Nemzeti Iskolagyümölcs-program - az európai iskolagyümölcs része - Bittsánszky Márton főosztályvezető-helyettes Miskolc május 21.
2 Európai uniós iskolai programok Iskolatej-program: 1977-től Iskolagyümölcs-program: 2009/2010. tanévtől Célok: –Agrárpiaci cél a termelői jövedelmek stabilizálása. –Táplálkozási és egészségügyi célok az egészséges táplálkozási szokások kialakítása, a túlsúlyosság és elhízás elleni küzdelem. –Újra megteremteni a kapcsolatot a termelők és a gyermekek (szüleik, tanáraik) között.
3 Szükségessége Csökken a lakosság zöldség-gyümölcs fogyasztása Növekszik a túlsúlyos és az elhízott gyermekek, felnőttek száma
4 Az európai és a nemzeti iskolagyümölcs- program 25 tagállam vesz részt (FI, SE, UK nem vesz részt). – iskola 8,6 millió tanulója Magyarországon folyamatosan nő a résztvevők száma.
5 Finanszírozás Uniós támogatási keret: –90,0 millió EUR/tanév –Mo.-n: 2,1 millió EUR/tanév indikatív forrás + 1,5-2,5 millió EUR/tanév Társfinanszírozási arány: –50%, ill. 75% –Mo.-n: 69% Támogatható költségek: –termékek, logisztika, elosztás, berendezések, kommunikáció, nyomon követés, értékelés költségei
6 Finanszírozás
7 A program legnagyobb haszonélvezői (2013/2014. tanév): Ország Uniós forrás (millió EUR) 6-10 éves gyermekek száma (millió fő) IT20,52,71 PL13,62,05 DE12,04,00 RO4,91,11 FR4,73,84 HU4,50,50 ES4,42,00 CZ4,20,45
8 Finanszírozás
9 A ténylegesen fölhasznált forrás (millió HUF) Az uniós támogatási keret kihasználtsága: 91,3-100%.
10 A célcsoport EU: bölcsődétől a középiskoláig igen változatos Mo.: az általános iskola 1-4., ill. 2013/14. tanévtől 1-6. évfolyama
11 A célcsoport A célcsoport részvételi aránya (%)
12 Termékkiosztás EU: –Kiosztott mennyiség: átlagosan: 45 adag/fő/év ES: 6 adag – FR egyes tartományai 144 adag –Egy adag mennyisége: átlagosan: 133 g/adag BE: 59 g – PL: 210 g Mo.: –Kiosztott mennyiség: adag/fő/év összesen: t friss termék és hektoliter gyümölcslé –Egy adag mennyisége: g/adag
13 Termékkiosztás EU: –Kiosztási gyakoriság átlagosan: 2,3 adag/hét DK, IE, LU, AT, RO: naponta 1 adag – EL: havonta 1 adag –A program hossza: 16 nap - 43 hét (teljes tanév) Mo.: –Kiosztási gyakoriság 2-4 adag/hét leggyakrabban 3, ill. 4 adag/hét –A program hossza: hét
14 Termékkör Friss és feldolgozott gyümölcs és zöldség: –Csak friss termék: 14 tagállam –Legalább 70%-ban friss termék: 7 tagállam Mo.-n 75%-ban friss termék, 25%-ban gyümölcslé Általában széles: –friss gyümölcs (déligyümölcs is) és zöldség,, gyümölcslé, aszalt gyümölcs, gyümölcssaláta, kompót, leves. Néhány tagállamban szűk termékkör: –pl. RO: alma; CZ: alma és gyümölcslé;
15 Kísérő intézkedések Nevelési célokat szolgálnak: –a gyümölcs- és zöldségágazatra, illetve az egészséges étkezési szokásokra vonatkozó ismeretek bővítése. Végrehajtásukban tanárok és szülők is közreműködhetnek.
16 Kísérő intézkedések A legjellemzőbb kísérő intézkedések az EU-ban: –Közvetlenül a mezőgazdasághoz kapcsolódó intézkedések: termelők látogatása, piaclátogatás, iskolakertek.
17 Kísérő intézkedések A legjellemzőbb kísérő intézkedések az EU-ban: –Közvetlenül a mezőgazdasághoz kapcsolódó intézkedések: főzés, kóstoltatás.
18 Kísérő intézkedések A legjellemzőbb kísérő intézkedések az EU-ban: –Oktatási intézkedések: oktatási anyagok a pedagógusok és a tanulók részére, nyomtatott tájékoztató anyagok, szemináriumok, továbbképzések pedagógusok részére.
19 Kísérő intézkedések A legjellemzőbb kísérő intézkedések az EU-ban: –Egyebek: egészséggel és táplálkozással kapcsolatos interaktív játékok, fotóverseny, kiállítások, iskolai újságok, jutalmak (ajándéktárgyak), rajzfilmek.
20 Kísérő intézkedések A leggyakrabban választott kísérő intézkedések Mo.-n: –apró ajándékok, verseny, pályázat, –iskolagyümölcs-honlap, –oktatás, –oktatási anyag készítése és alkalmazása (kötelező).
21 Jelentőség I. Rövid- és hosszú távon növeli a gyermekek zöldség-gyümölcs fogyasztását (kihatása lehet a szülők és tanáraik fogyasztására is) –Oka: az iskolák többségében naponta + 1 adag gyümölcs, zöldség vagy 100%-os gyümölcslé a tanulók hozzászoknak az egészségesebb termék napi rendszerességű fogyasztásához
22 Jelentőség II. Kedvező (egészségesebb) irányban befolyásolja a gyermekek étkezési szokásait –Oka: megkedvelik a friss gyümölcsöt, zöldséget, a 100%-os gyümölcslevet és a programból kikerülve is igénylik ezeket esetleg nassolni valót is ezek közül választanak a kísérő intézkedések révén bővülnek az ismereteik és tudatosabb fogyasztókká válnak
23 Jelentőség III. Közvetlen értékesítési lehetőség o 2012/2013. tanévben tonna friss zöldség-gyümölcsöt és hektoliter gyümölcslevet osztottunk ki; o 2013/2014. tanévben előreláthatólag tonna friss terméket és hektoliter gyümölcslevet fogunk kiosztani. Hosszú távon növekszik a friss zöldség és gyümölcs iránti kereslet, és ezen keresztül hozzájárul a termelői jövedelmek stabilizálásához. A személyes kapcsolatban és a jó minőségben rejlő promóciós lehetőségek (bevésődés)
24 Jelentőség IV. Elősegíti az ágazatok közötti együttműködést óta a program előkészítésében és végrehajtásában részt vesznek: Egészségügy EMMI OÉTI Mezőgazdaság VM MVH AKI Termelők, TÉSZ-ek, zöldség-gyümölcs TCS-k, TSZT-k Szakmai és érdekvédelmi szervezetek Oktatás EMMI KLIK Oktatási intézmények Pedagógusok szakmai szervezetei
25 A program fejlesztése Az uniós támogatási forrás megemelése 150 millió EUR-ra. A társfinanszírozási arány növelése 75%-, ill. 90%-ra. Mo.-n 86%-ra. A kísérő intézkedések támogathatók lesznek, és bővül a tárgyalandó témák köre.
26 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!