Nagyfeszültségű alállomások

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
KÉSZÍTETTE: Takács Sándor
Advertisements

Rendszerek energiaellátása 4. előadás
Hálózati alapismeretek
Kapcsolókészülékek Potyka Bálint.
Csík Zoltán Elektrikus T
Hálózati alapfogalmak, topológiák
Védelmi Alapkapcsolások
Kábelek Készítette: Mecser Dávid. A kábel: A kábel olyan, villamos energia átvitelére alkalmas szigetelőanyaggal körülvett, víz és mechanikai behatások.
1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Villamosművek Tanszék Szakaszolási tranziensek.
Metszeti ábrázolás.
Rendszerek energiaellátása 7.előadás
Hálózatok osztályozása csillagpontkezelés alapján
Elektromágneses terek, ártó-káros sugárzások az ember környezetében
Különböző jellegű diszkontinuitási pontokról reflektált modális hullámok u -u u -u-u u u u u u ρ.u R Vezető modusú beérkező hullámpár, vezető modusú viszavert.
Elektromágneses terek, ártó-káros sugárzások az ember környezetében
Készítette: Paragi Dénes
A villamos és a mágneses tér
Energiahálózatok és együttműködő rendszerek
Elektromos áram Összefoglalás.
Rendszerek energiaellátása 3.előadás
Elektrotechnika 8. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika előadás Dr. Hodossy László 2006.
Esemény- és állapotvezérelt védelmi működés
Csík Zoltán Elektrikus T
Túláramvédelem.
Csík Zoltán Elektrikus T GYŰJTŐSÍNRENDSZEREK.
Áramvédő kapcsolók alkalmazása
Aktív és passzív áramköri elemek
Transzformátorok.
Nagyfeszültség előállítása. Vizsgálófeszültségek fajtái: Váltakozó feszültség, egyenfeszültség, aperiodikus feszültséghullám, nagyfrekvenciás, csillapodó.
 Védelmek és automatikák  3. előadás.
 Védelmek és automatikák  7. előadás.
 Védelmek és automatikák  2. előadás.
 Védelmek és automatikák  2. előadás.
 Védelmek és automatikák  7. előadás.
Az elektromágnes és alkalmazása
Fogyasztók az áramkörben
EGYÜTTMŰKÖDŐ VILLAMOSENERGIA-RENDSZEREK
Gyűjtősínek Jenyó Tamás 2/14 E.
A villamosenergia-rendszer alapfogalmai
2.6 Szakaszolók 2.7 megszakítók- és szakaszolómeghajtások
Villamos hálózatok védelmei Lapsánszky Balázs 2/14.E.
Üzemzavarok fajtái (Zárlatok és a Túlterhelés)
Üzemzavari és üzemviteli automatikák
A védelmek összefüggő rendszerének kialakítása
Készítette: Kovács Sándor
Aszinkron gépek.
Aktív villamos hálózatok
Villamos tér jelenségei
Villamos energetika I. Dr
A méréshatárok kiterjesztése Méréshatár váltás
PowerQuattro Rt Budapest, János utca175.
A diák(ok)hoz Ez a diasorozat a 2010-es ET diákból készült. A honlapon lévő 18 diasorból az első 14 diát tartalmazza. Minden lényeges dolgot tartalmaz*,
Logikai műveletek és áramkörök
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
Szakember Kérdések Megállapítás Megoldási javaslat javaslat Árajánlat Megvalósítás Pénzügyi Szakember Bemutatkozás Elemzés Ajánlat készítés Specialisták.
Egyenáram KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Különböző jellegű diszkontinuitási pontokról reflektált modális hullámok u -u u -u-u u u u u u ρ.u R Vezető modusú beérkező hullámpár, vezető modusú viszavert.
Elektromos áram, áramkör
Numerikus túláramvédelmek
Villamos töltés – villamos tér
1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar VET Villamos Művek és Környezet Csoport Budapest Egry József.
Villamos energia rendszer
HÁROMFÁZISÚ VÁLTAKOZÓ ÁRAM
Elektromos alapjelenségek, áramerősség, feszültség (Összefoglalás)
Algoritmusok szerkezete
Rendszerek energiaellátása 3.előadás
Rendszerek energiaellátása 8. előadás
Rendszerek energiaellátása 7.előadás
Rendszerek energiaellátása 6. előadás
Előadás másolata:

Nagyfeszültségű alállomások Lengyel Gergő 2/14E

Általános fogalma Az alállomások olyan hálózati csomópontok, ahol több - különböző feszültségszintű távvezeték találkozik egymással. Általában különböző feszültségszintűek a vezetékek,tehát az alállomásban transzformátorok is vannak, mert egyébként nem lehetne lebonyolítani az energiaforgalmat. Az alállomások kialakítása funkciójától függ. Általánosan megállapítható, hogy: a beérkező vezetékek nem egymáshoz, hanem gyűjtősínhez csatlakoznak; minden alállomás tartalmazza a következő áramköri elemeket: megszakító, szakaszoló, feszültség-, és áramváltók, transzformátor, kondenzátorok, gyűjtősínek.

Az állomások legfontosabb áramköri elemei Megszakítók Szakaszolók Olvadóbiztosítók Feszültség és áramváltók

Megszakítók A 6.1. ábrán a megszakító jelképi jelöléseit tüntettük fel. Ezek a szimbólumok jelennek meg az egyvonalas kapcsolási sémákon. A legelterjedtebb az a.) ábrán adott jelkép. A b.) ábrán feltüntetett séma egyszerűségén túlmenően azzal az előnnyel jár, hogy a megszakító nyitott állapota könnyen szemléltethető [c.) ábra].

Szakaszolók A 6.2. ábrán a szakaszoló jelképi jelöléseit tüntettük fel. Ezek a szimbólumok jelennek meg az egyvonalas kapcsolási sémákon. A legelterjedtebb az a.) ábrán adott jelkép. A b.) ábrán feltüntetett séma egyszerűségén túlmenően azzal az előnnyel jár, hogy a szakaszoló nyitott állapota könnyen szemléltethető [c.) ábra].

Olvadóbiztosítók Olvadóbiztosító jelképi jelölése (elvi sémája)

Feszültség- és áramváltók Alállomási mérőváltók jelképi jelölése. Av.: áramváltó, Fv.: feszültségváltó.

Villamos állomások fajtái

A gyűjtősínek feladata és kapcsolási képe A gyűjtősínek olyan csomópont képzésére alkalmasak, ahová a távvezetékek és transzformátorok csatlakoznak kapcsolókészülékeken keresztül. Fajtái: Egyszeres Kettős Poligon Másfél megszakítós

Egyszeres gyűjtősín A háromfázisú gyűjtősínhez a leágazások mindig szakaszolón keresztül csatlakoznak (GS gyűjtősín szakaszoló). Ezután következik a TK megszakító, majd vele sorban az ÁV áramváltó, ill. párhuzamosan az FV feszültségváltó. A leágazás következő eleme a VS vonali szakaszoló, majd az FS földelőszakaszoló. A vonali leágazás feszültség alá helyezésének lépései a következők: 1.FS ki; 2.VS be;3.GS be; 4.TK be. A vonal feszültségmentesítésének lépései : 1.TK ki; 2.GS ki; 3.VS ki; 4.FS be.

Kettős gyűjtősín A kettős gyűjtősín két egyenrangú gyűjtősínből áll, amelynek minden egyes leágazása mindkét gyűjtősínnel kapcsolatba hozható. A gyűjtősínek szokásos jelölése: K (külső sín), B (belső sín). A leágazás csak annyiban különbözik az előzőtől, hogy itt két gyűjtősín-szakaszoló van. Egy leágazás normál üzemállapotban mindig csak az egyik gyűjtősínre van szakaszolva.

Transzformátorállomások kapcsolási képei H-kapcsolású transzformátorállomás Pi-kapcsolású transzformátorállomás T-leágazású transzformátorállomás

H-kapcsolású transzformátorállomás Előnyei : Két távvezetéket fogad Két transzformátort tartalmaz A különböző kapcsolási feladatok ellátásához elegendő csupán 2 megszakító és 8 szakaszoló. Hátránya : Költséges

Pi-kapcsolású transzformátorállomás Előnyei : Egyszerűbb mint a H-kapcsolás és olcsóbb Elegendő 3 megszakító és 6 szakaszoló Hátránya : Kevésbé megbízható mint a H-kapcsolás

T-leágazású transzformátorállomás Előnyei : A legnagyobb előnye hogy nagyon egyszerű Elegendő 4 szakaszoló és 2 megszakító Hátránya : Abban az esetben ha a tápláló távvezeték kiesik az üzemből, akkor az állomás ellátatlan marad.

Köszönöm a figyelmet !