A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Előadó: Dr. TÖRÖK GYÖRGYI adószakértő
Advertisements

TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSA
A hatályos és a január 1-jén hatályba lépő közbeszerzési szabályozás
NYUGDÍJVÁLTOZÁSOK.
Munkajog és társadalombiztosítás II.
1 BALESETBIZTOSÍTÁS (munkahelyi egészségbiztosítás) az üzleti biztosítók szerepvállalásával Összeállította: Magánbiztosítók egészségügyi reformbizottsága.
A magyar egészségbiztosítási rendszer
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
MUNKAÜGYI POLITKA  Alkotmányos jogokra épül  Kollektív autonómia  A foglalkozás és a munkahely szabad megválasztása  A munkahely védelme  Az igazságos.
Egyenlő értékű munkáért egyenlő bér?
Szociális ügyek és foglalkoztatás Készítette: Gombos Erik III. évf. Történelem.
Marketing, public relations és reklám az egészségügyben VI. Országos Konferencia Budapest február
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Az Európai Unió és Magyarország
EU rendeletek jétől alkalmazandó a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló 883/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet.
A nemzeti vámjogszabályok
Munkavédelmi előírások rendszere
Szociális biztonsági rendszerek koordinációja
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Az egészségbiztosítási rendszer átalakítása
FÜGGETLEN KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
1,,Gazdasági kihívások az egészségiparban’’ Gyártó- és Forgalmazó Cégek Vezetőinek Országos Konferenciája Az egészségbiztosítási koordináció tények és.
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
A szolgáltatások szabadsága Európában kontra egészségügy: az egészségügyre vonatkozó külön direktíva várható tartalma az egészségügyre vonatkozó külön.
EU II..
Sajtótájékoztató, november 14. AmCham - Egészséges Munkahely Program 1 Az Amerikai Kereskedelmi Kamara AmCham Egészséges munkahely programja Dr.
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
AZ EU SZOCIÁLPOLITIKÁJA Gyulavári Tamás
Országos Egészségbiztosítási Pénztár
Az OEP regionalizációja
Munkahelyi egészség és biztonság
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
AZ ALKALMI MUNKAVÁLLALÓI KÖNYVVEL TÖRTÉNŐ FOGLALKOZTATÁS GYAKORLATA március 26.
Korábbi demográfiai jellemzők Várható élettartam
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Polgári Légiközlekedési Hatóság
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
Ötvös Péter Országos Egészségbiztosítási Pénztár
Egészségbiztosítási rendszer
Munkavállalás az Európai Unióban
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
Közigazgatási Jog 4 Európai Közigazgatás, 5. előadás október Az Európai Unió területi-helyi közigazgatása 3.1. Regionalizmus az EU-ban integráció.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
HATÁRON ÁTNYÚLÓ ELLÁTÁSOK NÓGRÁD MEGYÉBEN A ÉVBEN Debrecen, április 23.
UNIÓS BETEGEK ELLÁTÁSA KÖZFINANSZÍROZOTT KAPACITÁSON
Országos Egészségbiztosítási Pénztár – Egészség, biztonság!
Migráció és nemzetközi jog
Zala Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerve 1.Első TAJ igények 2.Külföldön létrejött biztosítás bejelentése 3.Alkalmazandó.
1 Szociális védelmi kiadások Magyarországon és az Unióban Tokaji Károlyné, KSH „Kérdés és válaszok”, avagy SZEGÉNYSÉG és SEGÉLYEZÉS I. című szakmai konferencia.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Külkereskedelem és EU jog Dr. Marosi Zoltán Rein és Társai Freshfields Bruckhaus Deringer Iroda október 18.
SOLVIT A belső piaci informális vitarendezési mechanizmus Miniszterelnöki Hivatal Európai Ügyek Hivatala.
Európai Uniós ismeretek A négy alapszabadság. Alapvető jogok az Európai Közösségben – a 4 alapszabadság EGK – cél: a tagállamok közös piacának kiépítése.
Dr. Benkő Péter Osztályvezető Március 8.
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
A MUNKAVISZONY FOGALMA ÉS AZ MT. HATÁLYA
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD)
A jogforrási rendszer II.
Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
Jogharmonizáció az Európai Unióban Dr
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Jogharmonizáció az Európai Unióban
Előadás másolata:

Dokumentáció az EU-ban vény, nyomtatványok, hazai biztosításoknak járó ellátás A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban Egészségügyi ellátás egy másik tagállamban – nyomtatványok Speciális kérdések – vények és az európai egészségbiztosítási kártya A csatlakozás hatása a magyar egészségügy szabad kapacitásaira Dr. Balogh Tamás - OEP 2004-03-27.

A SZOCIÁLIS BIZTONSÁG KOORDINÁCIÓJA AZ EU-BAN Szabad mozgás és koordináció Koordinációs rendeletek Alapelvek Hatály A 3. államok állampolgárai Dr. Balogh Tamás - OEP 2004-03-27.

I/1. A személyek szabad mozgása és a dolgozók szociális biztonsága: Római Szerződés 42. Cikk (a régi 51. Cikk) • Az Uniónak nem célja egységes európai egészségügyi jog bevezetése a tagállami rendszerek helyett, jogharmonizáció nincs. • A „négy szabadság elve” közül a személyek szabad mozgása viszont egészségügyi ellátások nélkül nem valósulna meg, az eltérő rendszerek összehangolása, koordinációja tehát szükséges. Dr. Balogh Tamás - OEP 2004-03-27.

I/2. A szociális biztonságot koordináló rendeletek: 1408/71/EGK és az 574/72/EGK sz. Tanácsi rendeletek • „A szociális biztonsági rendszereknek a Közösségen belül mozgó munkavállalókra, önálló vállalkozókra és családtagjaikra történő alkalmazásáról” szóló rendeletek. • Mindkét szabályozás rendelet, tehát közvetlen alkalmazása a tagállamokra nézve kötelező, és elsőbbséget élveznek a belső joggal szemben. • A rendeletekhez számos nyomtatvány tartozik. Dr. Balogh Tamás - OEP 2004-03-27.

I/3. A rendeletek alapelvei: • Az ellátás az 1408/71/EGK és az 574/72/EGK rendeletek alapján történik majd. • Alapelvek: a) Egy ország jogrendszerének alkalmazása. b) Azonos elbírálás. c) Szerzett jogok megtartása. d) Biztosítási idők összeszámítása. Dr. Balogh Tamás - OEP 2004-03-27.

I/4. A rendeletek hatálya: Tárgyi hatály: Csak a szociális biztonsági ellátásokra terjed ki, tehát a szociális segélyekre nem (betegségi és anya-sági ellátások, rokkantsági ellátások, öregségi ellátások, hátramaradotti ellátá-sok, munkahelyi balesetekkel és foglalkozási megbetegedésekkel kapcsolatos ellátások, halálozási segély, munkanélküli ellátások, családi ellátások) Területi hatály: EU-15, 10 új tag + Svájc, Norvégia, Izland (EGT) Személyi hatály: EGT + 3. államok állampolgárai és családtagjaik (a foglalkoztatottak, az önálló vállalkozók, köztisztviselők közalkalmazottak és mindhárom kategória családtagjai, valamint a tagállamok területén állandó jelleggel lakó menekültek, hontalanok és családtagjaik, továbbá a diákok és családtagjaik) Dr. Balogh Tamás - OEP 2004-03-27.

A következő fejezet Egészségbiztosítási rendelkezések II. EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS EGY MÁSIK TAGÁLLAMBAN Egészségbiztosítási rendelkezések Sürgősségi / szükséges ellátás Teljes ellátás Külföldi gyógykezelés A következő fejezet Dr. Balogh Tamás - OEP 2004-03-27.

főosztályvezető-helyettes OEP Nemzetközi Kapcsolatok Osztálya Várom kérdéseiket : Dr. Balogh Tamás főosztályvezető-helyettes OEP Nemzetközi Kapcsolatok Osztálya nemzetk@oep.hu Dr. Balogh Tamás - OEP 2004-03-27.