KELER Csoport Bemutatkozó előadás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A LEADER+ Pályáztatási feltételek. Kik pályázhatnak?  A pályázónak meg kell felelni a helyi szintű pályázati felhívásban rögzített jogosultsági kritériumoknak.
Advertisements

Elektronikus ügyfél kommunikációs rendszer bemutatása
A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság éve december 15. Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde.
Horváth Zsolt vezérigazgató
Szemléletváltás: tőzsdei nyereségek adótervezése
TŐKEPIACI ÜGYLETEK.
PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK.
A napi földgáz- és kapacitáskereskedelmi piac Gellényi Zoltán FGSZ Zrt
A tőzsdei bevezetés felügyeleti szempontjai
CEEGEX Közép-Kelet-Európai Szervezett Földgázpiac
BEFEKTETÉSI ALAPOK - FŐBB JELLEMZŐK
A hitelintézeti számvitelre vonatkozó szabályozás
A hitelgarancia szerepe a vállalkozások forrásbevonásában Király Zsolt marketing igazgató Hitelgarancia Zrt február 2.
Összefoglaló a Budapesti Értéktőzsde Zrt évéről dr. Mohai György vezérigazgató Budapest, április 2.
Az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt.
Arany kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén
Piac & Profit Konferenciasorozat Start Garancia Zrt. Egy gonddal kevesebb! Pályázati garancia a Start Zrt-től Az értékteremtő befektetés garanciája.
1 PARTNERKOCKÁZAT KEZELÉSE A CO 2 KERESKEDELEMBEN - tájékoztató az üzemeltetők és egyéb piaci szereplők részére június 12.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
A tőzsdei kereskedés alapjai
Határidős kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén
Egyes pénz- és tőkepiaci szolgáltatásokat is végző egyéb vállalkozások éves beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló.
ÉRTÉKPAPÍR PIACI MŰVELETEK
Központi Szerződő Fél Kft.
Arany kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén Horváth Zsolt vezérigazgató Budapest március 28.
1 Teendők július 1-ig: Piaci tájékoztatás Konferencia KELER tájékoztató FGSZ oktatások KID telepítések.
Ingyenes oktatás a tőzsdéről – a Tőzsdén
Semleges bankügyletek. A magyar fizetési rendszer működése.
Finanszírozás tőzsdei megjelenéssel
Dátum Tőkepiaci közzétételek a PSZÁF honlapján (Tájékoztató a tőkepiacról szóló évi CXX. tv. 34.§ (4) bekezdés d) pontjának végrehajtására felkészülésről)
EBA STEP2 Az első pán-európai elszámolási rendszer a kisösszegű euró átutalások teljesítésére Bartha Lajos február 23.
A LÁTHATATLAN PÉNZ TITKAI
1 A T- NAPOS UTALÁS GAZDASÁGI HATÁSAI Kovács Levente KDB Bank Zrt., vez.ig.h. Budapest február 8. „InterGIRO2- Napon belüli elszámolás” Magyar Közgazdasági.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Határidős kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával Bátora László vezérigazgató-helyettes Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Eger, szeptember 17.
JEREMIE Programok módosulásai
Szántó Tamás elnökhelyettes PMISZK
A magyar tőkepiac A tőkepiacok szerepe a piacgazdaságban és a magyarországi tendenciák május 3. Jaksity György.
Záhony térsége széles nyomtávú vontatóvágány hálózat felújítása
KELER Központi Elszámolóház és Értéktár (Budapest) Rt október 17.
BÉT / Kibocsátói Konferencia
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére október 15.
1 A KELER Csoport gázpiaci elszámolási szolgáltatása Matuszka Kristóf – KELER Zrt. üzletfejlesztési osztályvezető április 26., Budapest KELER Tájékoztató.
1 A KELER Csoport gázpiaci elszámolási szolgáltatása Matuszka Kristóf – KELER Zrt. üzletfejlesztési osztályvezető április 21., Budapest NFKP Konferencia.
1 PARTNERKOCKÁZAT KEZELÉSE A CO 2 KERESKEDELEMBEN - tájékoztató az üzemeltetők és egyéb piaci szereplők részére október 15.
Klíring és elszámolás szétválasztása Ügyféltájékoztató
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére június 12.
Horváth J. Ferenc elnök Magyar Energia Hivatal Jubileumi Szakmai nap szeptember 16. A VEZETÉKES ENERGIAIPAR SZABÁLYOZÁSÁNAK 10 ÉVES TAPASZTALATAI,
HEFOP 2.1 Pályázati Kiírás Projektindító február 14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
Nemzetközi Rehabilitációs Központ
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium EKOP projektjeinek jelene és jövője dr. Rupp Zoltán főosztályvezető E-közigazgatásért felelős helyettes államtitkárság.
Államadósság és állampapírpiac
1 KELER Tájékoztató Köszöntő Dudás György – KELER Zrt. Vezérigazgató Práger Ádám – KELER Zrt. Marketing és Ügyfélkapcsolati igazgató április 26.,
Bevezetés Szerző: Varga József, egyetemi docens
A hitelintézet prudens működésének szabályozása
Bankmérleg, forrás oldal
Piac & Profit Konferenciasorozat Start Garancia Zrt. Egy gonddal kevesebb! Pályázati garancia fedezet nélkül a Start Zrt-től Az értékteremtő befektetés.
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
Pénzügyi ismeretek Bankműveletek- bankszámvital Katona Klára.
A Tőzsde és ami mögötte van Előadó: Pál Árpád. Piacok Értékpapírok piaca  elsődleges  másodlagos Időtáv szerint  pénz piac (ideiglenes újraelosztás)
Kezeljünk válságot fejlesztéssel Az MFB Zrt. hitelei a felzárkózásért, a versenyképességért és a válságkezelésért Kékesi Zsolt igazgató október 1.
EGYES PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK SAJÁTOSSÁGAI Készítette: Szabó Gabriella.
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
A hitelgarancia szerepe a kkv-k finanszírozásában 2010 Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Dudás György vezérigazgató KELER A KELER évtizede A pénz- és tőkepiacok speciális intézményei.
Dr. Terták Elemér vezérigazgató Budapest, május 12.
Múlt és jövő A 15 éves Budapesti Értéktőzsde szerepe a hazai tőkepiac fejlesztésében Szalay-Berzeviczy Attila elnök június 16.
Az értékpapírok.
KELER Zrt. és KELER KSZF Kft. KELER Zrt. és KELER KSZF Kft.
Előadás másolata:

KELER Csoport Bemutatkozó előadás Práger Ádám – KELER Zrt. Marketing és Ügyfélkapcsolati igazgató 2010. április 26., Budapest KELER Tájékoztató Hotel Carat Budapest

Az előadás tartalma KELER Csoport bemutatása KELER és a KELER KSZF tevékenységének bemutatása KELER Csoport szerepe a gázpiacon

A KELER Csoport KELER – Központi Értéktár Központi Elszámolóház és Értéktár (Budapest) Zrt. Alapítás 1993-ban, MNB, BÉT, BÁT 2004-ben szakosított hitelintézet KSZF szerep 2009-ig Saját tőke: 13 Mrd Ft KELER KSZF – CCP KELER Központi Szerződő Fél Kft. Alapítás 2008-ban Működés 2009. január 1-től Saját tőke: 50 M Ft A KELER készfizető kezesként a KELER KSZF mögött

Kereskedés utáni infrastruktúrák szerepe Kereskedés utáni infrastruktúrák (Post-trade infrastructures): központi szerződőfél (CCP) és központi értéktár (CSD) Céljuk az értékpapírok és pénzeszközök hatékony és biztonságos cseréjének elősegítése és megvalósítása Kereskedés utáni infrastruktúrák

A kereskedés és elszámolás a tőkepiacon Tőzsde Ajánlat párosítás Brókercég Klíringtag Központi szerződő fél Klíring, garanciavállalás ajánlat Kereskedési adatok Ügyfél Központi értéktár Elszámolás, letétkezelés Elszámolási megbízott

Kereskedés utáni infrastruktúrák Budapesti Értéktőzsde KELER csoport kereskedés garancia-vállalás Garanciavállalás (KELER KSZF Kft.) Klíring és Értéktár (KELER) klíring, elszámolás MNB VIBER, GIRO

Az infrastruktúrák legfőbb feladatai I. Klíring: A klíring a kereskedési megbízások feldolgozásának, egyeztetésének és megerősítésének a folyamata (Tpt.) A kereskedést és az elszámolást köti össze Célja az egyes szereplők (KLÍRINGTAGOK) pozícióinak kiszámolása bruttó vagy nettó elven, pozícióvezetés – a klíringtagok pozícióinak folyamatos nyilvántartása Kockázatkezelés: A központi szerződő fél (CCP) az eladó és a vevő közé áll, hogy garantálja az ügylet létrejöttét, azáltal, hogy nemteljesítés esetén a vétkes fél helyett teljesít Elősegíti a kereskedést, mert a feleknek nem kell egymás kockázatával számolni (ld. anonim kereskedés) A biztosítékrendszer egyes elemeinek meghatározása Biztosítékszámítás (klíringtagok számára) Nemteljesítések kezelése (irányítása)

A központi szerződő fél Klíringtag vevő Klíringtag eladó Megbízó Megbízó ELADÓ VEVŐ Klíringtag vevő Klíringtag eladó KSZF Megbízó Megbízó Klíringtag vevő Klíringtag eladó Megbízó Megbízó

Az infrastruktúrák legfőbb feladatai II. Elszámolás: a tényleges terhelés és jóváírás folyamata ahol az értékpapír tulajdonjogát áthelyezi az eladóról a vevőre és ezzel egy időben a pénzeszközt átutalja a vevőtől az eladóhoz Korábban fizikai teljesítéssel Ma már elektronikusan, ritkán fizikai teljesítéssel

KELER Csoport bemutatása KELER és a KELER KSZF tevékenységének bemutatása KELER Csoport szerepe a gázpiacon

A KELER szolgáltatásai Központi értéktári tevékenységek Dematerializáció – központi értékpapír-nyilvántartás Központi értékpapírszámla-vezetés Központi értékpapír-adatbázis karbantartás ISIN allokáció Társasági események kezelése Elszámolóházi tevékenységek Garantált tőzsdei klíring és elszámolás a KSZF garanciavállalása mellett Tőzsdén kívüli (OTC) elszámolás – nem garantált piac Pénzszámla-vezetés Nemzetközi elszámolások a KELER a fizetési rendszerek fontos résztvevője (GIRO, VIBER)

A KELER ügyfelei Hitelintézetek: bank, takarékszövetkezetek, fióktelepek Befektetési szolgáltatók, brókercégek Külföldi ügyfelek – nemzeti és nemzetközi központi értéktárak Értékpapír kibocsátók Egyéb: Magyar Nemzeti Bank Államadósság Kezelő Központ Zrt. Magyar Államkincstár Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. MAVIR – villamosenergia-piac számára szolgáltatás Július 1-től: FGSZ és a földgáz kiegyenlítő piac közvetlen résztvevői

A KELER KSZF ügyfelei, klíringtagság KELER KSZF ügyfelei: KLIRINGTAGSÁG: befektetési szolgáltatók, hitelintézetek, árutőzsdei szolgáltatók, fióktelepek Július 1-től: gázpiaci klíringtagok A jogviszony keletkezése a klíringtagsági szerződés KELER KSZF és a klíringtag általi aláírásával A szerződés megkötésének előfeltételei tevékenység végzésére jogosító felügyeleti engedély KELER KSZF által támasztott tőkekövetelményeknek való megfelelés elszámolási és pozícióvezetési szerződés megkötése a KELER-rel

Garantált elszámolású termékek Részvények „A” kategóriás részvény „B” kategóriás részvény Szabad piac I. – QQQ Index Certifikát Befektetési jegy ETF Áru szekció Gabona Arany Hitelpapírok Vállalati kötvény Jelzáloglevél Államkötvény Diszkontkincstárjegy Pénzügyi ügyletkör Kamat Deviza Keresztdeviza

Garanciarendszer, garanciaelemek Egyéni biztosítékok: Alapszintű pénzügyi fedezet Árkülönbözet Alapbiztosíték Kiegészítő pénzügyi fedezet Kollektív biztosítékok: Egyéni hozzájárulás a kollektív garancia alapokhoz Saját eszközök: KELER KSZF saját tőke KELER készfizető kezessége

Biztosítékeszközök Széles körben elfogadott (likvid) eszközök (arányuk a biztosítékállományon belül, 2010. március): Készpénz (magyar forint) (7,7%), Devizák (0,5%), Bankgarancia (0,0%), Állampapírok (81,2%), Részvények (8,9%), Vállalati kötvények (1,7%) Az aktuális piaci árakat tükröző befogadási érték (napi értékelés, szükség esetén akár többször is) A piaci ár meghatározott %-kal csökkentve - az ár-, és likviditás kockázat csökkentésére

KELER Csoport bemutatása KELER és a KELER KSZF tevékenységének bemutatása KELER Csoport szerepe a gázpiacon

KELER Csoport kiemelt projektje Gázpiaci elszámolás kialakítása 2010. július 1-ével Magas rendelkezésre állású infrastruktúra kialakítása Új piac informatikai támogatása Megfelelő biztonsági megoldások Új szolgáltatás jogi, szabályozási, számviteli feltételeinek kialakítása Ügyfelek felkészítése, oktatása

Főbb mérföldkövek 2009. május 5. – FGSZ elszámolóházi pályázat kiírása 2009. szeptember 30. – pályázat eredményhirdetése 2009. október 8. – FGSZ-KELER szerződéskötés 2010. február 5. – NFKP szabályzatról szóló MEH határozat 2010. március 1. – FGSZ-KELER közös tesztelés kezdete 2010. március 31. – KELER-KSZF szabályzatok benyújtása PSZÁF-nak 2010. május 3. – ügyféltesztek / próbaüzem kezdete 2010. július 1., 06:00 – NFKP piac indulása

Szolgáltatások a gázpiac szereplőinek NFKP-n végrehajtott ügyletek klíringje, elszámolása Gáznapi egyensúlytalanságok klíringje, elszámolása Ennek keretében: Gázpiaci klíringtagsági rendszer üzemeltetése Gázpiaci klíringtagi pozícióvezetés Garanciavállalás Biztosítékrendszer (egyéni elemek és GKGA – gázpiaci kollektív garanciaalap) üzemeltetése, folyamatos biztosíték számítás Pénzügyi teljesítés Nemteljesítések kezelés Kapcsolódó „általános” banki szolgáltatások: Pénz- és értékpapírszámla-vezetés Biztosíték eszközök nyilvántartása és –kezelése

Köszönöm a figyelmet! prager.adam@keler.hu