TÁMOP 5.5.6-08-0002 A távhőszolgáltatás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

Díjmegállapítás, díjfelügyelet a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásban Dr. Szalóki Szilvia.
A klaszterek jogállása, jogi szabályozása Magyarországon
Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
Tatabánya, EHÖSZ konferencia október 24.
Megújuló forrásokból előállított villamos energia támogatása
5. témakör Hőtermelés és hűtés.
A hatósági áras közszolgáltatások XXII
Bizalmas/A Danfoss távhő ellátás tulajdonaDanfoss távhő ellátás részlegDátum | 1| 1 districtenergy.danfoss.com 5+ millió alkalmazás világszerte Mára több,
Út a napenergia hasznosítás felé, avagy sikerek és nehézségek az önkormányzatokkal való együttműködésben.
TÁMOP Közüzemi szolgáltatás Közszolgáltatás Egyetemes szolgáltatás Blaha Béla Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja. „ROMÁK A MUNKAERŐPIACON” konferencia Pécs, szeptember Előadó:
Jegyzői értekezlet április 12. dr. Rácz Vanda
A vízjog időszerű kérdései
Közmű tulajdon Önkormányzat – önkormányzati törvény – alapfeladat – ellátási kötelezettség – üzemeltető kiválasztása Állam – regionális rendszerek – Vízgazdálkodási.
Jób Viktor Rába Energiaszolgáltató Kft. ügyvezető
Közüzemi szolgáltatások
A DÍJKÉPZÉS SZERKEZETE TEKINTETTEL AZ EU ÁLTAL TÁMOGATOTT BERUHÁZÁSOKRA, A TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉSBEN FOGLALT KÖTELEZETTSÉGEKRE Szabó IstvánnéMAVÍZ Közgazdasági.
FOGYASZTÓVÉDELMI ALAPISMERETEK
A környezetvédelem intézményrendszere
Közigazgatási alapismeretek
Fogyasztói panaszokkal kapcsolatos hatósági tapasztalatok a közszolgáltatás területén A Fejér Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének tapasztalatai.
Hőközpont szétválasztás elemzése, pályázati tapasztalatok KEOP
LAKATOS Tibor, KORONCZAI Gyöngyi
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Magyar Energia Hivatal fogyasztóvédelemben betöltött szerepe Dr. Kispál Edit április.
A távhőszolgáltatás időszerű (hatósági) kérdései
5. témakör Hőtermelés. 1. Hőellátási módok A felhasznált végenergia kb. 2/3-a hő. Hőigény: – ipari-technológiai (kb. 50 %): nagy hőmérsékletű (hőhordozó:
5. témakör Hőtermelés és hűtés.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
A szolgáltatások szabadsága Európában kontra egészségügy: az egészségügyre vonatkozó külön direktíva várható tartalma az egészségügyre vonatkozó külön.
1 A NEMZETI MINŐSÉGÜGYI SZABÁLYOZÁSI RENDSZER Dr. Veress Gábor egyetemi tanár 2003.
EU csatlakozás tükrében (fejlesztések támogatással)
Kapcsolt energiatermelés az új szabályozási környezetben Rudolf Viktor elnök, MKET Távhőszolgáltatási konferencia MaTáSzSz május Pécs.
Távhőszolgáltatás és fogyasztóvédelem dr. Balku Orsolya főosztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Távhőszolgáltatási Konferencia és KiállításPécs,
Új kihívások a katasztrófavédelemben
A KÉTTÉNYEZŐS TELEPÜLÉSI HULLADÉKKEZELÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁSI DÍJ Előadó: Kneifel Ferenc ügyv. igazgató Gyulai Közüzemi Kft.
A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás szervezése, működtetése az önkormányzatok szempontjából Hosszútávon csak a közszolgáltatásokat nyújtó önkormányzatok.
A közszolgáltatási díj meghatározásának szempontrendszere Dr. Hornyák Margit hulladékgazdálkodási szakértő c. egyetemi docens XX. Nemzetközi Köztisztasági.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Állami és önkormányzati vállalatok átláthatósága - a FŐTÁV Zrt. esetében Budapest, április 28.
2011. évi CCIX. Tv. Konferencia neve, helye: Budapest, 2012 október 30. GWP-konferencia Vojtilla László elnöki tanácsadó Magyar Energia Hivatal.
TÁMOP Közüzemi ivóvízellátás és szennyvízelvezetés Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
TÁMOP H ulladékgazdálkodás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
TÁMOP Fogyasztóvédelmi ismeretek az utazások területén Dr. Eitmann Norbert Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület október 6-8.
Lángfy Pál osztályvezető Magyar Energia Hivatal
Horváth J. Ferenc elnök Magyar Energia Hivatal Jubileumi Szakmai nap szeptember 16. A VEZETÉKES ENERGIAIPAR SZABÁLYOZÁSÁNAK 10 ÉVES TAPASZTALATAI,
Horváth J. Ferenc, elnök Magyar Energia Hivatal GAZDASÁGI BIZOTTSÁG Energetikai Albizottság Budapest, december 14. A VILLAMOSENERGIA-ÁRKÉPZÉS RENDSZERE.
Pannónia Kincse LEADER Egyesület EMVA VIDÉKFEJLESZTÉSI JOGCÍMEK HELYSZÍNI ELLENŐRZÉSSEL KAPCSOLATOS FONTOSABB TUDNIVALÓK.
2005.évi CLXXXIII. törvény a vasúti közlekedésről
Versenyképes képzés Versenyképes képzés Energetikusok és vállalati versenyképesség Előadó: Solti Károlyné tanácsadó Budapest, február 23.
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
Az igazi változásokhoz szemléletbeli váltásra van szükség ? Az energiaszektor szerepe a versenyképesség javításában Energiatudatosság.
Energetikai gazdaságtan
Decentralizált energiaellátás
Az adatvédelem szabályozása
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar kórházszövetség XXVII.
Mitől innovatív egy vállalkozás?
Egészségügyi intézményekben végzett energia hatékonysági beruházások
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
112 Dr. Dósa Imre.  Áttekintő  Új adatvédelmi törvény  Alapjogi beágyazás  Ráncfelvarrás  Újdonságok  Javaslatok a felkészüléshez.
1 A fogyasztóvédelem magyarországi helyzete és gyakorlata, a fejlesztés lehetséges irányai Budapest, Dr. Horváth Sándor Főosztályvezető Ifjúsági,
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, december 16. A fogyasztóvédelem ügyei a évi őszi ülésszakban.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Projektfinanszírozás
A megújulók piaci lehetőségei és támogatási megoldásaik
Az önkormányzati működtetés átvételének tapasztalatai
Az EED főbb elemei és hatásai a magyar energiaszektorra
ELMŰ Hálózati Kft. ÉMÁSZ Hálózati Kft.
Előadás másolata:

TÁMOP A távhőszolgáltatás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület

TÁMOP A távhőszolgáltatás ill. a jogi szabályozás célja : — biztonságos, megfelelő minőségű és gazdaságos távhőellátás — átlátható és hátrányos megkülönböztetéstől mentes szolgáltatás, figyelemmel — a fogyasztóvédelem, az energiahatékonyság, az energiatakarékosság és a környezetvédelem követelményeire.

TÁMOP A távhőszolgáltatás alapellátás jellegű, közüzemi tevékenység — a rendelkezésre állás és az igénybevehetőség fogyasztói jog, állami-önkormányzati felelősség. — előnyök és hátrányok — távhőszolgáltatás vagy -ellátás (műszaki vagy tulajdoni kérdés) ? — nincs európai uniós irányelv Elvek és fogalmak — felhasználó, fogyasztó, díjfizető — a felhasználó védelme a monopolhelyzetben — a szolgáltatás "terméke" — csatlakozási pont (teljesítés és mérés) — hiányző fogalom-magyarázatok

TÁMOP A távhőrendszer létesítése — a létesítés lehet létrehozás, bővítés, átalakítás, teljesítmény vagy tüzelőanyag megváltoztatás — fogyasztói hozzájárulás, csatlakozási díj (piackonform megoldások, hozammutató) A távhőrendszerek működése, üzemeltetése — a termelés/szolgáltatás működési engedélyhez kötött — a működési engedélyeket a jegyző adja ki. — termelés, kapcsoltan termelt villamos energia — a szolgáltató által értékesített termék — szolgáltatói/fogyasztói hőközpontok, hőfogadók — hőátalakítás, fűtés és HMV célú felhasználás — egységes hidraulikai rendszer — felhasználói berendezések, — szabályozhatóság (kényszerfogyasztó kényszer-közösségek)

TÁMOP Garantált szolgáltatási jellemzők — számonkérhető mennyiség és minőség (folyamatosság, hőfok) A távhőszolgáltatás szüneteltetése, korlátozása — üzemzavar, karbantartás (be kell jelenteni) — kárfelelősség Közüzemi szerződés, üzletszabályzat — szerződéskötési kötelezettség — szabályozás a TKSz alapján — az üzletszabályzatban helyi sajátosságok, a jegyző hagyja jóvá — szerződés a szolgáltatás igénybevételével is — a szolgáltató elláthatja a felhasználói berendezések üzemeltetését, karbantartását és felújítását A szerződés felmondása, kiválás — cél nem a megakadályozás, hanem versenyképesség Szerződésszegés és következményei — kötbér, díjvisszatérítés a szolgáltató részéről — pótdíj, felfüggesztés vagy felmondás

TÁMOP Díjképzés, díjmegállapítás — a hatósági árát az önkormányzat állapítja meg. — költségfedezeti elv és a legkisebb költség elve — az alaptevékenységhez kapcsolódó, indokolt és tényleges költségek (hatékony működés, nyereség, elvonások, bezárás) — díjcsökkentő tényezők (támogatások, a kapcsolt villanytermelés előnye, a környezetvédelmet érintő társadalmi haszon) — elő- és utókalkuláció (költség és bevétel) — tarifarendszerek — a termelői hőár a "maradék elv" szerint — a szolgáltató hődíja átmenő tétel — a MEH árellenőrző jogosítványa

TÁMOP Mérés — a mérés helye a hőközpontban vagy hőfogadóban — fűtési és HMV célú hő külön meghatározása — egyedi (épületrészenkénti) mérés saját költségen — a mérők és a beépítés külön vizsgálata — mérés csak szabályozhatósággal együtt ? Leolvasás Átalányok, Költségmegosztás — rendeleti szabályozás hiányzik (adatkezelés, — nyilvánosság, panaszügyek, manipuláció( — szolgáltatói felelősség — távhő megbízott (feladat, jogállás) Számlázás Díjfizetés Támogatások

TÁMOP A távhő megbízott feladata és jogállása — szerződéskötés,— munkaszervezés,— adatkezelés — hibás adatok korrekciója Közigazgatási hatáskörök, fogyasztóvédelem — Magyar Energia Hivatal — önkormányzat és jegyzője — Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Panaszügyek, ügyfélszolgálat A fűtési rendszerek korszerűsítése — Miért drágább a távhőszolgáltatás ? — Költségcsökkentési lehetőségek A fogyasztói érdekvédelem feladatai

TÁMOP Köszönöm a figyelmet!