Láng István FOLYÓINK VÍZGAZDÁLKODÁSÁNAK IDŐSZERŰ KÉRDÉSEI Vizeink rákfenéi és az eretnek gondolatok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
Advertisements

A Duna-Tisza közi hátság vízgazdálkodás-fejlesztése a fenntartható vízügyi politika alapelvei szerint Dr. Madarassy László c. docens BME Vízépítési és.
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
Vízgazdálkodás- Duna stratégia
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség.
A vízjog időszerű kérdései
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
Az árvízvédelem korszerűsítésére
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Hidrológiai monitoringrendszerek
9. szekció: Társadalmi válaszok, civil szektor Kalincsák István, Városfejlesztési és Fenntartási osztályvezető.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az EU többéves pénzügyi kerete
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Vízkárelhárítási főosztályvezető
Felszín alatti vizek minősítése
Felszín alatti vizek védelme
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
A magyar vidékfejlesztés és mezőgazdaság jövője Európában Konferencia 2011.május 24. Javaslatok az EU vízpolitikájának integrálására a Nemzeti Vidékstratégia.
A Közös Agrárpolitika reformja és a magyar vidékfejlesztés Podmaniczky László Szent István Egyetem, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat “A magyar vidékfejlesztés.
2011. évi CCIX. Tv. Konferencia neve, helye: Budapest, 2012 október 30. GWP-konferencia Vojtilla László elnöki tanácsadó Magyar Energia Hivatal.
TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS VÍZMINŐSÉGVÉDELEM (BMEEOVK AKM2)
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Beruházásokhoz kapcsolódó Környezetvédelmi tervezés és engedélyeztetés
Döntéselőkészítő tanulmányok Mihálffy Krisztina – KKK,Kerékpáros Infrastruktúra Fejlesztési Osztály.
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
Paradigmaváltás a területi vízgazdálkodásban Prof. Dr. Ligetvári Ferenc ICID tiszteletbeli alelnöke Budapest2012.
Paradigmaváltás a területi vízgazdálkodásban Prof. Dr. Ligetvári Ferenc ICID tiszteletbeli alelnöke Budapest2012.
Érd, június 7. Tájékoztató az EUSDR előrehaladásáról (A vizek minőségének javítása és fenntartása) Dr. Perger László.
KISVÍZFOLYÁSOK ÖKOLÓGIAI MEDERRENDEZÉSE
Lehatárolási irányok: Árvízvédelem Vízgazdálkodás Természetvédelem, Natura 2000 Energiahatékonyság növelése Megújuló energiaforrások alkalmazása Hulladékkezelés.
AKTUÁLIS KÉRDÉSEK A komplex feltételrendszer megváltozása hagyományos problémáról - problémára szemléletmód felváltása a műszaki, gazdasági és egyéb feltételek.
Oktatás, tudomány Korreferátum
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
Nemzetközi folyamatok a globális vízgazdálkodás terén Baranyai Gábor Igazságügyi Minisztérium.
Sík- és dombvidéki vízrendezés
Nemzetközi feladatok Kovács Péter
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
MEGÚJULÓ ENERGIA A MAGYAR ENERGIAPOLITIKÁBAN előadó: Ámon Ada Energy Summit – Gerbeaud Ház Budapest, november 25.
VíZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI ÉS ÁRVÍZKOCKÁZAT-KEZELÉSI TERVEK összehangolása ORSZÁGOS FÓRUM A VGT2 és AZ ÁKKT1 ÖSSZEHANGOLÁSA Simonffy Zoltán.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ELŐZMÉNYEI A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSRA VONATKOZÓ EU IRÁNYELVEK ÉS INTÉZKEDÉSI TERVEK ÉRVÉNYESÍTÉSE A GYAKORLATI TERVEZÉSI FELADATOKBAN ERŐSEN MÓDOSÍTOTT ÉS MESTERSÉGES.
JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI PROBLÉMÁK ÉS SZEREPÜK A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SORÁN A módszertan és a feltárt jelentős vízgazdálkodási problémák.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS ENERGIAIPART ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS SZAKMAI FÓRUM VÍZERŐMŰVEK HATÁSA A VIZEK ÁLLAPOTÁRA,
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
A duna RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM hidromorfológiai problémák megoldása a vgt-BEN, az árvízvédelemmel és a ???
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA A RÁBA ALSÓ SZAKASZ ÉS A HANSÁG TÉRSÉGÉBEN SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM Természeti értékek a Rába alsó szakasz.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA
Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VGT INTEGRÁCIÓS SZEREPÉNEK ÉRVÉNYESÍTÉSE ÁRVÍZVÉDELMI ÉS BELVÍZ-GAZDÁLKODÁSI.
Geotermikus aktualitások 2009-ben, Magyarországon Kurunczi Mihály.
A klímaváltozás hatása és ellensúlyozása a mezőgazdaságban Fehér Ferenc okleveles építőmérnök (Budapesti Műszaki Egyetem) c. egyetemi docens (Szent István.
A VÁLTOZÓ ÉGHAJLATTAL ÖSSZEFÜGGŐ VÁLTOZÁSOK, PROBLÉMÁK BEMUTATÁSA, KATASZTRÓFAVÉDELEM EURÓPA Blázsovics Péter Globális és regionális klímaváltozások Környezettudomány.
1 A fogyasztóvédelem magyarországi helyzete és gyakorlata, a fejlesztés lehetséges irányai Budapest, Dr. Horváth Sándor Főosztályvezető Ifjúsági,
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
Simonffy Zoltán* - Rákosi Judit*: Vízgazdálkodási célok és a vízgyűjtő-gazdálkodási terv.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
Európai Uniós ismeretek
A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr,
A vízkincs hasznosítása, ár-, és belvízvédelem
Előadás másolata:

Láng István FOLYÓINK VÍZGAZDÁLKODÁSÁNAK IDŐSZERŰ KÉRDÉSEI Vizeink rákfenéi és az eretnek gondolatok

ALAPVETÉSEK Nemzetpolitika nincs vízgazdálkodási politika nélkül Nemzeti vízgazdálkodás nincs folyógazdálkodás nélkül (a vízgyűjtők külföldön vannak) A MEGOLDÁSOK KERETEI Európai út Meg kell felelnünk a direktíváknak Ma ezt az utat a vízgyűjtő-gazdálkodás és az árvízi kockázatkezelés keretei között kell megtalálnunk. Nemzeti út Speciális hazai problémáinkra is választ kell találnunk: nagyvízi mederkezelési terv

FELADATAINK 1.Ágazaton belüli feladatok 2. Az ágazat érdekérvényesítési feladatai 3. Nemzetközi és Európai Uniós érdekérvényesítési feladatok

Idegenforgalom A folyó Hajózás Mezőgazdaság Természetvédelem Vízbázis védelem Árvízvédelem Vízenergia A folyó komplex kezelése szükséges (EU VKI)

1.Ágazaton belüli feladatok Adatbázisok létrehozása Hidrológiai Morfológiai Hidraulikai adatbázis Másodlagos adatbázis biztosítása (többletszolgáltatás) Üzemelési programok Állami művek, vízfolyások üzemelése fenntartása Csak pénzkérdés ami nincs Hatósági szerepkör a területi jelenlétben Fel tudjuk-e végre építeni az országos adatbázist Tudjuk-e végre archiválni az adatainkat Tudunk-e végre kezdeni valamit a hordalékproblémákkal Kulcsszavak: Egységes adatbázis megteremtése KI tudjuk harcolni a kötelező fenntartás finanszírozását? Kulcsszavak: költségvetési sor, képzés, átminősítés El tudjuk-e érni az egységes üzemelési modellhálózatot? Tudjuk-e alkalmazni békeidőben (holtágrehabilitáció)? Tudjuk-e alkalmazni árvízkor, belvízkor? Hajózás kérdése Kulcsszavak: Oktatás, alkalmazás

Élőhelyek nagysága Védjük - helyreállítjuk - megteremtjük Kutatások Állapotjelentés (passzív) --- Megoldáskeresés (aktív) Élőhelyek védelme Nagy terület (Duna-delta) – Kis terület (Wolfstal) A fejlődéssel a rezerváció peremfeltételei romlani fognak, amit kompenzálni kell! Hosszú távon minden szakma rá fog szorulni a műszaki innovációra!!! 1.Ágazaton belüli (és kívüli) feladatok Fejlesztés, kutatás a természetvédelem példáján

Lehetnek-e igényeink? A vízgazdálkodás csak igényeket elégít ki. A természetvédelem is? Nem lehetnek koncepcionális gondolatok? A törvények (pl. árvízvédelem) meghatároznak vízgazdálkodási igényeket.

2. Az ágazat érdekérvényesítési feladatai Természetvédelem Natura2000 területek státuszának tisztázása (hullámtér, töltés, csatorna) Ügyféltörvény felülvizsgálata Mérnöki alkalmazások kérdése Hajózás Elvárások az európai szabvány bevezetésében Elvárások a fejlesztésben Mezőgazdaság Nem jelenik meg az igény Nincs komplex fejlesztés El kell érni, hogy érdemi tárgyalófelek legyünk! A kiemelt beruházások kiemelt engedélyezése. Kutatás, és széleskörű alkalmazás Szabvány bevezetése. Őszinte vélemény felvállalása Nagyobb kormány-koordináció elérése A kiemelt beruházások kiemelt engedélyezése

2. Az ágazat érdekérvényesítési feladatai Ivóvízellátás Medersüllyedés problémái Nincs komplex fejlesztés Tulajdonosi problémák MNV Zrt. kell még valamit mondani? Kijelölés Önkormányzatok Védekezési hiányosságok Kontroll nélküli fejlesztések Őszinte vélemény felvállalása Nagyobb kormány-koordináció elérése A kiemelt beruházások kiemelt engedélyezése Nagyobb kormány-koordináció elérése A kiemelt beruházások kiemelt engedélyezése Védelmi tervek elkészíttetése Nagyvízi mederkezelési terv

Finanszírozás Kevés a pénz a fenntartásra (EU) Nincs pénz a nagyműtárgyakra Árvíz terhére tudjuk csak megoldani a fenntartást, ami a legdrágább. 2. Az ágazat érdekérvényesítési feladatai Vízpénztár létrehozása VKJ kezelése Nagyobb kormány-koordináció elérése

3. Nemzetközi és EUniós érdekérvényesítési feladatok Szomszéd országok okozta problémák kezelése Ukrán árvízek Szerb visszaduzzasztások Horvát vízerőmű Szlovák vízkormányzás Román szennyezés Osztrák Rába szennyezés EU problémák A vízügyi stratégiához illeszkedő egységes előírások a határvízi bizottságok részére

Hogyan? Intenzív kontra defenzív. Kell stratégiát változtatni! Rossz vélemény Tudunk-e stratégiát változtatni? Korlátozott gondolatok Mi kell ehhez? Szakmai megerősödés (oktatás, eredményorientált kutatások ne csak pénzköltés) A vízügyek egységének megtartása (összefogó erő hiányzik) Makacsság a tudás mellett, szakmai gerinc Jogi hátterünk megerősítése

ElőnyeHátrányaKompenzálásFinanszírozás Hajózás Hajózási korlátok, drága fenntartás, kiszámíthatatlanság Állandó kotrás és szabályozás Költségvetés Mezőgazdaság Az öntözési lehetőségek csökkenése, a talajvízszint csökkenése Szivattyús vízkivételek kialakítása (talaj és felszíni vízből) Árnövelés (versenyképesség csökkenés), és/vagy költségvetés Ivóvízkészlet A kitermelhető készlet csökkenése A kitermelés növekvő költségeinek kompenzálása Árnövelés és/vagy költségvetés Vízenergia Nincs hasznosítható vízszintkülönbség -- Természetvédelem A főmedernek, mint dinamikus élettérnek a fennmaradása A mellékágrendszerek elsorvadása Szivattyús vízpótlások, vízvisszatartások duzzasztással. Költségvetés Vízkárelhárítás A főmeder vízszállító képességének csökkenése A főmeder állandó tisztítása, kotrása Költségvetés Idegenforgalom Változatosabb ökoturizmus a főmederben A vízre alapuló szolgáltatások csökkenése, a tevékenység a főág irányába zsugorodik, kiszámíthatatlanság Árnövelés (versenyképesség csökkenés), és/vagy költségvetés Mit jelent ez a páros a folyógazdálkodásban? A defenzív folyókezelés hatásai

ElőnyeHátrányaKompenzálásFinanszírozás Hajózás Kiegyensúlyozott hajóút, gyorsabb szállítás, a kitűzési költségek csökkennek Zsilipelési költség jelentkezik, de ennek mértéke elenyésző Megtakarítás Mezőgaz- daság Gravitációs vízellátásÁrcsökkenés (versenyképesség növelés), és/vagy visszafinanszírozás Ivóvíz- készlet A kitermelhető készlet állandósul Kezelni kell a kolmatációt, ha kialakul Kolmatáció kezeléseÁrcsökkenés és/vagy visszafinanszírozás a bevételből Vízenergia Van hasznosítható vízszintkülönbség -Bevétel és/vagy visszafinanszírozás az egyéb tevékenységekre Természet- védelem A mellékágrendszerek gravitációs, állandósítható vízpótlása A főmedernek, mint dinamikus élettérnek a részbeni átalakulása Hallépcsők építése, szabad mederszakaszok fenntartása, dinamikus vízjárás az üzemelés rovására Költségvetés, vagy a visszafinanszírozás felhasználása Vízkárel- hárítás A főmeder vízszállító- képessége lényegesen olcsóbb megtakarítás Idegen- forgalom A vízre alapuló szolgáltatások növekedése, a tevékenység kiterjeszthető, kiszámíthatóság Állandósult környezet a főmederben KikötőfejlesztésÁrcsökkenés (versenyképesség növelés), és/vagy visszafinanszírozás Az intenzív folyókezelés hatásai Ezek most akkor titkok?

Köszönöm a figyelmet! Láng István KvVM