A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége a gyermekek egészséges táplálkozásában Dr. Martos Éva Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyenlőbb és egészségesebb társadalom
Advertisements

Directions: Answer all the below questions and ask your consultant to provide you with your results! Directions: Answer all the below questions and ask.
Alap Termékek.
Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége – hazai gyakorlatok, értékelés Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Budapest,
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Energia – történelem - társadalom
Készítette: Kovács Zsuzsanna május 29.
az általános iskolákban
Klemmné Lőrincz Ildikó
A Nemzeti Iskolagyümölcs-program fenntartói szemmel Páva Péter igazgató Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Pécsi Megyeközponti Tankerülete.
A Nemzeti Iskolagyümölcs-Program megvalósításának tapasztalatai a KLIK Debreceni Tankerületében Pappné Gyulai Katalin tankerületi igazgató Dr. Pakurár.
Pácsonyi Imre tankerületi igazgató
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
Zöldségfélék.
Sertéshús helye az egészséges táplálkozásban
A táplálkozás szerepe a daganatos betegségek megelőzésében
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Flavon max termékcsalád
Az egészséges táplálkozás lehetőségeiről
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
Budapest XIII. kerületi Cigány Kisebbségi Önkormányzat felmérése család bevonásával készített kérdőív kiértékelése.
A tételek eljuttatása az iskolákba
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
Élj Tovább 5 Évvel! Egy társadalmi felelősséget vállaló program a magánegészségügyben.
A magyar társadalom demográfiai helyzete, egészségi állapota az ezredfordulón. A szocializáció folyamata.
A főbb anyagcsere betegségek epidemiológiája
szakmérnök hallgatók számára
1 Szemléletváltás az ST-elevatióval járó acut myocardialis infarctus kezelésében a váci Jávorszky Ödön Kórház Kardiológiai Osztályán az elmúlt 35 év során.
Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon
Startolj Reggelivel! iskolareggeli program
A évi demográfiai adatok értékelése
A évi demográfiai adatok értékelése
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
Oszteoporozis ( csontritkulás ).
EDZŐKÉPZÉS A MŰKÖDÉS Bob Browaeys , 17: :00.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
Migrációról iskolásoknak Iskolai projekt
Zöldségek és gyümölcsök az egészséges táplálkozás tükrében
Iskolagyümölcs-program – végrehajtási tapasztalatok Angyal László igazgató Piaci Támogatások és Külkereskedelmi Intézkedések Igazgatósága Mezőgazdasági.
Nemzeti Iskolagyümölcs-program - az európai iskolagyümölcs része - Bittsánszky Márton főosztályvezető-helyettes Miskolc május 21.
Török Szabolcs tankerületi igazgató
Iskolagyümölcs-program – végrehajtási tapasztalatok Angyal László igazgató Piaci Támogatások és Külkereskedelmi Intézkedések Igazgatósága Mezőgazdasági.
Oktatás kiemelkedő fontossága
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Pharmanex BioPhotonic Scanner™
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
Szabó Márton Kopint –Tárki Zrt. ELÁRASZTJA A MAGYAR PIACOT AZ IMPORT ÉLELMISZER ?
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
Tanulói elégedettségvizsgálat ismertetése HJK
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége a gyermekek egészséges táplálkozásában Dr. Martos Éva Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet.
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A cukorbetegség, mint népbetegség Magyarországon
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Speciális életmódjellemzők gyermekkori elhízásban Papp Gabriella 1, Lengyel Dénes 1, Józsa Lajos 2, Gönczi Ferenc 3, Degrell István 1 DEOEC Pszichiátriai.
Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, 2012
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
A szervezet energiaforgalma
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Előadás másolata:

A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége a gyermekek egészséges táplálkozásában Dr. Martos Éva Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet

2,7 millió élet lenne évente megmenthető megfelelő mennyiségű zöldség-gyümölcs fogyasztással! Forrás: WHO Report, 2002

Zöldség-gyümölcs fogyasztás hatásai 1. Mennyiség Kockázat-csökkenés mértéke Betegség 2-4 adag - >8 adag 3% -14% Hipertónia kockázat 3-5 adag - >5 adag 7% - 17% CHD kockázat + 1 extra adag 7% 11% - 26% Agyvérzés kockázat 11% Nagy zöldség-gyümölcs fogyasztók 24% Elhízás Nagy zöldleveles zöldség fogyasztók 14% Cukorbetegség Forrás: Non-communicable Diseases Watch, January 2013

Zöldség-gyümölcs fogyasztás hatásai 2. Mennyiség Kockázat-csökkenés mértéke Betegség + 1 extra adag 50% Szájüregi daganatok + 100 g gyümölcs 27% 28% Gégerák Nyelőcsőrák + 100 g zöldség 11% + hagymafélék 46% Gyomorrák + 80 g gyümölcs 6% Tüdőrák + likopin-tartalmú zöldség, gyümölcs 11% - 19% Prosztatarák + keresztesvirágúak 20% 15% Hólyagrák Mellrák + 200 g gyümölcs Forrás: Non-communicable Diseases Watch, January 2013

A zöldségek és gyümölcsök protektív komponensei Izoflavonok, lignán E-vitamin Proteáz inhibítorok Növényi szterolok Limonén Flavonoidok Kumarin Indol Allium vegyületek Szaponinok Glükozinolát C-vitamin Szelén Karotin Fenolok Folsav Izotiocianát Rost Inozitol-hexafoszfát

This is whole food nutrition. 10,000 phytonutrients.

Fogyasszunk minél többféle színű zöldséget, gyümölcsöt! antociánok, polifenolok pl. áfonya, kékszőlő likopin, antociánok, polifenolok pl. vörös ribizli, paradicsom klorofill, folsav, kálium pl. zöldszőlő, kivi Β-karotin, lutein, zeaxantin pl. sárgarépa, narancs

A napi 400 grammnál kevesebb friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasztók aránya, OTÁP2009 Forrás: Sarkadi Nagy Eszter dr., Bakacs Márta, Illés Éva, Zentai Andrea, Lugasi Andrea dr., Martos Éva dr. Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat – OTÁP2009

Hogyan érhető el a ≥400 g/nap bevitel? Reggeli: 1 db közepes = 100 g Tízórai: 1 db közepes = 150 g Ebéd: 1 adag saláta = 150 g Uzsonna: 3 db közepes = 150 g Vacsora: 1 db kicsi = 50 g 400 g 600 g

Az egy főre jutó élelmiszerfogyasztás mennyisége (kg/fő), 2008 Jövedelmi tizedek Gyümölcsök Zöldségek (burgonya nélkül) 1 19,0 28,9 2 28,7 37,9 3 27,0 37,7 4 34,4 46,9 5 38,9 51,1 6 41,5 53,5 7 48,1 61,9 8 53,0 63,7 9 57,4 65,8 10 72,1 75,8 A legmagasabb és a legalacsonyabb jövedelműek fogyasztásának aránya 3,8 2,6 Forrás: KSH

TOP20 kockázati tényező 15/20 táplálkozási kockázati tényező Cardiovascular and circulatory disorders Cancer Diabetes, urogenital, blood and endocrine Topping the risk factors for all the deaths and disabilities accounted for in this study are of course dietary factors. The figure presented here on the left details the top 20 risk factors and the burden of disease they are associated with. Fifteen out of these 20 are directly or indirectly related to nutrition and physical activity. Forrás:Global burden of disease attributable to mental and substance use disorders: findings from the Global Burden of Disease Study 2010. pii: S0140-6736(13)61611-6. Lancet, 2013

IHD halálozási arány Daganatos halálozási arány

A magyar felnőtt lakosság közel 2/3-a túlsúlyos vagy elhízott!

WHO/COSI A magyar 7 éves gyerekek tápláltsági állapota, 2010 Lányok Fiúk Sovány Normál Túlsúlyos Kövér Minden 5. fiú és minden 4. lány túlsúlyos vagy elhízott!

„Az egészséges is lehet finom” program Táplálkozási ismeretek változása By the end of the program the knowledge of children improved significantly.

„Az egészséges is lehet finom” program Zöldség-gyümölcs fogyasztás változása, 2007 Változás (gramm) In all the three groups the daily F consumption increased especilly in the second and third groups where FV were also available.The most beneficial change in V intake was detected in the free snack group

„Az egészséges is lehet finom” program 1 éves utánkövetés 41% szerint több gyümölcsöt ettek az elmúlt évben 32% szerint több zöldséget ettek az elmúlt évben 43% szerint az osztálytársaknál is növekedett a gyümölcsfogyasztás Based on the results of the follow up questionnaires etc

Komplex értékelés az érintett szereplők bevonásával: VM MVH AKI Általános Iskolai Igazgatók Országos Szövetsége pedagógusok, szülők, gyerekek beszállítók OÉTI saját felmérései (OTÁP2009, COSI, iskolabüfé, OTEF2009)

Az IGYP eredményei az iskolák véleménye alapján Az iskolagyümölcs-program eredménye Az iskolák által adott pontok átlaga* A gyerekek rendszeresebben fogyasztanak gyümölcsöt 6,4 Minden iskolának részt kellene vennie az iskolagyümölcs- programban 6,3 Egészségesebb táplálkozási szokásokat alakított ki 5,7 A hátrányos helyzetű gyerekek táplálkozása javult 5,2 Segítséget jelent a családoknak 4,7 Hozzájárult a túlsúlyosság, elhízás elleni küzdelemhez 4,1 A kísérő programok (pl. plakátverseny, termelők meglátogatása) bővítették a gyerekek érdeklődési körét 3,5 Az iskolában lévő étel és ital automatákat, büféket kevesebbet látogatják a gyerekek 3,4 Javult az iskola és a szülők kapcsolata 2,9 Maximális pontszám 7. (1-es ha kevésbé, 7-es ha teljes mértékben egyetért az állítással.)

JAVASLATOK AZ IGYP EREDMÉNYESSÉGÉNEK NÖVELÉSÉRE Országos és helyi média lehetőségek kihasználása Különböző szintű konferenciák szervezése az érintettek bevonásával IGYP márka/arculat felépítése, kialakítása A program célcsoportjának kiterjesztését a felső tagozatos tanulókra, pedagógusokra A programban nem részt vevő iskolák, fenntartóik személyes megszólítása A szülők és gyermekek bevonásának erősítése Az oktatás (egészséggel összefüggő ismeretek és gyakorlat) kötelező kísérő intézkedés legyen az iskola felelősségével ….

Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége Az egészséges táplálkozási szokások – megfelelő mennyiségű zöldség-gyümölcsfogyasztás – kialakításával a betegségek megelőzése. Kiemelt jelentőségű a gyermekkori elhízás megelőzésében már minden 3. 6-9 éves korú gyermek túlsúlyos/elhízott az EU-ban arányuk nő, 2008-ban minden 4. gyermek volt túlsúlyos/elhízott A kövér gyermekek jelentős része kövér felnőtt lesz, így fokozott a későbbi cukorbetegség, egyes daganatok, szív- és érrendszeri betegségek, mozgásszervi és mentális betegségek kockázata A gyerekkori szokások fennmaradnak felnőtt korban

High Level Conference on Nutrition and Physical Activity High Level Conference on Nutrition and Physical Activity * 25/2/2014 – 26/2/2014 EU Action Plan on Childhood Obesity 2014-2020