A biztosítók vagyonkezelésének aktuális kérdései Mit kezdjünk az alacsony hozamkörnyezettel? Hamecz István elnök-vezérigazgató OTP Alapkezelő Zrt. Szakmai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fundamentális elemzés
Advertisements

A mai tízen- és huszonévesek értékeiről A közügyek fogyasztói konferencia február 17. Ságvári Bence.
A diákat készítette: Matthew Will
A bizonytalanság és a kockázat
A versenyképesség elméleti és mérési kérdései Török Ádám az MTA levelező tagja Veszprémi Egyetem.
A diákat készítette: Matthew Will
A választható portfoliós rendszer hatása a pénz- és tőkepiacokra Hamecz István Siófok,
Folie 1 C-QUADRAT ARTS Best Momentum >> Értékfejlödés 1 éven keresztül Termékinformáció >> C-QUADRAT ARTS Best Momentum Összhozam Maximális veszteség Best.
A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság éve december 15. Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde.
linked by isobar ÚJ MARKETING-ÚJ ÜGYNÖKSÉG?1 Miért nem megy gyorsabban? (… I just don’t dig on swine, that’s all) Kovács Zoltán.
Gondolatok a tőzsdézésről május 19..  A hazai vagyonkezelési piac egyik legfiatalabb tagja, 2007 szeptemberében alakult  Magánszemély tulajdonosok.
Makrogazdasági és részvénypiaci kilátások
A szikra Nagy Márton A szikra Nagy Márton Pénzügyi stabilitás Corvinus Egyetem, december 10. Ajánlott irodalom: Király.
Mi várható az új befektetési alap törvénytől?
Concorde Hozamfizető Származtatott Befektetési Alap (EUR)
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Pour personnaliser le pied de page « Lieu - date »: Affichage / En-tête et pied de page Personnaliser la zone date et pieds de page. Cliquer sur appliquer.
A biztosítók vagyonkezelésének aktuális kérdései Mit kezdjünk az alacsony hozamkörnyezettel? MABISZ Konferencia október 19. Hamecz István elnök-vezérigazgató.
Tévhitek és tények a részvénybefektetésekkel kapcsolatban Jaksity György, a BÉT Igazgatósága elnökének sajtótájékoztatója.
Tízezren innen és túl A magyar tőzsde és a világ pénzügyi piacai 2003 őszén Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde Rt.
A nemzetközi üzleti élet etikája
Magyar kis-és középvállalkozások kilátásai Előadó: Kiss Ambrus.
A globális klímaváltozás
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Részvételi tervezés, fejlesztés és értékelés Bodorkós Barbara és Pataki György Környezeti Társadalomkutatók (ESSRG) Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet,
A diákat jészítette: Matthew Will
A diákat készítette: Matthew Will
Samuel P. Huntington Civilizációk összecsapása
Luxemburg, Málta,Hollandia
Gazdaságpolitikai kilátások és kihívások 2009 Hamecz István.
Készítette: Kiss Gabriella IE8FTD
KOCKÁZAT – HOZAM.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
Átláthatósági jelentések követelményei, tapasztalatok
Horváth István, CFA K&H Befektetési Alapkezelő Zrt. Befektetői szemmel.
Venni vagy eladni? Részvénybefektetések az intézményi befektető szemével Horváth István, CFA K&H Befektetési Alapkezelő Zrt.
A diákat készítette: Matthew Will
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
A közúti ellenőrzés gyakorlata az Európai Unióban „Erős pillérek – javuló közlekedésbiztonság” konferencia Budapest, Október 20. Gégény István ORFK.
Makrogazdasági és részvénypiaci kilátások Béki Márta elemző QUAESTOR Pénzügyi Tanácsadó Zrt.
GENERALI Alapkezelő Zrt. Az oroszlán erejével GENERALI Alapkezelő Zrt. Milyen új együttműködés szükséges a választható portfoliós rendszer bevezetése során.
Do not put content on the brand signature area A pénztárak befektetőkénti viselkedése Budapest – November Benczédi Balázs Vezérigazgató.
Horváth István, CFA K&H Befektetési Alapkezelő Zrt.
GENERALI Alapkezelő Zrt. Nyugdíjpénztári megtakarítás a többi befektetés mellett Schuszter Péter vezérigazgató Generali Alapkezelő 2008/../.. Pénztárkonferencia.
Az ÉV ALAPKEZELŐJE (MASTERCARD) A bevezetés IDŐZÍTÉSe Bilibók Botond.
Bizalmi/likviditási válság
KAP Albizottság* Szilvássy I. ÚMVP KAP ALBIZOTTSÁG ÉS AZ ÚJ KAP Tájékozódás Monitoring és Értékelés Koherencia, konzisztencia erősítése Véleményalkotás.
MABISZ Konferencia november 6. A biztosítók vagyonkezelésének aktuális kérdései Gáti László, marketing & értékesítési igazgató.
A tőzsde és ami mögötte van
AZ UNIÓS TAGÁLLAMOK IDŐARÁNYOS ABSZORPCIÓS TELJESÍTMÉNYE BUDAPEST JABLONSZKY GYÖRGY.
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
A Tőzsde és ami mögötte van Tóth Attila Vezérigazgató-helyettes Budapesti Értéktőzsde Zrt Április 24.
HongkonG Kína kapuja.
év alapkezelője (Mastercard) Új befektetések, befektetési stratégiák változó pénztári portfóliók Móricz Dániel.
1 Stabilitás Pénztárszövetség Van jövő – Válságban? Budapest, október 14.
Budapest Egyensúly Alap Az alap kezelője Richter Pál portfoliómenedzser július Az alap jellemzői KategóriaKiegyensúlyozott Az alap indulása2014.
A Tőzsde és ami mögötte van Előadó: Pál Árpád. Piacok Értékpapírok piaca  elsődleges  másodlagos Időtáv szerint  pénz piac (ideiglenes újraelosztás)
Generali Alapkezelő – Privát Vagyonkezelés Befektetési szakértelem immáron 20 éve © Jogi személyiség Bemutatkozás – Települési Önkormányzatok Országos.
Előrelépés a digitális akadémiai világban Béky Endre Elsevier 2006 október 18.
Múlt és jövő A 15 éves Budapesti Értéktőzsde szerepe a hazai tőkepiac fejlesztésében Szalay-Berzeviczy Attila elnök június 16.
GYAKORLATI PÉLDA.
14 év szakmai tapasztalat
Vállalati pénzügyek II.
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
Dinamikus beruh.gazd.-i szám.-ok (I.)
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
12 év szakmai tapasztalat
Előadás másolata:

A biztosítók vagyonkezelésének aktuális kérdései Mit kezdjünk az alacsony hozamkörnyezettel? Hamecz István elnök-vezérigazgató OTP Alapkezelő Zrt. Szakmai konferencia október 5.

2 Módszertani bevezető  Azoknál a tevékenységeknél, ahol a véletlennek jelentős szerepe van az eredmények kialakulásában, az értékelést nem az eredmények, hanem az alkalmazott eljárások elemzése alapján szükséges megtenni!  Ilyen esetekben az ex ante és az ex post elemzés is fontos! A bizonytalanság által befolyásolt tevékenységek értékelése:

3 A stratégiai probléma  A pénzügyi válság következményeképpen a világban jelentősen lecsökkentek a kockázatmentes hosszú távú hozamok  Az elkövetkező évek reálgazdasági mozgásai alapvetően befolyásolják azt, hogy mi is várható a részvénypiacon, a jelenlegi válság ebben az értelemben nem egy szokásos ciklikus korrekció

4 Az amerikai hozamok alakulása

5 A magyar államkötvények hozamai

6 Globális kötvény és részvény hozamok

7 A japán forgatókönyv esete Ha a japán szcenárió jön, az olcsó részvények még olcsóbbak lehetnek

8 Egy érdekes előrejelzés a várható hozamokra

9 Tanulság  Mit mutatnak a múltbeli hozamok az egyes eszközosztályok teljesítményéről különböző befektetési horizonton hosszú időszakokat vizsgálva?  Volt-e a múltban „tuti” ország vagy szektor? Ha a jövő bizonytalan, próbáljunk tanulni a múltból!

10 10 éves visszatekintés Különböző eszközök 10 éves nominális hozama az amerikai piacon

11 20 éves visszatekintés Különböző eszközök 20 éves nominális hozama az amerikai piacon

12 40 éves visszatekintés Különböző eszközök 40 éves nominális hozama az amerikai piacon

13 A diverzifikáció szükségessége I. „ With the exception of France, every best performing country has also been a worst performing country! „ Source: MSCI as of 12/31/05. For illustrative purposes only. The MSCI World Free Index is a unmanaged index and unavailable for direct investment. Past performance is historical and does not guarantee future results. A korreláció növekszik de az ország diverzifikáció még mindig számít

14 A diverzifikáció szükségessége II. Source: Datastream based on MSCI Sectors Health Care Energy Consumer Staples Materials Utilities Consumer Discret. Industry T/CM SVS EN CD IND FIN UT TEL IT MAT CS HC IT Technology Financials A szektorok teljesítménye jelentősen eltérhet

15 Egy kísérlet A Yale egyetem Endowment alapjának összetétel-változása Egy kísérlet az alacsony nominális környezethez való alkalmazkodáshoz:

16 Egy figyelmeztetés Az abszolút hozamú stratégiák teljesítménye a magyar piacon

17 Még egy figyelmeztetés Az arany árának alakulása 1265-től napjainkig:

18 És az utolsó figyelmeztetés StagePooled IRR Upper Quartile Average Top Quarter IRR* Early Stage Development Balanced All Venture Buyouts Generalist All Private Equity rd quarter 4th quarter 11.0% Net IRR Percentile 2nd quarter 357.2% Avg Top quarter 23.5% Source: Thomson Financial on behalf of EVCA Top Quarter European Funds return 23.5% (Funds Formed ) Csak a legjobb Private Equity alapokba érdemes befektetni!