In situ talajmosás Benzol szennyezés a Dunaferr területén

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Taksony település ivóvízminőség javító program október szeptember 13. KEOP Beruházás összköltsége nettó:
Advertisements

Települési vízgazdálkodás I. 6.előadás
Kommunális szennyvíziszapból tápanyag gazdálkodásra alkalmas termék
A Debreceni Repülőtér kármentesítése
Szennyezett területek kármentesítési feladatainak elvégzése – KEOP Projektmenedzsment szempontok KvVM – január 9.
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
A környezeti elemek I. A légkör
Talajszennyező szénhidrogének bontása biokatalitikus technológiával
Környezeti kármentesítés a DUNAFERR Kokszolómű területén KIOP F /2/ Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt. Környezetvédelmi.
Készítette: Éles Balázs
Környezeti kárelhárítás
Projekt tervezése-, elemzése Ellenőrző kérdések
TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek.
Kémiai és biotechnológiai alapkutatások vízzáró rétegek és talajvizek halogénezett szénhidrogén szennyezőinek eltávolítására (Triklóretilén,TCE) Megvalósítás:
H2O dihidrogén-oxid Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben:
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
EGY VEGYI ÜZEM FELSZÁMOLÁSA UTÁNI TELJES KÖRŰ TALAJ-, TALAJVÍZTISZTÍTÁS ÉS TÁJREHABILITÁCIÓ Nagy Ágnes MG IV. lev. Témavezetők: Meleg Zoltán dr. habil.
Fejlesztési, stratégiai útmutató
HS-GC-MS Hámornik Gábor Koványi Bence Simó Zsófia Szabó Eszter
SZENNYVÍZTISZTÍTÁS.
KÖRNYEZETTECHNIKA.
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme védelem bekövetkezett védelem bekövetkezett szennyezések esetén szennyezések esetén Simonffy.
Felszín alatti vizek védelme
Organica gazdálkodás Szennyvíztelep.
Felszín alatti vizek minősítése
Készítette: Radácsi Dóra I8G64J
Szerves talajszennyező anyagok fázisok közötti megoszlása és biológiai hozzáférhetősége Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mezőgazdasági Kémiai.
Rizofiltráció (fitoremediációs technológia)
Fitoremediáció.
A talajsavanyodás és kezelése
Készítette: Szűcs Andrea
Készítette: Benedek Judit Z9XG35
Zsók Edina Imelda A4BFPJ
Kőolaj eredetű szennyezések eltávolítása talajból
Fitoextrakció technológiára vonatkozó információ 1.Környezeti elem/fázis, amelyre alkalmazható: Telítetlen (teljes) talaj 2.Remediációs technológia típusa:
Anaerob bioremediáció
Hulladéklerakók izolálása. Házi dolgozat Készítette: Bognár Emese Mária BME – VBK Környezetmérnöki szak II. Év (2009/10.) Neptun kód: E8L87S.
Uránszennyezés a Mecsekben
Talajvizsgálat foszfolipidek alapján Készítette: Ladányi Márta (A170R5) Talajvédelem című tárgy keretében (BMEEOGTAKM1)
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Házi Dolgozat Talajvédelem tantárgyból Készítette: Nagy Gábor GVF7EG VBK-KM II. évfolyam december.
IN SITU BIOPRECIPITÁCIÓ Összeállította: Sarlós Kata Zn és Co csapadékok immobilizálása természetes és mesterséges mátrixokban.
Készítette: Szerezla Claudia Neptun kód: BUJSO0
In situ aerob bioremediáció
Biopeszticidek Készítette: Pásztor András március 22.
Talaj ex situ vizes mosása
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
Szervetlen károsanyagokkal szennyezett talajok remediációs technológiái Az elektrokinetikus szeparáció Erős Máté QDR5MU.
REMEDIÁCIÓ Remediációs technológiák (osztályozás, csoportosítás)
Tervezési feladat Nanotechnológia tervezése és összehasonlító értékelése egy megadott szennyezett terület remediációjára Témavezetők: Molnár Mónika.
Vízszennyezés.
Földgáz és Kőolaj Szücs Tamás 10.c.
II. RÉSZ OLAJSZENNYEZÉSEK.
Bioremediáció Technológiai eljárás, mely biológiai rendszereket használ a környezet megtisztítására a (toxikus) hulladékoktól Fogalmak: biodegradáció,
Szennyvíz-tisztítás.
Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László. Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még,
Talajvédelem Musa Ildikó BME VKKT
Környezetvédelem.
Környezettechnika Bevezető Musa Ildikó BME VKKT. Természeti erőforrások használata.
FELSZÍNALATTI VIZEK A 2. VÍZGYŰJTŐ- GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM A FELSZÍN ALATTI VIZEK KÉMIAI ÁLLAPOTA, MÓDSZERTANI KÉRDÉSEK SZŐCS TEODÓRA MAGYAR.
Dr. Varga József ügyvezető Imsys Kft.
Székesfehérvár, Alba Regia laktanya területén feltárt szénhidrogén szennyezettség kármentesítése KEOP azonosítószámú projekt Készítette:
A vízszennyezés minden, ami a vízminőséget kedvezőtlenül befolyásolja
Témavezetők: Meleg Zoltán dr. habil. Simon László
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
NAGY OXIGÉNIGÉNYŰ TOXIKUS SZENNYVIZEK
Előadás másolata:

In situ talajmosás Benzol szennyezés a Dunaferr területén A bemutatott terület

In situ talajmosás In situ talajkezelési technikák közé tartozik Lényege, hogy helyben történik a talaj kezelése A talajba vízzel együtt felületaktív anyagot, szennyezőanyag mobilizáló szert juttatnak injektálással vagy kutakon keresztül Ezek a szerek megkötik a szennyező anyagokat majd a beinjektált vízzel együtt begyűjtik azt A kimosott szennyezőanyagot kezelik

Technológiai ábra

A technológia jellemzése Környezeti elem/fázis, melyre alkalmazható: telített talaj Remediációs technológia típusa: egyszerű Remediációs technológia alapja: kémai A technológia kivitelezése: in situ vagyis helyben történik Mobilizáción alapul: a szennyező anyag mobilizációjának megnövelésével segítjük annak eltávolítását a szennyezett környezetből

SWOT Analízis Erősségek: Környezetbarát biotechnológia, kevéssé bolygatja meg a talajt és a talajfelszínt. Kihasználja a talaj mikroflóra adottságait, figyelembe veszi a talajban már lejátszódott természetes adaptációs folyamatokat, a mikroflóra biodegradációs képességét és flexibilitását. Gyengeségek: nem költséghatékony Lehetőségek: Összetett és ismeretlen szennyezőanyagra is alkalmazható. Veszélyek: Az adalékkal mobilizált szennyezőanyag kibocsátásának kontrollját technológiailag meg kell oldani (állandó talajvíz szivattyúzás)és monitorozni kell.

Egy konkrét példa in situ talajmosásra Terület: Dunaújváros, Dunaferr-DBK Kokszoló Kft, Benzol finomító és tartálypark Probléma: a kokszgyártás melléktermékeként előállított szerves vegyületek évtizedekkel ezelőtti tárolása és átfejtése során jelentős mennyiségű szennyező-anyag jutott a talajba, amely az idők során elérte a felső talajvízréteget is Tisztítandó terület adatai: 79 ezer m3 talaj és 33 ezer m3 talajvíz

Az in situ talajmosás előkészítése és megvalósítása a Dunaferr területén képekben Az első feladat a benzol tartályok eltávolítása

Ezután a felső talajréteg kitermelése történik meg

Majd a dréncsövek lefektetésére kerül sor, melyekkel az átmosott talajvizet gyűjtik majd be.

Dréncső fektetése II.

Miután a csöveket lefektették kialakítják a nyelő- és kitermelő kutakat is. Ezeken keresztül viszik be a benzol megkötésére alkalmas baktérium törzseket és szivattyúzzák ki a kimosott szennyeződést.

Baktériumok bejuttatása a talajba

Ezen a képen a víztisztító mű látható. A kitermelt talajvizet ide vezetik, megtisztítják, majd a tiszta vizet visszavezetik a talajba.

Kavicságy és geotextília terítése a csövek lefektetése és a kutak kialakítása után

Talaj visszatöltése, területrendezés

Monitoring A területen a szennyezőanyagok sikeres eltávolítása után, még 4 évig kell figyelni a talajvízben a szennyezőanyag komponensek mennyiségét Monitorozott technológiai paraméterek: Biológiai aktivitás pH Redoxpotenciál

Hatások A kármentesítés első szakasza 2008-ban lezárult. Jelenleg is folyik a terület rehabilitációja A talaj és talajvíz kármentesítés a dolgozókra és a lakosságra nézve is veszélytelen volt A szennyező anyagok eltávolítását biológiai módszerekkel, környezetbarát módon, jelentős károsanyag-kibocsátás nélkül végezték

Forrás www.mokkka.hu www.dunaferr.hu www.kvvm.hu Készítette: Vizvári Ágnes, BME-VBK Környezetmérnök Bsc