A Föld és Magyarország erdőgaz-dálkodása, ill. fagazdálkodása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Erdővagyon-gazdálkodás
Advertisements

A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Dél-dakotai Mezőgazdasági Minisztérium
Földrajz 7. Az előző évben tanultuk
2010 éghajlati értékelése, átlagok és szélsőségek
Szőnyi János „A hazai bioenergetika szerepe a jövő villamos energia ellátásban” december 15. Az erdészet energetikai alapanyag termelési szállítási.
Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar.
Turizmus gazdaságtan 2..
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
Aszályok gyakorisága, erőssége, okozott kár - európai vonatkozások
Az IPCC szervezete és az IPCC jelentések
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
Készítette: Molnár Richárd, I. Geográfus MSc
Urbanizáció a fejlődő országokban
A mérsékelt övezet (folytatás).
AZ EMBERISÉG ÉLELMEZÉSI HELYZETE
A sokezer éves birodalom kihívásai az új évezredben Kína népességének jövője a növekedés és a környezeti tudatosság tükrében május 11.
A tundrától a trópusokig
Észak Dél ellen.
Erdővagyon-gazdálkodás
Az erdő szerepe a szénháztartásban és a klíma védelmében
Erdővagyon-gazdálkodási Intézet Erdészeti politikai és Ökonómiai Tanszék ERDŐVAGYON-GAZDÁLKODÁS Mészáros Károly egyetemi tanár.
Erdészeti szervezés és vezetés
Leíró éghajlattan.
OTTHON A MUNKÁBAN OTTHON A MUNKÁBAN OTTHON.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
FÖLDRÉSZEK.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
TYPY KRAJÍN NA ZEMI A FÖLD TÁJTIPUSAI.
Az atomenergia helyzete a világon Helyzetkép, okok és következmények Energia Klub december.
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Erdő- és fagazdálkodás
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
A szavanna és a trópusi monszunterületek haszonnövényei
A Nyugat-Dunántúl településhálózata
Bali Mihály (földrajz-környezettan)
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Magyarország néhány diában
Magyarország néhány diában
C.E.P.M. - Bruxelles, 12 janvier 2005 C.E.P.M. - Bruxelles, 12 janvier 2005 A GM növények termelésének helyzete a világon és az EU-ban...
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
( pl. a 4 évszak időjárása minden évben hasonlóan alakul)
Trópusi sivatagok.
Trópusi esőerdők Éghajlat elemei, éghajlati övezetek, biomok kialakulása, forró égöv biomjainak területi elhelyezkedése, növények, állatok, kcsh, alkalmazkodás,
A világnépesség növekedése
A népességnövekedés tényezői és következményei
Egyesült Királyság zászlaja: Egyesült Királyság címere:
A népesség megoszlása Dr. Kozma Gábor.
A földrajzi övezetesség
Hőmérséklet változás A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak.
Változó éghajlat és a mezőgazdaság
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása (elsivatagosodás) Készítette: Karsai Gergely Környezettudomány Msc.
Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul
Dr. Bárány Gábor erdőgazdálkodási osztályvezető
ben Európában telepítették a világ napelemes rendszereinek 70%-át, 2013-ban ez az arány már csak 28% volt, - az új PV (photovoltaic - fotovillamos.
Készítette: Szabó Dóra Ellenőrizte: Gerő Sándor Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum.
Az elsivatagosodás.
A népesség megoszlása Dr. Kozma Gábor.
Globális problémák Globális problémák.
Az urbanizáció (urbs, urbis)
,,Migráns” országok Latin-Amerika,USA,Kanada,Izrael,Ausztrália,Új-Zéland és Dél-Afrika készítette: Verdes Máté.
25. ÉGHAJLAT.
Délkelet – Ázsia országai
9. SZERBIA ÉGHAJLATA.
A REGIONÁLIS INTEGRÁCIÓK
ANGOL-AMERIKA FELOSZTÁSA ÉS LAKOSSÁGA
A gazdasági termelés általános jellemzői
Forró övezet Földrajz VII. évfolyam.
A nagyváros–vidék kettősség az európai térszerkezetben
A mezőgazdasági termelés
Előadás másolata:

A Föld és Magyarország erdőgaz-dálkodása, ill. fagazdálkodása 1. előadás Dr. Fehér Sándor NYME FMK Faanyagtudományi Intézet

Az ipari fejlődés fenntarthatóságának problémái pazarló módon gazdálkodik a Föld erőforrásaival nem biztosítja az anyagok körforgását pusztítja a természetet hulladék termelés

AZ ÖKOSZISZTÉMÁK TULAJDONSÁGAI         STRUKTURÁLIS EGYSÉG       FUNKCIONÁLIS EGYSÉG       KOMPLEX EGYSÉG       LABILIS EGYENSÚLYÚ EGYSÉG       DINAMIKUS EGYSÉG       KIFELÉ NYITOTT EGYSÉG   

AZ ERDEI ÖKOSZISZTÉMÁK ISMÉRVEI         MAGASSÁGI NÖVEKEDÉS       ENERGIAHASZNOSÍTÁS       SZERVESANYAG-TÁROLÁS       HOSSZÚ ÉLETTARTAM       KONKURENCIA-KÉPESSÉG       VESZÉLYEZTETETTSÉG       MEGÚJULÓ-KÉPESSÉG

A világ erdőgazdálkodásának jellemzői Európa Afrika Ázsia Dél-kelet Ázsia Mérsékelt égövi és boreális Ázsia Ausztrália Észak-Amerika Dél-Amerika

Globális változások az erdőgazdálkodásban Az egész világon jellemző a fenntartható erdőgazdálkodás felé elmozdulás, de ennek mértéke egyenetlen. A szárazföldek mintegy harmadát borítják erdők. 1990 és 2005 között az erdők 3%-a tűnt el (átlagosan 0,2%/év). Súlyos probléma az elsődleges erdők fogyása, elsősorban a trópusi területeken. Fenntartható erdőgazdálkodás növekvő gazdaság mellett?

A Föld erdőgazdálkodási adatai

Erdőterületek változása a világban

Afrika 1990 és 2005 között Afrika elvesztette erdőterületének több, mint 9%-át. Évente az erdőtüzek által károsított erdőterületek több, mint fele Afrikában található. A legtöbb erdőterület nemzeti tulajdonban van. A nemzeti erdészeti irodák alulfinanszírozottak, nem tudják kezelni az erdőket. Hatalmas területeket tettek védetté, főleg Közép-Afrikában.

Ázsia és Csendes-óceáni területek A terület erdősültsége nőtt 2000 és 2005 között. Kína nagy ültetvények Az erdőterületek csökkenése, főleg Dél-, és Délkelet-Ázsiában következett be. Kína és India gyors gazdasági növekedése lehetővé teheti a megfelelő módszerek kidolgozását és alkalmazását. Az erdészeti-faipari szektorban növekszik az alkalmazottak száma, és a bevétel. Több országban az erdészeti-faipari intézetek egyre nagyobb befolyással bírnak. Több országban jelentős probléma az illegális favágás. Több erdőtűz várható, ha melegszik az éghajlat.

Európa Szakszerű erdőnevelés. Az erdőterület a legtöbb országban nő. Az erdészeti intézetek erősek, a változások inkább pozitívak. Ugyanakkor az erdészeti szektorban csökken az alkalmazottak száma. Az erdészeti szektor hozzájárulása a gazdasághoz csökken.

Latin-Amerika Gyorsuló ütemben fogynak az erdők (0,51%/év). A regionális összefogások erősek (pl. tüzek elleni védekezés). A foglalkoztatottság és a kereskedelem bevétele nő az erdészeti szektorban.

Közel-Kelet Mivel nagyon száraz területek tartoznak ide, az erdészet csak kis szeletet foglal el a gazdaságban. Egyre nagyobb erőt fektetnek az ültetvények létesítésére. Más régiókhoz képest, jelentős szerepe van az erdőkön kívüli fáknak a környezetben és a gazdaságban. Ahol most is fegyveres konfliktusok vannak, nagyon nehéz kezelni az erdőket.

Észak-Amerika Jelentős az erdőterület, jól fejlettek az erdészeti intézmények. Kanadában és az USA-ban az erdőterületek stabilan állandók. Mexikóban csökken az erdők területe, de egyre lassuló ütemben és messze elmarad a közép-amerikai mértéktől. Észak-Amerikában van a Föld erdeinek 17%-a, és innen származik a kitermelt fa 40%-a. Az erdészet gazdasági jelentősége csökken. A legnagyobb nettó exporter iparágból a legnagyobb importőrré vált.

Magyarország erdősültsége

Magyarország területi megoszlása művelési ágaként

Magyarország erdőgazdasági tájegységei ÁESZ Adattár, 2001. 1. Nyugat Dunántúl 4. Dunántúli középhegység Évi csapadék: 750- mm Átl. középhőmérséklet: 8,5-10,5 Co Terület: 721.110 ha Erdősültség: 28 % Évi csapadék: 550-800 mm Terület: 835.554 ha Erdősültség: 30 % 2. Dél Dunántúl 5. Északi középhegység Évi csapadék: 600-800 mm Átl. középhőmérséklet: 9,5-10,5 Co Terület: 1.284.485 ha Erdősültség: 23 % Évi csapadék: 500-1000 mm Átl. középhőmérséklet: 6,0-10,0 Co Terület: 1.146.607 ha Erdősültség: 35 % 3. Kisalföld 6. Nagyalföld Évi csapadék: 550-650 mm Átl. középhőmérséklet: 9,8-10,6 Co Terület: 500.810 ha Erdősültség: 15 % Évi csapadék: 500-700 mm Átl. középhőmérséklet: 9,0-11,0 Co Terület: 4.814.488 ha Erdősültség: 10 %

Az erdőterület megoszlása elsődleges rendeltetés szerint

Az erdő-tulajdonviszonyok megoszlása terület szerint

Köszönöm a figyelmet!