SZERKEZETTAN I. Lépcsők

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Munkaterek határolása
Advertisements

Optikai kábel.
Hőtechnikai alapok A hővándorlás iránya:
Az új épületenergetikai szabályozás
Szerkezettan I. épületszerkezettan
Bontási munkák előírásai
Épületek vízszigetelései
A helyszínrajz és annak műszaki tartalma
1. szabály: A játéktér Alapfokú játékvezetői tanfolyam 2013/14.
Mértékadó igénybevételek számítása
Metszeti ábrázolás.
EGYÉB FASZERKEZETEK Egyéb faszerkezetek: Provizóriumok
Nagyméretű épületek, bevásárló-, logisztikai központok, turisztikai létesítmények aktív és passzív tűzvédelme Természetes hő- és füstelvezetés tervezésének.
SZERKEZETTAN I. ÉPÜLETSZERKEZETTAN I. általános tudnivalók
Az építészet FOGALMA Téralkotó művészet – 3 dimenziós a mű
PVC ajtó beépítés.
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
Bevezetés Hegesztő eljárások Fémek hegeszthetősége
Támszerkezetek I..
Támszerkezetek funkciója
Átviteles tartók.
FAHÁZELEMEK Faházak kiegészítő szerkezetei: Padlóburkolatok
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
1. Szabály A játéktér. 1. Szabály – A játéktér A játéktér borítása A versenyszabályoknak megfelelően természetes és mesterséges borításon is lehet mérkőzéseket.
1. Szabály A játéktér. 1. Szabály – A játéktér A játéktér borítása A versenyA játéktér felületének simának, egyenletesnek kell lennie, érdes felület nem.
KÖZMŰVEK, KERESZTEZÉSEK
Emelkedünk és ereszkedünk
Bevezetés Hegesztő eljárások Fémek hegeszthetősége
DR. TAKÁCS LAJOS GÁBOR okl. építészmérnök, egyetemi adjunktus
Vizsgálati módszer a homlokzati tűzterjedési határérték meghatározásához október 8. Dobogókő Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató.
PASSZÍVHÁZAK TŰZVÉDELMI KÉRDÉSEI
2009. december 3. Siófok Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató
TŰZTERJEDÉS ELLENI GÁTAK
Vizsgálati módszer a homlokzati tűzterjedési határérték meghatározásához november 13. Siófok Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató.
FALÉPCSŐK.
LÉPCSŐ LÉPCSŐ SZERKESZTÉS.
Szintkülönbség áthidalók
Válaszfalak.
Lépcsőszerkesztés lépései kétkarú mon. vb. lépcső
17/b tétel:Fedélszerkezetek
TSZVSZ nemzetközi tűzvédelmi konferencia Hajdúszoboszló május 27. A homlokzati tűzterjedés szabványos minősítő vizsgálata és fejlesztésének irányai.
A számítógép ergonómiája
Hegesztés Bevezetés.
2. Zh előtti összefoglaló
ALAPFOGALMAK – LÉPCSŐFOKOK MÉRETEZÉSE
Kerttechnikai és Műszaki Tanszék
SZERKEZETTAN I. Födémek
Szintkülönbség áthidaló szerkezetek a korábban tárgyalt Étv
Hídtartókra ható szélerők meghatározása numerikus szimulációval Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Áramlástan Tanszék február.
A lehajlás egyszerűsített ellenőrzése
T6. VASBETON GERENDA MÉRETEZÉSE
T1. ACÉL GERENDA MÉRETEZÉSE
A TETŐ ÉS AZ ÉPÜLET ENERGIAMÉRLEGE
Készítette: Fülöp Roland
Az új OTSZ-ről Kiürítés
Az építmények válfajai
Magasépítési acélszerkezetek
Munkavédelem, munkaárok dúcolatok
BME.-KJK. MTK Második előadás Épületek, építmények munkabiztonsági- és akadálymentességi követelményei I. FÉLÉV 2015.
T3. FA GERENDA MÉRETEZÉSE
Födémek Felfelé hűlővízszigeteléssel vízszigetelés nélkül Lefelé hűlő PadlásfödémR>4 m 2 K/W.
Síkalapozások a. b. c. d. SÁVALAPOK a. tégla 60° b. beton 45°
Gyalogos és kerékpáros közlekedés
Összeállította: Cserpes Imre
Körforgalmú csomópontok fejlődése, kialakításuk
SZECESSZIÓ VICTOR HORTA
Acél tartószerkezetek tervezése az új Eurocode szabványsorozat szerint
ÉPÍTÉSI TŰZVÉDELEM Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat
SZEnavis Labor Galéria
Előadás másolata:

SZERKEZETTAN I. Lépcsők Eric van Egeraat Budapest, NN irodaház 2003 SZERKEZETTAN I. Lépcsők

Lépcső fogalma A lépcső az épületen kívüli és belüli, valamint a terep és az épület közötti magasságkülönbségből adódó szintek összekötésére szolgáló szerkezet. A lépcső mint a belső vagy külső tér hangsúlyos eleme az építészeti formálás jelentős eszköze lehet.

Fogalmak, megnevezések - Lépcsőfok az egy fellépési magasságot kiegyenlítő szerkezeti elem. A lépcsőfokon a függőleges részt homloklapnak, a vízszintest járófelületnek nevezzük. Két járófelület közötti szintkülönbség a fellépési magasság, a járófelület vízszintes mérete a belépési mélység. - Lépcsőkar a folyamatosan következő fokok összessége. Megkülönböztetünk karszélességet és karhosszúságot. - Pihenő az a vízszintes lemezszerkezet, mely a lépcsőkarok érkeztetése és indítása között helyezkedik el. Megkülönböztetünk közbülső és emeleti pihenőket. - Orsótér két egymás mellett lévő kar közötti szabad tér. - Korlát, mellvéd a lépcsőkarhoz függőlegesen csatlakozó, az orsótér felőli oldalon elhelyezett szerkezet. - fogódzó (v. kapaszkodó.) esetenként a lépcsőház falába helyezett, a lépcsőkart kísérő, a lépcsőkön való biztonságos járást elősegítő szerkezet. - Járóvonal - egy elméleti vonal, - melyen a belépési mélységeket és a pihenők szélességét kell kiosztani. Egyenes kar esetén a járóvonal a kar alaprajzának mértani közepén, míg íves kar esetén az orsótér felé eső harmadában helyezkedik el.

Szabályozottság Az OTÉK (Országos Településrendezési és Építési Követelmények) különböző funkciókra, forgalmi nagyságrendekre, - a lépcsők hajlási szögére, szélességi méreteire, anyagaira, kialakítására, - a lépcsőházak, pihenők tervezésére részletes előírásokat tartalmaz. Lépcsőket, lépcsőházakat csak az előírások maradéktalan betartása mellett szabad tervezni és kivitelezni.

Fontosabb alapelvek és előírások középületek, többlakásos lakóépületek, ipari épületek lépcsőit csak a hatályos előírásokban meghatározott tűzálló anyagból szabad készíteni, a lépcsőházak számát, füstmentes kialakítását a tűzszakaszok figyelembevételével kell meghatározni, íves lépcső főforgalmi célra csak külön engedéllyel tervezhető, acéllépcsőket főforgalmi célra tervezni csak megfelelő tűzvédelemmel szabad, járófelületek csúszásmentes kialakításáról gondoskodni kell, a lépcsőházak csak nem éghető anyagú belső burkolattal készülhetnek, kőlépcsők csak fagyálló kőből készíthetők,

Méretek egy lépcsőkarba 15 fellépésnél több fok csak külön engedéllyel készíthető, a lépcsőfok magassági és belépési mélység viszonyai 2 m + sz = 62-64 cm képlettel számítandó, a mellvédek és korlátok kiterített magassága 100 cm, a mellvéd vagy korlát szerkezeti elemei közötti függőleges távolság legfeljebb 12 cm lehet, a lépcsőjárólap és a felette lévő szerkezet közötti távolság minimálisan 2,00 m legyen, az emeleti pihenő szélessége: karszélesség + 20 cm, a közbensőé: karszélesség + 10 cm legyen a lépcsőkarok, pihenők előírt szélességét ideiglenes vagy állandó felszerelési tárgyakkal leszűkíteni tilos

Lépcsők tervezése A lépcsőfokok, karok, pihenők alaprajzi és metszeti méreteit számítással és szerkesztéssel kell meghatározni.

Lépcsők tervezése A lépcsőszerkezetek tartószerkezetei méretezése a szerkezet gyámolítási módja alapján értelmezett statikai modell figyelembevételével történik. A lépcsők konzolként, szabadon felfekvő vagy kétoldalt befogott kéttámaszú tartóként, törtvonalú két- vagy többtámaszú lemezként működnek.

Osztályozás A teherviselés és teherátadás szerint: konzolos kétoldalon befogott támaszkodó lemezek középen megtámasztott gyámolított függesztett

Osztályozás A szintkülönbség lejtésszöge szerint: lejtők 10°-ig, lépcsők általában 35°-45° között (a hajlásszög épületfajtánként változó), létrák 70°-90° hágcsók 90°.

Osztályozás Alaprajzi helyzetük szerint Készítési módjuk szerint külső belső Készítési módjuk szerint monolitikus előregyártott

Osztályozás tereplépcsők előlépcsők pince- és padláslépcsők főközlekedési lépcsők, díszlépcsők, menekülő lépcsők, stb

Osztályozás Alakjuk szerint A karok száma szerint íves, törtvonalú, egyenes. A karok száma szerint egykarú, kétkarú, többkarú

Osztályozás Anyaguk szerint: kő műkő vasbeton beton acél fa

Lépcsők kiegészítő szerkezetei Korlátok: A lépcsőkart és pihenőlemezt kísérő korlátok balesetmegelőzési jellegű szerkezetek. Rendszerint a lépcsőkar orsótér felőli oldalán kerülnek felszerelésre. Amennyiben a lépcsőkar másik oldala a lépcsőház falával nem érintkezik, a távolságtól függően itt is korlátot, kisebb távolság esetén fogódzót kell elhelyezni. A korlát szerkezeti elemeinek egymástól való távolságára az OÉSZ vonatkozó előírásokat be kell tartani. A korlátok anyaga lehet fém, kőlemez, üveg, műanyag, stb. Kialakításuk, anyagválasztékuk esztétikai és gazdasági megfontolás tárgya. Gyakori megoldás, hogy a lépcsőkar lábvéd vagy mellvéd tartóval van egybeépítve, ebben az esetben a mellvéd tartót vagy az előírt magasságú korláttal kell kiegészíteni, vagy ha az kellő magasságú, fogódzóval kell ellátni.

Lejtők A lejtők általában mint külső járófelületek - legfeljebb 10°-os szintkülönbség kiegyenlítésére alkalmazhatók, gyalogos és járműforgalomra egyaránt. A szintkülönbséget földfeltöltéssel egyenlítjük ki, - erre kavics feltöltés, majd rendszerint betonburkolat kerül. A betonburkolat lehet vasalt, vagy csömöszölt vasalatlan, továbbá monolitikus és előregyártott. A monolitikus beton lejtőburkolatot 4,0 m2-ként tágulási hézaggal kell ellátni. A burkolatot elcsúszás ellen meg kell támasztani, illetve erre alkalmas szerkezetbe kell bekötni. A betonburkolatú lejtők csúszásmentes felülettel képzendők ki. A lejtők készülhetnek kockakő, aszfalt, stb. burkolatokkal is.