Pedagógiai kutatás -kötelező tantárgy II. év, távoktatás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Összetett kísérleti tervek és kiértékelésük:
Advertisements

Kutatás: emberi tevékenység, amely egyrészt
A PÁLYAKÖVETÉSI KUTATÁSOK MÓDSZERTANI SAJÁTOSSÁGAI KABAI IMRE ZSIGMOND KIRÁLY FŐISKOLA TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT (ZSKF TKK) DPR Szakmai Nap 2009.
I. előadás.
Statisztika II. I. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Tájékoztató a licenszdolgozattal kapcsolatban
Pedagógiai kutatás -kötelező tantárgy II. év, távoktatás
Pedagógiatörténet Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem február 16. Körmendy Zsolt.
Tengeralattjáró győzelmi hírek elmaradása – kilövés
Kutatási terv.
Készítette: Babinszki Helga TEJ3W9
MARKETINGKUTATÁS PIACKUTATÁS.
Tanfolyam megszervezése Képzés módszerei SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet 2009/2010. I. félév Szeged.
A hallgató neve A szak megnevezése Konzulens tanár: XY 2010.
Fontosabb fogalmak Képesség :
Mi látszik egy jéghegyből?
Pedagógiai kutatás (2) -kötelező tantárgy II. év, távoktatás
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
Kutatómunka a pszichológiában: gyakorlatok HEFOP 109-es pályázat
Dr. Balogh Péter egyetemi adjunktus Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék STATISZTIKA I. 11. Előadás.
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Mintavétel Mintavétel célja: következtetést levonni a –sokaságra vonatkozóan Mintavétel.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Előadó: Prof. Dr. Besenyei Lajos
Mintavételes eljárások
A tanulók tanulási stílusa és az oktatási módszerek közötti kapcsolat
Pedagógiai kutatás -kötelező tantárgy II. év, távoktatás Előadó: Szabó-Thalmeiner Noémi Tel:
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
Regresszióanalízis 10. gyakorlat.
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS Dr. Molnár Béla Ph.D.. 1. PEDAGÓGIAI KUTATÁS CÉLJA, TÁRGYA Célja, hogy az új ismeretek feltárásával, pontosabbá tételével, elmélyítésével.
Megfigyelés Irodalom: Falus Iván (200,szerk.): Bevezetés a pedagógiai kutatás módszereibe. Műszaki Könyvkiadó, Budapest.
Babeş-Bolyai Tudományegyetem Tanító- és óvóképző szak
Vállalkozások elemzése
Hasznos információk a kétszintű kémia érettségiről
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
„A tudomány kereke” Szociológia módszertan WJLF SZM BA Pecze Mariann.
A SZAKDOLGOZAT.
$ Információ Következmény Döntés Statisztikai X.  Gyakorlati problémák megoldásának alapja  Elemzéseink célja és eredménye  Központi szerep az egyén.
Matematikai eszközök a környezeti modellezésben
Személyiségelméletek
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
Gazdaságstatisztika Bevezetés szeptember 11.
A... TANTÁRGY OKTATÁSA KÍSÉRLETI/PROJEKT FORMÁBAN Projekt/kísérlet konkrét címe Név | Tanár neve | Iskola.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
Paradigmák mentén tudomány = kvantifikálhatóság? Minden mérhető?
Mintavételes eljárások
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
I. előadás.
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Mintavételes Eljárások.
A kombinációs táblák (sztochasztikus kapcsolatok) elemzése
Bevezetés a Korreláció & Regressziószámításba
HIPOTÉZIS MEGFOGALMAZÁSA
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
Kutatásmódszertani dilemmák
 A matematikai statisztika a természet és társadalom tömeges jelenségeit tanulmányozza.  Azokat a jelenségeket, amelyek egyszerre nagyszámú azonos tipusú.
MEDIÁTOROK GYAKORLATORIENTÁLT KÉPZÉSE
Bevezetés a tudományos kutatás és írás gyakorlatába 2. alkalom október 7.
Mintavétel.
Most akkor ez mit is jelent? - számok és értelem
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Szabályozott és képes termékek/szolgáltatások, folyamatok, rendszerek
A kutatási projekt címe Név Oktató neve Tanulmányi intézmény neve
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
A kutatás etikai vonatkozásai
A pedagógiai kutatás metodológiai kérdései
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
A kutatási projekt címe Név Oktató neve Tanulmányi intézmény neve
A teljesítménymenedzsment stratégiai kérdései
Előadás másolata:

Pedagógiai kutatás -kötelező tantárgy II. év, távoktatás Előadó: Szabó-Thalmeiner Noémi szabothnoemi@yahoo.com Tel: 0722 550443

Mire jó a kutatás? Hallgatónak: lehetséges szakdolgozat téma. Tanítónak: különböző problémahelyzetek feltárására, kutatására, kísérletek lebonyolítására.

A pedagógiai kutatás tárgya A személyiség fejlesztése során érvényesülő törvényszerűségek feltárása.

A pedagógiai kutatás célja Az oktatás eredményessé tétele

A pedagógiai jelenségek nehezen mérhetők, mert: Komplexek, bonyolultak Nehezen figyelhetők meg Állandóan változik, módosul a pedagógiai konstelláció Nehezen ismételhetőek meg.

A pedagógiai kutatás folyamata A kutatási probléma kiválasztása, meghatározása. A témára vonatkozó szakirodalom áttekintése. A kutatás hipotéziseinek megfogalmazása. Kutatási stratégiák, módszerek, eszközök kiválasztása. A vizsgálni kívánt minta kiválasztása A kutatás végrehajtása. Az adatok elemzése, általánosítások megfogalmazása. A kutatás eredményeinek publikálása.

A kutatási probléma Egy olyan kérdés, melyre a kutatás során választ keresünk.

A kutatási probléma kiválasztása Spontán felmerülés: a gyakorlatban merül fel egy nehézség. A kutató választja ki: A gyakorlati munkából (pl. egy jelenség okainak vizsgálata) Elméleti tételek (pl. hogyan alkalmazzam a megerősítést a nevelés folyamatában). Szakirodalom (nyitva hagyott kérdések, ellentmondó eredmények vizsgálata).

A kutatási probléma értékelése Hozzájárul-e a pedagógiai elmélet ismeretanyagához? Van-e gyakorlati haszna? Fejlődik-e a kutatás metodikája? Vezet-e újabb kutatásokhoz? Időszerű-e a téma? Kutatható-e a probléma? Megfelel-e a téma a kutatónak?

A kutatási probléma megfogalmazása Kérdés, mely a változók helyzetének, állapotának, illetve két vagy több változó kapcsolatának, összefüggésének feltárására irányul. Tartalmazza a populációt, melyre kiterjesztjük a kutatást. Ne legyen se túl tág, se túl szűk.

Változó: a pedagógiai folyamat különböző összetevőinek jellemzői A – miben fejezzük ki? Kategorikus (minőségi) (pl. nem: nő/férfi) Mért (mennyiségi): értékeket kapcsolunk hozzá (pl. életkor) B – mire vonatkoznak? Személyes változók (az emberek tulajdonságaira vonatkozik) Szituatív változók (a környezetre vonatkoznak) C – kutatásban betöltött szerepük szerint: Független – a kutató választja ki Függő -a független változó hat az alakulására Külsődleges változó (konstans változók) – hatásukat ki kell szűrni. D – a pedagógiai folyamatban betöltött helyük alapján Előzményváltozók (pl. nem, felkészültség, stb.) Folyamatváltozók (a vizsgált folyamat sajátosságai, pl. a tanárok eszközei) Eredményváltozók (a folyamat eredményei)

2. Szakirodalom áttekintése Folyamat: Tájékozódás Jegyzetelés Az olvasottak kritikus elemzése Közben: bibliográfia összeállítása Pl. Szerző neve, kiadás éve: Könyv/tanulmány címe, Kiadó neve, kiadás helye

3.Hipotézisek megfogalmazása A hipotézis egy olyan kijelentés, amely a kutató feltételezéseit fejezi ki a problémában szereplő változókra, azok kapcsolatára vonatkozóan. A kutatás megkezdése előtt fogalmazzuk meg őket, hiszen vezérfonal a kutatás során.

A jó hipotézissel szemben támasztható követelmények: Magyarázó erővel kell rendelkeznie. A változók kapcsolatát jelölje ítélet formájában. Egyértelműen igazolható, vagy elvethető Igazolása vagy elvetése megvalósítható módszereket, eljárásokat, technikákat igényeljen. Világos, egyértelmű, operatív terminusokban legyen megfogalmazva (ne használjunk túl általános megfogalmazásokat) Támaszkodnia kell a meglévő ismeretekre. A lehető legegyszerűbben, legtömörebben fogalmazzuk meg őket. He túl bonyolult lenne a hipotézis, alhipotéziseket fogalmazunk meg. A hipotézisek összességének választ kell adnia a kiinduló problémára.

A hipotézis megfogalmazásának módja: Null-hipotézis: nincs összefüggés a változók között Alternatív, irány nélküli hipotézis: összefüggést feltételezünk a változók között, de nem adjuk meg az irányt. Alternatív, irányt is jelölő hipotézis: megjelöljük a változók feltételezett kapcsolatának irányát is.

4. Kutatási stratégiák Deduktív: meglévő tudományos tapasztalatokból indulunk ki Induktív: a valóságból indulunk ki Leíró (a pedagógiai valóság egy területét írjuk le) Összefüggésfeltáró (különböző tényezők egymásrahatását vizsgáljuk) Kísérleti (a független változókat mi idézzük elő, mi változtatjuk meg)

A kutatás módszerei, eszközei Feltáró módszerek: Eszközei: Dokumentumelemzés Megfigyelés szempontrendszer Kikérdezés Szóbeli interjúterv Írásbeli kérdőív, attitűdskála Szociometriai felmérés Tudásmérés Pszichológiai vizsgáló eljárások Feldolgozó módszerek: Statisztikai módszerek Minőségi elemzés Metapedagógiai eljárások

5. Minta és mintavétel Alapsokaság = Populáció: Minta: közös, megfigyelhető jellemzőkkel rendelkező személyek, akikre ki akarjuk terjeszteni a kutatás eredményeit. Minta: Az alapsokaság alcsoportja. Kellően nagy. Főbb tulajdonságaiban tükröznie kell a populáció tulajdonságait.

Reprezentatív minta kiválasztása Pontosan körülhatároljuk a populációt. Leírjuk a populáció főbb tulajdonságait. Kiválasztjuk a főbb reprezentatív egységeket. Kiválasztjuk a megfelelő nagyságú mintát.

A minta nagysága függ: Az eredmények fontosságától. A vizsgált tényezők erősségétől (pl. új tananyag). A populáció sajátosságaitól (homogén – kisebb minta, heterogén – nagyobb minta) Az elemzett változók számától. A kutatás módszereinek sajátosságaitól. Gazdasági szempont (a még megfelelő legkisebb mintát választjuk ki).

Mintavételi eljárások Véletlen mintavétel Egyszerű – mindenkinek egyforma esélye van bekerülni a mintába. Csoportosított véletlen mintavétel (a csoportot és azon belül az egyéneket véletlenül választjuk ki). Mechanikus – pl. minden 5. személy. Rétegzett mintavétel Ismerjük a populáció jellemzőit és a lényeges szempontokat (pl. foglalkozás, nem szerint és azon belül véletlenül választjuk ki a vizsgálati személyeket.

A kutatások típusai Alapkutatás – új ismeretek szerzése a meglévő elméletek továbbfejlesztése érdekében, Alkalmazott kutatás – elméleti tételek gyakorlatban való vizsgálata (pl. oktatási módszerek kipróbálása) Akciókutatás – egy konkrét probléma megoldása egy adott közegben (pl. iskolakísérletek) Tantervi program, vagy értékelés (pl. tankönyvcsomagok hatékonyságának vizsgálata) Mérés – teljesítménytesztek, „monitor” vizsgálatok.

A kutatás etikai kérdései a kutatás résztvevőivel szemben: A résztvevők kockázatát minimálisra csökkenteni. Óvja a résztvevők biztonságát, jogait (anonimitás) Rendszeresen felülvizsgálja a kísérlet hatásait. Előzetesen megszerezni a résztvevők tudatos egyetértését. Őszinte kapcsolat a résztvevőkkel. Takarékoskodni a résztvevők idejével.

Vétségek a tudós társadalommal szemben Más szellemi értékeinek eltulajdonítása. Kutatási adatok torzítása, az adatok hamis értelmezése. Hipotézisek utólagos megfogalmazása. Káros gyakorlatra vonatkozó terhelő adatok elhallgatása. Az adatok félreértelmezésének elősegítése.

Jó munkát és kutakodást kívánok! Feladat! Saját pedagógiai kutatás elvégzése, amennyiben megoldható, párban. Jó munkát és kutakodást kívánok! Elérhetőségem: szabothnoemi@yahoo.com Tel: 0722-550 443

Köszönöm a figyelmet!