Halál Amanda: A nándorfehérvári diadal

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kezdő hadsereg játékosként:
Advertisements

Bonaparte Napóleon ( ).
MAGYAR KATONÁK AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
Készítette: Albert Krisztina
Bonaparte Napoleon.
Mezopotámiai régészeti leletek
BUDA MÁTYÁS idejében. (A Schedel-féle krónika képe után.)
A vikingek A vikingek skandináv származású hajósok és harcosok, akik a 8. és a 11. század között indultak rablóportyáikra vagy hódító hadjárataik-ra. A.
Bibliotheca Corviniana
(A tudomány szemszögéből)
A szolnoki vár építése és ostroma
A török elleni harc kibontakozása: a védekezés és támadás kettőssége
A görög-perzsa háborúk
Magyarország népességének alakulása a honfoglalástól napjainkig
Használom a számítógépet Projekt Készítette: 6
A HUNYADIAK KORA.
Készítette: Herczeg Jakab
A nándorfehérvári csoda, a török megtorpan?
AZ OVERLORD-HADITERV.
Párizsi kommün.
A délszláv válság.
Mátyás király, az igazságos
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
A Ciszterna Bazilika ( Yerebatan sarnici ) A Ciszterna Bazilika ( Yerebatan sarnici ) Isztanbul - Törökország.
A mohácsi csata.
Dobó István Vármúzeum Eger
A Titanic első útjára indult a látóhatár fel és senki sem tudta előte, hogy sosem látják viszont.
6. Tárló Időszak: július 1. – július 30.
Hunyadi János Született
A Krími háború
A mogyoródi csata 1074 március 14.
GAIUS JULIUS CAESAR Farkas Gyula.
JÓ REGGELT!.
2009.Június 2. A PILIS HEGYSÉG CSODÁLATOS JELENSÉGE
I. Dicsőséges Tavaszi hadjárat
Dareiosz fia Xerxész újra támad: (kb katona, 650 hajó)
Kacziba Zita: Az isaszegi csata
Rajna Zoltán: Mátyás ifjúkora
Némedi István: A nándorfehérvári csata előzményei
H-599 Történelmi Rockzenekar NÁNDORFEHÉRVÁR Készítették: Onody Gyula Horváth Ferenc Képek:
Készítette: Bujdosó Villő
A huszita típusú szekérvár megjelenése a magyar hadrendben
A török kor Magyarországon
1. Légy Jézus Krisztus harcosa, és bátran állj elő
A HUNYADIAK KORA 1. Hunyadi János
  1867-től gazdasági fellendülés figyelhető meg  Malmok alapítása  Állattenyésztés jelentősége nő (sertés, szarvasmarha)  Vasúti közlekedés lehetősége.
Szózat.
Csaták, hadvezérek, katonák
Csaták, hadvezérek, katonák
Görög-perzsa háborúk i.e
A mohácsi csata.
MAGNA HUNGÁRIA Dénes Aliz Katalin, Dénes Andrea, Ütő Erik Sándor és Sallai Krisztina Velmentina.
A Pun-Római háborúk.
EGYIPTOMI ISTENEK SZERZŐ: VÖRÖS LÁSZLÓ. A természet láthatatlan erőit testesítették meg. Nem mindegyik terjedt el az egész birodalomban Néhányan már a.
Törökök Magyarországon
Ismertesse Hunyadi János törökellenes harcait, főbb hadjáratait! Mutassa be Mátyás külpolitikáját, hadjáratait! Válaszában térjen ki az alábbiakra:  A.
1532 Kőszeg 800 katona a végsőkig védte a várat,de elbuktak A törökök mégsem jutottak el Bécsig 1552 Temesvár 5 hétig védték a várat, de a segítség nem.
A görög - perzsa háborúk
Kelet-Európa és a Balkán
HUNYADI JÁNOS Hunyadi Mátyás apja Hunyadi János, eredeti neve Szibinyáni Jánk, egy havasalföldi nemes család sarja volt. Birtokait, és ezzel a Hunyadi.
A világháború kezdete július 28. – november 11.
Hunyadi János.
Kinizsi pál 1431?-1494.
A mintegy negyven vetített képes előadás tartalmi vázlata
NAGYVÁRAD.
A franciák büszkesége Zsarnok vagy forradalmár
RODOSTÓ (Tekirdag) Törökország.
Szilágyi mihály ?.
Kolozsvár.
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

Halál Amanda: A nándorfehérvári diadal

A szemben álló felek Magyar Királyság Oszmán Birodalom Parancsnokok: Hunyadi János magyar kormányzó Korogyi János macsói bán Szilágyi Mihály Kapisztrán Szent János II. Mehmed török szultán Reguláris csapatok: 40 000 janicsár és szpahoglán Nem reguláris csapatok: kb. 30-40 000 fő Tüzérség: 300 ágyú Vízi erők: 200 hajó Szembenálló erők: Várvédő erők: 7000 fő: magyarok, szerbek Hunyadi serege: kb. 12 000 fő Keresztes hadak: kb. 30-35 000 fő

Az ostrom Nándorfehérvár egy 16. századi ábrázoláson

Az ostrom első szakasza A törökök július elején értek a vár alá, az ostrom július 4-én kezdődött. II. Mehmed csak egyetlen rohamot tervezett. A védőket kiéheztetéssel kívánta gyengíteni. A török szárazföldi csapatok a Duna és a Száva összefolyásának vár előtti részét szállták meg. Baltoglu admirális a rendelkezésére álló kétszáz hajót összeláncoltatta és Zimony fölött a Dunát teljes szélességében lezárta.

Az ostrom részleteiről több szemtanú leírásából értesülhetünk. Giovanni da Tagliacozzo ferences szerzetes feljegyzése szerint: „ … tíz nap elteltével a vár valamennyi falát földdel tették egyenlővé…” Kritobulosz szerint: „ … a szultán a falat ágyúkkal részint egészen le is dönté. S a sereget részekre felosztván, betölteté velök a sáncárkot, hogy könnyű legyen a nehéz gyalogoknak a falra följutni.”

Hunyadi tudta: ha nem akarja az erősséget elveszteni, támadnia kell.

A dunai ütközet Hunyadi az ostromló török sereget nem tudta megtámadni. A magyar felmentő sereg első feladata a dunai hajózár áttörése volt.

Baltoglu a rendelkezésére álló összes török hajót felhasználta a Duna lezárásához  a törökök előnytelenül osztották el csapataikat. Hunyadi János csak egy nagyobb és negyven kisebb hajóval rendelkezett, de a környék szerb hajósaitól még több mint száz kisebb dereglyét szerzett. Hunyadi János a „törökverő”

A támadás július 14-én reggel indult. A hadműveletek vázlata

A roham nem járt sikerrel, a magyar hajók nem tudtak annyira felgyorsulni, hogy a török hajózárat átszakítsák. Mindkét oldalon nagy veszteséggel járó állóharc kezdődött. Egyik oldalnak sem maradt más választása, mint az elkeseredett harc.

Szeád-ed Din: „A Száva és a Duna vérfolyammá vált, a zöld mező tulipánszínt öltött. A hajókon tomboló vérözönben küzdő bátrak, a folyó vizén átúszva jutottak szárazra a várnál.”

Döntő fordulat a harcban: Szilágyi Mihály negyven naszádot válogatott, harcosaival útnak indította a magyar hajóhad megsegítésére. A magyarok számbeli fölénye és nagyobb mozgás- szabadsága lassan éreztetni kezdte hatását.

Thuróczy János krónikája szerint: „ …sok vért ontottak ki, és mindkét fél bajvívóiból a fürge halak számára lett eledel. Végre hosszú küzdelem után a magyarok győztek, és még hevesebben rárohanva a törökökre, szétszaggatták és lángba borították vasláncokkal összekapcsolt hajóikat.” A dunai ütközetet a magyar csapatok nyerték, megnyílt a várba vezető út a felmentő sereg előtt.

Az ostrom második szakasza: a török roham A vízi út szabaddá tétele után Hunyadi mindenekelőtt élelmet szállíttatott a kiéheztetett helyőrségnek, majd seregét két részre osztotta. A keresztesek Kapisztrán vezetése alatt a Száva bal partján letáboroztak, Hunyadi saját serege élén pedig csatlakozott a vár védőihez. Thuróczy szerint mikor II. Mehmed értesült a dunai vereségről, a következőt mondta: „Nehezebben ugyan, de elnyerjük, amit akarunk!” A szultán július 21-én kiadta a parancsot a döntő rohamra.

A védők néhány óra múlva kénytelenek voltak feladni a várost. Éjfél után a harc már a vár falai körül folyt, amelyen ekkor már öt török zászló lobogott. Dugovics Titusz hőstette.

Dugovics Titusz, mivel „sehogy sem tudta megakadályozni, hogy a toronyra kitűzze a jelvényt, átnyalábolta a törököt, és a magasból a mélybe leugorva, magával rántotta.” (Antonio Bonfini) Wagner Sándor: Dugovics Titusz önfeláldozása.

A nándorfehérvári csata Az ütközet végül magyar győzelemmel végződött. A török sereg nagy veszteséget szenvedett. A pasák azt tanácsolták a szultánnak, hogy vonuljon vissza. Hunyadi a győzelem után sem érezte seregét elég erősnek, hogy megtámadja a szultán táborát..

Kapisztrán: „Aki elkezdte bennetek a jó dolgot, be is fejezi!” A nándorfehérvári csata. Ismeretlen, 19. századi festő munkája. A kép közepén kereszttel a kezében Kapisztrán Jánost ábrázolta a művész.

II. Mehmed ellentámadása Hunyadi egy lendületes támadással elfoglalta az oszmán ágyúállásokat  Hunyadi akciója eldöntötte a csatát. Az egész magyar sereg kiözönlött a várból  a keresztesek elfoglalták az ellenség táborát. A török sereg ezután menekülni kényszerült Konstantinápolyba. A csatáról 1584-ben készült török miniatúra. Középpontjában, fehér lovon II. Mehmed szultán, jobb alsó részén a török sereg elvonulása. (Isztambul, Topkapi Szeráj Múzeum)

A diadal következményei A győzelem következtében az Oszmán Birodalom európai terjeszkedése közel hét évtizedre megtorpant. Hunyadi a győzelem után nem üldözte a török sereget, de a rá jellemző lendülettel azonnal egy újabb törökellenes hadjárat tervezésébe kezdett. A nándorfehérvári győzelem így kihasználatlan maradt, ennek ellenére minden előzetes várakozást felülmúló haditettnek, a feudális Magyarország egyik legnagyobb katonai sikerének bizonyult.