Dr. Deák György András Zentiva HU Kft., ügyvezető igazgató

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
GP Consulting Pénzügyi Tanácsadó Kft.
Advertisements

Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
GKI Zrt., Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató március 10.
Dózsa Csaba, ügyvezető Budapest, május 28. GKI-EKI Egészségügykutató Intézet A patikák tulajdonosainak és vezető gyógyszerészeinek véleménye a gyógyszertárak.
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények
Fenntartható és megfelelő nyugdíjrendszer
Magyar Reklámpiac 2008 Reklám-média konferencia április 9. Mihálszki Zsuzsa.
Szemléletváltás: tőzsdei nyereségek adótervezése
Business Day 2009 Hogy látják a kutatók a jövőt? 2009.október 2. Mihálszki Zsuzsa TNS Media Intelligence.
Sales támogató kutatások a gyógyszeriparban Előadó: Malonyai Katalin
Repülőgép nagyjavítás. ÍRORSZÁGI PÉLDA Munkaterhelés és kapacitás összehangolása.
1 Dr. Szabó László, vezérigazgató Érték a brand mögött – a vállalati image szerepe a hatóanyag alapú felírásnál.
Fizetésképtelenné váló patikák Dr. Horváth Tamás Magyar Gyógyszerészi Kamara november 10.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
1 PV helyzetkép Az NCsT felülvizsgálata a napelemes trendek tükrében Horváth Attila Imre helyettes államtitkár Zöldgazdaság Fejlesztéséért, Klímapolitikáért.
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
Kérjük halkítsák le telefonjukat!
A szénhidrogén bányászat magyar gazdaságban betöltött szerepe
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
A mindenkori kormányzati intézkedés kritikája mindig szimpatikusabb mint saját hibáinkkal, gondjainkkal történő szembenézés. Dr. Illés BélaGöd 2007 nov.
Költségtani gyakorló feladatok
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Hogy mindenki jobban éljen! Adókedvezmény az átlagos és az átlag alatti keresetből élőknek.
Kapun kívüli logisztika A nagy kihívást egyre inkább az jelenti, hogy: -mely csatornákon (beszállítókon) keresztül, milyen költséggel és feltételekkel.
A Microsoft Windows Vista gazdasági hatásai Lehetőségek az ökoszisztéma számára Microsoft Innovációs Nap november 27. Komáromi Zoltán Ügyvezető igazgató.
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Mit ér a forint az egészségügyben ?
Mennyire gátolja a vevőkockázat magyarországi mértéke a gazdasági növekedést? 300 Mrd Ft a tét évente Előadó: Felfalusi Péter ügyvezető.
Versenytársból partner
Kicsit felelőtlen, kicsit vakmerő, de a miénk….
Egészségügy átalakítás előtt Nógrádi Tóth Erzsébet egészségügyi szerkesztő Világgazdaság Konszenzus az egészségügyért II. konferencia szeptember.
„Disputare necesse est” Dr. Buzás László a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének igazgatója november 7. GÖD.
Kertész Balázs Szinapszis Kft. Kutatási igazgató
Gajdácsi József Főigazgató-helyettes
Forráskivonás a gyógyszeriparból I. Csőd közeli patikák a gyártók szemével Szolyák Tamás Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete.
SZJA feladatok Gazdasági közjog. Szja 1. 1.Munkabér: Ft/hó jutalom: Ft, étkezési utalvány: 3.000Ft/hó 2. FB tag: Ft/hó 3. megbízási.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
A Magyar Köztársaság kormánya. A gyógyszer-gazdaságossági törvény eredményei és a patikaliberalizáció.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató december 4.
Kormányszóvivői tájékoztató. Tájékoztató a gazdaságról Dr. Veres János pénzügyminiszter szeptember 14.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülés az idős embereknek! Kormánydöntés a kiegészítő nyugdíjemelésről szeptember.
Készen állunk az egészségbiztosítási piacnyitásra
Költséghatékonyság a XXI. századi vállalatirányításban
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Gyógyszer(nagy)kereskedelem – Gyógyszer(nagy)kereskedelmi logisztika
GENERALI Alapkezelő Zrt. Nyugdíjpénztári megtakarítás a többi befektetés mellett Schuszter Péter vezérigazgató Generali Alapkezelő 2008/../.. Pénztárkonferencia.
? Államadósság Jól állunk-e vagy sem? Nagy a jólét, vagy éppen ellenkezőleg, romlik az élet minősége? Dübörög-e a gazdaság, vagy éppen ellenkezőleg, válság.
ADÓTÖRVÉNYVÁLTOZÁSOK Évi LXXVII tvr.. SZJA ADÓTÁBLA A évtől az összevont adóalapba tartozó jövedelmek esetében a személyi jövedelemadó alapja.
MVM Trade portfoliója 2009-ben
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
A médiaelemzések lehetőségei és buktatói GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft. Skultéty László 1/21.
Placebó vagy védőoltás? Tartós megoldást jelentenek-e a reformlépések, vagy csak hiszünk bennük? november 14. Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató.
Kibontakozás helyett gazdasági káosz Az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának csődje.
turizmusért felelős helyettes államtitkár
C.E.P.M. - Bruxelles, 12 janvier 2005 C.E.P.M. - Bruxelles, 12 janvier 2005 A GM növények termelésének helyzete a világon és az EU-ban...
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Nyugdíjrendszer átalakítása?
Befektetői csomag. NAGY BEVÉTELI LEHETŐSÉG! LIMITÁLT IDŐ 2011 áprilisig A MAGAS JÖVEDELEMÉRT.
MAGYARORSZÁGI GYÓGYSZERGYÁRTÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE HUNGARIAN PHARMACEUTICAL MANUFACTURERS ASSOCIATION Az utóbbi időszak intézkedéseinek hatása a hazai.
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Mikroökonómia gyakorlat
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
Előzmények, jellemzők munkavállaló, 2500 cég vagy vállalkozó,
A magyar biztosítási piac helyzete Pandurics Anett MABISZ Konferencia október 14.
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Munkaerőpiaci helyzetkép a salgótarjáni kistérségben Zaráné Kecskés Erzsébet Igazgató KKC-2008-V
A minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló kormányrendelet (B-súly rendelet) módosításának aktualitásai Komáromi Tamás (Healthware.
TÍZMILLIÁRDOKKAL KÁROSÍTOTTA MEG A MAGYAR CSALÁDOKAT A FIDESZ!
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Előadás másolata:

Dr. Deák György András Zentiva HU Kft., ügyvezető igazgató Póker stratégia, azaz 100 forintnak 50 a fele A vaklicit következtében jelentkező problémák a gyógyszergyártók szemszögéből Dr. Deák György András Zentiva HU Kft., ügyvezető igazgató

Európai kitekintés Generikus készítmények aránya az értékesítésben (2009) Nem generikus készítmények Generikus készítmények Értékesítés – Mrd US$ Értékesítés – Mrd Standard Unit A mennyiségi értékesítés közel 50%-át a generikus gyógyszerek jelentik, míg értékben alig 20%-át! (46% doboz; 32% érték; Magyarország: Q1.12 IMS) Forrás: IMS HEALTH http://www.imshealth.com/imshealth/Global/Content/Document/Market_Measurement_TL/Generic_Medicines_GA.pdf

Európai kitekintés Generikus piacrészesedés (% ) dobozban (2009) Japán Olaszország Spanyolország Magyarország Ausztrália Törökország Franciaország Cseh Köztársaság Brazília Egyesült Királyság Lengyelország Németország Kanada USA Forrás: IMS HEALTH http://www.imshealth.com/imshealth/Global/Content/Document/Market_Measurement_TL/Generic_Medicines_GA.pdf

Európai kitekintés Generikus követők átlagos száma Európában 11 hatóanyag esetében (2009) ≥ 5 elérhető generikum 3-4 elérhető generikum ≤ 2 elérhető generikum Vizsgált hatóanyagok: Genotropin Sandostatin Azactam Tienam Targocid Mycobutin Eligrad Zoladex Durogesic Lopidine Anexate Forrás:http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/healthcare/files/docs/generics_markets_012010_en.pdf

Európai kitekintés Generikusokat érintő szabályozók és ösztönzők Európában Forrás: IMS HEALTH http://www.imshealth.com/imshealth/Global/Content/Document/Market_Measurement_TL/Generic_Medicines_GA.pdf

Új generikus szabályozás Magyarországon (2011 július) VAKLICIT 32/2004 (IV.26.) ESzCsM rendelet Évente kétszer (április, október) A fix csoport referencia státuszáért való licitálás „vakon” A nyertes lesz a referencia termék Ehhez az árhoz viszonyítják a támogatás összegét Azon termékek kapják ezt a támogatást és írhatók közgyógyellátás terhére, amelyek: hatóanyag fix csoport esetén nem több, mint 5%-kal haladják meg a referencia termék napi terápiás költségét Terápiás fix csoport esetén nem több, mint 10%-kal haladják meg a referencia termék napi terápiás költségét Ez az ún. Preferált ársáv fogalma A nem preferált ársávba tartozó termékek 15%-kal kevesebb támogatást kapnak és nem írhatók közgyógyellátás terhére!

Eddigi vaklicitek eredménye gyártói szemszögből….. bizonytalan ugrások

Eddigi vaklicitek eredménye 2011. október 2012. április 905 termék ára csökkent Átlagosan 19,6%-kal A legnagyobb árcsökkentés 79,3% volt a bicalutamidok csoportjában A legtöbb termék árát, 79 darabot, az olanzapinok csoportjában csökkentették A legtöbbet csökkentő gyógyszercég 147 termék árát csökkentette 1106 termék ára csökkent Átlagosan 18,2%-kal A legnagyobb árcsökkentés 71,1% volt a risperidonok csoportjában A legtöbb termék árát, 79 darabot, az olanzapinok csoportjában csökkentették A legtöbbet csökkentő gyógyszercég 185 termék árát csökkentette Meddig lehet ezt folytatni? Azonos trenddel számolva a 2011. szeptemberi Gx átlagár ma 66%-on van, 2013 októberében 33%-on, önköltség alatt lesz, 2014 választások után 20%-os árszinten lesz. Mi váltja fel a vaklicitet? Valós hatóanyag-felírás, TB támogatás csökkenés + minimális térítési díj…..?

Eddigi vaklicitek eredménye

A vaklicit negatív következményei I. Betegeknek gyakori gyógyszercsere térítési díj növekedés a kivonások miatt csökkenő gyógyszerválaszték gyógyszerminőség?! Ellátási problémák rövidtávon: a kihirdetés és életbe lépés közötti 4-6 hét a nyertes nem tudja ellátni a piacot nem létező termékek nyerik a licitet

A vaklicit negatív következményei II. Bevétel kiesés Patikának csökken a patikák árrés tömege a támogatástól elesett gyógyszerek eladása drasztikusan csökken, vagy megszűnik (készlet selejtezés) A patikák negyede már most is veszteségesen működik (tavaly 50, idén 122 patika ellen indult felszámolás > 7x növekedés) Nagykereskedőnek csökken a nagykereskedők árrés tömege nő a patikák tartozás állománya a nagykereskedők felé Gyógyszergyárnak csökkenő bevételek, melynek hatása van a foglalkoztatásra tervezhetetlen készletgazdálkodás, gyártási kapacitás növekedés/csökkenés

Ellátási problémák I. 101 pref. áras gyógyszercsoportban csak egy preferált ársávba tartozó gyógyszer maradt, melynek (utolsó 6 hónap alapján számolt) átlagos piac részesedése: 5 csoportban <1% MS (de 2 egymást követő hónapban volt 1% MS) 23 csoportban 1-5% MS DOT-ban 15 csoportban 5-10% 22 csoportban 10-20% 22 csoportban 20-50% 14 csoportban +50%

Ellátási problémák II. betegek mindig más, elméletben az aktuálisan legolcsóbb új referencia gyógyszert/márkát kapnak patikai készletezés ellehetetlenítése (árrés tömeg > cash flow) készletgazdálkodás gyártói tervezhetetlensége

Mi a drága, mi az olcsó? Mi mennyit ér? 1 havi gyógyszer térítési díja: Carvedilol-Zentiva: 84 Ft Ramipril-Zentiva: 181 Ft Amlodipin-Zentiva 205 Ft 1 gombóc fagyi: 180-220 Ft 1 pohár sör: 200-300 Ft 1 kilogramm kenyér: 250-440 Ft 1 adag presszó kávé: +400 Ft

Tervezet HFIX csoportok esetén 5%-ról 10%-ra emelnék a preferált ársávot Jelenleg 1884 termék van a HFIX csoportokban ebből 700 termék van preferált ársávban ebből 123 terméknek 1% alatti a piaci részesedése (fantom készítmény) A kiszélesítés által plusz 239 termék kerülne preferált ársávba

A nyertesek….. All in …

A pókerben 1 nyertes van…... Egyirányú árazás/árcsökkentés (vs pl. finn rendszer) Beteg egészségi állapotban és élettartam kilátásokban Magyarország az OECD országok közül az utolsó (72 év) Nyugdíjkorhatár kitolásával az utolsó 5-6 évben az „aktív munkaképes korosztály” többsége krónikus beteg lesz Patikának Felírt vény expediálása (passzív) vs generikus csere/tender (aktív) Hálózatok nagyobb túlélési esélye?? Nagykereskedőnek fizetésképtelen patikák (lásd kórházi szegmens) Árrés tömeg maximalizálás/tender vs patikai igény

….. de a vaklicitben ki a nyertes? Gyógyszergyár, aki nyertes akar lenni (6 hónapig) Cél: Alacsony MS-el rendelkező és/vagy csökkenő eladású termék > növekedés MS maximalizálás (cég/termék akvizíció előtt) 15%-os TB támogatás különbség kihasználása, mint piaci előny (DE kompetítor azonos co-payment szintre leviszi az árat) De: Tervezhetetlen készletgazdálkodás + csökkenő volumen > növekvő önköltség Orvos látogatás + patikai aktivitás (évek során bevált sikeres stratégia feladása) Állam: a +1 millió foglalkoztatottból ki lesz/marad egészséges? …és ki a nyertes?..mi történik a vaklicit után? KÉRDÉS: 90% TB támogatású, 150,- Ft, vagy az alatti betegtérítés esetén hány forint lesz a térítés, ha 50%-ra csökken a TB támogatás?

Köszönöm a figyelmet!