Diverzitásmérés hagyományos módeszerekkel

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Természetismeret 6. - az előző évben tanultuk
Advertisements

A globális felmelegedés és az üvegházhatás
A környezetszennyezés forrásai
Paleobiológiai módszerek és modellek 11. hét
A TÁRSADALMI ALAPFUNKCIÓK TÉRBELI RENDSZERE Wood, G.: Stone City, Iowa, 1930, Joslyn Art Museum, Art Institute of Omaha Collect.
Tapolcai tavas barlang (Balaton-felvidéki Nemzeti Park)
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
A FÖLD egyetlen ökológiai rendszer
Környezeti kárelhárítás
A globális klímaváltozás
Szárazföldi gerinctelenek mintavételezése
Populációk tájban: Habitat-szelekció és metapopulációk
AZ ÉGHAJLATI ELEMEK IDŐ ÉS TÉRBELI VÁLTOZÁSAI
STATISZTIKA II. 5. Előadás Dr. Balogh Péter egyetemi adjunktus Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék.
Készítette: Kálna Gabriella
Népesség és társulás Az ökológia alapjai.
TÁJAK MONITOROZÁSA Dr. Kárász Imre egyetemi tanár Biomonitoring…/6.
MONITORINGRENDSZEREK
Dr. Bulla Miklós (szerk.)
Természetvédelmi biológia
Ökológia Fogalma:Az élőlényeknek a környezetükhöz való viszonyát vizsgáló tudomány. Vizsgálatának tárgya: Az ökoszisztéma, az élőhely ( biotóp) és azt.
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Borításbecslés a kvadrátban az adott faj egyedei függőleges vetületeinek összege hány % % -os borítás (az adott fajhoz tartozó egyedek függőleges vetülete)
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc
Képesítési Keretrendszerek Európában
Natura 2000 Okolicsányi Viktor. Az Európai Unió a területén megmaradt természetes élőhelyek, valamint a vadon élő állat- és növényfajok védelme érdekében.
A nyomás összefoglalás
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
Aszexuális, szimpatrikus speciáció
Közösségek: diverzitás, fajtelítődés
Az ökológia alapjai – Základy ekológie
Az ökológia alapjai – Základy ekológie
Biotikus környezeti tényezők
Az egyed feletti szerveződési szintekkel foglalkozó szünbiológia
A globális klímaváltozás és a növényzet kapcsolata
Szünbiológiai alapfogalmak
Versengő társulások Mi történik egy olyan térbeli modellben, ahol sok stratégia létezik? Lokálisan csak a stratégiák kis hányada lehet jelen. => az evolúciós.
Talajsterilezés Herman Edit. Sterilitás definíciója Külső behatás következtében kialakuló olyan állapot, amiben a vizsgált terület teljesen mikroba-mentes.
Levegő szerepe és működése
Mintavétel talajból, talajminták tárolása
Adatleírás.
MÉTA adatbázis: rács-alapú élőhelytérkép (~ db 35 ha-os hatszög)
Biodiverzitás megőrzése a Délép Ipari Park Kft.-nél
Közösségek szünbiológiája 2. Populáció-egyedszám viszonyok
Natura 2000 területek fenntartási tervei
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
Paleobiológiai módszerek és modellek 7. Hét TÖBBVÁLTOZÓS ADATELEMZÉS
MÁJUSI IDÓJÁRÁS 2013-BAN ÉN ÍGY KÉSZÍTETTEM EL. KEZDETBEN  Kiválasztottam a témát, ami az időjárásjelentés lett  A hónapot is kiválasztottam ami a május.
Szerveződési szintek, élettelen környezeti tényezők
Füves puszták.
A földrajzi övezetesség
Ökológia  Biológia tudományának része
A Tűz.
HŐTAN 1. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Hőmérséklet változás A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak.
Hőmérséklet változás A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak.
Környezetvédelem.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezetvédelem.
Ökológia. Az élőlények környezete 1.lecke Az ökológiai rendszerek (Egyed feletti szerveződési szintek)
Agrár-környezetgazdálkodás A globális környezetvédelmi problémák.
1 Közösségek jellemzése Egyensúlyi (determinisztikus) és Nem-egyensúlyi Szentesi-Állatökológia-Közösségek modellek, rendszerek: Szoros/erős biotikus kapcsolatok.
Hidrobiológia struktúra és funkció információ és entrópia hőenergia biogeokémiai ciklus produktivitás diverzitás, stabilitás vízi ökoszisztéma.
Borításbecslés a kvadrátban az adott faj egyedei függőleges vetületeinek összege hány % %→pi →Shannon diverzitási index (alapvetően nem a borítást, hanem.
ÖKOLÓGIA.
Társulások jellemzői.
Közösségek jellemzése
Életközösségek a Földön
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Élettelen környezeti tényezők és hatásaik az élőlényekre
Előadás másolata:

Diverzitásmérés hagyományos módeszerekkel (Rovarok)

Diverzitás A fajok számának és abundanciájának egyidejű figyelembe vétele. Sokféleséget jelent Társulások jellemzésére szolgál Diverzitás-szintek (Whittaker): α-diverzitás: egy habitat vagy közösség diverzitása = fajszám a mintán belül β-diverzitás: két habitat vagy közösség diverzitásánakösszehasonlítása = fajszámkülönbség a minták között γ-diverzitás: αés βkombinációja = közösségsorozat diverzitásaAz

Diverzitás fajtái Biológiai diverzitás Kompozícionális diverzitás Térbeli diverzitás Funkcionális diverzitás Fajdiverzitás

Biológiai diverzitás Biológiai diverzitás alatt nemcsak a fajok sokféleségét és mennyiségi viszonyait kell érteni, ide tartozik a fajon belüli genetikai összetétel, valamint – a fajok feletti szinteken – a társulások, életközösségek, tájak sokfélesége is. Az erdei életközösségek tekintetében az erdőgazdálkodás a genetikai, faji, életközösségi és táji szintű diverzitást egyaránt befolyásolja, pontosabban a diverzitás három komponensét, az összetételt, a struktúrát és a funkciót.

Kompozicionális diverzitás A kompozicionális diverzitás a genetikai, faji (taxonómiai) és életközösségi (ökoszisztéma-) diverzitást foglalja magában. A genetikai diverzitás fenntartása a fajok fennmaradásához elengedhetetlen, míg a faji diverzitás fenntartása a különböző társulások, élőhelytípusok megőrzésének függvénye.

Térbeli diverzitás A térbeli (architekturális) diverzitás az alkotóelemek (fajok, életközösségek-élőhelyek) térbeli rendezettségére vonatkozik. Faállomány vonatkozásában pl. a szintek száma jellemzi (különböző koronaszintek, cserje- és lágy szárú szint stb.). Egy táj szintjén a strukturális diverzitás pl. a korosztályok, állomány- és társulástípusok eloszlásával jellemezhető.

Funkcionális diverzitás A funkcionális diverzitás a trofikus kapcsolatok összetettségét, az anyag- és energiaáramlás mikéntjét jellemzi. Ez a komponens a legnehezebben megismerhető és mérhető. Természetesen mindhárom komponens szorosan összefügg egymással. A diverzitáskomponensek változása kihat az ökológiai folyamatok lefolyására, az anyag és energia forgalmára.

Fajdiverzitás A fajdiverzitás globális eloszlását tekintve, az általános keretfeltételek kedvezőtlenebbé válásával, azaz a trópusoktól a sarkok irányában, szembetűnő a diverzitás mértékének csökkenése. Az éghajlati korlátokon túl a jelenséget magyarázza az a tény is, hogy a trópusok evolúciósan idős térség, ahol a speciáció (fajfej-lődés), koevolúció előrehaladottabb, mint a viszonylag fiatalabb mérsékelt övön.

Simpson-index Simpson-index: ahol S a közösség fajszáma (a fajgazdagság), pi pedig az egyedek aránya az i-edikfaj esetében. Az index értéke függ attól, hogy a fajok között az egyedek milyen egyenletesen oszlanak el (egyenletesség vagy ekvitabilitás"E"). Példa: 3 faj (6+1+1)egyed p1=6/8=0,75 p2=1/8=0,13 p3=1/8=0,13 D=1/0,752+0,132+0,132=1,7 E=1,7/3=0,57

Shannon-index Shannon-index: Ahol pi az i-edik faj esetében talált egyedek száma. Példa: 3 faj (3+3+3) egyed p1=3/9=0,33 p2=3/9=0,33 P3=3/9=0,33 D=1/0,332+0,332+0,332=33 E=3/3=1

Mérési módszerek Fénycsapdával Inszekticid-melegköd képzéssel Fűhálózással Rovarszívó berendezéssel Talajcsapdázással

Fénycsapda Williams (1964) Kora tavasztól késő őszig Éjszakai fajok esetén használható Működtetés 100W-os izzóval 2 m magasan Gyűjtőtölcsérben Kloroform Üzemeltetés: napnyugtától napkeltéig kapcsoló órával Kezelője naplót vezet (időjárás, hőmérséklet) Elemzés:1.fajdiverzitási elemzés 2.idősorelemzések 3.fajhasonlósági elemzések

Mintavételi módszer Az erdészeti fénycsapda-hálózat egységesen a Jermy Tibor által kifejlesztett félautomata fénycsapdát használja. A fénycsapda fogószerkezete egy kb. 1 m átmérõjû kör alakú tetõbõl és 60 cm átmérõjû tölcsérbõl áll. A tetõ 2 m magasan van felfüggesztve, vagy oszlopra szerelve, ez alatt van a 100 W-os izzó. A tölcsér és a tetõszerkezet között mintegy 25 cm távolság van. A tölcsér szolgál a fényre repülõ és onnan lecsapódó rovarok összegyûjtésére. A tölcsér aljához illeszkedik az ölõüveg. Az ölõüveg alján vattacsomók vannak, ez megakadályozza a rovarok sérülését, és így azok határozhatók maradnak. Az ölõüvegben van az ölõszert (kloroform) tartalmazó fiola. A kloroform ideális ölõszer, mert a levegõnél nehezebb és nem tûzveszélyes. A rovaroknak, különösen a lepkéknek nem szabad a kloroformmal érintkezni, mert a rovarok testének zsírszövetét oldja és ez a határozást megnehezíti, vagy lehetetlenné teszi. A fénycsapdák nagyobb része már kapcsolóórával mûködik. A fénycsapdát naplemente elõtt kell üzembe helyezni, és napfelkelte után kikapcsolni. Reggel az ölõüveget a levétele után még kb. 2 órára lefedve kell tartani, hogy a hajnali órákban belerepült rovarok is elpusztuljanak. A rovaranyagot szét kell teríteni, hogy szikkadjon, ezután dobozokba két vattaréteg közé kell teríteni és cédulával ellátni (fénycsapda helye és dátum). A fénycsapda minden nap mûködik, rossz idõ esetén is. A fénycsapda kezelõje naplót vezet, amelybe feljegyzi a napi minimum-maximum hõmérsékletet, az idõjárásra vonatkozó észleléseket és megjegyzéseit.

Fűhálózás A hálozás a talajhoz és a lomkoronához közel történik. Begyűjtés után óvatosan kinyitva a hálót megszámláljuk a begyűjtött példányokat. Magasabb pontosság érdekében többszöri mintavétel javasolt

Rovarszívó berendezés Használható talajon, lomkorona alsó szintjein Előny: élő rovarok begyűjhetőek úgy, hogy nem sérülnek. Kézi motoros szerkezet is létezik. Leggyakoribb mérési módszer.

Inszekticid-melegköd képzéssel: a páratartalomra érzékeny fajok esetén; rovarirtásra is használják Talajcsapdázással: szerves csalik kihelyezésével történik

Csapdázási típusok Ragacsos-, Palást-, Színcsapda

Forrás http://rinconvitova.com/bulletins_product_htm/D-Vac%20model%2024.htm http://www.agrarkutatas.net/aktualis/809/Mire-j%C3%B3k-a-feromoncsapd%C3%A1k- http://www.gov.mb.ca/agriculture/crops/insects/fad63s00.html MajerJózsef: Bevezetés az ökológiába