Generációk közötti szolidaritás (!?) Generációk közötti szolidaritás (!?) Hegyesiné Orsós Éva, a Nyugdíjasok országos Képviselete elnöke.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Miért éri meg családbarátnak lenni?
Advertisements


Kamarai prezentáció sablon
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
Készítette: Geszler Nikolett
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
Életkor és diszkrimináció
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
A tudomány a gyakorlat szolgálatában A távmunkával szembeni munkáltatói beállítottságok a nemzetközi összehasonlítás perspektívájában Makó.
Család – munka Dr. Ternovszky Ferenc.
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
2003. január Tanulói munkaterhek. A kutatás módszere  Válaszadók: 2700 tanuló és szüleik (elsősorban az édesanya)  Kérdezés módja: személyes interjúk.
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
MATEMATIKA Év eleji felmérés 3. évfolyam
Az ÉRÁK szerepe a megújuló szakképzésben- felnőttképzésben Soós Roland ÉRÁK.
Humánkineziológia szak
A családbarát intézkedések előnyei, hasznai és lehetőségei
Matematika - 5. évfolyam © Kačmárová Fordította: Balogh Szilveszter.
Az Egyesült Államok etnikai és demográfiai jövője
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
A tételek eljuttatása az iskolákba
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
1. IS2PRI2 02/96 B.Könyv SIKER A KÖNYVELÉSHEZ. 2. IS2PRI2 02/96 Mi a B.Könyv KönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDevizaKönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDeviza.
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Az egészségügy ma és a távlatok
Munkaerő-közvetítés recesszió idején Munkaerő-piaci ismeretek EURES hazai tréning 2009 Borbély-Pecze Tibor Bors, FSZH.
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
A rejtett foglalkoztatás kiterjedtsége és tényezői Magyarországon Tóth István János „A magyar munkaerőpiac jövője” Magyar Tudományos Akadémia – Kisterem.
szakmérnök hallgatók számára
Észak-magyarországi Operatív Program ( ) Foglalkoztatás Oktatás - nevelés.
A évi demográfiai adatok értékelése
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
A Magyar Köztársaság kormánya. A recesszió foglalkoztatásra gyakorolt hatásának kezelésével kapcsolatos munkaerő-piaci intézkedések Simon Gábor államtitkár.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
Matematika - 5. évfolyam © Kačmárová Fordította: Balogh Szilveszter.
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
Közfoglalkoztatás Budapesten Adatok* budapesti országosLakónépesség: Munkanélküliségi ráta : 3,5 % 7.8 % Magát munkanélkülinek.
GKI Zrt., Kutatások az idősödő idősödő munkavállalók helyzetével kapcsolatban Magyarországon Demográfiai öregedés és gazdasági aktivitás MGYOSZ.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
SAGE Időskorúak segítése a döntéshozatalban való részvételben Trebag Kft.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
1 Gyorsul a gazdaság növekedése. 2 Nő a beruházás.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Esélyegyenlőségi és munkaadói, munkavállalói attitűdök közötti eltérés – kisgyermekes szülők (MUKI) szempontjából Stefkó Judit Budapest HSZOSZ.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
> aspnet_regiis -i 8 9 TIPP: Az „Alap” telepítés gyors, nem kérdez, de később korlátozhat.
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
A KÖVETKEZŐKBEN SZÁMOZOTT KÉRDÉSEKET VAGY KÉPEKET LÁT SZÁMOZOTT KÉPLETEKKEL. ÍRJA A SZÁMOZOTT KÉRDÉSRE ADOTT VÁLASZT, VAGY A SZÁMOZOTT KÉPLET NEVÉT A VÁLASZÍV.
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Országos kutatás a részmunkaidős foglalkoztatásról
A munkaerőpiac áttekintése
Előadás másolata:

Generációk közötti szolidaritás (!?) Generációk közötti szolidaritás (!?) Hegyesiné Orsós Éva, a Nyugdíjasok országos Képviselete elnöke

A generációk közötti szolidaritás (!?) néhány ismert példája Taigetosz legenda – a vének döntése az újszülöttek sorsáról (ókori Spárta) – ma is gyakorlat a bororo törzsben; dél-amerikai indián törzsek – tiltott házasságból, házasságon kívül született gyerek - élve temetés; több közösségben az ikerszülést „szabályozzák” – „megoldás” az anya halála esetére; brazil őslakosság – egy nőnek legfeljebb három gyereke lehet – csupán kettőnek lehet azonosa neme;

A generációk közötti szolidaritás (!?) néhány hazai példája  Sánta Ferenc Sokan voltunk című novellája;  mérgező régmúlt, a tiszazugi „gyakorlat” – 1911 és 1929 között legalább 162 szándékos gyilkosság történt, más adatok szerint legalább 300 volt az esetek száma – 28-an álltak bíróság elé;  választások „Nehogy már a nyuggerek döntsék el, mi fog ebben az országban történni!”  erőtlen spártai az egészségügyi rendszerben

Idősek a pályán: fair a play? Hogyan vélekednek az európai munkaadók az idősebb korosztályok helyéről a jövő munkaerőpiacán?   2005-ben nemzetközi kutatási konzorcium állt össze a hágai székhelyű Netherlands Interdisciplinary Demographic Institue vezetésével;   az idősebb korosztályok (azaz az 50 év feletti munkavállalók) foglalkoztatási gyakorlatával összefüggő munkáltatói vélemények, szándékok és kilátások, valamint az ezzel kapcsolatos kormányzati politikák feltérképezése volt a cél;   a kutatás a „Fair Play for Older Workers” nevet kapta

A következő társadalmi-gazdasági folyamatok közül melyek okozhatnak gondokat az Önök szervezetének? Egyesült Királyság GörögországHollandiaMagyarországSpanyolország öregedő népesség munkaerőhiány nemzetközi verseny növekvő munkaterhelés munkanélküliség csökkenő születési ráta külföldi munkavállalók növekvő száma szegénység

A munkaerőhiány enyhítése érdekében bevezetett és fontolgatott munkáltatói intézkedések ( A : bevezetett intézkedés, B : megfontolt intézkedés) Egyesült Királyság Görögo.HollandiaMagyaro.Spanyolo. ABABABABAB Foglalkoztatottak ösztönzése a szervezeten belül új feladatok vállalására Munkaerő-megtakarító technológiákat alkalmaznak Növelik a munkaidőt Túlórára vonatkozó megállapodást kínálnak A mainál magasabb fizetést kínálnak Ösztönzik munkavállalóikat, hogy 65 éves korukig dolgozzanak Idősebb, 50 éven felüli munkavállalókat vesznek fel Visszahívnak korábban nyugdíjba ment dolgozókat

A dolgozói átlagéletkor növekedésének várható hatásai a szervezetek működésére Egyesült Királyság GörögországHollandiaMagyarországSpanyolország Hátrányok növekvő munkaerő-költségek a változással szembeni ellenállás növekedése növekvő táppénz-kifizetés csökken az új technológiák iránti megértés Előnyök nő a tudásszint és a tapasztalat kevesebb konfliktus a szervezetben nő a termelékenység Szervezeti következmények szükségessé válik a mu.szervezési eljárások áttekintése nő az igény a mu.feltételek javítására

A munkáltatók véleménye az idősebb (50 év feletti) és a fiatalabb (35 év alatti) munkaerőről Egyesült Királyság Görögorsz.HollandiaMagyaro.Spanyolo. szociális készségek megbízhatóság a szervezet iránti elkötelezettség pontosság szellemi terhelhetőség termelékenység kreativitás rugalmasság képezhetőség fizikai terhelhetőség készség az új technológiák használatára

Se híd, se talaj!

Köszönöm a figyelmet!