műelemzés ELJÁRÁSOK, MÓDSZEREK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Köves Kaba Kedves Kuruczlányai
Advertisements

Történeti episztemológia
Művészet By: Turi Krisztina.
A térkép és a propaganda kapcsolata Bobák Szilvia.
RENESZÁNSZ – ‘újjászületés’
Donatello és Michelangelo értelmezésében
Az érett reneszánsz festészete (A 16. század eleje)
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
Rodostói kakukkok.
Az építészet FOGALMA Téralkotó művészet – 3 dimenziós a mű
A képzőművészet-terápia
Az ellenreformáció és a barokk
Térábrázolás különböző életkorokban
Szocializáció Fogalmak:
MŰVÉSZETTÖRTÉNET Előadó: dr. Újvári Edit főisk.docens
Henry Murray dinamikus motivációs rendszere
A reneszánsz.
A XVII. század korstílusa
Klasszicizálás - az évszázadok fényében. Antikvitás.
T.
Folyamatleírások szerkesztésének gyakorlata, bemutatóval egybekötött gyakorlati képzés szeptember 22.
A négy világháború története 109.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
A TÉRÁBRÁZOLÁS TÍPUSAI MROE TPM 3. MOZAIKSZERŰ (különféle téri helyek - pl. udvar, folyosó, tanterem - együttes szerepeltetése a kép síkján) Ó.1. o.
„A kultúra azért különlegesen szép terméke az emberi viselkedésnek, mert egyedi és megismételhetetlen. Minden igaz közösség egyszeri jelenség. A kultúra.
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
Szövetség A B A R O K K.
B arokk, mint művészettörténeti stílus
A barokk, mint művészeti irányzat
Barokk szobrászat.
Manierizmus (16. sz. közepe és vége)
KREATIVITÁS ALKOTÓKÉPESSÉG.
Építészettörténet.
Történelemtanár képesítési követelményei Kaposi József szeptember.
ESZMÉNY, CÉL, FELADAT A NEVELÉSBEN
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
A futurizmus.
Edward Sapir ( ).
Vizuális Narratív Teszt (VNT)
Rajzfejlődés-áttekintés
A barokk Tyukodi pajtások.
SZÖVEG ÉS KÉP A KÉPMEZŐBEN
vizuális kommunikáció
Műelemzés festészet, szobrászat →TÉMÁK mi a látott művek ábrázolási témája? a témát hozza kapcsolatba a kompozícióval is! (Sándor Zs., 2013)
a kifejező és az ábrázoló jelleg
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
Apokalipszis 12/C.
Barokk szobrászat.
A barokk, a XVII.sz. korstílusa
Oskar Bätschmann ÚTMUTATÁS AZ INTERPRETÁCIÓHOZ: MŰVÉSZETTÖRTÉNETI HERMENEUTIKA prezentációs anyag Propedeutika / Bevezetés a művészettörténetbe TÁMOP /2/A/KMR
Propedeutika JOHANN KONRAD EBERLEIN Tartalom és belső tartalom: az ikonográfiai-ikonológiai módszer prezentációs anyag TÁMOP /2/A/KMR
„Reflektorfényben Te állsz”
Az irodalmi művek elemzésének és értelmezésének lehetséges szempontjai
Az epikus művek elemzésének lehetséges szempontjai
Az epikus művek elemzésének lehetséges szempontjai
Aldo Rossi ( ) The Architecture of the City.
Hasonlóságok és különbségek a reneszánsz és az alföldi realizmus művészetében.
MÉRÉS ÉS ÉRTÉKELÉS A VIZUÁLIS KULTÚRA TANÍTÁSÁBAN c. konferencia Kádárné Szepesi Ibolya Az általános iskolai értékelés formái, jelene és jövője Eszterházy.
M ű vészeti korok szépségei Játékos vetélked ő Kriván Norbert Buzás Kristóf 12.C 12.A.
Kép- és film a művészetben, eljárások, irányzatok 1. témakör:
A román, gótikus és a reneszánsz művészet
a kifejező és az ábrázoló jelleg
A képzőművészet-terápia
Bevezetés a művelődés- és zenetörténetbe
Közoktatási vezető II. félév
A Biblia és a képzőművészet
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
Előadás másolata:

műelemzés ELJÁRÁSOK, MÓDSZEREK TÉMA VIZUÁLIS „NYELV” TÖRTÉNELMI-TÁRSADALMI VONATKOZÁSOK

TÉMA + VIZUÁLIS ÖSSZETEVŐK AZ ÉRTELMEZÉS TÁRGYA AZ ÉRTELMEZÉS AKTUSA AZ ÉRTELMEZÉSHEZ SZÜKSÉGES FELKÉSZÜLTSÉG AZ ÉRTELMEZÉS HELYESBÍTÉSÉNEK ESZKÖZE (A hagyományok története) 1. Elsődleges vagy természetes képtárgy A) tárgyi B) kifejezésbeli együttesen alkotják a művészi motívumok világát 2. Másodlagos vagy konvencionális képtárgy, mely az ábrázolások, történetek és allegóriák világát alkotja 3. Belső jelentés vagy tartalom, mely a "szimbolikus" értékek világát alkotja Preikonografi-kus leírás (és pszeudoformális elemzés) Ikonográfiai elemzés Ikonológiai értelmezés Mindennapi tapasztalat (tárgyak és események ismerete) Irodalmi források ismerete (tájékozottság meghatározott témák és fogalmak körében) Szintetikus intuíció (az emberi elme alaptörekvéseinek ismerete), melyet eleve meghatároz a személyiség pszichológiája és "Weltanschauung"-ja A stílusok története (annak a módnak az ismerete, ahogyan különböző történeti feltételek között a meghatározott tárgyakat és történéseket formákkal kifejezik) A típusok története (annak a módnak az ismerete, ahogyan különböző történeti feltételek mellett a meghatározott témákat vagy fogalmakat tárgyakkal és eseményekkel kifejezik) A kultúra jelenségeinek vagy "szimbólumainak" története általában (annak a módnak az ismerete, ahogyan különböző történeti feltételek mellett az emberi elme törekvéseit meghatározott témákkal és fogalmakkal kifejezik) TÉMA + VIZUÁLIS ÖSSZETEVŐK ÁBRÁZOLÁSI MÓD +TÖRTÉNETISÉG KULTÚRÁBA/CIVILIZÁCIÓBA ÁGYAZOTTSÁG Forrás: Panofsky A jelentés a vizuális művészetekben. Gondolat, 1984. 293. p.

elemezze! téma: vallásos – bibliai (ki volt Szent Máté? mit „csinál” az angyal?) korstílus -történeti/társadalmi vonatkozások [barokk!] vizuális összetevők: színhatás/ok, fény (irány); mozgáskapcsolatok - dinamizmus; formaábrázolás; mindezek a néző figyelmének vezetése és a téma/tartalom szolgálatában állnak (azaz a kompozíció vizuális egésze) a mű adatai: Caravaggio (1573 – 1610) 16. sz. v.-17. sz. e.: Szent Máté és az angyal

stílus -történeti/társadalmi vonatkozások elemezze! téma: életkép, 19.sz.végi-20. sz. eleji falusi (mi a babfejtés? kik, mikor, hogyan végezték általában?) stílus -történeti/társadalmi vonatkozások vizuális összetevők: színhatás/ok, fény/árnyék (irány); kép-szerkezet, centrumok (komponális, geometrikus) forma- és térábrázolás; a néző figyelmének vezetése a mű adatai: Fényes Adolf: Babfejtők. 20. sz.e.

Kandinszkij: Hegyvidéki improvizáció. elemezze! téma: absztrakt (kevés számú beazonosítható képelemmel) stílus -történeti/társadalmi vonatkozások: milyen előzmények után és körülmények között jött létre az absztrakt művészet? vizuális összetevők: színhatás/ok, mozgáskapcsolatok; a mű adatai: Kandinszkij: Hegyvidéki improvizáció. 20. sz. e.f.

elemezze! téma: portré, idea (?) művészettörténeti korszak [ókor, görög; Polukleitosz kánonja] történeti/társadalmi vonatkozások, [ókori olimpiák] vizuális összetevők: mozgásábrázolás - kontraposzt, formaábrázolás (testfelület, testrészek; haj) a mű adatai: Polükleitosz: Lándzsavivő, márványszobor, 440 k. /5. sz. közepe

téma: vallásos – bibliai (mit jelent a „Piéta”? ki a két szereplő?) elemezze! téma: vallásos – bibliai (mit jelent a „Piéta”? ki a két szereplő?) korstílus -történeti/társadalmi vonatkozások [reneszánsz! – v.ö. gótikus/román hasonló témák] vizuális összetevők: mozgáskapcsolatok; formaábrázolás; figyelemvezetés és a téma/tartalom szolgálata a mű adatai: Michelangelo: Piéta. 16. sz. e.