3. osztályos példa Bubernik Eszter

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ez a Tantra Indiából érkezett.. Mindegy, hogy babonás vagy-e vagy sem, érdemes elolvasnod. Ez egy nepáli Tantra Totem és szerencsét hoz. Négy nappal azután,
Advertisements

Jó Karma Ez egy jó kis olvasmány, de rövid! Élvezd! A Dalai Láma üzenete a világ számára 2012-ra. Mindössze néhány percig tart elolvasni és végiggondolni!
Volt egyszer egy kisfiú, akinek igen nehéz természete volt
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
Mit tennél, ha minden egyes alkalommal, amikor szerelmes leszel valakibe el kell tőle búcsúznod?
Érintés.
Egy fényképész álma, zene és a tudás néhány gyöngyszeme.
2. Osztályos példa Drámajátékos foglalkozás Bubernik Eszter
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ
2. osztályos példa Bubernik Eszter
3 perc Tanári tevékenység Tanulói tevékenység Munkaforma • Bevezető • A pedagógus felvázolja a tanóra témáját. • Aktív figyelem • Frontális osztálymunka.
KATOLIKUS VAGYOK HITTANRA JÁROK.
A pontos idő: 14:2714:2714:2714:2714:27 ORHIDEÁK ORHIDEÁK Zene: Autumn Rose Kattints.
Így tanítom az erkölcstant… 1.osztályban
Japán és amerikai üzleti partnerrel
3. osztály Drámajátékos foglalkozás Bubernik Eszter
Gondolatok a barátságról szeretettel barátaimnak
Gondolatok a barátságról
4. osztály Drámajátékos foglalkozás Bubernik Eszter
Vak ember ült egy épület előtt a lépcsőn, lábánál kalap táblával, a következő szöveggel: „Vak vagyok. Kérem, segítsenek.“
A Királyok Királyának élete. Sok - sok évvel ezelőtt élt egy király. Nem volt egy átlagos király. Más volt, mint a többiek. Miért? A legtöbb király palotában.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
( Képváltás kattintásra )
“13 tanács egy életre".
Készítette: a Dalai Láma
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
Küldd el ezt a szívet mindazoknak, akiket nem szeretnél elveszíteni 2009-ben, nekem is, amennyiben nem akarsz elveszíteni. Sorolj fel 12-t közülük! Lássuk.
Zsikazsu Emlékkönyve.
Szakíts magadnak egy kis időt, hogy elolvasd ezt az üzenetet! Lehet, hogy fontos!
Csak meg akartam nézni, hogy mit csinálsz…
Játék.... KISISKOLÁSOK KÖZÖTTI KOMMUNIKÁCIÓ Készítette: Nagy Erzsébet Mátis Katalin Bóné Orsolya.
Fülemüle informatika verseny
Mit tennél, ha minden egyes alkalommal, amikor szerelmes leszel valakibe... el kellene tőle búcsúznod?
Vak ember ült egy épület előtt a lépcsőn, lábánál kalap táblával, a következő szöveggel: „Vak vagyok, kérem, segítsenek!“
Különbözőek vagyunk!.
Olvasd lassan és csendben!.
♫ Hangszóró szükséges ♫ Hangszóró szükséges Az oldalak kattintásra haladnak tovább. Copyright © 2008 Tommy's Window. All Rights Reserved David Brandt.
Ha álmaidat valóra szeretnéd váltani, nem szabad sokáig aludnod.
" Valami érthetetlen kapcsolat van a barátság és a csillag között.
Egyik évben legjobb barátok lehettek,
Prezentáció KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
4. osztályos példa Bubernik Eszter
1. Osztályos példa Drámajátékos foglalkozás Bubernik Eszter
1. osztályos példa Bubernik Eszter
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
A BOLDOGSÁG TITKA.
„Vásárhelyi Tehetségpont” a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Akkreditált Kiváló Tehetségpontja A Magyar Táncművészeti Főiskola Partnerintézménye
Pozitív gondolatok.
A pontos idő: 18:58.
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Barát Müller Péter.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Olvasd lassan és csendben!
Énekel: Zdenka Lorencová
Személyiségteszt.
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
Sorolj fel 12-t, nem könnyű.
Miért aggódsz?.
Bölcsességek, aforizmák
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Tantra Indiából
Gyakorló óra 5/12.
Segítő külső körülmények 5/13. Előkészület – tanár A páros munkához szükséges szöveget kinyomtatni Készítette: Sági Lajos2.
Gondolatok a barátságról
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Barátság Készítette: Kovács Mária.
Biztosan tapasztaltátok már, hogy manapság 2010-ben a számítógép elengedhetetlen az életben a tanulásban és a tanárok munkájában is. Nos mai beszámolóm.
Énekel: Zdenka Lorencová
Netezz biztonságosan! Köszönt Benneteket a
Osztályközösségben jelentkező problémák, közösségépítő foglalkozások
Előadás másolata:

3. osztályos példa Bubernik Eszter

Életkor: 3. osztály Témakör: Közösségben élünk Téma: Miért nincs valakinek barátja?!

A foglalkozás tartalma A barátságok kialakulásának és megtartásának fontossága. A barátság megtartásához szükséges pozitív magatartásminták megerősítése. Önismeret fejlesztése, önvizsgálatra késztetés. Vélemény megfogalmazása, vitakészség fejlesztése, kritika elfogadása

A foglalkozás célja A közösségformálás érdekében fontos információk megszerzése arról, hogy egy nem általunk választott közösségben milyen az uralkodó értékrend. Milyen alapon születnek barátságok és mely emberi tulajdonságok viselkedésminták miatt szorul ki néhány gyerek az osztályon belül kialakult baráti körökből.

A foglalkozás célja Az osztálybéli összetartozás szükségességének felismerése, megéreztetése.

A kompetenciafejlesztés fókuszai: Önismerettel összefüggő kompetenciák, szociális és anyanyelvi kompetenciák

Az órán alkalmazott módszerek: beszélgetés, kérdezés, beszéltetés, megbeszélés, szerepjáték, értékelés tanulásszervezés: frontális osztálymunka, csoport munka taneszközök, szemléltetés: szókártyák, fehér lap, íróeszköz

Megelőző feladat a tanító számára: A közösség viszonyainak feltérképezése. A következő óra témája: A barátságot próbára tevő, illetve mélyítő események, történések.

1. Ráhangolódás, feszültségoldás Mozgás-stop játék: A terem átrendezése megtörténik már szünetben. A padok félre vannak tolva, a gyerekek körben ülnek. A feladat a következő, a zene felhangzása után induljanak el a rendelkezésükre álló térben, majd a zenei szünetek alatt maradjanak mozdulatlanok, mert akkor instrukciók hangzanak el és aszerint haladjanak majd tovább.

1. Ráhangolódás, feszültségoldás Például: Járjanak úgy mintha idegenek között lennének, de szeretnének ismerkedni így fürkésszék a többieket. Majd járjanak úgy mintha mindannyian egy baráti társaság tagjai lennének.

1. Ráhangolódás, feszültségoldás A játék célja a ráhangolódáson túl az óra témájának bevezetése, a szituatív érzékenység fejlesztése. A játékot kövesse rövid megbeszélés.

Közmondásokra példák: 2. Motiváció Kiscsoportban dolgozva összekevert szavakból kell – barátságról szóló – közmondásokat összeállítani. Közmondásokra példák: Nincs jobb tükör a régi barátnál. Barátot szerencse hoz, szükség próbál. Aki mindenki barátja, mindenki bolondja.

Közmondásokra példák: 2. Motiváció Közmondásokra példák: Madarat tolláról, embert barátjáról. Nem mind barátod, aki rád mosolyog. Nem igaz barát, ki csak annyiból az, hogy nem árt. A jó barát drágább az aranynál. Mondd meg, ki a barátod, megmondom, ki vagy.

Közmondásokra példák: 2. Motiváció Közmondásokra példák: Ritka madár a jó barát. Ügyetlen barát többet árt az ellenségnél. Új barátért el ne hagyd a régit. Úgy légy másnak barátja, hogy magad ellensége ne légy. Ha barátodat titkon feded is: mások előtt dicsérd.

Közmondásokra példák: 2. Motiváció Közmondásokra példák: Nem minden bokorban fekszik a jó barát. Barátságban egy kis veszekedés olyan jó, mint étekben a bors. Nehezebb a barátságot feltartani, mint kötni.

3. Célkitűzés A közmondások közös értelmezése után megfogalmazzák az óra témáját, azaz a gyerekek mondják ki, hogy az aznapi óra témája a barátság.

4.Téma feldolgozása 4.1. Asszociációs játék „Nekem a barátságról az jut eszembe, hogy….”

4.2. Versértelmezés Orgoványi Anikó: Mondd, leszel a barátom című versének meghallgatása Mondd, leszel a barátom? Másnap hozzátok megyünk Együtt járunk majd mindenhová A leckét közösen csináljuk A sorban is te leszel a párom És megmagyarázzuk, amit a másik nem ért Tízpercben is veled játszom Nem árulkodunk egymásra soha De kiállunk egymásért, ha kell Egymáshoz is elmegyünk Ha a barátom leszel Szia Anyu! Ez itt a barátom! Mondom majd Megmutatom a mecsikészletem Legózhatunk is, vagy lemegyünk focizni Ahogy akarod

4.2. Versértelmezés Közös értelmezés. Elsősorban azt részletezve, hogy miért választanák egymást a versben szereplő gyerekek. A feladat célja olyan pozitív tulajdonságok gyűjtése, amelyek a barátság alapjául szolgálhatnak.

4.3. Miért nincs valakinek barátja? Kerettörténet Meseország királyának udvarában vannak. Ők a király tanácsadói. A király levélben hívja őket magához, mert egy fontos ügyben kéri a segítségüket.

4.3. Miért nincs valakinek barátja? Ezután gyors térmeghatározás történik, a trónteremben vannak. A tanító, aki maga a király (jelmez, korona) elmondja, hogy fiának, aki 10 éves, nincs egyetlen barátja sem. Sportol, iskolába jár, mégis mindig egyedül van. Régebben ez nem így volt, de valamiért elfordultak tőle a barátai. A királyfi viszont nem árul el semmit.

4.3. Miért nincs valakinek barátja? Arra kéri a bölcseket, hogy segítsenek kideríteni ennek az okát.

4.4. Ötletelés Szerepen kívül összegyűjtik, mik lehetnek azok a tulajdonságok, amelyek kiváltották a többiek ellenszenvét. Ez az óra legfontosabb része. Mivel a megjelenő tulajdonságok megadják a tanító számára azt a választ, hogy az osztályban melyek a még tűrt és melyek a legsúlyosabbnak ítélt vétségek, tulajdonságok.

4.4. Ötletelés A felmerült ötletek felkerülnek a táblára, és megvitatják közösen azokat.

4.5. Kiscsoportos szöveges improvizáció A csoportok kiválasztanak egy adott tulajdonságot, amit eljátszanak és a közönség megállapítja, hogy melyik tulajdonság jelent meg a játékban.

4.6. Gondolatkövetés Majd a látottak alapján a gyerekek, mint a király bölcsei mondjanak véleményt a királyfi viselkedéséről, személyeskedés nélkül. Ezzel segítjük a véleményalkotást és a kritika elfogadását.

4.7. A bölcsek tanácsai Adjanak tanácsokat a királyfinak, hogy hogyan viselkedjen, mit tegyen másként, hogy a barátait visszaszerezze. A feladat a magatartási szabályokat, normákat fogalmaz meg, amelyek közvetve rájuk is vonatkozhatnak.

4.8. Improvizációs játék Idő esetén a tanácsokat szintén kiscsoportos munkában el lehet játszani.

5. Az óra lezárása állóképpel Készítsünk állóképet a királyfiról és barátairól, mintha fotót készítenénk róluk.

6. Az óra értékelése Pozitívumok és mire kell máskor jobban odafigyelni.