: Dotkom Internet Consulting: Üzleti weboldalak elemzése,
Fájlszervezés Adatbázisok tervezése, megvalósítása és menedzselése.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 2 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Wikipédia Készítette: Csaplár Dominik Wikipédia A Wikipédia többnyelvű, nyílt tartalmú, a nyílt közösség által fejlesztett webes világenciklopédia. A.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
Wikipédia a kulisszák mögött Hanák Dávid [[User:Dhanak]] Web 2.0 Symposium május 29.
A mediáció szerepe a büntető igazságszolgáltatásban
Fogalomtár bevezetése a Magyar Telekomnál
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Prószéky Gábor MANYE MTA Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottság
Itt azon munkacsoportokat kell látnia, amelyre Ön jelentkezett!
Előadás másolata:

A Wikipédia szerkesztése A szubcsonktól a kiemelt szócikkig Cséplő Gábor

Mi a Wikipédia? munkacsoportok műhelyek közösség enciklopédia szerkesztők olvasók újrafelhasználók

Statisztika (WP:STAT, WP:MÉRFÖLD) 2003. július 8. 235 000 szócikk naponta 70−80 új cikk 2092 aktív szerkesztő 593 megerősített szerkesztő 123 járőr 36 adminisztrátor

Kik szerkesztik a Wikipédiát? anonim szerkesztők szerkesztők megerősített szerkesztők járőrök adminisztrátorok bürokraták ...

Jelölt lapváltozatok rendszere (WP:JEL) Cikkek lehetséges állapotai ellenőrizetlen megtekintett (ellenőrzött) kiemelt ellenőrzött cikk: nincs benne nyilvánvaló hiba (teszt, reklám, jogsértő tartalom, vandalizmus) szerkesztői csoportok (jogosultsági szintek)

Az öt pillér (WP:5) A Wikipédia egy enciklopédia. A Wikipédia cikkei elfogulatlan (semleges) nézőpontból íródnak. A WP nem foglal állást, több nézőpont esetén mindegyiket bemutatja. A Wikipédia szabadon szerkeszthető, szerkesztői szabad tartalmat hoznak létre. A Wikipédia szerkesztői civilizáltan viselkednek, nyitottak, barátságosak, befogadók. :) A Wikipédiának nincsenek kötött szabályai (kivéve ezt az ötöt). Ne aggódj amiatt, hogy esetleg elhibázol valamit.

Nevezetességi irányelv (WP:NEV) „Egy téma vélhetően akkor elég nevezetes és alkalmas arra, hogy önálló szócikk szülessen róla, hogyha megbízható másodlagos források, melyek a tárgytól függetlenek, jelentős mértékben (nem triviális említések szintjén) feldolgozták azt.” Speciális nevezetességi irányelvek: pl. fikció, könyvek, szervezetek és társaságok, weblapok

Szócikkek felépítése (WP:FELÉP)

Szócikkek felépítése (WP:FELÉP)

Cikkek típusai minőség szerint törlendő szubcsonk csonk teljes „szép cikk” (WP:SZÉP) kiemelt kezdőlapon szerepelt „év szócikke”, egyéb versenyek díjazott cikkei

Törlendő cikkek nem merült fel törlési ok megbeszélés után megmaradt megbeszélés után törölve (WP:T) szubcsonk (WP:SZUB) jogsértő (WP:C) (tájékoztató jellegű, becsült értékek)

Szubcsonkok (WP:SZUB) „Ezek a szócikkek sajnos nem segítik a Wikipédia épülését. Mivel léteznek, a rájuk mutató hivatkozások kékek, az olvasók tehát első ránézésre azt gondolhatják, hogy erről is van szócikk. Mikor azonban megnyitják, csalódottan tapasztalják, hogy semmi újat nem tudnak meg.” 5 nap türelmi idő

Csonkok (WP:CSONK) „A csonkok olyan szócikkek, amelyek még nem kaptak kellő figyelmet a szerkesztőktől. Valaki létrehozta őket, de még nem tartalmaznak elegendő információt ahhoz, hogy teljes szócikknek lehessen tekinteni őket, azaz olyannak, amely a címben foglalt téma minden alapvetően fontos dimenzióját tárgyalja.”

Teljes cikk Milyen tennivalók lehetnek? tartalom létrehozása, bővítése tartalom frissítése formázás, belső linkek korrektúra források, tartalmi ellenőrzés kategóriák navigáció kapcsolódó cikkek ellenőrzése, egyértelműsítés problémák jelzése, vitalap ...

Kiemelt cikk jellemzői: Ízelítőt ad a legjobb cikkek közül. Formailag szépen és átfogóan van megírva; tartalma pontos, megbízható és (amennyire csak lehet) állandó; szemlélete és hangvétele semleges. A szócikk formája összhangban áll a Wikipédia szerkesztési irányelveivel, a témához kapcsolódó műhely ajánlásaival. Illusztrációk, megfelelő licencek. Nem túl rövid, nem túl hosszú, arányos.

Kiemelési eljárás (WP:JKSZ) várólista munkapad

Vitarendezés (WP:VITA) viták elkerülése, megelőzése irányelvek, szokások betartása megbeszélés, kompromisszumkeresés a szerkesztői vitalapon közösség véleménye a kocsmafalakon végső esetben: mediáció, véleménykérés, szerkesztők véleményezése legvégső esetben: Wikitanács feltételezz jóindulatot, őrizd meg a hidegvéred kerüld a személyes támadásokat

Új munkacsoport létrehozása Wikipédia:Sportműhely/Népsport munkacsoport