Kordás László 2007. december Társadalmi Párbeszéd Központ.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A időszak végrehajtási intézményrendszere
Advertisements

«Szociális partnerek részvétele az európai szociális párbeszédben: melyek a szociális partnerek igényei?» Európai szociális partnerek közös projektje Záró.
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
Az OFA támogatási tevékenysége Programok ben.
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Szakszervezet és az Üzemi Tanács
”PRO-TEAM” REHABILITÁCIÓS NONPROFIT KFT. Versenyszféra Fórum „Munkaerő-piaci szolgáltatások a „Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP /
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
Az SZMM lehetséges szerepe Nemzeti tanácskozás a hajléktalanügyet támogató információs rendszerek kialakításának lehetőségeiről december 5.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Találkozások és mélyebb együttműködés a magyar-szlovén határtérségben A Reg-Net projekt bemutatása Készítette: Polgár Tibor és Győrffy Gábor.
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Lux Judit CSc Neokorporatív gyakorlat és mediáció Magyarországon(2) november 28.
1 szociális párbeszléd magyarországon © kurtán sándor 2010 érdekérvényesítés és érdekegyeztetés az eu-ban
Határon átnyúló vitarendezés. Bevezetés határon átnyúló viták nehézségei különböző nyelv jogismeret hiánya, fogyasztói jogvitákban különösen.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
A Magyar Köztársaság kormánya
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
A Regionális Munkaügyi Tanácsok foglalkoztatási paktumokban való részvételi lehetőségei Balatonvilágos
Balatonszemes Június A villamos energia közszolgáltatási helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Európai Vegyipari Szociális Párbeszéd Bizottság Balatonszemes.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
HEFOP 2.1 Pályázati Kiírás Projektindító február 14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
A foglalkoztatáspolitikai érdekegyeztetés formái Dr. Bényei Andrásné február 28.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
Ágazati kapcsolatok és szociális párbeszéd az EMCEF-ben Balatongyörök, április 29.
Magyar Bányászati Szövetség Magyar Bányászati Szövetség 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1)
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
A középszintű érdekegyeztetés és szociális párbeszéd Magyarországon.
A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program 1.3. A nők munkaerőpiaci részvételének támogatása, a család és a munka összehangolásának segítése november.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
Biztonság és Partnerség Társadalmi vita - Zárókonferencia szeptember 2. Budapest Az egészségügy feladatai 2010-ig Dr. Székely Tamás miniszter.
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
EVDSZ Budapest, A vizsgálat célja annak feltérképezése, hogy a magyar gyakorlatban hogyan érkeznek el a hazai ágazati vállalati dolgozókhoz.
1 „Út a munkához” program Szűcs Erika november 24. Budapest.
Magyarország az EU egyik soros elnöke 2011-ben Oktatás és munkavédelem a bútor- és faiparban március 11. Tihany Kónya Márton ELTE ÁJK Politikatudományi.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A tanácsadás szerepe és jellemzői a munkaügyi mediációban 2013.március 21.
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában Pirisi Károly főigazgató Foglalkoztatási és Szociális Hivatal.
A szociális partnerek és az EU elnökség Magyarország az EU egyik soros elnöke ben TPK Konferencia, május 28. Dr. Arató Krisztina ELTE ÁJK Politikatudományi.
Munkaerőpiaci-szolgáltatásokat végző szervezetek lehetőségei
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
A Nemzeti Pályaorientációs Tanács (NPT) és a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok (RFKB) együttműködése TÁJÉKOZTATÓ ANYAG az RFKB pályaorientációs.
TOGETHER WITHOUT BORDERS ÎMPREUNĂ FĂRĂ FRONTIERE EGYÜTT HATÁROK NÉLKÜL
Társadalmi Párbeszéd Osztály: ágazati párbeszéd bizottságok (ÁPB)
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ

Előzmények  december Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) létrehozása  1990 az OÉT-ből létrejön az Érdekegyeztető Tanács (ÉT)  Országos Munkaügyi Tanács (OMT)  2002 OÉT újjáalakulása (Ágazati, bipartit párbeszéd fejletlen - hiányoznak az intézmények - akadály az EU fórumrendszerébe történő bekapcsolódásnak)

Az ágazati párbeszéd intézményrendszerének kialakulása  2000 november Gazdasági Minisztérium döntés PHARE projektről, átfogó ágazati paritásos rendszer létrehozása,  2002 május Magyar Köztársaság, Dán Munkaerőpiaci Hatóság „Partnerségi ikerprogram”,  2003 március a kormány „Biztosítja az Ágazati Párbeszéd Bizottságok (ÁPB) működésének jogi -, pénzügyi feltételeit, intézményi, működteti az Ágazati Tanács Titkárságát.” (2004. január 15-től ÁPBT.)

A Társadalmi Párbeszéd Központ (TPK) felállítása  2003 nyara FMM előterjesztés a kormánynak Intézményi keretet biztosító TPK létrehozása az ÁPB-k tevékenységéhez, (forráshiány, döntés nem)  2003 szeptember FMM kezdeményezésre OFA Kuratórium – OÉT döntés esetén – képes és kész a TPK befogadására  2003 november FMM program Ágazati Párbeszéd Központ  2006 november SZMM döntés január 1-től Társadalmi Párbeszéd Központ felállítása

A Társadalmi Párbeszéd Központ szervezete  A Foglalkoztatási és Szociális Hivatalba (FSZH) integrált szervezet  A TPK szervezete Társadalmi Párbeszéd Központ Ágazati Párbeszéd Központ (ÁPK) Ágazati Párbeszéd Titkárság Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálat (MKDSZ)  Fő feladat az ágazati párbeszéd megerősítése (szakértői bázis és háttér, adatbázis, információ, képzés, konferencia) a szociális partnerek nemzetközi kapcsolatai fejlesztésének elősegítése, a munkaügyi kapcsolatok ágazati szintjének, a párbeszéd kultúrájának fejlesztése.

Társadalmi Párbeszéd Központ feladatai Az OÉT az ÁPB-k és az MKDSZ működésének segítése. A.) Az OÉT tekintetében:  a munkavállalói és munkáltatói érdekképviseleteinek, az EU Tagállamként Működés Programjából adódó feladatai ellátásának támogatása, megerősítése,  a szociális partnerek szakértői munkaügyi kapcsolatai posztgraduális képzésének támogatása,  a programok, a feladatok ellátásának finanszírozását biztosító költségvetési terv elkészítése,  a támogatási program tervezése, a programok dokumentációjának előkészítése,  a programok megvalósulásának nyomon követése.

Társadalmi Párbeszéd Központ feladatai B.) Az ÁPB-k tekintetében:  a szociális (bipartit) párbeszéd interakciós folyamatának segítése,  a konzultációs (tripartit) együttműködés megteremtésében történő kezdeményezés (tárcák, tárcafelelősök),  az Európai Unióban meglévő ágazati szociális párbeszéd és konzultáció szakmai támogatása,  az ágazatok hazai képviselői bekapcsolásának segítése az európai ágazati párbeszédbe,  az európai mintára felállítandó Kapcsolattartó Fórum – ágazatok közötti információcsere fóruma – létrehozása,  a saját kezdeményezésű megállapodások elősegítése.

Társadalmi Párbeszéd Központ feladatai C.) Az MKDSZ tekintetében:  intézményes, szervezett, állandósult kapcsolat kialakítása az MKDSZ és az ÁPB-k között,  az MKDSZ tevékenységének megismertetése a vállalkozások körében,  az eredményes közvetítések nyilvánosságának biztosítása,  az MKDSZ ügyfélkörének bővítése, tevékenységi körének növelése (pl. jogviták terén),  a közvetítői tapasztalatok figyelembevétele a rendezett munkaügyi kapcsolatokat elősegítő jogszabályoknál.

Integrálódás az európai párbeszéd rendszerébe Négy évtizedes múlt, jelenlegi formában a Bizottság május 20-i határozata alapján. Két közösségi dokumentum: 1. Szociálpolitikai menetrend központi eleme a munkaügyi kapcsolatok minőségének javítása 2. Az Európai Bizottság Közleménye az európai szociális párbeszéd az innováció, a változások mozgatórugója két cél: a) minél több témakörben tárgyalás és megállapodás b) gyakorlati, kézzelfogható eredmények a lisszaboni stratégia megvalósítása érdekében.

Köszönöm a figyelmet!