1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, 2009. január 29.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Advertisements

Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
„A családi napközi kettős szerepe a női foglalkoztatásban” – 2011
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
Gazdaságfejlesztési pályázatok 2009, 1.kör Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
Winkler Gyula EP képviselő
Az Európai Unió szervezeti felépítése
A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Visegrádi Közüzemi - Közszolgáltatói Szakmai Konferencia november 21.
Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál igénybe vehető szolgáltatások Lászlóné Tanács Edina szolgáltatási igazgató november 15.
Az Európai Unió költségvetése Magyar esélyek és veszélyek Dr. Surján László október 10.
A magyar gazdaság helyzete, fejlesztési prioritások Varju László államtitkár Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium.
Az Európai Unió KKV politikája Mikro-, kis-, és középvállalkozók első országos fóruma Bakodpuszta, május 6. Németh István, Európai Bizottság.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
Vállalkozásfejlesztés
©2007 European Parliament, Visits and Seminars Unit Európai Parlament 2007 Visits and Seminars Unit DG INFORMATION EUROPEAN PARLIAMENT.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az NFÜ által megfogalmazott célok, azok összhangja az ágazati célkitűzésekkel „Építészet a gyógyulásért 2010” konferencia Budapest, NEFMI december.
1 A KBSZ BEMUTATÁSA év eseményei KBSZ SZAKMAI NAPOK - HAJÓZÁS Budapest, március 31. Orosz Dalma főosztályvezető.
Tájékoztatás az Európai Gazdaságélnkítő Csomagról ÚMVP MB Budapest, június 29. ÚMVP MB
Az Európai Unió és a sport, közvetlen brüsszeli pályázati lehetőségek
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
A Magyar Köztársaság kormánya. A recesszió foglalkoztatásra gyakorolt hatásának kezelésével kapcsolatos munkaerő-piaci intézkedések Simon Gábor államtitkár.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
DIT-ÚMVP III. és IV. tengelyét, illetve a TS intézkedést érintő programmódosítási javaslatok Dr. Maácz Miklós főosztályvezető Vidékf ejlesztési Főosztály.
Nyíregyháza, december 2. Tájékoztatás a lakóotthoni kitagolási program szakmai és finanszírozási hátteréről Horváth Péter SZMM, az Országos Fogyatékosügyi.
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
Strukturális és Kohéziós Alapok
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
A Nyugat-dunántúli Operatív Programok jelenlegi helyzetének bemutatása
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Republikon november 24. P alócz Éva A magyar gazdaságpolitika mozgástere a válság után Republikon november 24. P alócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
Civil érdekérvényesítés az Európai Unióban © Dr. Kégler Ádám, 2009 Minden jog fenntartva!
A gazdasági válság mint lehetőség Winkler Gyula Európai Parlamenti képviselő RMDSZ, ENP Nagyvárad, szeptember 24.
Ilyés Szabolcs, Félixfürdő, 2007 Európai Alapok 2007 után Új lehetőségek vagy bürokratikus buktatók?
Az Európai Unió szervezeti felépítése
P ÁLYÁZÓI TAPASZTALATOK Az NFT I. támogatásainak hozzájárulása a mikro-, kis- és középvállalkozások munkaerőpiaci szerepvállalásához Pupek Emese főiskolai.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Az Európai Unió költségvetése Balogh Zoltán Nyíregyházi Főiskola – főiskolai tanársegéd Az Európai Unió pénzügyei2006/2007. tanév.
Az EU támogatási politikája és pénzügyi alapjai Balogh Zoltán Nyíregyházi Főiskola – főiskolai tanársegéd Az Európai Unió pénzügyei2005/2006.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Az energiahatékonyság a legolcsóbb energiaforrás Budapest, november.
Fenntarthatóság Hol tart Európa a cselekvésben? Herczog Edit Európai parlamenti képviselő Magyar Fenntarthatósági Csúcs II. Budapest, november 24.
Indulnak az új, kkv-k versenyképességét segítő EU-pályázatok
Közigazgatási jog 4. Európai közigazgatás, 2. előadás szeptember 21. Témakörök: 2. Az EU központi közigazgatása 2.1. Az EU központi szervei, avagy.
Nemzetközi végrehajtási konferencia Budapest, október 4-5.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Dr. Benkő Péter Osztályvezető Március 8.
Az EU kis- és középvállalkozás politikájának változásai
Európai Uniós ismeretek
Dr. Kovács László főtitkár
Jogharmonizáció az Európai Unióban Dr
Jogharmonizáció az Európai Unióban
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, január 29.

2 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Az Európai Bizottság november 26.-án fogadta el, az Európai Tanács december közötti ülésén hagyta jóvá. Két szintje van: európai és tagállami Közös keretet teremt az: - Európai Unió és a - tagállamok által hozott intézkedések számára, figyelembe véve mindegyikük egyéni helyzetét.

3 Példa az Európai Tanács által támogatott intézkedésekre Tagállami szint A keresletet támogató intézkedéseknek azonnali hatásra kell törekedniük, időbeli hatályukat korlátozni kell, és a leginkább érintett, illetve a gazdaság szerkezete szempontjából legfontosabb ágazatokra kell irányulniuk

4 Példa az Európai Tanács által támogatott intézkedésekre Tagállami szint Ezen intézkedések közé tartozhat például a közkiadások növelése, az adóterhek megfontolt enyhítése, a szociális biztonsági járulékok csökkentése, bizonyos típusú vállalkozások támogatása vagy a háztartások, különösen a legkiszolgáltatottabbak közvetlen támogatása.

5 Példa az Európai Tanács által támogatott intézkedésekre Európai szint Az Európai Beruházási Bank szerepvállalásának mintegy 30 milliárd euróval történő növelése 2009– 2010-ben, különösen a kis- és középvállalkozások javára. Az eljárások egyszerűsítése, valamint a Kohéziós Alapból, a strukturális alapokból és az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott programok végrehajtásának felgyorsítása.

6 Példa az Európai Tanács által támogatott intézkedésekre Európai szint Az azt igénylő tagállamok számára egyes ágazatokban csökkentett HÉA (TVA) alkalmazása ben és 2010-ben a közbeszerzési irányelvekben meghatározott gyorsított eljárások alkalmazása. A vállalkozásokra háruló adminisztratív terhek általános és jelentős csökkentésének folytatása.

7 Példa az Európai Tanács által támogatott intézkedésekre Európai szint Az Európai Szociális Alapból indított mielőbbi kiegészítő intézkedések, amelyek a foglalkoztatást, és különösen a lakosság legkiszolgáltatottabb rétegeit támogatják, különleges figyelmet szentelve a kis- és középvállalkozásokra (KKV), a munkaerőhöz kötődő, nem bérezési jellegű költségek csökkentése révén. A Small Business Act-hoz kapcsolódó cselekvési terv teljes körű végrehajtása.

8 Egyéb intézkedések Az Európai Befektetési Bank 50 millió euró kölcsönt adott Romániának a KKV-k projektjeinek a finanszírozására. Az Európai Parlament a Small Business Act-ra vonatkozó állásfoglalása arra kéri a tagállamokat, hogy közöljék, hogyan és mennyi időn belül kívánják az európai kisvállalkozói intézkedéscsomag rendelkezéseit beilleszteni nemzeti szabályozási keretükbe.

9 Small Business Act néhány fontos pontja A szabályozások megalkotása a “Think Small First” avagy “Gondolkozz előbb kicsiben” elv alapján. A hatóságok eszközeinek hozzáillesztése a KKV-k szükségleteihez. A KKV-k finanszírozáshoz való hozzáférésének elősegítése. Az innováció elősegítése.

10 A bemutató forrásai és a fontosabb honlapok: Európai Bizottság: Európai Befektetési Bank: Európai Parlament:

11 Köszönöm figyelmüket!