Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
19. modul A kör és részei.
Advertisements

Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Pitagorasz tétel A háromszög ismeretlen oldalának, területének és kerületének kiszámítása (gyakorlás)
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Az egyenes vonalú egyenletes mozgás
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Feladat 1 •Tekintsük a prim alprogramot, amely az n, (n≤32000) paraméteren keresztül egy természetes számot kap és visszatéríti az 1–et, ha n prímszám.
Quo vadis matematikaoktatás egy számtantanár skrupulusai
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
MATEMATIKA ÉRETTSÉGI Közép szint.
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
AMIT FELTÉTLENÜL TUDNI KELL AZ ÉRETTSÉGI VIZSGÁKRÓL 2014.
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
2006. március 10. Délben az óra mutatói fedik egymást. Hány másodperc múlva fogják legközelebb fedni egymást az óra mutatói? Telefonos feladat.
A feladatokat az április 28-i Repeta-matek adásában fogjuk megoldani
2006. április 21. Melyik az aznégyjegyű szám, melyre Telefonos feladat.
A feladatokat az április 14-i Repeta-matek adásában fogjuk megoldani
Szerkessz háromszöget, ha adott három oldala!
Valószínűségszámítás
Poliéderek térfogata 3. modul.
Hegyesszögek szögfüggvényei
Háromszögek hasonlósága
Térelemek Kőszegi Irén KÁROLYI MIHÁLY FŐVÁROSI GYAKORLÓ KÉTTANNYELVŰ KÖZGAZDASÁGISZAKKÖZÉPISKOLA
Sokszögek modul Pitagórasz Hippokratész Sztoikheia Thalész Euklidesz
A hasonlóság alkalmazása
Thalész tétel és alkalmazása
TRIGONOMETRIA Érettségi feladatok
Műszaki ábrázolás alapjai
Százalékszámítás.
Háromszögek szerkesztése 2.
Háromszögek szerkesztése 3.
Háromszögek szerkesztése
Programozás C# - ban Feladatsorok.
Thalész tétel és alkalmazása
Hasonlósággal kapcsolatos szerkesztések
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
Szögfüggvények és alkalmazásai
1. feladat Egy 16 m oldalú szabályos háromszög alakú füves rét kerületén valamely csúcsból kiindulva méterenként elültettünk egy répát. Aztán kikötöttük.
2006. március 3. Három négyzet oldalai különböző prím- számok. A két kisebb négyzet kerületének ösz- szege egyenlő a legnagyobb négyzet kerületé- vel;
Telefonos feladat A-ból B-n keresztül C-be utaztunk egyenletes sebességgel. Indulás után 10 perccel megtettük az AB távolság harmadát. B után 24 km-rel.
Telefonos feladat Egy háromjegyű szám elé írtunk egy hármast, majd az eredeti háromjegyű szám mögé írtunk egy hármast. A kapott két négyjegyű szám különbsége.
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Matematika felvételi feladatok 8. évfolyamosok számára
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Felvételi feladatok 8. osztályosok számára
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Felvételi feladatok 8. osztályosok számára
XVII. Hajnal Imre Matematika Tesztverseny
2006. január 20. Telefonos feladat Néhány (2-nél több) dobókockát feldobtunk és véletlenül minden kockával ugyanazt a prím- számot dobtuk. A dobott számok.
Szögek, háromszögek, négyszögek és egyéb sokszögek, kör és részei.
Számtani és mértani közép
és a Venn-Euler diagrammok
Geometriai számítások
A konvex sokszögek kerülete és területe
Hasonlósági transzformáció ismétlése
100.óra Majoros Márk.
Gondolatok a középiskolai matematika felvételiről
ZRINYI ILONA matematikaverseny
Felvételi – A, V. Kockákból építkezünk 2005 / M2 Az ábrán látható háromszor hármas táblára olyan kockákat helyeztünk, amelyeknek a lapjai egybevágóak.
TRIGONOMETRIA.
TRIGONOMETRIA Érettségi feladatok
Geometria 9. évfolyam Ismétlés.
TRIGONOMETRIA Érettségi feladatok
Tanórán kívül lehet kicsit több
Szögfüggvények és alkalmazásai Készítette: Hosszú Ildikó Nincs Készen.
19. modul A kör és részei.
Előadás másolata:

Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára 2007. január 27. M-1 feladatlap

1. Határozd meg a p, q és r értékét, ha p = a legkisebb kétjegyű négyzetszám q = −2 − (− 3)− (− 4) r = p = ………. q = ………. r = ………. Számítsd ki az s = ………. Megoldás: a) p = 16 1 pont b) q = 5 1 pont c) r = −10 1 pont d) s = 0 2 pont A d) rész 2 pontja akkor is jár, ha rossz p, q vagy r értéket kapott, de ezekkel helyesen számolt a behelyettesítésnél.

2. Két háromszög határvonalának különböző számú közös pontja lehet 2. Két háromszög határvonalának különböző számú közös pontja lehet. Minden lehetséges esetet szemléltess egy-egy ábrával! A megadott három példához hasonlóan egészítsd ki az ábrákat a megfelelően elhelyezett háromszögekkel!

2. Két háromszög határvonalának különböző számú közös pontja lehet 2. Két háromszög határvonalának különböző számú közös pontja lehet. Minden lehetséges esetet szemléltess egy-egy ábrával! A megadott három példához hasonlóan egészítsd ki az ábrákat a megfelelően elhelyezett háromszögekkel! Megoldás: Minden megfelelő helyen jól megrajzolt esetért 1-1 pont jár. legfeljebb 5 pont

3. Az 1:500 000 méretarányú térképen Kecskemét és Szeged távolsága 15 cm hosszú szakasz. Legyen a valódi távolság x, ekkor 15 : x = 1 : 500 000. a) A helyes arány tetszőleges alakú jó felírása 1 pont Hány kilométerre van a két város egymástól légvonalban? Írd le a megoldás menetét is! b) 75 2 pont Ugyanezen a térképen hány cm-nek mérhető a Győr-Budapest közötti 105 km-es távolság? c) 21-nek 2 pont Ha a helyes arányt tetszőleges alakban jól felírja, de számolási hibát követ el, akkor a c) részre 1 pontot kap.

4. Egy levelező matematikaverseny első fordulóján 50 diák vett részt 4. Egy levelező matematikaverseny első fordulóján 50 diák vett részt. Összesen hat feladatot kellett megoldaniuk. Az egyes feladatokra érkezett megoldások számát az alábbi grafikon mutatja. a) Melyik feladatra érkezett a harmadik legtöbb megoldás? a 6.-ra 1 pont b) Az 1. feladatra hányan nem küldtek megoldást a résztvevők közül? 12 fő 1 pont c) Mennyivel többen küldtek megoldást a 2. feladatra, mint az 5. feladatra? 16-tal 1 pont d) Mennyi az utolsó három feladatra beküldött megoldások számának átlaga? Az átlag kiszámítási módja. 1 pont e) átlag: 24 1 pont Ha az átlag helyes, és nem írta fel a törtet, akkor is jár a d) rész 1 pontja.

5. Zsófi gondolt egy számot 5. Zsófi gondolt egy számot. Levont belőle 22-t, és az eredményt leírta egy lapra, amit átadott Gábornak. Gábor elosztotta a lapon lévő számot hárommal, és az eredményt leírta egy új lapra, amit odaadott Líviának. Lívia hozzáadott a lapon lévő számhoz 15-öt, és az eredményt leírta egy újabb lapra, amit átadott Júliának. Júlia a kapott számot megszorozta kettővel, és éppen 100-at kapott eredményül. a) Lívia melyik számot írta a lapra? 50-et 1 pont b) Gábor melyik számot írta a lapra? 35-öt 1 pont c) Melyik számra gondolt Zsófi? 127-re (Ha csak az egyik műveletet hajtja végre, 1 pont adható.) 2 pont Ha hibás részeredménnyel helyesen számol tovább, akkor járnak a további pontok.

6. Az ábrán látható ABCD derékszögű trapézban a hosszabb szár és a hosszabb alap egyaránt 8 cm hosszú, a DAC szög 30°-os. Írd be az ismert adatokat az ábrába! Határozd meg a γ és a β szög nagyságát, valamint a DC oldal hosszát! γ = β = DC =

6. Az ábrán látható ABCD derékszögű trapézban a hosszabb szár és a hosszabb alap egyaránt 8 cm hosszú, a DAC szög 30°-os. Írd be az ismert adatokat az ábrába! Határozd meg a γ és a β szög nagyságát, valamint a DC oldal hosszát! Megoldás: a) A 30° jó helyre írása. 1 pont b) A 8 cm mindkét helyre történt beírása. 1 pont c) γ = 60° 1 pont d) β = 60° 1 pont e) DC = 4 cm 1 pont

7. Leírtuk egymás mellé a számjegyeket úgy, hogy minden számjegyet éppen annyiszor írtunk le, amennyi a számjegy értéke: a) Hány számjegyet írtunk le összesen? 45-öt 1 pont b) Melyik számjegy áll balról a 25. helyen? 7 1 pont c) Ha az összes leírt számjegyet összeszoroznánk, akkor a szorzat hány darab 0-ra végződne? 5 2 pont

8. Tegyél ∗ jelet a táblázat megfelelő rovataiba!

8. Tegyél ∗ jelet a táblázat megfelelő rovataiba! Minden helyes megoldásért 1-1 pont jár.

9. Egy 2 cm élhosszúságú tömör kockának az egyik sarkából kivágtunk egy 1 cm élhosszúságú kockát. A keletkezett testnek hány éle van? 21 2 pont b) A keletkezett testnek hány lapja van? 9 1 pont c) Hány cm3 a keletkezett test térfogata? 7 1 pont d) Hány cm2 a keletkezett test felszíne? 24 2 pont

10. A festéküzletben színskála alapján keverik a festékeket 10. A festéküzletben színskála alapján keverik a festékeket. Egy alkalommal 40% fehér, 25% kék és 35% sárga festékből zöld színű festéket állítottak elő. Hány liter kék festék szükséges 16 liter zöld festék elkészítéséhez? 4 1 pont b) Hány liter zöld festék keverhető 8 liter fehér festék felhasználásával? Egy másik alkalommal a fehér, a kék és a sárga festéket 9 : 6 : 5 arányban keverték. 20 1 pont c) Hány százalék kék festéket tartalmaz ez a keverék? 30% 2 pont d) Hány liter sárga festék van 32 liter ilyen arányú keverékben? 8 2 pont