A magyar nyelvrokonság főbb bizonyítékai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szövegkohézió grammatikai és jelentésbeli egységei
Advertisements

A nyelvek eredete, nyelvtípusok
Sipos Mária – Várnai Zsuzsa MTA NytI Szombathely,
Víz világnapja 2014.
A mondat szintagmatikus szerkezete
A nyelvrokonság bizonyítékai
Latin ábécé ( ).
Európa fogalma, fekvése, határai
A magyar helyesírás alapelveinek alkalmazása, magyarázata
Lexikális innovációk a PUg-ban háttérinformációk.
A tárgy az a mondatrész, amelyre a cselekvés irányul.
Készítette: Tóth Enikő 11.A
Történelmi hősök Edward Jenner 1749-ben született. Már kis srácként is érdekelte a tudomány és a természet, órákat töltött a Severn folyó partján fosszíliákat.
3. tétel: A nyelvek típus szerinti felosztása
A finn nyelv rendszere és kutatása 2:
Őshaza itt-ott, őshaza mindenütt
9. Őshaza itt-ott, őshaza mindenütt
1.
AZ ESETRAGOK TÖRTÉNETE
1. Az alapnyelv 2. Az alapnyelv rekonstruálása
Uralisztika Az areális szempont.
Az uráli nyelvcsalád nyelvei A történeti szempont
4. tétel: A nyelvek eredet szerinti felosztása. Nyelvcsaládok
Oroszország és az orosz nyelv Kelemen Bálint
A magyar nyelv eredete és rokonsága.
A nyelv történeti vizsgálatának forrásai
A birtokviszony jelölésének története
KI AZ EMBER? Erdő Péter From Darkness, the Light Borúra derü Hungarian Academy Of Sciences Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológia Kar.
A magyar nyelv eredete és rokonai - ŐSMAGYAR KOR
Egyeskő.
Készítette: Kiss Vilmos 7/A. osztály
Nyelvtörténet, a magyar nyelv szókészlete
A Balaton földrajza.
A képszerűség szerepe a retorikában
A szintagmák 18. tétel.
Politikai és szociálgeográfia I.
Összeállította: Dóber Valéria
A nyelv, mint jelrendszer
A magyar nyelv történetének főbb korszakai
Nyelvi nevelés 5-8. évfolyam 1. rész: A koncepció Molnár Cecília alapján aug
URALISZTIKA I. A nyelvrokonság. Nyelv - nyelvek…  Hány nyelvet beszélnek a világon?  ??? (3.000 – )  ??? Ismerünk-e minden nyelvet.
Uralisztika Az alapnyelvi szófajok. A szófaji kategorizálás morfológiai alapon szintaktikai alapon szemantikai alapon Komplex módon kell vizsgálni!
Az ugor alapnyelv belső keletkezésű lexikológiai és grammatikai elemei
Európa nyelvei.
Uráli nyelvek szókincsének rekonstrukciója Makrai Márton témavezető: Dr. Bátori István -- Koblenz.
Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis
A magyarság őstörténete
A magyarság eredete és vándorlása
A magyarok őstörténete
A nyelvi jel és jelrendszer
Szóelemek, morfémák 10..
U RALISZTIKA U RÁLI N YELVÉSZET. Szerzők (SZTE Finnugor Tanszék) Dolovai Dorottya Körtvély Erika Kozmács István (szerk.) Mészáros Edit Sipőcz Katalin.
Nyelvet öltünk! Nyelv-történet Nyelv-újítás Nyelv-járás
 A matematikai statisztika a természet és társadalom tömeges jelenségeit tanulmányozza.  Azokat a jelenségeket, amelyek egyszerre nagyszámú azonos tipusú.
Sokan csak azért beszélnek, mert azt hiszik a hanggal könnyebb bánni, mint a csönddel.
A magyar nyelv finnugor rokonsága 5.
Sém és Hám fiai? A héber nyelv helye az afroázsiai és a sémi nyelvcsaládban Biró Tamás december.
Politikai és szociálgeográfia I.
11.A magyar helyesírás alapelveinek alkalmazása, magyarázata
A szintagmák (szószerkezetek).
A MAGYAR NYELV EREDETE Vas Sarolta óravázlata április 11.
11. A sztyeppi kultúrkör hatása az erdőövi finnugor népekre
A magyar nyelv eredete és rokonsága.
Honfoglalás, letelepedés
A nyelvtan szerepe és célja
A magyar nép őstörténete
A finn-magyar nyelvrokonságról
11. A sztyeppi kultúrkör hatása az erdőövi finnugor népekre
11. A sztyeppi kultúrkör hatása az erdőövi finnugor népekre
A kerettanterv (5–6. osztály) Magyar nyelv és irodalom
Előadás másolata:

A magyar nyelvrokonság főbb bizonyítékai Vázlat a szóbeli érettségihez Készítette: Dóber Valéria

A nyelvrokonságot több ezer év távlatából bizonyítani nehéz feladat Ebben segít a nyelvrokonítás tudománya A magyar nyelv eredete szerint az uráli nyelvcsalád finnugor ágába tartozik Feltételezett közös őshaza: Nyugat-Szibériában, az Ob folyó alsó folyása és az Ural hegység között Típusa szerint: agglutináló (ragasztó, ragozó nyelv)

Az Ural és vidéke

Az Ural hegység

Térkép az őshazáról és rokon népekről

Az uráli nyelvcsalád rokonságábrája

A nyelvrokonság bizonyítékai 1. közös ősi eredetű szókincs névmások, egyszerű számok, testrészek neve, rokonságnevek, természet tárgyai és jelenségei, állat- és növényfajok, ásványok, használati eszközök, elemi cselekvések, tulajdonságok, mennyiségek 2. szabályos hangmegfelelések 3.hasonlóságok a nyelvtani rendszerben 4. egyéb segédtudományok (pl. régészet, antropológia, néprajz) bizonyítékai

A finnugor nyelvcsaládba tartozó nyelvek nyelvtani rendszerének közös jellemzői nagyszámú toldalék használata, vagyis agglutináció számos nyelvtani eset használata (az indoeurópai 4-7 esetnél jóval több, a magyarban például 18) magánhangzó-harmónia (hangrend) az ősi szavaknál nincs nyelvtani nem a jelző megelőzi a jelzett szót a jelző nincs egyeztetve a jelzett szóval, pl. gyönyörű kuvaszokat és nem "gyönyörűeket kuvaszokat" (egyes balti-finn nyelveknél van egyeztetés, de a kutatások szerint ez későbbi fejlemény) számnevek után egyes szám áll (sok ember, nem "sok emberek") a névszói állítmány gyakorisága (azaz a kopula hiánya), például Pista tanár, nem "Pista tanár van" birtokos személyragozás (kutyám, kutyád stb.) a birtoklást a habere ('birtokolni') ige nélkül, birtokos személyjellel és részeshatározóval fejezzük ki (például Nekem van lovam, nem "Én birtoklok lovat") tárgyas igeragozás (az ugor nyelvekben és néhány további uráli nyelvben) Megjegyzendő, hogy valamennyi fenti vonás (a tárgyas igeragozás kivételével) az altaji nyelvekre is jellemző, lásd: Urál-altáji nyelvcsalád.

Az uráli nyelvcsaládba tartozó nyelvek nyelvtani rendszerének közös jellemzői nagyszámú toldalék használata számos nyelvtani eset használata (az indoeurópai 4-7 esetnél jóval több, a magyarban például 18) magánhangzó-harmónia (hangrend) az ősi szavaknál nincs nyelvtani nem a jelző megelőzi a jelzett szót a jelző nincs egyeztetve a jelzett szóval (pl. gyönyörű kuvaszokat, nem „gyönyörűeket kuvaszokat”) számnevek után egyes szám áll (sok ember, nem „sok emberek”) a névszói állítmány gyakorisága (azaz a kopula hiánya), például Pista tanár, nem „Pista tanár van” a birtoklást a habere ('birtokolni') ige nélkül, birtokos személyjellel és részeshatározóval fejezzük ki (például Nekem van lovam, nem „Én birtoklok lovat”) birtokos személyragozás (kutyám, kutyád stb.) tárgyas igeragozás (az ugor nyelvekben és néhány további uráli nyelvben)

Néhány szó a magyar és a rokon nyelvekben / hangmegfelelések Magyar Észt Mordvin Komi én mina mon me te sina ton te víz vesi ved va tűz tuli tal bi kő kivi kev iz kéz kasi ked ki szem silm szelme szin vér veri ver vir

Néhány mondat összehasonlítása a rokon nyelvekben I. Vogul-magyar Hurem né vitnel huligel husz hul pugi. Három nő a vízből hálóval húsz halat fog. Hurem-szát-husz hulach-szem empem viten eli. Háromszázhúsz hollószemű ebem vízen él. Osztják-magyar Pegte lau lasinen menl tou szilna. Fekete ló lassan megy a tó szélén.

Néhány mondat összehasonlítása a rokon nyelvekben II. Finn-magyar Jään alla talvella elävät kalat uiskentelevat. Jég alatt télen eleven halak úszkálnak. Kivistä verinen oli vävyn käsi. Kövektől véres volt veje keze. Orvon silmä kyyneliä täynnä. Árva szeme könnyel tele. Kuka meni meidän edessämme? Ki ment mielőttünk? Miniäni antoi voita. Menyem adott vajat.

Néhány nyelvrokonság-kutató 1. Sajnovics János 1770 2. Gyarmathi Sámuel 1799 3. Reguly Antal 1843 4. Budenz József 1873, 1894