Készítette: Czermann Mónika OECD 215. A teszt célja Az OECD 215-ös számú irányelv célja, hogy értékelje a vizsgálandó vegyi anyag halivadékok növekedésére.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Összetett kísérleti tervek és kiértékelésük:
Advertisements

A vízben oldott oxigén meghatározása
Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Készítette: Gyűrűsi Attila. Az OECD 428-as irányelv alapján információt nyerhetünk a vizsgálandó anyagok felszívódására kimetszett bőrmintán.
Weblap szerkesztés HTML oldal felépítése Nyitó tag Záró tag Nyitó tag Záró tag oldalfej tözs.
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
Statisztika I. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Összetett kísérleti tervek és kiértékelésük
Humánkineziológia szak
A KÜLSŐ NYOMÁSKIEGYENLÍTÉSÜ
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
3. Két független minta összehasonlítása
Mellár János 5. óra Március 12. v
SZTOECHIOMETRIAI SZÁMÍTÁSOK A REAKCIÓEGYENLET ALAPJÁN
Műveletek logaritmussal
Kén vizes környezetben Dr. Fórizs István. Kén izotópok 32 S=95,1% 33 S=0,74% 34 S=4,2% 36 S=0,016% Általában:  34 S szulfidok <  34 S szulfátok.
Koordináta transzformációk
Felszíni víz monitoring
Felszíni és felszín alatti víz monitoring
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
A diákat jészítette: Matthew Will
© Gács Iván (BME) 1/36 Energia és környezet Szennyezőanyagok légköri terjedése.
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Mintavétel Mintavétel célja: következtetést levonni a –sokaságra vonatkozóan Mintavétel.
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. IX.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Idősorok elemzése.
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. IX.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Idősorok elemzése.
Talajjavítás mélytömörítéssel, szemcsés kőoszlopokkal
OLDATOK KOLLIGATÍV TULAJDONSÁGAI
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
Darupályák tervezésének alapjai
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
Ma sok mindenre fény derül! (Optika)
AZ ÉLETTANI PARAMÉTEREK MINŐSÉGELLENŐRZÉSE
Matematikai alapok és valószínűségszámítás
Az ivóvíz élvezeti értékét és a mosáshoz használt víz hatékonyságát részben az ivóvíz keménysége, vagyis CaO (kalcium-oxid) aránya határozza neg. A vízkeménységi.
szakmérnök hallgatók számára
Exponenciális egyenletek
Vízminőségi modellezés. OXIGÉN HÁZTARTÁS.
Az angolperje cink- és kadmiumfelvételének vizsgálata kistenyészedényes kísérletben Szabó Szilárd – Hangyel László – Ágoston Csaba Debreceni Egyetem Tájvédelmi.
A fémrács.
Környezeti monitoring Feladat: Vízminőségi adatsor elemzése, terhelés (anyagáram) számítása Beadás: szorgalmi időszak vége (dec. 11.), KD: dec. 21.
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Környezeti analitikai vizsgálatok Fogarasi József 2009.
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
Talajsterilezés Herman Edit. Sterilitás definíciója Külső behatás következtében kialakuló olyan állapot, amiben a vizsgált terület teljesen mikroba-mentes.
Készítette: Berbekár Éva Környezettoxikológia
Arginin ammonifikáció Készítette: Vas Nóra. Arginin ammonifikáció Ammonifikáció mérésére szolgáló labor kisérlet Ammonifikáció fontossága:  Ökoszisztémák.
Készítette: Zöld Zsófia.  Tengeri malac (Cavia porcellus) › Kis testű (25-30cm; g) › Gyorsan szaporodik › Emlős › Kedvelt tesztállat  Házi egér.
Akut toxicitásvizsgálat halembrióval OECD 212 Készítette: Fodor Anna.
Hal akut toxicitási teszt (OECD 203)
Levegő szerepe és működése
Haltoxicitási teszt: prolongált 14 napos OECD No. 204 Készítette: Nagy Renáta A Környezettoxikológia c. tárgyhoz Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Környezetmérnök.
Ragadozó atka reprodukciós teszt talajban
Daphnia magna reprodukciós teszt OECD Test No
Készítette: Sovány Márta
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
IV. Terjeszkedés.
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Virtuális Méréstechnika Sub-VI és grafikonok 1 Makan Gergely, Vadai Gergely v
Mérés és adatgyűjtés laboratóriumi gyakorlat - levelező Sub-VI és grafikonok 1 Mingesz Róbert V
Vízminősítés és terhelés számítás feladat
A termelés költségei.
Mikroökonómia gyakorlat
A termelés költségei.
Oldatok kémhatása és koncentrációjuk
Lobbanáspontok Definíció : – A lobbanáspont az a legalacsonyabb hőmérséklet, 760 mm Hg nyomásra korrigálva, amelyen gyújtóforrás alkalmazása az anyagminta.
Scale-up kevert és levegőztetett bioreaktorokra Esettanulmány
1. ábra A 3A9EC szerkezeti képlete
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Előadás másolata:

Készítette: Czermann Mónika OECD 215

A teszt célja Az OECD 215-ös számú irányelv célja, hogy értékelje a vizsgálandó vegyi anyag halivadékok növekedésére gyakorolt hosszú távú hatásait. 2 [1.]

A TESZT LEÍRÁSA 3 [2.]

Ajánlott halfajok a teszthez Az Európai Unión belül kifejlesztettek egy úgynevezett „gyűrűs tesztet” szivárványos pisztrángok ivadékaira (Oncorhynchus mykiss) átfolyásos rendszerben. 4 Szivárványos pisztráng (Oncorhynchus mykiss) A szivárványos pisztráng a leginkább javasolt faj erre a tesztre. [3.]

5 Más, jól dokumentált fajok is használhatók, de ekkor a vizsgálati eljárást esetlegesen módosítani kell, hogy a megfelelő feltételeket biztosítani tudjuk. Ilyen fajok; zebra dánió/zebrahal (Danio rerio) medaka (Oryzias latipes) Zebra dánió/zebrahal (Danio rerio) Medaka (Oryzias latipes) [5.][4.]

Halivadékok tartása A teszthez használt halegyedeket egyetlen állomány populációjából kell kiválasztani, lehetőleg ugyanabból az ívásból. A halivadékokat a teszt megkezdése előtt 2 hétig a tesztnél alkalmazott minőségű vízben és megvilágításban kell tartani. csak azt a populációt használhatjuk fel a teszthez, melynek halálozási arány kisebb, mint a populáció 5 %-a A vizsgálatot megelőző 2 hetes felkészítés során, illetve a vizsgálat teljes időtartama alatt a halivadékok nem kaphatnak semmiféle kezelést betegség esetén. 6

A vizsgálandó vegyi anyag tulajdonságai Ismerni kell a vizsgálandó vegyi anyag; vízoldhatóságát gőznyomását egy megbízható analitikai módszert a vegyi anyag mennyiségi meghatározásához Hasznos információk közé tartozik a vegyi anyag; szerkezeti képlete tisztasága stabilitása vízben és fényben disszociációs állandói (pK a, P ow ) biológiai bonthatósága 7 [6.]

Oldat készítése A megfelelő koncentrációjú oldatok a törzsoldat hígításával készülnek. Az oldat általában a tesztelt vegyi anyag hígító vízbe történő keverésével vagy rázásával állítható elő (pl. keverővel vagy ultrahangos berendezéssel). Oldószerek vagy diszpergálószerek alkalmazása is szükséges lehet bizonyos esetekben a megfelelő koncentrációjú oldat elkészítéséhez. megfelelő oldószer; aceton, etanol, metanol, dimetil-szulfoxid, dimetil-formamid, trietilénglikol megfelelő diszpergálószer; Cremophor RH40, Tween 80, metilcellulóz (0,01%-os), HCO-40 8

Ügyelni kell a biológiailag gyorsan lebomló vegyszerekre (pl. aceton) és erősen illékony vegyületekre, mert ezek bakteriális felhalmozódási problémákat okozhatnak az átfolyásos vizsgálatoknál. Az alkalmazott diszpergálószer nem lehet hatással a halegyedek növekedésre és nem okozhat látható mellékhatásokat sem. 9 [7.]

Hígító víz minősége Minden olyan víz használható hígító víznek; mely biztosítja a vizsgált egyedek hosszú távú kényelmes túlélést a halivadékok növekedést mutatnak benne A vízminőségnek a vizsgálat alatt állandónak kell lennie. A hígító vízből meghatározott időközönként (pl. 3 havonta) mintát kell venni a következő komponensek ellenőrzésére; lebegő szilárd anyagok összes szerves szén peszticidek nehézfémek (pl. Cu, Pb, Zn, Hg, Cd, Ni) főbb anionok és kationok (pl. Ca, Mg, Na, K, Cl, SO 4 ) 10 [8.]

Az elfogadható hígító víz néhány kémiai jellemzője a táblázatban látható; 11

Teszthez szükséges készülékek A következő készülékek szükségesek a teszt elvégzéséhez; oxigén és pH mérő keménység és lúgosság kimutatására alkalmas műszer megfelelő készülék a hőmérséklet-szabályozásához, és a folyamatos megfigyeléséhez kémiailag semleges anyagból készült tartályok (megfelelő kapacitással) analitikai mérleg 12 [9.] [10.]

A vizsgálat elve Tömegük lemérését követően az exponenciális növekedési fázisban levő halivadékok tartályba kerülnek. A halivadékok a vizsgálandó, vízben oldott vegyi anyag különböző koncentrációinak lesznek kitéve. Átfolyásos, vagy ha az nem lehetséges megfelelően beállított fél-statikus rendszert használjunk. átfolyásos rendszernél a víz és a vizsgálandó oldat folyamatosan cserélődik fél-statikus rendszernél nincs áramlás, a vizet és a vizsgált oldatot adott időközönként teljesen kicserélik (általában naponta) A vizsgálat időtartama minimum 28 nap. 13

A halegyedeket naponta etetik. A napi eleség mennyisége az egyes halegyedek kezdeti tömegétől függ a és 14. napot követően újraszámolható. A kísérlet végén a halegyedek tömegét ismét lemérik. 14 [11.] [12.]

A mérés végpontjának számítása A növekedési ütemre gyakorolt hatás egy regressziós modell segítségével elemezhető. ezáltal megbecsülhető az a koncentráció (ECx), mely egy x %-os eltérést okoz a fejlődési ütemben (ECx = hatásos koncentráció) pl. EC10, EC20, EC30, EC50 15 Az adatokat összehasonlítva a kontroll értékekkel meghatározható az a legnagyobb koncentráció, mely megfigyelhető hatást nem okoz (NOEC) és az a legkisebb koncentráció, mely már hatást okoz (LOEC). [13.]

A teszt érvényessége A teszt érvényességéhez a következő feltételeknek kell teljesülniük; a kontrollcsoport halálozási aránya nem haladhatja meg a 10%-ot a vizsgálat végén a kontrollcsoport halegyedeinek átlagos tömegét megfelelően meg kell növelni ahhoz, hogy a növekedési ütem minimális eltérését ki tudjuk mutatni a „gyűrűs teszt” során megállapították, hogy a szivárványos pisztrángoknál a kontrollcsoportok halegyedeinek átlagos tömege legalább a másfélszeresére kell nőjön az oldott oxigén koncentrációja legfeljebb a levegő telítettségi értékének 60%-a lehet a víz hőmérséklete legfeljebb ±1°C-al térhet el a kísérleti tartályok között 16

A TESZT ELVÉGZÉSÉNEK MENETE 17 [14.]

A halegyedek kiválasztása és tömegmérése 24 órával a teszt megkezdése előtt a halállomány etetését szüneteltetni kell. A halegyedeket véletlenszerűen kell kiválasztani. A halivadékokat óvatosan kell kezelni, elkerülve a stresszt okozó helyzeteket és sérüléseket. Egyszerű altatót használva megmérjük a halak nedves tömegét. egyszerű altató lehet pl. tricain-metán-szulfonát (MS 222) 100 mg/l-es vizes oldata szódabikarbónával semlegesítve (a semlegesítés aránya 2 egység szódabikarbóna egy egység MS 222-höz) 18

A halegyedek tömegének szórásának minimálisnak kell lennie. a középsúlytól (számtani középtől) mért ±10%-os tartományon belülre kell esnie 19 Azon halegyedek, melyek tömege beleesik az ajánlott tartományába (lásd a táblázatban), véletlen- szerűen szétosztjuk a vizsgálati tartályok között. Az egyes tartályokban a halegyedek összesített nedves tömegét fel kell jegyezni.

Állománysűrűség Az állománysűrűségnek megfelelőnek kell lennie a vizsgálathoz használt halegyedek számára. ha túl nagy, akkor a túlzsúfoltság miatt stressz léphet fel, mely a növekedési ráta visszaesését okozza, illetve betegségekhez vezet ha túl kicsi, az territoriális viselkedést eredményezhet, mely szintén befolyásolja a növekedést 20 [15.]

Etetés A halakat megfelelő mennyiségű és minőségű eleséggel kell táplálni, hogy elfogadható növekedési rátát érjünk el. A napi adag szétosztható két egyenlő részre, és legalább 5 órás különbséggel adagolható. 21 [16.]

Az adagokat minden tartály esetén a kezdeti össztömeg alapján ki lehet számítani. a halivadékok testtömegének 4%-a (de minimum 2 %-a) naponta Amennyiben a halegyedek tömegét a vizsgálat 14. napján újra lemérik, a napi eleség adag is újraszámolható. A tömegmérést megelőző 24 órában a halegyedek etetését fel kell függeszteni. Kerüljük el a mikrobák elszaporodását és víz zavarossá válását. 22 minden nap a tartályok aljáról el kell távolítani az el nem fogyasztott eleséget és ürüléket [17.]

Fény és hőmérséklet A megvilágítási időszakot, illetve a víz hőmérsékletét a vizsgált fajhoz kell igazítani. 23

Vizsgált koncentrációk A tesztelt vegyi anyag minimum 5 koncentrációját vizsgálni kell. a megfelelő koncentrációk kiválasztásában segítséget nyújthat a vizsgált anyag toxicitására vonatkozó előzetes adatok A legmagasabb vizsgált koncentráció nem haladhatja meg a tesztelt anyag oldhatósági határát. Amennyiben a törzsoldat előállításához diszpergálószerre 24 van szükség, a végső koncentrációja nem lehet magasabb 0,1 ml/l-nél, és lehetőleg minden vizsgálati tartály esetén azonos mértékű kell legyen. [18.]

Kontrollok száma A hígító víz kontrollok száma függ a vizsgálati oldattól (minimum 1 ). Ha diszpergálószert is használunk, akkor ugyanannyi diszpergálószeres kontrollra van szükség, mint ahány hígító vizes kontrollunk van. 25 a diszpergálószeres kontrollnak a diszpergálószert a legmagasabb vizsgált koncentrációval kell tartalmaznia [19.]

Analitikai ellenőrzések A tesztelés alatt, mind az átfolyásos, mind a fél-statikus vizsgálatok során a hígító és a mérgező törzsoldat áramlási sebességét naponta ellenőrizni kell. A vizsgálat teljes időtartama során az anyag- koncentrációk értéke nem változhat több mint 10 %-ot. ha az anyagkoncentrációk várhatóan a névleges értékek  20 %-ba esnek, a legnagyobb és legkisebb koncentrációkat kell kielemezni ahol a vizsgált anyag koncentrációja nem esik a névleges érték  20 %-os tartományába (pl. a vizsgált anyag stabilitási adatai alapján), az összes vizsgálati koncentrációt elemezni kell 26

A vízkémiai paraméterek közül az alábbiakat kell mérni; 27

Folyamatos vizsgálatok A halakat naponta meg kell vizsgálni a tesztelési időszakban és bármilyen külső rendellenesség (pl. vérzés, elszíneződés), vagy rendellenes magatartás feljegyzendő. 28 Az egyedpusztulásokat is fel kell jegyezni, majd a halegyedet a lehető leghamarabb el kell távolítani a tartályból. az elpusztult halegyedeket nem szabad pótolni az eleségmennyiséget a megváltozott helyzetnek megfelelően módosítani kell [ 20.]

A teszt befejezése A vizsgálatot követően ( 28. nap után) az összes életben maradt halegyedet lemérjük, mint nedves tömeget. egyenként, egymástól függetlenül Csoportokban is lemérhetjük őket a tartályok segítségével (ez a praktikusabb). 29 [ 22.] [ 21.]

Eredmények értékelése 30 [ 23.]

Növekedési ráta A növekedési rátát (r) többféleképpen lehet meghatározni attól függően, hogy a halegyedeket egyedenként mértük le vagy tartályokkal együtt csoportosan. Azon tartályok esetében, melyeknél a halálozási ráta magasabb, mint 10 %, a növekedési rátát nem szükséges kiszámolni. 31 Mindegyik vizsgálati koncentrációhoz fel kell tüntetni a halálozási rátát. [ 24.]

Eredmények értékelése regresszióanalízissel (koncentráció-hatás görbe) Összefüggést teremtünk a specifikus növekedési ráta és a koncentráció között, ezáltal lehetővé téve az ECx értékek becslését. Kiszámítjuk a tartályok átlagos specifikus növekedési rátáját (r 2 értékét). Ezzel a módszerrel számolhatunk kisebb méretű halfajok alkalmazása esetén is. 32 r 2 = tartály átlagos specifikus növekedési rátája w 1, w 2 = egy adott halegyed tömege t 1 és t 2 időpontokban t 1, t 2 = a vizsgálati időszak eleje és vége (nap)

A tartályok átlagos specifikus növekedési rátáját (r 2 értékeit) grafikusan ábrázoljuk a koncentrációk függvényében. így megkapjuk a koncentráció-hatás összefüggés görbéjét, melyről leolvashatóak az ECx értékek 33 [ 25.]

Eredmények értékelése varianciaanalízissel (ANOVA) Minden vizsgált koncentráció esetében párhuzamos méréseket kell indítani. Párhuzamos mérési sorozat esetén a NOEC és LOEC becslése a tartályok átlagos specifikus növekedési rátájának varianciaanalízisén alapszik (ANOVA). A koncentrációkra vonatkozó átlagos növekedési rátákat (r) összemérjük a kontroll tartályokra vonatkozó átlagos növekedési rátákkal ( 0,05 -ös szignifikancia szint mellett). 34

Ha a vizsgálat során nem indítunk párhuzamos méréseket, akkor a varianciaanalízis érzéketlenné válik. Ebben az esetben a varianciaanalízist a halegyedekre értelmezett „látszólagosan” specifikus növekedési rátákra (r 3 ) alapozzuk. Minden egyes koncentráció átlagos „látszólagosan” specifikus növekedési rátáját (r 3 ) a kontroll tartályok átlagos „látszólagosan” specifikus növekedési rátájával hasonlítjuk össze. 35 r 2 = „látszólagosan” specifikus specifikus növekedési rátája w 1, w 2 = egy adott halegyed tömege t 1 és t 2 időpontokban t 1, t 2 = a vizsgálati időszak eleje és vége (nap)

Felhasznált irodalom: OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS (215) - Fish Juvenile Growth Test 36

Képek forrása: [1.]: [2.]: [3.]: /showpage.cfm?surveynumber=241&usernumber=69 [4.]: [5.]: [6.]: [7.]: /focus_on_fish.html?ID=8272 [8.]: /egeszseges_ivoviz_lugos_alkalikus_ionizalt_viz/ [9.]: 37

[10.]: /index.php?1.1.1%20tanks%20used%20in%20Nagoya%20Univ. [11.]: [12.]: [13.]: /rocky-river-fishing-report-august-2010.html [14]: [15]: [16.]: [17.]: /images_library/details/37/rainbow_trout_aquarium_7/ [18.]: [19.]: /environmental-testing-to-the-test/ [20.]: 38

[21.]: [22]: /bile-isnt-vile-identifying-the-scent-that-lures-tr.shtml [23.]: [24.]: /slide3.htm 39