Hipotézis vizsgálat (2)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Összetett kísérleti tervek és kiértékelésük:
Advertisements

Hipotézisvizsgálat az adatforrás működési “mechanizmusát” egy véletlen eloszlás jellemzi az adatok ismeretében megfogalmazódnak bizonyos hipotézisek erre.
Gyakorlati probléma 20 különböző gyógyszert próbálunk ki, t-próbával összehasonlítva a kezelt és a kontrol csoportot A nullhipotézis elfogadásáról vagy.
Hipotézis-ellenőrzés (Statisztikai próbák)
I. előadás.
II. előadás.
BECSLÉS A sokasági átlag becslése
Összetett kísérleti tervek és kiértékelésük
3. Két független minta összehasonlítása
A többszörös összehasonlítás gondolatmenete. Több mint két statisztikai döntés egy vizsgálatban? Mi történik az elsõ fajú hibával, ha két teljesen független.
Feladat Egy új kísérleti készítmény hatását szeretnék vizsgálni egereken. 5 féle dózist adnak be 5 vizsgált egérnek, de nem sikerült mindegyik egérnek.
Boda Krisztina PhD SZTE ÁOK Orvosi Informatikai Intézet
Mérési pontosság (hőmérő)
Becsléselméleti ismétlés
Kísérlettervezés DR. HUZSVAI LÁSZLÓ SELYE
STATISZTIKA II. 5. Előadás Dr. Balogh Péter egyetemi adjunktus Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék.
Statisztika II. IX. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Mintavétel Mintavétel célja: következtetést levonni a –sokaságra vonatkozóan Mintavétel.
Regresszió és korreláció
E L E M Z É S. 1., adatgyűjtés 2., mintavétel (a teljes sokaságot ritkán tudjuk vizsgálni) 3., mintavételi információk alapján megállapítások, következtetések.
Statisztika II. IV. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Statisztika II. II. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Előadó: Prof. Dr. Besenyei Lajos
Az élővilág kutatásának matematikai, statisztikai eszköztára
Varianciaanalízis 12. gyakorlat.
Hipotézisvizsgálat (1. rész) Kontingencia táblák
KÉT FÜGGETLEN, ILL. KÉT ÖSSZETARTOZÓ CSOPORT ÖSZEHASONLÍTÁSA
Nem-paraméteres eljárások, több csoport összehasonlítása
Statisztika II. VIII. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Statisztika II. III. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Kvantitatív módszerek
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Nemparaméteres próbák Statisztika II., 5. alkalom.
Nemparaméteres próbák
A statisztikai próba 1. A munka-hipotézisek (Ha) nem igazolhatók közvetlen úton Ellenhipotézis, null hipotézis felállítása (H0): μ1= μ2, vagy μ1- μ2=0.
Egytényezős variancia-analízis
STATISZTIKA II. 3. Előadás Dr. Balogh Péter egyetemi adjunktus Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék.
STATISZTIKA II. 6. Előadás Dr. Balogh Péter egyetemi adjunktus Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék.
Kvantitatív Módszerek
Valószínűségszámítás
7. Csoportok és változók sztochasztikus összehasonlítása (összehasonlítások ordinális függő változók esetén)
Gazdaságstatisztika 19. előadás Hipotézisvizsgálatok
Gazdaságstatisztika 18. előadás Hipotézisvizsgálatok
Gazdaságstatisztika 16. előadás Hipotézisvizsgálatok Alapfogalamak
Hipotézis-ellenőrzés (Folytatás)
Alapsokaság (populáció)
Várhatóértékre vonatkozó próbák
t A kétoldalú statisztikai próba alapfogalmai
Hipotézisvizsgálat v az adatforrás működési “mechanizmusát” egy véletlen eloszlás jellemzi v az adatok ismeretében megfogalmazódnak bizonyos hipotézisek.
Paleobiológiai módszerek és modellek 4. hét
I. előadás.
A szóráselemzés gondolatmenete
Vargha András KRE és ELTE, Pszichológiai Intézet
Kapcsolat vizsgálat II: kontingencia táblák jelentősége és használata az epidemiológiában, diagnosztikában: RR, OR. Dr. Prohászka Zoltán Az MTA doktora.
Összetett kísérleti tervek és kiértékelésük Többszempontos varianciaanalízis-modellek (keresztosztályozások, blokkelrendezések)
Bevezetés, tippek Ea-gyak kapcsolata Statisztika II -más tárgyak kapcsolata Hogyan tanulj? Interaktív órák, kérdezz, ha valami nem világos! tananyag =előadások.
Konzultáció november 19. Nemparaméteres próbák, egymintás próbák
Paraméteres próbák- gyakorlat
Hipotézisvizsgálatok Paraméteres próbák
Kiváltott agyi jelek informatikai feldolgozása 2016
Hipotézisvizsgálatok általános kérdései Nemparaméteres próbák
II. előadás.
Kvantitatív módszerek MBA és Számvitel mesterszak
Gazdaságstatisztika konzultáció
Kvantitatív módszerek
Hipotézisvizsgálatok Paraméteres próbák
Gazdaságinformatikus MSc
1.3. Hipotézisvizsgálat, statisztikai próbák
3. Varianciaanalízis (ANOVA)
A normális eloszlásból származó eloszlások
Előadás másolata:

Hipotézis vizsgálat (2) Paraméteres próbák (szórás vizsgálatok, “z” és t próbák) Nem-paraméteres eljárások

A z próba gondolatmenete (egy mintás, két mintás) A minták (1 vagy 2 darab) normális eloszlásból származnak Független minták Véletlen minták (randomizálás) A populáció szórása ismert () A populáció várható értékét () vagy ismerjük, vagy nem Null hipotézis: a minták közös populációból származnak (v1=v2) Null hipotézis következménye: (s12=s22=  ) A mintákból becslést készítünk a a mintaátlagok különbségére. A mintaátlagok különbségét osztva a mintaátlagok szórásával (az ismert populációs szórásból számítva, azaz osztva n-el) a “z” eloszlást követő statisztikát kapunk. A z statisztikát kiszámoljuk, és megvizsgáljuk, mi a valószínűsége, hogy a nullhipotézis érvényessége mellett a számolt z értéket kapjuk. Előre tervezett (a priori) módon egyoldali, vagy kétoldalú összehasonlitást végzünk

Z score, standard score, critical ratio z transformation Az adatoknak az átlagtól való eltérését fejezi ki standard deviáció (szórás) egységében Ez a képlet a minta átlagot transzformálja a nulla várható értékű és 1 szórású standard normális eloszlásra

Standard normális eloszlás

Egyoldalú, vagy kétoldalú hipotézis Ha a vizsgálat előtt (a priori) van okunk feltételezni, hogy ha van változás, akkor az csak az egyik irányban lehetséges, akkor egyoldalú hipotézist vizsgálunk. Ekkor H0: m1=m2, H1: m1>m2 A kétoldalú hipotézis esetében H0: m1=m2, H1: m1<>m2

Ha a populáció tulajdonságait a mintából becsüljük: t próbák Feltételezzük, hogy a minták normális eloszlású populációból származnak, ellenőrizzük is, ha lehet.

A t próba gondolatmenete (Student féle t próba, egy mintás, két mintás) A minták (1 vagy 2 darab) normális eloszlásból származnak Független minták Véletlen minták (randomizálás) Null hipotézis: a minták közös populációból származnak (1=2) Null hipotézis következménye a szórásra: 1=2 A két variancia becslés hányadosa az F1,2 eloszlást követi (F1,2 = s12/s22) Az F próbával vizsgáljuk, az s12 és az s22 megfigyelt értékei mennyire valószínűek a nullhipotézis mellett Ha a minták egy sokaságból valók (a nullhipotézis érvényes), akkor teljesül, hogy F1,2 eloszlásának várható értéke F1,2 = 1 Ha p<0,05 arra, hogy F1,2 = 1, akkor elvetjük a nullhipotézist

A t próba gondolatmenete (folytatás) A mintákból becslést készítünk a mintaátlagok különbségére, és a különbség szórására (), felhasználva mind a két minta szórását. A mintaátlagok különbségének és a közös varianciabecslésnek hányadosa a “t” eloszlsát követi, sz.f.=(n1+n2-2) szabadságfokkal. A t statisztikát kiszámoljuk, és megvizsgáljuk, mi a valószínűsége, hogy a nullhipotézis érvényessége, és sz.f. szabadságfok mellett a számolt t értéket kapjuk. Előre tervezett (a priori) módon egyoldali, vagy kétoldalú összehasonlitást végzünk

A t eloszlás (család, sz.f.=10)

t eloszlás, df=10 , x tengely (-15, 15)

t eloszlás , n=2, df=1 , x tengely (-15,15)

Egyszerű feladatok: átlag(ok) becslése, összehasonlítása Egy átlag becslése, standardhoz hasonlítása Egy átlag, nem illeszkedik a normális eloszláshoz: önkontrollos csoportok, “matched pairs”, az átlagos differencia, és konfidencia intervalluma Wilcoxon féle előjeles rangpróba kétmintás t próba Mann-Whitney U, vagy Wilcoxon rangösszeg próba