SZEMPONTOK AZ ÖNÁLLÓ TERVEZÉSHEZ

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
CSATORNAMÉRETEZÉS Egy adott vízhozam (Q) szállításához szükséges keresztszelvény meghatározása a cél, műszaki és gazdaságossági szempontok figyelembevételével,
Advertisements

A környezetszennyezés forrásai
A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
A Duna-Tisza közi hátság vízgazdálkodás-fejlesztése a fenntartható vízügyi politika alapelvei szerint Dr. Madarassy László c. docens BME Vízépítési és.
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
„Tapolca-patak revitalizációja”
Az árvízvédelem korszerűsítésére
Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Településüzemeltető Szakirányú továbbképzési szak /szakmérnöki képzés/
A savanyú talajok javítása
Vízelvezetés. Megoldások, tervezendő műtárgyak. Részletrajzok.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
Környezeti kárelhárítás
HASZNÁLT HÉVIZEK FELSZÍNI BEFOGADÓBA TÖRTÉNŐ BEVEZETHETŐSÉGE,
TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI
Hajózással kapcsolatos emberi tevékenységek
Természeti erőforrások védelme
A folyók földrajza.
„NYUGAT MAGYARORSZÁGI EGYETEM, ERDŐMÉRNÖKI KARÁHOZ TARTOZÓ ÉLŐ NÖVÉNYGYŰJTEMÉNY (BOTANIKUS KERT) TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET REKONSTRUKCIÓJA ” „GYŰJTEMÉNYES.
Talaj.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Települési vízgazdálkodás I. 3.előadás
A folyóvízi erózió matematikai leírása
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
Sárréti TK.. Sárréti TK. A Nádor-csatorna kármentesítési programjának következményeként a mederben jelentősen javul a víz minősége. Ez lehetőséget.
AQUIFER Kft.. A diagnosztikai vizsgálat célja: a vízbázis megismerése a lehetőségek szerinti legteljesebb mértékben.
Vízkárelhárítás Vízmosások rendezése
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
A tavak eutrofizációja
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Készítette: Fülöp Roland
"Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa. Az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával." „Célkeresztben.
A vízfolyás-szabályozás alapjai Az áteresz-tervezés elve Sándor Balázs BME Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék.
KISVÍZFOLYÁSOK ÖKOLÓGIAI MEDERRENDEZÉSE
Sándor Balázs BME Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
Egyenletes vízmozgás prizmatikus medrekben
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Rekonstrukció Alapfogalmak. A felújítást - rekonstrukciót kiváltó okok Elhasználódás Meghibásodások Szállított közeg minősége Elavulás Költség csökkentés.
Folyók felszínformálása
VíZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI ÉS ÁRVÍZKOCKÁZAT-KEZELÉSI TERVEK összehangolása ORSZÁGOS FÓRUM A VGT2 és AZ ÁKKT1 ÖSSZEHANGOLÁSA Simonffy Zoltán.
Az önkormányzatok településfejlesztési
JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI PROBLÉMÁK ÉS SZEREPÜK A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SORÁN A módszertan és a feltárt jelentős vízgazdálkodási problémák.
„A Tisza tó vízgazdálkodásának jelene és jövője” VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A Tisza tó tervezett intézkedéseinek.
Árvízi sajátosságok és tervezett fejlesztések a TIVIZIG területén Az
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS ENERGIAIPART ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS SZAKMAI FÓRUM VÍZERŐMŰVEK HATÁSA A VIZEK ÁLLAPOTÁRA,
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
A duna RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM hidromorfológiai problémák megoldása a vgt-BEN, az árvízvédelemmel és a ???
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA A RÁBA ALSÓ SZAKASZ ÉS A HANSÁG TÉRSÉGÉBEN SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM Természeti értékek a Rába alsó szakasz.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS TERMÉSZETVÉDELMET, VÉDETT TERÜLETEKET ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM A FELSZÍNI VIZEK ÖKOLÓGIAI.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA
A Vízgyűjtő-gazdálkodási terv felülvizsgálata a Rába alsó szakasz és a Hanság térségében SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM PROBLÉMÁKRA ADHATÓ VÁLASZOK,
A VGT MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI - VIZEK MENNYISÉG VÉDELME, VÍZHASZNOSÍTÁS, BELVÍZGAZDÁLKODÁS” ORSZÁGOS SZAKMAI.
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VGT INTEGRÁCIÓS SZEREPÉNEK ÉRVÉNYESÍTÉSE ÁRVÍZVÉDELMI ÉS BELVÍZ-GAZDÁLKODÁSI.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
Éghajlatváltozás – víz Nováky Béla a Nobel-békedíjas IPCC tagja Budapest, április 11. Tiszai Alföld Jövőkép Építés (TÁJ-KÉP) MTA Talajtani és Agrokémiai.
A klímaváltozás hatása és ellensúlyozása a mezőgazdaságban Fehér Ferenc okleveles építőmérnök (Budapesti Műszaki Egyetem) c. egyetemi docens (Szent István.
Folyóvíz felszínformálása Csak eljegesedett és sivatagos területen nincs A munkavégző képesség függ: a, meder esésétől (áramlás sebessége) b, vízhozamtól.
A Tisza árvízi szabályozásának közgazdasági elemzése
Az elsivatagosodás.
Hajózással kapcsolatos emberi tevékenységek
FRAGMENTS of NATURE / TERMÉSZETI TÖREDÉKEK
Ingatlan fogalma december 27..
A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr,
ÉRTÉKELEMZÉS ÉS VÍZGAZDÁLKODÁS
Előadás másolata:

SZEMPONTOK AZ ÖNÁLLÓ TERVEZÉSHEZ PATAK ÉS HOLTÁG REVITALIZÁCIÓ NÉVVÁLASZTÁSI VÁLTOZATOK: TERMÉSZET HARMONIKUS VÍZFOLYÁS RENDEZÉS VÍZFOLYÁS EREDETI ÁLLAPOTÁNAK HELYREÁLLÍTÁSA HOLTÁG REHABILITÁCIÓ VÍZFOLYÁS REKONSTRUKCIÓ VÍZFOLYÁS KREÁCIÓ Dr. Madarassy László SZEMPONTOK AZ ÖNÁLLÓ TERVEZÉSHEZ

A vízfolyások „kordában tartásának”, vagy megfékezésének hagyományos útjai

A vízfolyások sokszor félelmet keltenek, … joggal

Óvatosan szabad eljárni Óvatosan szabad eljárni! Mátrakeresztesen a Csörgő-patak természet-harmonikus rendezése katasztrófához „villám-árvízhez” vezetett „Rövid idő alatt felhőszakadás formájában nagy mennyiségű csapadék hullott le a völgyben fekvő falu környékén található patakok vízgyűjtő területére, így azok gyorsan és nagymértékben felduzzadtak. A medréből kilépő Csörgő- és Kövicses-patak iszappal és több tonnás kődarabokkal borította el a települést, az özönvíz összességében egymilliárd forint körüli kárt okozott.”

A természet harmonikus módszerek iránti igény kialakulásának okai (megegyezik a tájépítészet kialakulásának okaival) a természeti erőforrások csökkenése, a gazdasági ágazatok területéhsége, a környezeti ártalmak növekedése, a társadalmi kontrol igénye, az optimalizálás kényszere, az „érintetlen” helyek iránti kereslet növekedése, az ökológiai szempontokat előtérbe helyező döntés előkészítési módszerek iránti igény.

A hagyományos és a természet harmonikus tervezés összehasonlítása egyenes vonalvezetés, meanderező vonalvezetés, szabályos prizmatikus keresztszelvények, „lekerekített” és változó keresztszelvény alak, azonos fenékesés, változó fenékesés, sima (burkolt) meder, benőtt élőhely, növénytelepítés az élőhely hiánya, fajgazdagság, öntisztulás hiánya miatt rossz vízminőség, jelentős öntisztulás által jobb vízminőség, a tájidegen építőanyagok túlsúlya, helyi és term. építőanyagok és biotechnika alkalmazása, egyfunkciós megoldások alkalmazása tájesztétikai megoldások alkalmazása

A természetharmonikus megoldás többfunkciós műszaki: – a partvédelem, – a rézsű felületek védelme a csapadék, a szél és a fagy ellen, – a rézsű állékonyság növelése a talaj-gyökérzet által, gazdasági: – építési és fenntartási költségek csökkentése, – rekreációs és pihenési használható területek, ökológiai: – kedvezőbb mikroklíma, – a talajvízháztartás javítása a tározás által, – talajképződés, illetve humuszképződés elősegítése, – élőhely teremtése a növények és az állatok számára, – a vízfolyás öntisztuló képességének javítása, esztétikai: – a vonalvezetés tájharmonizálása, – a műtárgyak és épített elemek tájba illesztése.

Hogyan lehet az általános célokat természet-harmonikus vízépítési megoldásokkal teljesíteni? A természet harmonikus (természet közeli) megoldásokat a természettől leshetjük el, mert: a természet megmutatja a hidraulikailag helyes meder formát (pl. összetett lefolyási keresztszelvény, parabola szelvény, görgeteges meder, meanderező meder) a természeti elemek megfigyelésével kiválasztható a statikus és dinamikus terheléseknek ellenálló műszaki megoldás (pl. kövek, fák és anyagok), a természet maga formálja a medret vízhozamával és hordalék szállításával; ez alapján meghatározható az önmagát fenntartó meder, ezáltal az optimális gazdasági cél is teljesülhet a környezet vízháztartását legjobban a természet biztosítja (ökológiai cél)

hagyományos mintakeresztszelvény Az átépítést igénylő hagyományos mintakeresztszelvény

ESETTANULMÁNY: A Dobl patak rendezése mérnökbiológiai módszerekkel kukoricaföld betonlap Egyenes meder

A meanderek kialakulásának elősegítésére fa fenékküszöbbel vagy fenékbordával A mederben a sodorvonalat az egyik part irányába eltoljuk, e miatt ezt az oldalt a kimosódás ellen jobban kell védeni.

A meanderek kialakulásának elősegítésére sarkantyúval és a veszélyeztetett oldalon a rézsűláb védelem farönk fallal

1. példa: Part(rézsüláb)védő fa cölöpfal

2. példa: Fa cölöpfal (Krainer fal) fűzfa dugványokkal megerősítve

3. példa: Háromszög sarkantyú, rézsűvédelem kókusz szövettel

4. példa: Geotextilia henger fűzfa dugványokkal erősítve

5. példa: Szakadópart madár fészkelő üregekkel

6. példa: Torkolati szakasz kialakítása fenéklépcsővel, rézsűvédelem Krainer fallal

7. példa: Rézsűláb védelem farönkökkel és fenékküszöb

A mintakeresztszelvény megválasztásának ökológiai szempontjai

Vízpótlás elvi tervezési Indokolt-e holdmeder esetén a vízpótlás, A természet harmonikus megoldásoknál milyen szerepe van a mesterséges vízpótlásnak, Milyen legyen a holtág „természetes” vízjárása? Lehetőségek: vízpótlés a csapadékvíz átmeneti tározóból, Talajvízből történő pótlás, Cseszmei-vízből beeresztés vagy szivattyúzás, Cső-kutakból rétegvíz kitermeléssel vízpótlás.

A fenéklépcső és fenékküszöb

A természet harmonikus megoldások ismereti háttere (Mérnökbiológia avagy biotechnika alkalmazása kisvízfolyások rendezésénél) A mérnökbiológiai építési mód biológiai ismereteken alapuló, a vízépítésben és a földmű-építésben alkalmazott mérnöki építő technikát jelenti. A kisvízfolyások rendezésénél főleg mérnökbiológiai módszereket (biotechnikát) alkalmazunk, vagyis élő építőanyagokat és/vagy élettelen anyagokat kombinálva használunk. Mérnökbiológiai hangsúlyozottan foglalkozik a művi létesítmények tájba illesztésével, vagyis a tájesztétikai szempontok figyelembevételével.

Mérnökbiológiai műtárgyak biztonsága 0,5 – 3 év intenzív fenntartás mellett biztonság mérnökbiológiai építési mód hagyományos építési mód építés idő

Egy régi példa: Rézsűláb védelem rőzsekolbásszal