EU szabályozás: a természet és a biodiverzitás védelme

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EU Környezetvédelem VI. Akcióprogram Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens „Környezet 2010: a mi jövőnk, a mi választásunk”
Advertisements

BIOLÓGIAI SOKFÉLESÉG VÉDELEM 2010 ELŐTT ÉS UTÁN
A környezetszennyezés forrásai
Vadászat az EU tagállamaiban Budakeszi, Hungary National “Hunting” Directors meeting Dr. Yves LECOCQ FACE (az Európai Unió Vadászati és Természetmegőrzési.
Nemzeti cselekvési terv
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
A FÖLD egyetlen ökológiai rendszer
14. A madárvonulás természetvédelemi és humán jelentősége, a védelem eszközei és a vonuló fajok jövőbeni kilátásai Humán jelentőség -Mítoszok és vallások.
Hidrológiai monitoringrendszerek
A környezetvédelem története és alapfogalmai
Természeti erőforrások védelme
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
Az erdő szerepe a szénháztartásban és a klíma védelmében
Ökológia Fogalma:Az élőlényeknek a környezetükhöz való viszonyát vizsgáló tudomány. Vizsgálatának tárgya: Az ökoszisztéma, az élőhely ( biotóp) és azt.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Az EU többéves pénzügyi kerete
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc
Természetvédelem 2 Béres Csilla.
Natura 2000 Okolicsányi Viktor. Az Európai Unió a területén megmaradt természetes élőhelyek, valamint a vadon élő állat- és növényfajok védelme érdekében.
Az Európai Unió ökológiai hálózata
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Legyen kevesebb autó, tisztább város, több zöld! – Ajánlások a Városi Környezet Stratégiához Hegyi Gyula Budapest, november 13. Fővárosi Közgyűlés.
Klímaváltozás és biodiverzitás Az Európai Unió tevékenységei DORKA ÁRON
Az egyed feletti szerveződési szintekkel foglalkozó szünbiológia
6. téma A környezettudomány a tudományok rendszerében
Az európai vidékfejlesztés környezeti jelentősége "A magyar vidékfejlesztés és mezőgazdaság jövője Európában" Az európai vidékfejlesztés környezeti jelentősége.
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
EU szabályozás Légszennyezettség. EU szabályozás: Légszennyezettség A légszennyezettség csökkentésére számtalan európai rendelet és jogszabály létezik,
EU szabályozás Vegyi anyagok és termékek. EU szabályozás Vegyi anyagok és termékek A vegyi anyagokra és termékekre vonatkozó EU irányelvek, állásfoglalások.
 EU szabályozás Vízvédelem.
EU szabályozás Zajszennyezés.
EU szabályozás Talajvédelem. EU szabályozás: Talajvédelem A talajjal kapcsolatos európai szabályozás aktuális elemeit találjuk a következő listán, aktív.
Környezetjogi alapelvek
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Az ökológiai gazdálkodás helyzete Magyarországon
Natura 2000 területek fenntartási tervei
A természetvédelem lehetőségei a LIFE+ programban
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
Demeter András Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóság
A világ ökológiai állapota és perspektívái (Millennium Ecosystem Assessment alapján) Török Katalin MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézete Magyar.
Biodiverzitás és ökoszisztÉma szolgálTatások
Nemzeti Parkok.
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
Ember és környezetének viszonya
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Környezetvédelem.
HALÁSZAT A közös halászati politika reformja Európai Bizottság Tengerügyek és halászat.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Globalizáció és környezeti problémák
 A legveszélyesztetettebb fajokról összegyűjtött tudományos adatokat külön nyomtatványokban az ún.  Vörös könyvekben jelentetik  meg.Már a címükkel.
A környezetvédelmi jog története
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
Az üzlethelyiségen kívül kötött szerződések szabályozása Magyarországon és az EU-ban Osgyáni Anikó.
Ajánlott kommunikálható érvek. Környezettudatos elkötelezettséghez új kommunikációs stratégiák szükségesek Heurisztikus segítségre van szükség, fel kell.
Agrár-környezetgazdálkodás A globális környezetvédelmi problémák.
LIFE KÖRNYEZETVÉDELMI ALPROGRAM
Környezet és egészség.
A természetvédelem.
Társulások jellemzői.
© Bjorn Holland - Getty Images
Előadás másolata:

EU szabályozás: a természet és a biodiverzitás védelme

EU szabályozás: a természet és a biodiverzitás védelme Az ökoszisztémákat veszélyeztető faktorok között előkelő helyet foglal helyet a városiasodás, az emberi infrastruktúrák elterjedése, a természeti erőforrások túlzott használata és a környezetszennyezés. Az exotikus fajok behurcolása és elterjesztése szintén veszélyt jelent az őshonos flóra és fauna fajeloszlására. Mindezek eredményeképpen ma az emlősök 42%-a, a madarak 15%-a, az édesvízi halak 53%-a veszélyeztetett. Mintegy 1000 növényre nehezedik annak kockázata, hogy végleg eltűnnek, kihalnak. Az Európai Únió, a biológiai sokféleség, azaz a biodiverzitás megóvására és az állati és növényi fajok kihalásának meggátlására létrehozta a Natura 2000 hálózatot, mely védett területek közös és egységes menedzsmentjét jelenti annak érdekében, hogy megóvják az ott élő fajokat. Az alábbiakban listáztuk azokat az európai jogszabályokat és egyéb jogi dokumentumokat, melyek a természet és a biodiverzitás tárgyköréhez kapcsolódnak. Az egyes csoportokba rendezett jogi dokumentumok linkként működnek. http://europa.eu/legislation_summaries/environment/nature_and_biodiversity/index_en.htm

BIODIVERZITÁS Cselekvési terv a biodiverzitás védelmében: a biológiai sokféleség csökkenésének megállítása 2010-ig és azon túl, valamint az ökoszisztéma-szolgáltatások fenntartása az emberi jólét érdekében Biodiverzitás stratégia (angolul) Biodiverzitás cselekvési terv a természetes erőforrások megóvására (angolul) Biodiverzitás cselekvési terv a mezőgazdaságért (angolul) Biodiverzitás cselekvési terv a halászatért (angolul) Biodiverzitás cselekvési terv a gazdasági és fejlesztési együttműködésért (angolul) Berni Egyezmény (angolul) Rio de Janeiroi egyzmény a biodiverzitásról (biológiai sokféleségről)

A TERMÉSZETI ERŐFORRÁSOK MENEDZSMENTJE EURÓPÁBAN Tematikus stratégia a természetes források fenntartható használatához A környezet védelme és a természetes erőforrások és energiaforrások fenntartható menedzsmentje, Cselekvési terv a fenntartható és integrált tengerpolitikához Biohajtóanyagok és energiaforrások EU stratégia a biológiai hajtóanyagokra Biológiai és más alternatív hajtóanyagok elősegítése a közlekedésben Tengeri erőforrások menedzsmentje Halászati erőforrások közös védelméről és fenntartható kiaknázása Hosszú távon vándorló halfajok halászatának ellenőrzése A cápák védelme és a velük való gazdálkodás

FAUNA ÉS FLÓRA Természetes élőhelyek, valamint a vadonélő növények és állatok védelme (Natura 2000) Vadonélő madarak védelme Vadonélő madarak védelme, korábbi Az állat- és növényvilág veszélyeztetett fajaival való kereskedés szabályozása (CITES: Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) Az Antarktisz tengeri élővilágának védelme A vándorló fajok védelme, a Bonni Egyezmény Vadon élő állatok állatkertben tartása Kísérleti és tudományos célokra használt állatok védelme Cetfélék véletlen kifogása Fókák védelme a fókakölyök-bőr és abból készült termékek tagállamokba való behozatalának korlátozásával Nemzetközi Delfinvédelmi Program Bálnavadászattal kapcsolatos fellépés Veszélyeztetett nyílttengeri ökoszisztéma védelme a fenék-halászat káros hatásaitól A pusztító hatású nyílttengeri halászati gyakorlatról, a mélytengeri ökoszisztémák védelmében Idegen és helyileg nem honos fajok alkalmazása aquakultúrákban (vízi tenyészetekben) Bizonyos állatfajok kíméletes csapdázási módszerei Az Alpok védelméről szóló előzmény Kutya- és macskaprém kereskedelmének betiltása Fókakölyök-bőr és -szőrme kereskedelmének szabályozása

ERDŐK, ERDÉSZET Az EU erdészeti cselekvési terve Erdőírtás és erdőpusztulás Az EU erdészeti stratégiájának alkalmazása Az erdők és a környezet kölcsönhatásának megfigyelése Forest Focus (2003−2006)

GENETIKAILAG MÓDOSÍTOTT ÉLŐLÉNYEK Genetikailag módosított mikroorganizmusok (GMM) zárt rendszerben történő felhasználása Genetikailag módosított élőlények (GMO-k) környezetbe történő szándékos kibocsátása Genetikailag módosított élőlények országhatáron átvitele Új élelmiszerek és új élelmiszerösszetevők Genetikailag módosított élőlények (GMO-k) nyomokövethetősége és címkézése Genetikailag módosított élelmiszerek és takarmányok