Szakképzési Tanévnyitó Konferencia 2007. október 3. Germánné Vastag Györgyi OIB elnöke A főváros oktatáspolitikájának időszerű kérdései.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ifi István ügyosztályvezető november 2 4. Esélyegyenlőség a fővárosi TISZK-ekben.
Advertisements

ÚJ TENDENCIÁK A MAGYAR SZAKKÉPZÉSBEN
A szakképzés fejlesztés irányai évfolyam beiskolázási létszáma 2009/2010.
3. alprojekt A hátrányos, ill. halmozottan hátrányos helyzetű, a sajátos nevelési igényű illetve tanulási nehézségekkel küzdő tanulók fejlesztésére létrehozandó.
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
A TISZK-ek fenntarthatósága 1 Budapest, január 14.
A kamara szerepvállalása a szociális képzések területén
Szakképzési szakértők szakképzési változásokra való felkészítése A szakképzési megállapodás és a szakmaszerkezeti döntés Helyszín dátum Nemzeti Fejlesztési.
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
HAT – Oktatáspolitikai kerekasztal március 8. Feladat- és felelősségmegosztás a közoktatásban.
AZ ORSZÁGOS EGYHÁZI TISZK KÜLDETÉSE. A fenntartók elvárásai a TISZK, a Felügyelőbizottság és az intézmények felé Olyan szakképzési intézményrendszeri.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
Az EU-s projektek fenntartási tapasztalata a JNSZ TISZK-ben Országos Egyházi TISZK Zárókonferencia Kazincbarcika
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
Oktatási reform – 2007 Dr. Hiller István
A szakképző iskolai intézményrendszer változásai és új képzési utak
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI NAPOK
A Z OKTATÁS SZOLGÁLATÁBAN A MÉREI FERENC Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet valamint a FOK Fővárosi Oktatástechnológiai Központ Szolgáltató.
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
TISZK-ek Miért kellettek, és miért kellenek? Múlt, jelen, jövő Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Marcali, május 18.
A szakképzés tapasztalatai a Büttner Kft-nél Dr. Büttner Tamás Ügyvezető igazgató SzaSzeT Konferencia Marcali
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A HUMÁNERŐFORRÁS OPERATÍV PROGRAMOKBAN
Készítette: Soós Roland igazgató ÉRÁK 2007 Összdolgozói értekezlet december 8.
Változások a szakképzés irányítási rendszerében A szakképzés és a Térségi Integrált Szakképző Központok jelentősége Szőke István szakmai igazgató 2008.
A szakképzés jelene és jövője 7. Nevelésügyi Kongresszus augusztus 27. Dr. Szenes György főtitkár.
2009. február 4. Germánné Vastag Györgyi OIB elnöke TISZK az egészségügyi szakképzésben Budapesten.
˝ FELSŐOKTATÁS 2007 Hiller István Oktatási és kulturális miniszter November 8.
Ágazati szakképzés változásai
SZAKKÉPZÉS- FEJLESZTÉS NÓGRÁD MEGYÉBEN. A KEZDET tavasza az Oktatási Minisztérium Alapkezelő Igazgatósága pályázatot hirdetett „a szakképzési programok.
A TISZK szerepe Nógrád megye szakképzésében. A TISZK és a költészet MIÉRT? MIKOR? MINEK? MEDDIG? MICSODÁT?
A „Nógrád megyei TISZK infrastrukturális fejlesztése” TIOP-3.1.1/08/ című projekt célja Dénes Anita ERFA projekt menedzser.
SAVARIA TISZK - működés tapasztalatai - Salgótarján, december 12.
Szakképzés-szervezési
Mi a TISZK? T: Térségi I: Integrált SZ: Szakképző K: Központ.
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
Nagykanizsa és Térsége TISZK Szakképzés – szervezési Kiemelten Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság.
KÖZOKTATÁS, SZAKKÉPZÉS, A MUNKA VILÁGA MSZT HÁROMSZÉKI Tagozata Sepsiszentgyörgy szeptember 29. Dr. Szenes György elnök.
Évindító Informatikai Szakképzési Fórum
A szakképzés helyzete Magyarországon
Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Kamarai előadás március 2.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
INTEGRÁCIÓ A SZAKKÉPZÉSBEN (avagy TISZK?)
TISZK Tanácsadó Testülete. A tanácsadó testület véleményezi:A tanácsadó testület véleményezi: –az irányító szervezet működésének szabályait tartalmazó.
Modul rendszerű oktatás bevezetésének feladatai a Kaposvár-TISZK-ben és a partneriskoláiban.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről Hatályos: január 1-től.
1 A kötöttpályás szakma perspektívái – Egész életen át tartó tanulás?! Zsoldos Marianna Humán Erőforrás Igazgató MÁV Zrt.
Esélyegyenlőség az oktatásban Ifi István ügyosztályvezető október 28.
Középtávú szakképzési koncepció Borsod-Abaúj- Zemplén Megyében Egységes szerkezetű TISZK-ek létrehozásának lehetősége Előadó: Dr. Simon Csaba Ph. D. mb.
Az új típusú szakképzési rendszer főbb jellemzői MÁV konferenciasorozat 2. rendezvény április 29. Dr. Szivi József SZMM Felnőttképzési és Szakképzési.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
A gazdaság szerepvállalása a képzési és beiskolázási szerkezet alakításában Budapest április 29. Dr. Szilágyi János.
Új esély: szak- és felnőttképzés a határ mentén Aktuális szakképzés - szervezési feladatok a törvényi változások és a TÁMOP3.2.2 kapcsán Környei László.
A szakképzés helyzete az iskolafenntartó szemüvegén keresztül
SZAKKÉPZÉSI REFORM ÉS A FELNŐTTKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSA Dr. Vartman György Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály Szakképzési osztályvezető.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
Lorem ipsum.
Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
Előadás másolata:

Szakképzési Tanévnyitó Konferencia október 3. Germánné Vastag Györgyi OIB elnöke A főváros oktatáspolitikájának időszerű kérdései

A fővárosi oktatáspolitika legfontosabb döntései az elmúlt 3 évben évi közoktatás-fejlesztési intézkedési terv évi szakképzés fejlesztési stratégia március 1.: A csökkenő tanulólétszámhoz igazodó intézményi hálózat kialakítása november: A fővárosi szakképzési struktúra kialakítása a szakképzési törvény júniusi módosítása értelmében Germánné Vastag Györgyi OIB elnöke

A szakképzési szerkezetváltás indokai csökkenő tanulólétszám (2013-ig 20 %) csökkenő tanulólétszám (2013-ig 20 %) csökkenő tanulólétszám a szakképzésben csökkenő tanulólétszám a szakképzésben szétaprózott szakképzés (90 helyen tanuló) szétaprózott szakképzés (90 helyen tanuló) elhelyezkedésimunkaerőhiány elhelyezkedésimunkaerőhiány problémák problémák Germánné Vastag Györgyi OIB elnöke

A szakképzési szerkezetváltás céljai a csökkenő tanulólétszámból adódó helyzet kezelése a csökkenő tanulólétszámból adódó helyzet kezelése a szakképzésre fordítható erőforrások koncentrálása a szakképzésre fordítható erőforrások koncentrálása a munkaerőpiac mennyiségi, és minőségi igényei szerinti szakképzés a munkaerőpiac mennyiségi, és minőségi igényei szerinti szakképzés Germánné Vastag Györgyi OIB elnöke

Szakképzési erőforrások EU-s fejlesztési források Szakképzés-fejlesztési hozzájárulás Fenntartói kiegészítés lehetőségei Germánné Vastag Györgyi OIB elnöke

Hozzáférés feltételei TISZK-ek létesítése TISZK-ekbe való tömörülés RFKB ajánlásainak elfogadása Germánné Vastag Györgyi OIB elnöke

Fővárosi sajátosságok a TISZK modell kiválasztásához Nagyfokú intézményi koncentráció Nagyfokú intézményi koncentráció Jó megközelíthetőség Jó megközelíthetőség Pest megyei diákok aránya 30% Pest megyei diákok aránya 30% Nem önkormányzati fenntartású intézmények nagy száma Nem önkormányzati fenntartású intézmények nagy száma Fenntartói differenciáltság (kerületek- főváros) Fenntartói differenciáltság (kerületek- főváros) A két működő fővárosi TISZK tapasztalatai A két működő fővárosi TISZK tapasztalatai Germánné Vastag Györgyi OIB elnöke

Mi a TISZK? A feladatellátás új célszerűsége, lehetősége A feladatellátás új célszerűsége, lehetősége Szakképzés-szervezési, feladat-ellátási rendszer Szakképzés-szervezési, feladat-ellátási rendszer Hatékonyabb szakképzésre irányuló Hatékonyabb szakképzésre irányuló struktúra struktúra Germánné Vastag Györgyi OIB elnöke

A TISZK előnyei Koncentrálja a szakképzés anyagi és humán erőforrásait Biztosítja a legkorszerűbb gyakorlati képzési feltételek megteremtését és folyamatos szinten tartását Koncentrálja a munkaerő piaci kapcsolattartást Regionális együttműködésre késztet Germánné Vastag Györgyi OIB elnöke

Támogatások

Miért preferált a fővárosban a III. és a VI. modell? Szakma-koncentráción alapul Szakmacsoportos és területi szempontokat egyaránt figyelembe vesz Nem késztet intézmények, intézményi önállóság megszüntetésére Lehetővé teszi a regionális együtt- működést Germánné Vastag Györgyi OIB elnöke

A TISZK-be társult iskolák Önálló jogi személyek Pedagógiai programja /helyi tanterve/ részben összehangolt Szakképzési profilja tisztább Munkaerő gazdálkodása összehangoltabbá válhat Germánné Vastag Györgyi OIB elnöke

Miért jó a tanulóknak? Pályaorientáció utáni, megalapozottabb pályaválasztás Beszámítható képzési tartalmak, rövidebb képzési idő Kiszámíthatóbb tanulói út. Átjárhatóság Garancia a szakképzés megszerzésére és a piacképes szakmára Germánné Vastag Györgyi OIB elnöke

Miért jó az iskolának? Megmarad az önállóság Megőrizhetők a hagyományok Megőrizhetők a legjobb munkaerők Megőrizheti a tanműhelyeit - alapozás Folytathat felnőttképzést – TISZK-kel Megőrizheti kialakult kapcsolatrendszerét Fejlesztési forrásokhoz juthat Germánné Vastag Györgyi OIB elnöke

Az átalakítás rugalmassága A meglévő szakképzési évfolyamokon a szakképzés helyben felmenő /kifutó/ rendszerű szeptember 1-étől csak a szakképzést folytatók iskoláznak be a szakképzési évfolyamokra Germánné Vastag Györgyi OIB elnöke

Megválaszolandó kérdések Érdekeltség a szakképzési alap-gyűjtésben Érdekeltség a szakképzési alap-gyűjtésben Vállalkozások részvétele a szakképzésben Vállalkozások részvétele a szakképzésben Felnőttképzési jogosultság Felnőttképzési jogosultság Hátrányos helyzetű gyerekek, lemorzsolódás Hátrányos helyzetű gyerekek, lemorzsolódás Átjárhatóság, beszámíthatóság Átjárhatóság, beszámíthatóság Tanulói jogviszony Tanulói jogviszony TISZK-ek száma Germánné Vastag Györgyi OIB elnöke

További egyeztetések Igazgatókkal kiscsoportban, egyénileg október 20-ig Szakszervezetekoktóber 10-ig Pest megyeoktóber 15-ig Kamara, szakmai érdekképviseleti szervekoktóber 20-ig Felsőoktatási intézmények október 20-ig FOÉT-FOTnovember Germánné Vastag Györgyi OIB elnöke

Döntési pontok A struktúráról, alapító okiratokról: A struktúráról, alapító okiratokról:  Fővárosi közgyűlés 2007 november A benyújtandó pályázatokról: A benyújtandó pályázatokról:  Fővárosi Közgyűlés2008 január Módosított pedagógiai programokról:   Oktatási és Ifjúságpolitikai Bizottság2008. június Germánné Vastag Györgyi OIB elnöke

A tájékoztatás további lépései   Tantestületek   Szülők, diákok   Nyilvánosság Germánné Vastag Györgyi OIB elnöke

Köszönöm a Figyelmet! Germánné Vastag Györgyi OIB elnöke